TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 13 Cze 2014 20:06 #272273

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Takie obręcze przydałyby mi się, ale mądry Polak po szkodzie :( Pod piwonie mam kilka podpór, na razie wystarcza, ale o różach nie pomyślałam. A dziś wyłamał się cały pęd Mary Rose z kwiatami :cry2: Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, w końcu się stało :cry2:
Twój ogród to perła w koronie :) Zawsze się zastanawiałam, jak Ci się udaje utrzymać go w tak wspaniałym porządku :) Popracowałam dziś raptem 5 godzin i już nie mam siły wyjść ponownie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 13 Cze 2014 21:56 #272326

• AnaAn
  • AnaAn's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Kasiek, raczej przelotem... Twój wątek staram się jednak śledzić – w miarę możliwości na bieżąco. Ta tojeść jest świetna. Obie wersje nasadzeń mi się podobają :)
Ale co czytam - planujesz znowu poszerzenie rabat :woohoo: Ja (póki co) mam dosyć tych rewolucji ;)

Prześliczne połączenie Sebastiana z ostróżką.
Pozdrawiam, Ania
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2014 21:57 przez AnaAn.

Ogródek Robaczka 13 Cze 2014 22:20 #272344

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Kasiu, nastał najlepszy czas w ogrodzie ! Te zapachy i kolory ! Cudo ! ja co prawda na swoje róże musze jeszcze trochę poczekac, ale za to podziwiam je w zaprzyjaźnionych ogrodach :)
Łubiny lubię, ale nie mam ich u siebie. Widuję je często w tutejszych ogrodach a nawet miejskich nasadzeniach ! Wspaniale sie prezentują :)
Agata

Ogródek Robaczka 13 Cze 2014 22:25 #272349

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Fakt, Sebastian z ostróżką wygląda bajecznie. Zresztą i Sebastian i ostróżka nawet samotnie są obłędnie piękne, a razem tworzą parę idealną.
Ile Ty masz ostrogowców. :supr3: Ja kupiłam sobie jednego ale padł był już na starcie. :angry:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 10:34 #272457

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzień dobry!
Wczoraj padało prawie cały dzień, dzisiaj od rana kropi…..ale słonko wygląda zza chmur, więc liczę, że dzień ogrodowo będzie udany.
Rano byłam na giełdzie, kupiłam zwisające białe lobelie do donic, więc zaraz będę obsadzać :garden1:
Łuki z New Dawn zakwitły na froncie…i szybko zapomniałam co przeżyła ta bidula miesiąc temu…wciąż ma chore liście, ale sporo też wypuściła nowe, a liczba kwiatów rekompensuje ubytki w listowiu. Jest zjawiskowa :woohoo: Zrobię dzisiaj zdjęcia :)
Miłego dnia wszystkim :bye:

Iwonko Majowa, dziękuję za przemiłe słowa…taki komplement od Ciebie ma dla mnie szczególne znaczenie..uskrzydla i daje zastrzyk pozytywnej energii, jeszcze raz dziękuję! Staram się korzystać głównie z pasteli w doborze roślin towarzyszących, ale i tak mam wrażenie, że bywa zbyt pstrokato ;-)
Pashmina w sumie ma tak ciasne pączki, że nawet w szczycie kwitnienia niewiele bardziej go otwiera...i to jest piękne! Ja też ją lubię, baardzo obfici kwitła do jesieni w ubiegłym roku. Jestem pewna, że Twoja też zachwyci :kiss3:
Ewcia, dzięki :hug: Idealny porządek to tlko bywa i to na zdjęciach ;-) Staram się codziennie co plewić, bo jak mi busz całkiem zarośnie to będę z maczetą w chodzić w rabaty …a już jest buszowato :lol: ND zakwitła, zaraz wrzucę fotki :dance:
Tymczasem, busz za ławką z Gispy Boy'em w roli w głównej:

Aniu, będę musiała jedną rabatę przearanżować jesienią, bo za gęsto obsadziłam różany busz :P Jak zwykle, zmiany będą kosztem trawnika..ale całe szczęście Mój M nie broni murawy jak niepodleglości więc luzik B)
Ja też zaglądam do Was od czasu do czasu na dłuższy spacer po wybranym ogrodzie, ale niestety doba nijak nie chce mieć więcjej niż 24h i nie wyrabiam ;-)
A dzisiaj jadę odwiedzić Zieloną Martę i zobaczyć jej ogród :dance:
Pytałaś o pnące róże, pisałam wtedy o malinowej Rosannie - wygląda tak:

Czy może wolałabyś bardziej purpurową/fioletową?
Fajny, ale ekspansywny jest rambler Perennial Blue, kwitnący w bukiecikach amarantowo-fioletowych kwiatów:

Ewentualnie pnący Pink Don Juan (dorasta do 2m):

Aga, witaj! Łubiny wracają do łask i to jak zazwyczaj bywa, dzięki Anglikom ;-) Renesans tej nieco zapomnianej roślinki był wyraźnie widoczny na tegorocznej wystawie ChFS. Fajnie, że w nasadzeniach miejskich rabat też znalazł miejsce! Ja posadziłam niedawno biały:

Constancjo, ostrogowiec mam od zeszłej wiosny, rośnie jak szalony. Będę go dzielić na pewno, przywiozę Ci :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 11:06 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 10:56 #272466

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kasiu, nie sposób do Ciebie zajrzeć i nie zostawić dla Ciebie kilku słów uznania. Stworzyłaś bajkę.Uwielbiam Twoje fotki, uwielbiam Twój ogród. :)

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 12:04 #272484

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu, ja też uwielbiam Twój ogród ! Mnie się bardzo ta gęstwina podoba. Na każdej rabacie masz efekt morza kwiatów róż i bylin i pięknie przenikają się kolory. Wiem ile pracy kosztuje taki ogród pomimo, że mam pewnie ponad 100-tkę róż mniej niż Ty ale dla takich widoczków jakie pokazałaś myślę, że warto ! Portrety też cudowne! Twoich jarzmianek zazdraszczam pozytywniem - u mnie bardzo słabo rosną na razie. Widok na altanę - cudowny - efekt po prostu bajka !
miłego weekendu :bye:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 14:12 #272509

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ha widze, ze masz z ta czerowna na bialej rabacie jak ja z Lovely Fairy u siebie na mojej bialej :rotfl1: co sezon obiecuje sobie, ze ja wywale a jak zakwitnie i daje po oczach, to tak patrze na nia z oka w tych bielach i nie mam sumienia normalnie - chociaz drazni mnie z jednej strony ale z drugiej Humor mi poprawia ... dziwne ale prawdziwe.
Co wiecej, ona u mnie trafila przez przypadek-pomylke w 5-ciu bialych Swany sie znalazla i juz w pierwszym roku miala wyleciec - Swany wylecialy a ona zostala, co wiecej dokupilam jej kolezanke na druga rabate, zeby bylo "odbicie" :happy:
Kasiek a jak u Ciebie sprawuje sie Ghita? chorowala jak wszystkie czy przetrzymala jakos napor chorob, bo ja sie mocno zastanawiam po ogladnieciu zdjec u Adriana czy by Isaaczek nie wymienic wlasnie na nie. Mam juz troche dosc ich chorowitosci u mnie, wiem ze innym taki lekki maczniak nie przeszkadza ale mi co roku cisnienie podnosi a jak jest tak jak w tym roku, ze pojawia sie bardzo wczesnie, to juz cala nerwowa chodze.
Ja mam 2 krzaki i u mnie narazie zdrowe ale na tej rabacie akurat roze mi nie chorowaly.
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 14:13 przez Julka.

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 15:45 #272533

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Kasiu przepiękne zdjęcia! Ale nie powiem jestem w szoku, że zdecydowałaś się na czerwień :woohoo: Przecudnie się spędza czas w twoim ogrodzie! :bravo:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 20:10 #272602

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Codziennie oglądam twoje róże. Nie mogę się napatrzeć na tak pięknie rozrośnięte i zdrowe okazy :hearts:

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 21:08 #272637

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Kasiu, ano tak to się jakoś utarło że anglicy wiodą obecnie ogrodowy prym :) Ale i łubinom uroku odmówić nie można. Są bardzo wdzięczne, posągowe wręcz :)
Agata

Ogródek Robaczka 14 Cze 2014 22:54 #272708

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Dobry wieczór !

Bardzo proszę zostawić czerwoną rabatę :screem: W spokoju :teach:
Za czerwonym nie przepadam, ale TEJ rabaty będę bronić, jak ... niepodległości :wink4:
Ławeczka z Gipsy boyem w tle - cudna :hearts:

Nie wiem co się dzieje, ale w Zachodniopomorskim też jest trend na łubiny. Ostatnio rzucili do Rajskiego O. i ... pozamiatane. Nie załapałam się :cry3:

Od jutra wreszcie odpoczynek od deszczu. U mnie wypogodziło się już od południa i wieczór był bezchmurny z obłędnym wschodem księżyca :)

:kiss3:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 22:55 przez julieta.

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 08:38 #272767

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:supr3: :supr3: :supr3: Zaniemówiłam z wrażenia :thanks: :thanks: :thanks:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:00 #272791

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Prześliczne róże i pięknie skomponowane z innymi roślinami.
Jarzmianka rzeczywiście ma tak intensywny kolorek... :woohoo: marzenie.
Nieśmiało proszę i ja o kilka nasionek :oops:

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:24 #272801

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :bye:
Wreszcie mamy słoneczny dzień :dance: Wczoraj padało średnio co godzinę, a wieczorem przeszła burza :unsure: Dzisiaj zapowiada się znacznie lepiej!
Zaraz ruszam do ogrodu, obcinać przekwitłe kwiaty róż, podwiązywać potargane pędy i ogólnie ogarnąć ten mój przydomowy chaos, a Wy jakie macie plany?

Pepsi, witaj! Bardzo dziękuję za uznanie i serdeczne słowa :hug: Cieszy mnie codzienna praca w ogrodzie i wszystko co się udaje jest bezcenną nagrodą, zwłaszcza, jeśli doceniają to inni. Dziękuję!
Zostawiam Ci widok na altanę, która teraz króluje w ogrodzie:

Monia, kochana jesteś, dzięki. Ja też lubię ten swój busz, ale na niektóre rabaty nie da się wejść..zostaje tyko maczeta :bad-idea:
Na przykład tutaj ;-)

Masz ponad 300 metrów więcej i ponad 100 róż mniej ;-) Powinnam zredukować stan różanego posiadania, wiem..ale tak ciężko wybrać, która ma wylecieć.. :think:
Jarzmianki najlepiej radzą sobie u mnie na angielskiej ( z naparstnicami) i tam rosną powyżej 120 wysokości :supr3: Wysiewają się też swobodnie. Lubią lekki półcień i wilgotną glebę. Właściwie z tej rabaty, angielskiej, jestem zadowolona najbardziej w tym roku! zakładałam ją od zera jesienią 2012r., łącznie z wydarniowaniem terenu. Teraz ma drugi sezon, a wygląda tak naturalnie, jakby była tu od zawsze…to zasługa "wędrujących" roślin - naparstnic i jarzmianek :dance:

Patrzę na nią codziennie przez okna salonu i serce samo rośnie :hearts:
Julek, czerwone różyce mam tylko tam - chodziło mi głównie o pnące Santany i Nostalgie, a doszły Red Leonardo, Piano i czerwony Eden. Rozjaśniłam je Artemisami i WC.
Ale jak sobie tak myślę o białej rabacie…. :whistle: To mogłaby być tylko tam :bad-idea:
No nic, zobaczymy, na razie zostawiam ;)
Ghita jest u mnie pierwszy rok, na razie zdrowa. Będę ją wykopywac na jesień po tym jak zobaczyła te potwory u Adriana, nie mam miejsca. Mogę Ci dać moją jak chcesz :kiss3:
Ale wiesz, jak patrzę na Issaczki to podobny jest Souv. du Pres. Lincoln, a ten jest zdrowy zupełnie u mnie (dotychczas). Kwitnie jak szalony po ostatniej zimie:

Kasiu, ta czerwień nie jest u mnie nowa. Miałam kilka czerwonych róż zanim przyszła faza na bladawce ;-) To róże sadzone w 2011, ale przeniesione ubiegłej jesieni na rabatę biało-czerwoną.
Bozi, dziękuję! Widzisz, z tą zdrowotnością to różnie bywa…po ataku mączniaka rzekomego miesiąc temu już się pozbierały, ale niestety niektóre odmiany mocno ucierpiały. Taki rok... :dry: Zapraszam :bye:
Aga, dokładnie! Poza tym wygląda na to, że są też bezproblemowe? jak narazie ładnie rosną i jeśli znajdę miejsce na kolejne, na pewno posadzę :idea1:
Juliet, musisz przyjechać do mnie i oflagować się na tej rabacie haha inaczej żadna nie jest bezpieczna :flower:
Mówisz, że płomienne czerwienie pasują? Trochę mnie bolą zęby jak patrzę na New Dawny, a potem na nie…ale wkrótce przekwitną, to zetnę :funnyface:
Jeśli ławeczka Ci się podoba, to jeszcze kilka detali z tej okolicy ;-)

Siberko, a co takiego odebrało Ci mowę? :think: Pozdrawiam :lol:
Przytulające się różyczki dla Ciebie:

Miłego dnia kochani!
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Orszulkaa, Bozi, VERA, bozunia

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 10:30 #272806

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Mróweczko, przypomnij się jesienią :bye:

Chciałm Wam jeszcze pokazać łuki z New Dawn, które zaczęły pokaz!

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2014 10:31 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, VERA, bozunia

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 11:04 #272826

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ty mialas z Nostalgiami jak ja z Colette, do niczego mi nie pasowala a na sile ja chcialam miec i dokupowalam do niej roze zamiast z niej zrezygnowac :devil1: Ja od poczatku Ci mowilam, ze ta czerwona strona na przodzie bedzie niewypalem przy porcelanowych lukach :P Strona z boku moze byc tylko albo czysto biala, co Ci mowilam jak bylismy u Ciebie albo "solidnie" ciemny roz.... i wszystko w "monoterapi" hihi.
Z Rosarium Uetersen, dobrze kombinujesz - przenies ja - to jest naprawde piekna rozyca ale ma specyficzy odcien rozu i do porcelanowego kompletnie nie pasuje.
Ghite chetnie przygarne, mam dwie, to z Twoja trzecia bedzie akurat perfekt, bo z boku rosnie wlasnie ND ktory idzie tez gora maty - to bede mogla go troche na mate wysunac zamiast jednej Isaaczki. W zamian moge Ci WC oddac, jak juz na ta biala rabate sie zdecydujesz - tez nie wiem co mnie strzelilo, zeby tyle ich kupic.
Ale pieknie u Ciebie, normalnie nie moge sie napatrzec - robi wrazenie, ze az dech zapiera.
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2014 11:05 przez Julka.

Ogródek Robaczka 15 Cze 2014 11:27 #272832

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Urocze wejście do domu :hearts:
I cały ogród!
Jak to mawia mój znajomy: tak musi wyglądać raj :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.615 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum