TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 15 Wrz 2013 20:22 #192689

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Danielo jak zwykle piękne zdjęcia, motyli w tym roku u mnie było bardzo mało prawie wcale, ale pszczół pod dostatkiem, ładnie kwitną zimowity.
Trawka do ciebie ładnie rośnie dziękuję. :hug:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 15 Wrz 2013 23:44 #192759

• Roma
  • Roma's Avatar
Tych zimowitów to i ja Ci zazdroszczę, bardzo okazała kępa.Jako nie mogę się dochować swoich.Gdzieś mi giną, niewiem co się z nimi dzieje :(

Dwa ogródki 30 Wrz 2013 22:16 #195932

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Danielu, pięknie rozrosła się ta kępa zimowitów. A u mni odwrotnie. W tym roku kwitną słabiej i później, wszystko z powodu suszy. Dwa, trzy dni we wrześniu pokropiło, ale gleba nadal miejscami sucha jak pieprz, a sucha glina zbita jak skała. Budleje też jeszcze kwitną.
Na tegoroczny urlop wciąż jeszcze czekam.

Dwa ogródki 07 Paź 2013 22:08 #197141

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Małgosiu, :) :hug:
bardzo się cieszę, że trawka Ci rośnie. Na zdjęciach poniżej możesz zobaczyć jak olbrzym osiągnął w tym roku przeszło 3 m wysokości.

Romko, :) :hug:
tez nie wiem co się dzieje Twoimi z zimowitami, tak specjalnie się na nich nie znam i pewnie dlatego udało mi się fuksem taką kępkę osiągnąć. Chyba nie lubią przenoszenia, bo jak przesadzałam to kwitły słabo, a jak o nich zapomniałam to efekt widzieliście.

Romku, :)
ciekawa jestem czy w końcu mieliście urlop? Ja o urlopie już zapomniałam, wpadłam w wir pracy. Nawet na forum się nie udzielałam. :oops:

Jesienne widoki

Sosna czarna po kolejnym po cięciu. Tym razem już się nie bałam skrócić niektórych gałęzi. Wszystkie te "kulki" igieł w miejscach poprzednio silniej ciętych świadczą o tym, że nie należało się obawiać o efekty. Czubek udało się pochylić i przysznurować.

Perukowiec podolski

Rozchodnik

Rabata trawiasta przed planowanymi na przyszły sezon zmianami. Miskant olbrzymi ma obecnie 3,10 m wysokości. Od lewej Adagio, Krater, Red Baron, Zebrinus i dwie trawy preriowe.

Ożanka przebarwiona po przymrozku

Wierzba sachalińska

Miskant Africa

Miskant NN

Dwa ogródki 07 Paź 2013 23:39 #197159

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Danielo, urlop wciąż jeszcze przed nami. Widzę, że bomby na sosence wciąż wiszą i nadają jej kształt. Gdy inne rośliny tracą powoli swój urok, kępy traw zyskują teraz na wyglądzie.

Dwa ogródki 08 Paź 2013 09:50 #197217

• Roma
  • Roma's Avatar
Podziwiam Danielo Twoją cierpliwość przy prowadzeniu tej sosny.Jestem pełna uznania :thanks: Mnie chyba nie byłoby stać :jeez: Bardzo sympatycznie wygląda jesień w Twoim ogrodzie.

Dwa ogródki 08 Paź 2013 10:01 #197219

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Daniela wrote:

Rabata trawiasta przed planowanymi na przyszły sezon zmianami. Miskant olbrzymi ma obecnie 3,10 m wysokości. Od lewej Adagio, Krater, Red Baron, Zebrinus i dwie trawy preriowe.

Chyba faktycznie konieczne będą zmiany, miskanty i trawy preriowe rosną szybko i chyba będzie im ciasno ;)

Jesień urocza u Ciebie, a trawy o tej porze dodają uroku pięknie powiewając na wietrze :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 10:01 przez piku.

Dwa ogródki 08 Paź 2013 12:33 #197234

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romku, :)
zdecydowanie sosenka zaczyna nabierać wyglądu o jaki mi chodziło. W zeszłym roku jak ją silnie kształtowałam, to wyglądała trochę strasznie. Wielu przechodniów się nad nią lituje. Widzę jednak, że powoli pojawiają się efekty. Myślę, że za ok. 3 lata już będzie na co popatrzeć. Obecnie widać wyraźnie jak zżółkły stare igły do zrzucenia, więc ma jesienną szatę.
No, a trawy to na jesień stają się prawdziwą ozdobą ogrodu.

Romko, :hug:
wszystko się wydaje trudne, do czasu gdy się nie spróbuje. ;)

Wiesiu, :hug:
planujemy wykarczowanie tego derenia białego po lewej, pozostanie tylko variegata.
Rabata trawiasta zostanie pociągnięta aż do ogrodzenia, tym sposobem będzie miejsce na kolejne trawy i przesunięcia. Niestety miskant olbrzymi zabiera światło zebrinusowi i ten marnie rozrasta się. Z tego powodu zastosujemy barierę od strony delikatniejszych traw. Zebrinus zostanie przeniesiony w inne miejsce. Trawy preriowe są u mnie parę lat i jakoś nie rozrastają się aż tak bardzo, może to kwestia warunków glebowych (nie wiem). Natomiast bardzo jestem zadowolona z Adagio - z przyrostu i wyglądu.
:)

Dwa ogródki 08 Paź 2013 12:43 #197236

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Czekają Cię wobec tego poważne zmiany, kopanie miskantów to nie dla ułomków zadanie ;) Ale to dobre rozwiązanie by każda z tych traw prezentowała sie pięknie. Już widzę co to będzie za rok :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Dwa ogródki 08 Paź 2013 22:53 #197332

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Wiesiu, :hug:
Tadziu coraz chętniej zabiera się za ogrodnictwo. Z radością odnotowuję, że myśli jak ogrodnik i coraz więcej roślin rozpoznaje, jest też moim doradcą - gdzie co posadzić. Nie poszły na marne moje lata świetlne opowiadania o roślinności :teach: . Tym też sposobem mam chętnego do pracy ziemnej silnego mężczyznę w kwiecie wieku. :devil1: To o czym napisałam w dużym stopniu pomaga mi przeprowadzać moje drobne rewolucje ogrodowe. ;) Inna sprawa, że wpływ postawy Tadzia jest taki, że ja nie mam z kim walczyć... :think: Tym sposobem moja "potencja" ogrodnicza nieco spada. :oops: Nie wiem czemu strzelce tak lubią walkę. :bad-idea:

W kąciku borówkowym czerwoni się i wrzosi

Wrzosy

Jodła koreańska

Widoczek z konewką ;)

Klonik palmowy zielony zmienia się tak:

tu jego listki z bliska

Klonik palmowy "Artropurpureum" zmienia się tak:

jego listki z bliska

Dwa ogródki 08 Paź 2013 23:32 #197341

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Daniela wrote:

Miskant NN

Danielo.
Nie widzę na fotce szczegółów. Czy podobny jest teraz do tego?
Zdjcie1181.jpg

W tym roku przymrozek nie pozwolił mu wybarwić tak pięknie liści jak zeszłej jesieni.

Miscanthus sinensis PURPLE FALL
Zdjcie0986_2013-10-08.jpg
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Dwa ogródki 09 Paź 2013 00:09 #197345

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Waldku, :)
ten który prezentujesz jest przepiękny! Swojego mam od niedawna, dostałam sadzonkę od Piotra_ns. Rzeczywiście jest podobny. Liść wąski, zielony z paskiem. Zobaczymy czy się zaczerwieni. Może więcej powie Piotr, bo ma go u siebie dłużej.

Ten mój na początku września wyglądał tak:

Postaram się w weekend zrobić mu fotkę z bliska.

Dwa ogródki 09 Paź 2013 08:01 #197349

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Daniela wrote:

To zdjatko najbardziej podoba mi się :bravo: :bravo:
Trawy jesienne i pozółkłe hosty ubarwiają jesiennie ogrody,,,ładnie u Cibie :)

Dwa ogródki 09 Paź 2013 22:30 #197506

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Niestety nie znam nazwy tego miskanta choć podchodziłem do tego kilka razy. Jest tyle do siebie podobnych, że trudno jednoznacznie wskazać jaki to miskant. W zeszłym roku w październiku (ok.10-tego)wyglądał jak na poniższym zdjęciu, nie ma przebarwień więc raczej nie jest to PURPLE FALL
DSC07860.JPG
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Dwa ogródki 09 Paź 2013 22:48 #197514

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Szukałam troszkę w odmianach miskantów - pomogło Twoje zdjęcie Piotrze - wydaje się, że może to być Miskant chiński 'Silberspinne'(?). :)

Aniu, :hug:
zdecydowanie ten widoczek też bardzo lubię.

Dwa ogródki 10 Paź 2013 22:36 #197686

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Tak się zastanawiam nad Twoimi preriówkami, może one mają za wilgotno? Jak dobrze rosną miskanty to dla preriówek może być "za dobrze". Rany, oszczędzaj Tadzia! Umiłowanie strzelcowe sportów walki ( walka psychiczna :wink4: :devil1: :rotfl1: ) + wykopywanie miskantów może się równać samotny Tadzio pokonany przez karpę giganteusa. :supr: :tongue2: Pikutek słusznie przed korzonkami miskantów ostrzega. :idea1:
Pozdrówczanki
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Dwa ogródki 11 Paź 2013 11:30 #197744

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Tabaaziu, :hug:
co do ostrzeżeń Pikutka to nie mam wątpliwości. :)
Korzystając z Twoich uwag na temat oszczędzania Tadzia :oops: i nieoszczędzania miskantusa :flower: , przy okazji zrodziło się moje kolejne pytanie.

Zastanawiam się czym ogrodzić jego korzenie. :think: Zastanawiam się czy bariery korzeniowe dostępne w handlu dadzą radę temu kolosusowi ekspansywnemu. :think: :search: Jeszcze takich zapór nie stawiałam i doświadczenie mam mizerne. Co najwyżej uwięziłam pomniejsze ekspansywne (mięta, konwalie, miskant cukrowy) w wiadrach wkopywanych w glebę. W przypadku Miskanta olbrzymiego, wszystko okazuje się małe i słabe. Do tej pory udziabywaliśmy sporo(i rozdawaliśmy nadmiar) wiosną i to dało nam możliwość ograniczania rozrostu.

Dwa ogródki 11 Paź 2013 17:10 #197767

• Edyta
  • Edyta's Avatar
piotrek_ns wrote:
Niestety nie znam nazwy tego miskanta choć podchodziłem do tego kilka razy. Jest tyle do siebie podobnych, że trudno jednoznacznie wskazać jaki to miskant. W zeszłym roku w październiku (ok.10-tego)wyglądał jak na poniższym zdjęciu, nie ma przebarwień więc raczej nie jest to PURPLE FALL
DSC07860.JPG
Z całą pewnością nie jest to Purple Fall, bo łapie żółć na liściach.
Mój Purple Fall wygląd teraz tak:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.489 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum