TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 23 Paź 2020 18:41 #732169

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ser wczoraj zrobiony wg receptury jako gouda po wyjeciu z solanki.Z 10l mleka mamy 1,17kg sera.Rozkręcam się.
20201023_183206.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 23 Paź 2020 19:39 #732176

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina :bravo: :bravo: piękny ser Ci wyszedł. Osusz go dobrze i pozwól pokryć się skórką a dopiero potem pokryj woskiem.
Zdjęcie ostatnich serków wstawię jak będą gotowe, w tej chwili wyglądają jak "nieopierzone" camemberki. Zresztą z zewnątrz będą wyglądać jak camember (trochę większą średnicę mają) a cała tajemnica kryje się w środku i na to trzeba czekać.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, Fina

Domowe sery 24 Paź 2020 21:07 #732267

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
:hearts:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 24 Paź 2020 21:21 #732270

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Piękności Aniu :bravo: :bravo: :bravo:. Kiedy następne podejście?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Bobka, Fina

Domowe sery 24 Paź 2020 21:32 #732274

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ten serek to ukłon w Twoją stronę Uleczko , dziękuję za wsparcie :hug:
Jutro zostanie uroczyście napoczęty i wtedy zapadnie decyzja, kiedy robimy kolejny. Podejrzewam jednak, że następne podejście jeszcze w październiku.

p.s. jako tackę do osuszania serka wykorzystałam jedną z "półek" suszarki do grzybów.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2020 21:33 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Bobka, Fina

Domowe sery 24 Paź 2020 22:11 #732281

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ciekawy pomysł z tym podziałem sera na pół gratuluję inwencji
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 25 Paź 2020 09:05 #732316

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu bardzo się cieszę, że dopadł Cię "serowy bakcylek" :hearts:, nie pozwól mu się ulotnić ;)

Fina takie serki można "podzielić" na 4 części i każdą obsypać innymi ziołami, wyglądają i smakują super.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Nimfa, Fina

Domowe sery 25 Paź 2020 10:36 #732327

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Pomysł z obsypywaniem serka przyprawami ciekawy i tak się zastanawiam, czy wtedy proces "przegryzania się" smaków trwa znacząco dłużej? Nie mam wielkich sukcesów w dojrzewaniu sera, zwykle zaczynamy go jeść w dniu wyjęcia z solanki :/
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Fina

Domowe sery 25 Paź 2020 16:21 #732359

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Proces przegryzania się smaków zależy od użytych ziół i przypraw, które różnie łączą się z serem. Jeśli brakuje Ci cierpliwości i jesz ser zaraz po wyjęciu z solanki to rób dwa mniejsze serki, jeden obsypiesz ziołami i będzie dojrzewał a drugi będziesz jadła :).
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Nimfa, _Nika_, Fina

Domowe sery 25 Paź 2020 18:51 #732373

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Nika u nas też błyskawicznie ser trafia do konsumpcji. Na zdjęciu korycinski z czarnuszką zaczęliśmy wczoraj po 19 a dziś już poszedł pod nóż.przyznam że dotychczas dodawalismy zioła do masy serowej ale być może warto sprobowac go oblepić
20201025_174951.jpg

.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, _Nika_

Domowe sery 25 Paź 2020 18:56 #732374

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Fina wrote:
Na zdjęciu korycinski z czarnuszką

Możesz mnie oświecić czym się różni od twarogu z czarnuszką? Dziękuję.
I poważnie piszę, szukam informacji o różnicy i nie mogę znaleźć.

Domowe sery 25 Paź 2020 19:06 #732375

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Newrom
Dla mnie ser twarogowy jest wykonywany ze zsiadlego mleka takiego wiesz co to się popsuje przez kilka dni jak stoi w cieplym.
Ser korycinski a u górali bunc lub inaczej klagany jest podpuszczkowy ze słodkiego mleka najlepiej prosto od krowy.

Domowe sery 25 Paź 2020 19:07 #732376

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Bo koryciński jest dojrzewający?

Domowe sery 25 Paź 2020 19:10 #732377

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
U mnie dojrzewa od rana do wieczora

Domowe sery 25 Paź 2020 19:18 #732378

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ok, czyli po mojemu twaróg/ser podpuszczkowy. A koryciński to nazwa handlowa dla pewnego regionu. Podziękował już nie będę się zastanawiał co zrobić by uzyskać ten koryciński :)
Trzeba będzie spróbować zrobić z czarnuszką.

Domowe sery 25 Paź 2020 19:18 #732379

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Moim skromnym zdaniem, różnica pomiędzy twarogiem a serem, nazwijmy go a'la korycińskim, polega w przypadku tego drugiego na dodaniu do podgrzanego mleka podpuszczki, umieszczeniu w solance i pozostawieniu serka na czas dojrzewania ( u mnie 7 dni ).
Twarożek robię, podobnie jak Finka, ze zsiadłego mleka, bez żadnych dodatków i bez leżakowania.

Właściwie dla mnie, poznanianki : twaróg = biały ser
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, _Nika_

Domowe sery 25 Paź 2020 19:20 #732380

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
A widzisz, czyli tydzień dojrzewania. To zmienia postać rzeczy. Tylko jak ja uchronię ser przez cały tydzień przed czarnuszkoholiczką?

Domowe sery 25 Paź 2020 19:32 #732382

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Adasiowa
Zgadzam się z Tobą ze twaróg to ser biały tyle że że zsiadlego mleka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.889 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum