TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 25 Paź 2020 19:35 #732383

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jest jeszcze jedna różnica pomiędzy twarogiem a serkiem korycińskim - cena za kg :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 25 Paź 2020 20:10 #732384

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Dokładnie tak, jak dziewczyny przede mną pisały - dla mnie też twaróg jest z kwaśnego mleka, a koryciniak ze słodkiego.

Testuję różne dodatki do serka, ostatni był z czosnkiem niedźwiedzim, troszkę za mało go dałam, więc smak dość subtelny wyszedł. Chciałam też spróbować z czarnuszką, tak wiele osób tu polecało, ale nie udało mi się kupić, mimo że dokładnie przejrzałam cały spory regał z przyprawami. Nie wydaje mi się, żeby to jakaś rzadka przyprawa była, no ale cóż... ;)
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 25 Paź 2020 20:11 #732385

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
A tak wygląda ser koryciński napoczęty :hearts:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Nimfa, ewakatarzyna, _Nika_, Fina

Domowe sery 25 Paź 2020 20:13 #732386

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
_Nika_ wrote:
Dokładnie tak, jak dziewczyny przede mną pisały - dla mnie też twaróg jest z kwaśnego mleka, a koryciniak ze słodkiego.

Testuję różne dodatki do serka, ostatni był z czosnkiem niedźwiedzim, troszkę za mało go dałam, więc smak dość subtelny wyszedł. Chciałam też spróbować z czarnuszką, tak wiele osób tu polecało, ale nie udało mi się kupić, mimo że dokładnie przejrzałam cały spory regał z przyprawami. Nie wydaje mi się, żeby to jakaś rzadka przyprawa była, no ale cóż... ;)

Nikuś, jeśli wyrazisz chęć, to sprawdzę na moim rynku, czy jest czarnuszka ( a na 99,9% jestem pewna, że jest ) i Ci przyślę.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): _Nika_

Domowe sery 25 Paź 2020 20:46 #732393

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Aniu, bardzo, bardzo Ci dziękuję za przemiłą propozycję, ale może jeszcze gdzieś u nas znajdę.

Jeszcze nie sprawdzałam w innych sklepach, kiedyś w parę dni bym przejrzała wszystkie w okolicy, teraz zakupy robimy raz na tydzień, więc za parę dni pójdę do innego sklepu, może tam będzie ten rarytas ;)

Pozdrawiam znad kanapki z własnym serkiem ;)
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 26 Paź 2020 16:11 #732443

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzisiaj nowa dostawa mleka, nowy serek i odpowiedź na pytanie wnuka " babciu kto robi dziurki w serze"? Zrobiłam Emmentaler, ale jak będzie z tymi dziurkami to okaże się dopiero za 3-4 miesiące. Na razie ser jest prasowany, jutro będą zdrowotne kąpiele solankowe, suszenie, twarzowy makijaż i długie wczasy w dojrzewalni :).
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczolka, Nimfa, Fina

Domowe sery 26 Paź 2020 18:54 #732452

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
To w nowych bajkach nie ma tak podstawowej wiedzy?! Za moich czasów każdy wiedział że dziury w serze robią myszy! ;-)

Domowe sery 26 Paź 2020 19:06 #732455

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Za moich czasów też tak było, ale teraz inne bajki dla dzieci się pisze :happy:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Domowe sery 27 Paź 2020 16:00 #732500

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziewczyny kochane, podpowiedzcie poproszę, jak przechowujecie w lodówce gotowy serek koryciński ? Czy mogłabym owinąć go w lnianą ściereczkę ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowe sery 27 Paź 2020 16:55 #732506

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
W ramach przygotowań do sera edamskiego którego recepture uprzejmie udostępniła mi Bastis mąż wykonał prasę do sera. Ciekawe czy wytrzyma 10 kg obciążenia
20201027_164305.jpg

.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, Nimfa, ewakatarzyna

Domowe sery 27 Paź 2020 17:13 #732508

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu swoje produkty w lodówce przechowuję w zamykanych pojemnikach wszelkiej maści, nie lubię mieszaniny lodówkowych zapachów (takie odchylenie). Weź pod uwagę to, że nabiał łatwo pochłania zapachy, więc nie wiem czy lniana ściereczka będzie dobrym zabezpieczeniem (no i może obsychać). Może jakaś miseczka przykryta talerzykiem.

Fina ale mocarna prasa, na niej to i słoń by stanął ;). Będzie dobrze :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2020 17:14 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, Bobka, Fina

Domowe sery 27 Paź 2020 17:23 #732509

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dobrze, Uleczko, tak zrobię. Dziękuję :)
Jeszcze w tym tygodniu chciałabym zrobić drugie podejście do "korytka" ( z kozieradką ), a w listopadzie spróbowałabym zacząć przygodę z camembertem.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Bobka

Domowe sery 27 Paź 2020 17:29 #732510

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Super, camemberek to bardzo wdzięczny ser, zaopatrz się w zamykane pudełko bo biały puszek jest bardzo inwazyjny. Kozieradkę do "korytka" dasz w całości czy mieloną?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Domowe sery 27 Paź 2020 17:39 #732513

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mam całe ziarna kozieradki i podobnie jak poprzednim razem ( te parę lat temu ) najpierw namoczę je na noc w przegotowanej wodzie, a potem dodam do mleka z podpuszczką.
Pudełka mam, ale muszę najpierw nabyć właściwe bakterie i chlorek wapnia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 27 Paź 2020 20:37 #732533

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Bastis prasa zrobiona wg ruskiego wzorca "gniotsa nie łamiotsa"
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Domowe sery 28 Paź 2020 11:19 #732562

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina nie ma znaczenia jaki wzorzec prasy ;), najważniejsze żeby była skuteczna. Ta zrobiona przez Twojego męża wygląda na solidną i stabilną.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, Fina

Domowe sery 29 Paź 2020 13:32 #732660

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Nadszedł długo wyczekiwany dzionek, dojrzała moja Gorgonzola :dance:. Waga końcowa 1,086kg, pachnie pięknie a w smaku poezja :hearts:, już wiem jaki ser będzie robiony w poniedziałek :happy4:

IS_DSC_0364.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 31 Paź 2020 18:42 #732916

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ja dzisiaj mam dzień serowy i nie tylko serowy :crazy: .
Dzisiaj zamiast bakterii kupnych wykorzystałam kawałek takiego serka

20201031_100933.jpg

Serek robiony 17.10 też z kupnego sera pokrył się wspaniałą pleśnią i pięknie "pachnie" :happy:

IMG_3101.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka, Fina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.732 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum