TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 18:55 #275767

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, jesteś dla mnie różanym guru, a wyczytałam, że porcelanowy róż New Dawn coś nie bardzo lubi malinowy róż Rosarium Uetersen...
A ja właśnie posadziłam te dwie róże, gdyż wydawało mi się, że będą pięknie razem wyglądać :) Czegoś nie wiem? Wydawało mi się, że te dwa odcienie różu będą się ładnie uzupełniać...Ale przecież zawsze można zmienić koncepcję...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 19:25 #275781

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasia, wspominam czasem o twoim ogrodzie na zajeciach na uczelni... Jako wzorze mieszanego ogrodu angielskiego, w ktorym kolory i rośliny się przenikają, uzupełniają, genialnie się między sobą aranżując w prawdziwe łany kwiecia.
Naprawdę można się od Ciebie bardzo wiele nauczyć.
Jestem pod wielkim wrażeniem ostatnich zdjęć. Obfitość wszystkiego powala i urzeka - pięknie!

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 20:13 #275804

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Takie widoki to ja lubię...róż chwalić nie będę, bo wszyscy wiedzą że masz je piękne
Ale tak sobie myślę, że ta metalowa altanka jest ozdobna sama w sobie...i szkoda by było żeby różyce całe ją zarosły...ale znając zapędy Veilchen...to chyba zarośnie :rotfl1:
Cudnie różanie :dance:

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 21:29 #275871

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Grzesiu, na altanie akurat nie mam Veilchenblau, ale jest kilka innych różanych potworów: Perennial Blue, Iceberg Lykkefund, Bobbie James i Rambling Rector. Wszystkie z zapędami na pochłonięcie altany :happy: Ale takie też było zamierzenie - kupując altanę od razu zakładaliśmy, że to podpora pod róże, więc nawet nie zakładaliśmy dachu z materiału, który był w zestawie. Zawsze marzyło mi się takie różane sklepienie… :oops:
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie!
Aguś, bardzo mi schlebia Twój komentarz, dziękuję! To dla mnie bardzo cenne słowa, jestem wdzięczna i zaszczycona :kiss3:
Wiesz, że jestem beznadziejnie zakochana w angielskich ogrodach i choć daleko mi do takiego kunsztu, czerpię całymi garściami z angielskich wzorców i bardzo cieszy mnie efekt, jaki udało się osiągnąć w stosunkowo krótkim czasie. Szczerze mówiąc jednak…rozpędziłam się z tymi różami i zadanie utrzymania całości trochę mnie przerasta, ale staram się :oops: Jeszcze układam w głowie plany na jesienne korekty, ale zanim podejmę ostateczne decyzję będę się z Wami radzić i liczę jak zwykle na Twój konstruktywny głos w dyskusji :hug: Mam nadzieję, że po tym roku intensywnej nauki i zgłębiania tajników projektowania będziesz mogła podsunąć mi jakieś cenne wskazówki :hug:
Dalu, zestawienia kolorów to oczywiście rzecz gustu i absolutnie nie chcę Cię zniechęcać. U mnie RU "gryzie się" trochę z ND na łukach, ale to wynika też z dysproporcji całości - RU jest tylko jedna i ten kolor zbyt mocno się wyróżnia na tle całego szpaleru New Dawn. Cały różany tunel na froncie i nasadzenia pod różami są utrzymane w delikatnych pastelach. Rosarium Uetersen ma malinowy, ciepły odcień, podczas gdy New Dawn - zimny, porcelanowo-biały. Mam w innym miejscu zestawioną RU z Edenem i ten duet mi się podoba, mimo że to też blady róż, ale trochę inny odcień.
Takie mam przemyślenia, ale najważniejsze, żeby w Twoim ogrodzie róże w wybranym zestawieniu podobały się przede wszystkim Tobie :kiss3:
Dla Ciebie, malinowa RU:

Jonatanko, Eva mnie też zauroczyła, wyjątkowo udany debiut. Na razie zostaje w donicy, celowo dałam jej sporą skorupę, żeby mogła się tam rozbujać.
Powinna być dostępna jesienią w Rosarium, widziałam, że mieli ją w ofercie na ten rok podczas tegorocznej Gardenii.
Sweety, widziałam Twój busz i tak mi się nasunęło, że jak na drugi rok różanki to gęsto masz ;-) Jak wiesz, sama lubię gęste nasadzenia, kaskadowe rabaty i bujne rośliny kipiące kolorami :dance:
W kwestii chorób napisałam już wszystko, nie chcę się powtarzać. Jeszcze nigdy nie miałam tylu chorych róż w ogrodzie w maju, co w tym roku i niestety te same chorują ponownie. Mączniaka rzekomego bardzo ciężko zwalczyć. Tylko ja wiem, ile oberwałam liści…a zbliżeń nie robię celowo, bo nie chcę się dołować :unsure: Póki kwitną zostawiam je w spokoju, ale po kwitnieniu zrobię radykalne cięcie i będę liczyć, że nowe pędy będą zdrowe. Niestety, te które były przycięte w maju i odbiły..ponownie zachorowały. Taki rok… :(
Daisy, Ty masz takie olbrzymy, że się dwoją i troją w oczach :supr3: Ja nadrabiam ilością :laugh1:
O chorobach pisałam Sweety…zdrowiutkie nie są, ale kwitną i to cieszy :oops:
Aga, ostatnio za zimno na dłuższe leżenie w hamaku, ale można się pobujać w kocyku ;-) Dzięki! :bye:
Marta, dzięki!
Ina, postaram się zrzucić zaraz fotki i pokażę nowości kowala. Większość to obręcze - podpory pod hortensje i ostróżki, więc nic efektownego, ale mam jeden smaczek :P
Ewa, u mnie z ND wspinają się powojniki i na razie sobie radzą, ale jeszcze się rozkręcają. Może za rok, dwa będzie efekt, na razie to młodziaki.
Monika, masz Eskimo? Fajnie, a gdzie kupowałaś? Chciałam ją dokupić jesienią i nigdzie nie znalazłam. Po prawej stronie na altanie jest Iceberg. Z bliska straszy, bo liście ma całe w plamach i jakby miał chlorozę :unsure: Ale póki kwitnie to go zostawiam, nawet nie obcinam kwiatów. Ciachnę go za tydzień :flower:
Aniu, na grzyba w tym roku nie mam rady. Pryskałam wiosną bioseptem i zapobiegawczo grzybobójczym, ale to nie powstrzymało chorób…pogoda niestety im sprzyja ponownie, u mnie znowu zaraza się panoszy :jeez:
Ewa, dzięki :kiss3:

Jeszcze kilka zdjęć z zeszłego tygodnia zanim wrzucę dzisiejsze. Pogody nie było, więc nie poszalałam z aparatem, ale coś tam zrobiłam B)

Long John Silver - historyczna róża pnąca, która zauroczyła mnie w Rosarium Europa w zeszłym roku. Posadziłam ją ubiegłej wiosny, nieświadoma jaki mam skarb :silly:

Ma zatem rok z hakiem, a urosła na 4 metry i wspina się nad tarasem. Kwitnie po raz pierwszy :hearts:

Pączki ma jak kulki lodów śmietankowych… :yummi:

I bukiecik z Chippendale'a na koniec :bye:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2014 21:35 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): artam, Orszulkaa, Basia, VERA, constancja

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 22:48 #275951

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
Oj Kasiu, jaki koniec? Ja chcę jeszcze! :) Czym opryskujesz róże, że takie zdrowe liście mają?

Ogródek Robaczka 22 Cze 2014 23:55 #275999

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, róże opryskuję od wczesnej wiosny, ale chorób nie udało się uniknąć..mączniak rzekomy męczy mi róże od połowy maja.
Na mączniaka prawdziwego i plamistośc opryskuję topsin i score, a na rzekomego mildex, ridomil, infinito. Prewencyjnie stosowałam biosept, ale nie zauważyłam efektów.

Obiecałam dzisiejsze fotki, ale szybko zrobiła się północ i czasu zabrakło..więc na szybko pokażę tylko co wymyśliłam ostatnio jako zlecenie dla kowala :lol:
Tadaaaaaam!
Moje ślimaczki pełzające w trawach :dance:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, eda_s

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 00:00 #276001

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
U mojej róży pnącej nie mogę się pozbyć rdzy.. Wrrr
Ślimaczki bomba! :)

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 00:06 #276005

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Nieeee.....no cudo. :supr3: O, tak mi oczy wylazły. Kasia, Ty uważaj na złomiarzy. :funnyface:
Różyc nie chwalę. Jak chwalone to zaczynają wydziwiać. :teach:
Fszyyystko mi się u Ciebie podoba.....oprócz oczywiście tych wstrętnych róż. :wink4:

U mnie też (wreszcie ) szykują się jakieś podpory do róż ale drewniane. :dry:

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 00:25 #276011

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Ewcia :kiss3: Zamysł jest taki, że jak stipy podrosną, to ślimaki będą dryfować wśród tych falujących traw :dance:
Na razie trzba sa wyobrazić falujące trawki, bo mają jakieś 10 cm :wink4:
Duży ślimak ma ponad pół metra, a mniejszy 35 cm.
Jakie podpory planujesz? Ja zamówiłam teraz obręcze pod wyższe róże, ostróżki i hortensje, wygląda to tak:

Tu podpiera Pomponellę..

…a tu po prawej widać ostróżkę w obręczy

Zamówiłam różne wysokości, a średnicę można dostosować do krzewu. Mam też próbny świderek, widać go tutaj:

Aga, na rdzę nie znam dedykowanego środka, ale spróbuj falcon, to uniwersalny środek systemiczny :teach:
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, Basia, anabuko1, Aga1973, eda_s, Jonatanka

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 00:26 #276012

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Bombowe te ślimaki! Masz zdolnego kowala i chyba jesteś jego ulubioną klientką.. Powiedz- podrzuca mu ktoś inny takie fajne projekty..parasolka, slimak.. Na pewno się cieszy, bo ile można kuć ogrodzeń i barierek :silly:

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 00:50 #276020

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
To ja muszę sobie poszukać kowala. :think: Przydałyby mi się takie dyskretne, podręczne podpórki i obręcze. Nie mogę nawalić sobie zbyt dużo drewna, bo zrobi się ciężko i ciasno. Kupiłam kilka takich tandetnych balkoników ale one nie spełniają swej roli i są zwyczajnie brzydkie.
Mam zamówione kratownice z dwóch stron wejścia.... dla ND i Constance Spray, która rośnie po drugiej stronie. Kolejne kratownice przy tarasie dla powojników, które juz tam rosną. Kratownicę do drewutni dla Lykkefunda, dużą prostą pergolę ( taką jaką ma Moni) na rabatę narożną i 3 bogeny - piramidki, dla LO i Pirouette. I jeszcze kilka drobiazgów takich jak poprzeczki dla hortensji pnącej.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2014 00:52 przez constancja.

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 09:56 #276074

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kasiu, Eskimo mam od Ewy - Gloriadei. Kupiłam tylko 2szt. na próbę, ale jesli się sprawdzi, to zamierzam dokupić jesienią :) Białe róże uwielbiam, więc chętnie przywitam kolejne :dance: Polecam Ci angielkę Tranquillity, jesli jeszcze nie masz - jest cudna :)

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 12:47 #276132

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Kasiu zaniemówiłam .... :hearts:
Twój ogród to raj na ziemi :bravo: Uwielbiam ten różano-bylinowy busz z metalowymi dodatkami w mojej ulubionej kolorystyce .CUDNIE!!
Buziaki!
Czy mogę podkraść pomysł na ślimaka ,bo M aż się rwie żeby mi takie zrobić :happy4:

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 14:16 #276147

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Też nie będę o roślinach pisać, bo wiadomo co o nich myślimy. :)
Zachwyciłam się ślimakami i pomysłem w duecie z trawą. Obręcze też bardzo ciekawe. Przyjrzałam się i wiem którędy wkłada się rośliny, tylko nie zrozumiałam jak to jest z obwodem. :oops: One są rozsuwane ,czy na stałe zrobione o różnych obwodach. Wybacz moje gapiostwo i że tak się dopytuję. Też niedaleko mam kowala i może wybiorę się do niego z wizytą :)

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 16:22 #276181

• pecja
  • pecja's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Jest pięknie. Czerwcowa orgia barw.

Z twoją altanką różaną miałabym dylemat - siedzieć w środku pod dachem różanym, czy podziwiać z zewnątrz.

Czerwona rabata obficie i pięknie kwitnie, ale biel zdecydowanie lepiej wpasuje się w klimat Twojego ogrodu, który podziwiam za pięknie i konsekwentnie dobrane zestawienia kolorystyczne.

Śliczne ostróżki, skrawki błękitu na rabatach, nawet w pochmurny dzień nastrajają optymistycznie. Posiałam ostróżkę,a ponieważ nic z ziemi nie wyłaziło, to kupiłam sadzonkę i posadziłam tam gdzie je siałam. I chyba weszłam siewkom na ambicję, bo ostatecznie wykiełkowały. Po 2 miesiącach od siewu :club2: Oj ogród ćwiczy w cierpliwości.

Współczuję drugiej tury mączniaka. U mnie pożera 2 nowo posadzone hortensje i Edena :cry3: A myślałam że Edena żadne choróbska nie ruszają.

pozdrawiam, :bye:
Magda

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 20:30 #276249

• -Piotr-
  • -Piotr-'s Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17
Witaj Kasiek, ślimaki świetne, ale twój kowal powinien zrobić też robaczka.
A tak na marginesie, to gdzie Ty znalazłaś tego kowala ?
Pozdrawiam Piotr
Nasz kochany ogródek

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 20:46 #276268

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Ślimaczki i świderek super a podpórka bardzo pomysłowa. Muszę dla moich ND wymyślić jakieś podpórki ,które chyba źle posadziłam ,tworząc trójkąt.Kasiu jakie odległości powinny być zachowane przy sadzeniu ND?

Ogródek Robaczka 23 Cze 2014 20:59 #276282

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, witaj w nowym tygodniu!
Poniedziałek przeminął błyskawicznie - w pracy intensywnie, po pracy koszenie i futbol ;-)

Wspominam o Twoim ogrodzie dziewczynom ze studiów, bo jestem przekonana, że takiego cuda jeszcze nie widziały i nie wiadomo, czy kiedykolwiek zobaczą. Dzięki Tobie, zobaczyły też fragmenty z Chelsea ;-)

Za każdym razem udowadniasz, że Twój sposób prowadzenia ogrodu, dobór roślin, ciągłe doskonalenie, są przykładem działania świadomego ogrodnika. Cały czas uważam, że dzielisz się z nami ogromną wiedzą - to naprawdę bezcenne.

Ozdoby metalowe cudne... Masz zmysł!

Pozdrawiam serdecznie :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.838 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum