TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Paź 2014 23:16 #306713

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Mielonka może być?
szynkowar1.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Paź 2014 23:33 #306717

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ależ oczywiście,że może,całkiem gładko się wymigałeś ;)

poproszę o przepis na tę mielonkę,wygląda apetycznie,prawie jak szynkowa.
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2014 23:34 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Paź 2014 00:20 #306720

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1200
  • Otrzymane dziękuję: 2347
TeBe, wspaniała historia. Tak się śmiałam, że niepotrafiłam doczytać do końca.

A przepis na mielonkę plisss
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Paź 2014 09:50 #306740

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Roma pasztet znika w szybkim tempie. Jest przepyszny. Przepis już poszedł dalej. :)

Woreczki mam orginalne z firmy od której mam szynkowar. Myślę, że coś zrobiłam nie tak. Ale dzięki za pomysł z wstążkami. Następnym razem wykorzystam. :kiss3:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Paź 2014 09:55 #306742

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Tomku uśmiałam się bardzo, czytając i wyobrażając sobie to w wyobraóni. :happy: :happy:
Również przyłączam się do próśb o przepis.
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2014 09:56 przez Joane.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Paź 2014 12:12 #306900

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Tomku, jak cała książka jest w podobnym tonie to nie bądź chytry, :happy4: , rozwesel nas troszkę, w te jesienne dni, przyda się Twoje poczucie humoru

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 11 Lis 2014 10:55 #312465

  • Roma
  • Roma's Avatar
To teraz Joasiu kolej na

Majerankowego kurczaka

80 dag mięsa z kurczaka - pierś i udka bez skóry
17 gram peklosmaczku (ja dałam 12 gr peklosoli)
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
36 gram żelatyny
100 gram zimnej wody

Mięso pokroić na kawałki i natrzeć peklosmaczkiem - odstawić do lodówki na minium 12 godzin. Po tym czasie do mięsa dodać resztę przypraw, zapakować do woreczka i do szynkowara.
szynkowar wstawiłam do garnka z wodą, na dno koniecznie trzeba ułożyć czystą ściereczkę (woda ma sięgać 1 cm poniżej brzegu szynkowara). Parzymy do momentu, aż temperatura w środku mięsa osiągnie ok. 71 - 75 stopni, u mnie trwało to ok. 1,10 godziny.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z wody, odstawiamy go na ok. 10 godzin w zimne miejsce.

Przepis zaczerpnięty z bloga Andzi1
a to mój efekt końcowy :)

1-DSCF0001_2014-11-11.JPG

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Lis 2014 09:12 #314023

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Roma bardzo apetycznie wygląda. Może w tym tygodniu zrobię.
Na razie zrobiłam inne. Zaraz nastawię pasztet. :happy: :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 08 Gru 2014 19:45 #319714

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Łowca wrócił z polowania. I zapeklował :-)

P1040133 by TeBeWAW, on Flickr

Jutro łowca idzie polować na szynki-kulki...
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 20:09 #320922

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
P1040150 by TeBeWAW, on Flickr

Pierwszy wypust, będą jeszcze 3 tury wędzenia :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 21:15 #320943

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Tomku, przeoczyłam twoją październikową opowieść o 'zwłokach' i przed chwilą popłakałam się ze śmiechu :rotfl1: :rotfl1:
Przypomniałam sobie również twoje zlotowe opowieści o innych wizytach aspiranta P. :rotfl1: doskonałe!!!
Równie doskonale jak twoje wyroby. Idę czytać od początku. Teść postawił wędzarnię, może uda mi się go namówić na wędzone polędwiczki. Tylko chyba będę musiała sama temperatury pilnować ;)
Edit: widzę, że łowy chyba udane
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2014 21:16 przez dodad.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 21:22 #320944

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
I jeszcze druga tura dzisiejsza. Szynki indycze, baleron i polędwice :-)


P1040151.jpg


P1040152.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 21:45 #320946

  • Roma
  • Roma's Avatar
U mnie do ociekania dzisiaj poszły,polędwiczki,boczek i baleron ale mam problem bo nie wiem czy czegoś nie pokręciłam z baleronem :jeez:
Tomku-możesz mi podpowiedzieć jak robisz balerony?

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 21:57 #320948

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Balerony pekluję 5 dni w zalewie 80gramów peklosoli na litr wody, 0,6 litra zalewy na kilogram mięsa.
Wędzę 3 godziny w 55C, olchą.
Parzę w wodzie 90C do osiągnięcia we wnętrzu batonu 68C.
Przyprawy dodaję tylko do parzenia, liść laurowy i ziele angielskie.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 22:24 #320952

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Łowy zakończyłem sukcesem. Mięska zapeklowane, ale w tym roku nie będzie wędzenia. Zrobiłem sobie kuku w nóżkę.
Wszystko będzie pieczone, a karczek parzony.
Zazdroszczę Ci wędzenia.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Gru 2014 23:18 #320967

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-Czy karkówkę jakoś specjalnie przygotowujesz czy po prostu do siatki i tyle.
Krzysiu a widziałeś przepis na gotowane mięsa w majonezie? podobno są bardzo dobre do chleba,jeszcze nie robiłam ale w tym tygodniu(pod koniec)
będę to robić
Mięso gotowane w majonezie
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2014 23:19 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 00:00 #320970

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Romo, po prostu do siatki.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 00:15 #320972

  • Roma
  • Roma's Avatar
To kamień spadł mi z serca,nie wiem dlaczego ale wydawało mi się,że coś spaprałam :(


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.383 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum