TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 16 Paź 2020 20:49 #731437

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Zrób koniecznie, kto nie próbuje ten nie nabiera doświadczenia :) Jak mówi serowarskie powiedzenie "Jak nie wyjdzie ser który chcesz zrobić zawsze wyjdzie inny równie dobry ser" :happy:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, Fina


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 16 Paź 2020 21:03 #731441

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Dziękuję za wsparcie podzielę się doświadczeniami z kolejnych moich prób. Aczkolwiek gdy tylko czasu będzie więcej wracam do udoskonaleniami goudy, a później pomyślimy o edamskim być może
Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Domowe sery 16 Paź 2020 21:14 #731444

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Między goudą a edamskim proponuje camemberka, on relatywnie krótko dojrzewa (w małych foremkach raz, dwa). Zanim twarde sery dojrzeją będziesz miała coś na ząb ;) .
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, Fina

Domowe sery 17 Paź 2020 19:03 #731580

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Było sobie mleko "od chłopa" ...



... po pewnym czasie przekształciło się w zapowiedź serka korycińskiego; teraz taką gomółkę czeka kilkukrotne przewracanie, zanim trafi do solanki.



Z serwatki pozostałej po produkcji "korytka" zrobiłam - słuchając pilnie zaleceń Ulki :hug: - ricottę, dodając własny ocet owocowy. Aktualnie wisi w chuście i odcieka.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 17 Paź 2020 19:09 #731582

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu :bravo: :bravo: mam nadzieję że ricotta Ci będzie smakowała :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 17 Paź 2020 19:42 #731593

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Dzisiaj odwiedził mnie mój Reb Tewje ;) więc i ja znowu zaczęłam. Oczywiście od eksperymentu. Bardzo lubię pleśniowe sery, a najbardziej te, które delikatnie czuję po otwarciu lodówki :P
Został mi kawałek tego sera

20201017_102949.jpg

Zmiksowałam ten kawałek z odrobiną mleka na gładko

20201017_103229.jpg

To dodałam do reszty mleka, której nawet nie wylewałam z kanki. Mleko wstawiłam na dwie godziny do ledwie ciepłego piekarnika, po czym dodałam podpuszczkę.

20201017_124156.jpg


Jak skrzep był już zadowalający, przełożyłam go foremek piętrowych.

20201017_135422.jpg

Jak skrzep się odsączył do linii złączenia foremek, górne części zdjęłam i odwróciłam serki

20201017_174009.jpg

Teraz sobie dalej odcieka. Do jutr ma czas :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 17 Paź 2020 19:46 #731595

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Dziś została zaparafinowa moja pierwsza gouda.teraz odpoczywa w piwnicy w temperaturze 14 stopni
Z 5l mleka zrobiłam korycinski z mieszanka czarnuszki i orzechów. Ser został odcisniety lekko 1kg ciężarem w cylindrycznej formie
Teraz odpoczywa w solarne. Jak znam życie to dojrzewanie będzie krótkie może nawet zerowe
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, JaNina, ewakatarzyna

Domowe sery 17 Paź 2020 20:21 #731605

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ha ha ha, to ja wśród Was jak ubogi krewny :rotfl1: , ale niesamowicie się cieszę, że mogę być tutaj razem z Wami :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 17 Paź 2020 20:40 #731611

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Aniu, z doświadczenia wiem, że ubogi często jest najbardziej wartościowy :) Ty przynajmniej zjesz swój serek, a ja nie wiem co wyjdzie z mojego eksperymentu :woohoo:
Mam nadzieję, że bakterie się namnożyły, bo specyficzny zapaszek, który tak uwielbiam, jest :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 18 Paź 2020 08:15 #731636

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Janinko nic się nie martw, Twój eksperyment się powiedzie. Prawie w każdej książce o serach jest opisana ta metoda pozyskiwania bakterii, z tym że trzeba uważać żeby nie dołączyły się niepożądane bakterie bo wtedy serek zamiast porastać białym puszkiem może porastać tzw "kocią sierścią".
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 18 Paź 2020 09:11 #731641

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Bastis jak długo dojrzewa taki camembert i czy można go robić w formie 1kg bo na tę chwilę taką jedynie dysponuje? Zaciekawil mnie ten sposób JaNiny wydaje się praktyczny bez konieczności zdobywania niezbędnych bakterii.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Domowe sery 18 Paź 2020 09:37 #731642

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Camember dojrzewa ok 3 tygodni, ale to zależy od jego wielkości i warunków w jakich dojrzewa. W takiej formie jaką posiadasz proponuje zrobić ser góra z 3 litrów mleka. Ten ser dojrzewa od skórki do środka i przy bardzo dużym krążku może się zdarzyć że przy skórce będzie już bardzo płynny i będzie wyciekał a środek będzie niedojrzały (wręcz twarogowy).
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2020 10:27 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 18 Paź 2020 15:20 #731692

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Z serwatki pozostałej po produkcji serka korycińskiego zrobiłam - o czym wspominałam wcześniej - ricottę. Przez całą noc odciekała w chuście serowarskiej, a nad ranem wyciągnęłam z niej zgrabną, pachnącą i delikatną gomółeczkę :

Ricotta Signorina :happy:



Natomiast serek koryciński przechodzi serię przewracań, aktualnie jest w ostatniej "fazie". Mniej więcej o godz. 18 powędruje do solanki na około dobę, a następnie, po osuszeniu, trafi do lodówki. Zastanawiam się, czy przed umieszczeniem w chłodzie, połowy krążka nie obtoczyć w ziołach prowansalskich - mam jeszcze czas do namysłu :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 18 Paź 2020 16:34 #731700

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Piękna "panna ricotta" Ci wyszła, połowę korycińskiego obtocz w ziołach, będzie niby jeden serek ale dwa różne smaki :) .
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 18 Paź 2020 17:58 #731713

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ten koryciński to jest twaróg z okolic Korycina, czy odprawiacie nad nim jakieś czary?

Dzięki za pomysł z pozyskiwaniem pleśni, może uda mi się w końcu jeść chaource w stanie twarożka w środku, a nie zestarzałego płynącego sera jak inne pleśniaki. Niestety w sklepach bardzo rzadko jest taki świeży :-/

Domowe sery 19 Paź 2020 18:37 #731812

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dziś poniedziałek i dostawa mleka, zrobiłam Cambozola/ camblu. Jest to połączenie sera camember z niebieskim serem pleśniowym. Biały puch kryje wewnątrz przerosty niebieskiej pleśni. Serki będą do jutra ociekać w foremkach, jutro solenie i osuszanie, a później czekanie 5-6 tygodni co z tego wyszło. Do puki sera nie rozkroję nie będę tego wiedziała. Na pocieszenie pozostaje ricotta :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, Fina

Domowe sery 22 Paź 2020 20:04 #732086

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Bastis mam nadzieję że dasz zdjęcia tego ostatniego serka.Przyznam że nie słyszałam o takim ale trzeba się uczyć całe życie.Póki co w ramach doskonalenia umiejętności zrobiliśmy ponownie goude tym razem z 10l mleka jak radzilas. Aktualnie jest odciskany. W najbliższych planach na sobotę jakaś wariacja "twarozka" korycinskiego a potem myślę o edamskim.pozdrawiam wszystkich
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 23 Paź 2020 18:40 #732168

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ser wczoraj zrobiony wg receptury jako gouda po wyjeciu z solanki.Z 10l mleka mamy 1,17kg sera.Rozkręcam się.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.611 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum