Witajcie!
Wątek zaniedbałam niewybaczalnie, ale na wytłumaczenie dodam, że nie próżnowałam
Projekt ogrodu dojrzewa i pierwsze szkice są! Oczywiście pewnie jeszcze pozmieniam wszystko i zacznę od nowa, ale że nie ma pośpiechu to mogę testować różne warianty.
Szkic przeniosłam do programu, który poznałam dzieki uprzejmości Dorotki (Ogrodora
) i poza klasycznym planem zrobiłam wizualizację 3D, po której można się poruszać, odwiedzając poszczególne zakątki ogrodu. Ze względu na rozmiary pliku, udostępniam link do zewnętrznęgo dysku, mam nadzieję, że uda się otworzyć, W razie czego zainteresowanych poproszę o adres e-mail i wyślę dostęp indywidualnie.
Link do projektu:
drive.google.com/file/d/0B2l146fOTkWqdnl...emc/view?usp=sharing
i link do filmu na bazie projektu:
drive.google.com/file/d/0B2l146fOTkWqVm5...QUU/view?usp=sharing
Plan zrobiłam w skali, dom ma bryłę i wymiary według wstępnie wybranego projektu, tarasy i pozostałe części też.
Wjazd jest od zachodu, aleja platanów kulistych (lub innych drzew, np. rozważam lipy formowane) wzdłuż podjazdu. Jak widać, przedogródek zbliżony do tego co mam teraz, bo to rozwiązanie mi odpowiada, ale większy i z hortensjami bukietowymi od ulicy.
Dalej ogród wiosenno-zimowy, nieco bardziej cienisty (od wschodu i północy), w stonowanej kolorystyce z przewagą drzew i krzewów atrakcyjnych wiosną i jesienią.
Tutaj będzie kilka drzew kwitnących (wiśnie japońskie, ozdobne jabłonie, świdosliwa, magnolie, judaszowiec) i sporo krzewów kwitnących wiosną, azalie, Rh, derenie, enkianty, a do tego iglaki i byliny zadarniające pod krzewami.
Od strony południowej i zachodniej ogród formalny przy domu, taras na południe, aleja grusz ozdobnych (Chanticleer mi się podoba) wyznaczająca oś widokową na wschód i biały ogród po przeciwnej stronie, od zachodu. Biały ogrod formalny z altaną porośniętą białymi ramblerami na środku.
Rabata bylinowa od strony wschodniego tarasu prowadzi w dół ogrodu, do drugiej części, krajobrazowej. Całość oddzielona murkiem ha-ha ok. 0,5 m wysokości.
Po schodkach zejście do altany nad stawem.
Staw o wielkości 300 m kw. z wydzieloną strefą rekreacyjną (30% całość wody) z pomostem i oczyszczającą z roślinami w pozostałej części.
Na stawem rabaty preriowe z trawami i bylinami na suche i gorące stanowiska, żwirowe ścieżki etc. Cześć rabaty preriowej na wzniesieniu, które schodzi w kierunku południowym i kończy się kilkoma brzozami jako nawiązanie do krajobrazu i żywopłotu naturalnego, mieszanego, który poprze łąkę na wzniesieniu łączy ogród z otoczeniem (kaliny, derenie, wiśnie ptasie, jarząb, porzeczki alpejskie, bzy, jaśminowce etc.)
Na skraju ogrodu od zachodu sad z wiśniami, czereśniami i jabłoniami oraz łąką, która będzie cięta tylko na ścieżki. Koło sadu zagajnik brzozowy, z którego wypływa płycitki strumień, porośnięty paprociami na brzegach. Strumień wpływa do stawu, natleniając naturalnie zbiornik wodny. Za strumieniem niewielkibiay zakątek, z nieformalnymi nasadzeniami ławką z piaskowca, a dalej rabata w stylu cottage garden, okalająca domek ogrodnika z aleją róż (oczywiście "New Dawn"!)
Obok jest warzywnik ze szklarenką i to już w zasadzie koniec ;-D
Nie wiem czy opis będzie czytelny, ale film pozwala na spacer po wszystkich zakątkach i widać też ukształtowanie terenu z nawiązaniem do krajobrazu, więc można złapać ogólny przekaz. Zasadniczo, jest wyraźny podział ogrodu na dwie części - bardziej formalną przy domu i krajobrazowo-naturalną w części ze stawem i łąką.
Wszelkie refleksje, uwagi i krytyka mile widziane, więc piszcie co myślicie!
Poza projektowaniem zaczęłam też bawić się maszyną do szycia
Nie miałam pojęcia, że to samo szyje i naprawdę cuda potrafi
Zorganizowałam nawet warsztaty krawieckie w domu i odchodziło szycie na 4 maszyny hahaha na pierwszy rzut poszły ubranka na donice, które szyłyśmy z juty, a potem malowałyśmy farbkami. Tutaj moje wielkie ukłony wobec
Asi2, głównej artystyki i autorki najciekawszych projektów
Osłonki jutowe na donice wymyśliłam pod kątem sporych, plastikowych donic z tulipanami, które wiosną mają ozdobić wejście, a że plastik mało dekoracyjny to postanowiłam je jakoś "ubrać". Nie wiadomo czy pomysł ostatecznie wypali, bo tulipany sadziłam w styczniu, ale w razie czego wsadzę tam inne wiosenne i też będzie
W donicach od jesieni goszczą: Jabłonka ozdobna, sosenka Humpy, wawrzynek, trzmielinki, hedery i cebulowe: