TEMAT: Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 10 Sty 2013 23:50 #110111

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2015 11:54 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 20 Sty 2013 13:34 #113138

  • Roma
  • Roma's Avatar
Do rozpoczęcia tego wątku skłonił mnie przepis jednej z naszych forumowych koleżanek na Naleśniki po nelsońsku :)
Zapraszam wszystkich do dzielenia się swoimi przepisami jak i fotorelacjami w powyższym temacie :comp:

Przepisy na ciasta naleśnikowe

Ciasto tradycyjne
4 porcje
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka oliwy lub stopionej margaryny
3 jajka
sól

wykonanie
Dokładnie wymieszać mleko z wodą i oliwą.
Do wysokiego garnka przesiać mąkę, wbić jaja, ucierać stopniowo wlewając przygotowany płyn, posolić,zmiksować, prZykryć, zostawić na 2 godziny.
Przed smażeniem naleśników ciasto ponownie dokładnie wymieszać i ewentualnie dodać płynu.(mieszać ciasto przed każdym wlaniem go na patelnię)

Ciasto tradycyjne II

20 dkg mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru
sól

wykonanie
Mąkę przesiać,mleko wymieszać z wodą, jaja zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę i mleko wymieszane z wodą.zmiksować.
Dodać cukier i szczyptę soli.


Naleśniki w czasie smażenia przewraca się na drugą stronę w momencie kiedy brzegi zaczynają odstawać od patelni a z wierzchu robią się matowe.

Ciasto biszkoptowe
4 porcje
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
4 jaja
1 łyżka margaryny
cukier puder
sól

wykonanie
Utrzeć żółtka z cukrem,szczyptą soli i margaryną.
Ubijając trzepaczką, stopniowo wlewać mleko i wodę a następnie wsypywać 3/4 szklanki przesianej mąki.Przykryć zostawić na kilkanaście minut.
Ubić na sztywną pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta, dokładnie wymieszać, smażyć naleśniki.

Ciasto piwne I
4 porcje

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki piwa
3/4 szklanki wody
3 jaja
starta gałka muszkatołowa
łyżka oleju
sól
pieprz

wykonanie
Wszystkie składniki starannie wymieszać,zmiksować.Odstawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.Po tym czasie smażyć naleśniki.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2014 13:15 przez Roma.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 21 Sty 2013 09:05 #113522

  • Bea
  • Bea's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 42
Zachęcona przez Romusię podaję przepis na naleśniki po nelsońsku.

Jak się smaży naleśniki, to już wiecie więc nie będę podawać tego przepisu.

Składniki:

- parówki
- żółty ser
- pomidor
- papryka
- ogórek kiszony
- musztarda i keczup
- jajka
- bułka tarta

Przyjmijmy, że mamy już usmażone naleśniki. Kroimy parówki na pół (wzdłuż). Połówki te układamy na naleśniku. Na to kładziemy kawałek żółtego sera, kawałek pomidorka, ogórka i papryki. Zawijamy. Obtaczamy każdy naleśnik w bułce tartej i jajku (czyli po prostu panierujemy) i podsmażamy na patelni (ja podsmażam na oliwie). Podajemy posmarowany na wierzchu keczupem i musztardą (ja robię takie ozdobne wężyki jeśli i musztarda jest wyciskana). Proste a smaczne.

Odnośnie podanego prze Romusię przepisu na ciasto naleśnikowe piwne, robiłam tak ryby. Czyli zamiast panierować, maczałam rybki w takim cieście. Pychota.
Pozdrawiam cieplutko
Gadzinówka

Ciapanie-malowanie
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2013 09:07 przez Bea.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 21 Sty 2013 22:32 #113869

  • Roma
  • Roma's Avatar
Naleśniki z kurczakiem

składniki:
Pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
mały koncentrat pomidorowy
sos czosnkowy
przyprawa do kurczaka
zioła prowansalskie
sól,pieprz

Przygotować naleśniki według przepisu na ciasto tradycyjne
Usmażone naleśniki podzielić na dwie części.
Kurczaka pokroić na małe kawałki,doprawić solą i przyprawą do kurczaka, podsmażyć.
Jedną część naleśników posmarować sosem czosnkowym, drugą część koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, położyć na to kurczaka wymieszanego z fasolką i kukurydzą a na wierzch plaster sera.
Krawędzie naleśnika zawinąć do środka tak, żeby nabrał kwadratowego kształtu.Przykryć go naleśnikiem posmarowanym sosem czosnkowym i podwinąć jego krawędzie pod naleśnik z mieszanką. Przełożyć naleśniki do naczynia żaroodpornego i piec ok 5 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.Przed podaniem polać sosem czosnkowym.
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2013 22:34 przez Roma.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 21 Sty 2013 23:44 #113921

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
A przepis na kluski śląskie już był??? Jeśli nie , to podam jutro !!! Nie mogę sprawdzać!! Słaby net :placze:
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 00:24 #113927

  • Roma
  • Roma's Avatar
Nie było,śmiało możesz wstawiać :comp:

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 12:04 #114038

  • barashka
  • barashka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1075
  • Otrzymane dziękuję: 1675
Witajcie kuchareczki ! Ja bym potrzebowała przepis na takie grube (bądź drobniejsze) kluseczki, robione bodajże z mąki kukurydzianej, które są popularną przekąską u naszych południowych sąsiadów. Z tego co pamiętam, jest też pewien przyrząd do ich "kładzienia" na wrzątek ... Spotkał się ktoś z czymś takowym ?

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 18:03 #114107

  • Roma
  • Roma's Avatar
przepis na kluski kukurydziane brzmi tak:
(3 porcje)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
4 jaja
1 szklanka wody
sól


Zagotować wodę z dodatkiem soli i masła.Wsypać do niej mąkę kukurydzianą, rozbijając ją w czasie gotowania za pomocą łyżki drewnianej.
Po wsypaniu całej mąki kukurydzianej wsypać także mąkę pszenną.Oziębić ciasto w lodówce i dodać po kolei,wbijając łyżką ,jaja.
Nabierając łyżką po trochu ciasto wkładać do wrzącej osolonej wody.
Gotować 10-15 minut na niezbyt silnym ogniu.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2014 13:16 przez Roma.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 18:31 #114120

  • barashka
  • barashka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1075
  • Otrzymane dziękuję: 1675
Dzięki Romuś. I widzę nawet, gdzie szukac owy przyrząd ... Jeszcze raz po stokroc dziękuję !!!

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 20:58 #114204

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
A jak się używa tej machiny :woohoo: Bo nawet nie mogę sobie wyobrazić :woohoo:

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 22 Sty 2013 23:21 #114293

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kluski francuskie
(3 porcje)
5 jaj
5 łyżek masła
5-7 łyżek mąki
sól
łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Utrzeć masło z żółtkami,dodając po jednym żółtku. Na koniec połączyć z bardzo sztywną pianą z białek i mąką,sypiąc ją po trochu, aby nie powstało zbyt gęste ciasto.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i na wrzącą wkładać po odrobinie ciasta nabieranego na łyżeczkę, tak jak kluski kładzione.
gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać jako dodatek do drugich dań,posypując natką pietruszki, którą można też dodać wcześniej do ciasta.

Kluski francuskie z wątróbką
(3 porcje)

5 łyżek masła
4 jaja
6-7 łyżek mąki
3 wątróbki z kurczaka
sól,pieprz
posiekana natka pietruszki

Wątróbki posiekać.Masło utrzeć, dodając po jednym żółtku,rozdrobnioną wątróbkę,sól,pieprz,natkę pietruszki.
Ubić białka na sztywną pianę,dodać wraz z mąką do masy wątrobowej.Dokładnie wymieszać.
Zagotować wodę z solą, nabierać ciasto na łyżeczkę, jak kluski kładzione i kłaść na wrzącą wodę. Gotować przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu.Kiedy wypłyną na wierzch,gotować jeszcze ok,minuty i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z surówką jako samodzielne danie.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2013 23:32 przez Roma.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Sty 2013 02:00 #114319

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
A ja w takim razie na slodko :lol:
Przepis pochodzi z malej ale zuzytej ksiazeczki pt Smaki Ameryki (biblioteczka Poradnika Domowego), ktora wzielam z soba do Stanow :P

Sa to buleczki z nadzieniem cynamonowym-robilam juz wielokrotnie i zawsze sie udaja. A propos-Amerykanie ich nie znaja :P

50 dag maki pszennej,
10 dag masla,
5 dag drozdzy,
2 jaja,
szklanka mleka
luzka cukru, sol
tluszcz do smarowania blachy,
jajo do smarowania bulek,

Nadzienie:
10 dag masla,
8 lyzek cukru,
8 lyzeczek cynamonu

Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac rotopione i ostudzone maslo, make, cukier, cukier, jaja, posolic. Wyrabiac ciasto az bedzie elastyczne i lsniace. Odstawic do wyrosniecia-powinno podwoic objetosc. Stolnice posypac maka, wylozyc ciasto, uformowac dwa walki, kazdy pokroic na 10-12 czesci, lekko je roplaszczyc.
Przygotowac nadzienie: miekkie maslo wymieszac z cukrem i cynamonem,
Na kazdym kawalku ciasta polozyc nadzienie, uformowac okragla buleczke. Buleczki polozyc na wysmarowanej blasze i zostawic do wyrosniecia, a gdy wyrosna, posmarowac roztrzepanym jajem. Piec w goracym piekarniku 225C na zloty kolor (okolo 12-15 minut).
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Sty 2013 23:43 #115881

  • Roma
  • Roma's Avatar
Krokiety po polsku

Naleśniki do krokietów najczęściej mam zamrożone i w razie potrzeby wyjmuję je z zamrażarki w przeddzień.

Farsz:
50 dkg pieczonego kurczaka
30 dkg pieczarek (lub grzybów leśnych)
2 łyżki margaryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 jaja
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
sok i skórka otarta z cytryny
suszony tymianek
sól,pieprz.
wykonanie:
Posiekane grzyby przesmażyć na margarynie,dodać tymianek,sok i skórkę z cytryny,sól i pieprz.
Skropić winem i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso kurczaka i chwilę smażyć, mieszając.
Zdjąć z ognia,przestudzić, wymieszać z natką pietruszki i żółtkami,doprawić do smaku.
Przygotowany farsz nakładać na naleśniki, zwijać, panierować w lekko ubitych białkach i bułce tartej,smażyć na złoty kolor.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 29 Sty 2013 18:56 #116781

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
Ponoć klusek śląskich nie było!! Kapkę niedowiarkiem jestem ale podaję moje robione w każdą niedzielę :)
Gotujemy obrane, osolone ziemniaki (nie podaję ilości, bo nie wiem ile osób na obiedzie - wytłumaczę za chwilkę). Gorące ziemniaki wrzucamy do praski. Jeśli ktoś nie ma praski (nie wierzę) może w maszynce zmielić. Teraz mamy w misce rozdrobnione , bez grudek jednolite!!! Bierzemy dużą łyżkę i przeciwnym końcem zarysowujemy promienie wzdłuż i wszerz!!! Mamy cztery równe części :) Z jednej części łyżką ziemniaki przekładamy na pozostałe, a w puste miejsce w sypiemy mąkę ziemniaczaną. I znów mamy wyrównany okrąg :)
Wbijamy jedno jajko i zarabiamy. Najpierw łyżką a potem rączynami. Gdy mamy jednolitą masę (kulę), odcinamy po dużym kęsie i robimy rękami rulonik. Kroimy na 1-2 cm kawałki. Kawałki w rękach "kulamy" na kulki. Spłaszczamy i palcem lub drugą strona łyżeczki robimy w środku wgłębienie. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę na 3 min.
Wyciągamy cedzakiem i przy podaniu polewamy sosem. Dziurka przydatna :)
Acha!!! Jeśli nam za dużo klusek się zrobiło - możemy surowe włożyć do lodówki do następnego dnia. Ugotowane i nie zjedzone można kroić i podsmażać ale...to już nie moja bajka!!!Wtedy smakoszem tylko mąż :)
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 20:37 przez koza. Powód: część przepisu zniknęła
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Kwi 2013 19:53 #149576

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ja dzisiaj smażyłam oładki z pokrzywą



smakowały i mnie i mężowi ;)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Kwi 2013 20:47 #149594

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marysiu-a skąd wzięłaś pokrzywy?? u nas jeszcze nawet nie wychodzą z ziemi :search:

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Kwi 2013 20:59 #149602

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Roma, u mnie już mają około 15-20 cm :P
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 27 Kwi 2013 00:56 #149756

  • liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 267
  • Otrzymane dziękuję: 63
O pierogach jeszcze nie było ;)

Przepis na super ciasto pierogowe
-dwa duże kefiry
-1 kg mąki

Zagnieść ciasto jest super, dobrze się klei, nie wysycha.
Pozdrawiam :) lila

Zapraszam :) Działka-hobby, relaks hm...i co jeszcze
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2016 16:24 przez Forumowa Żabula.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.253 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum