TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 08 Lis 2020 16:10 #733764

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elenko, a jakie sery robiłaś ? W tym wątku nie tylko pokazujemy swoje dokonania, ale przede wszystkim dzielimy się doświadczeniem, przepisami i zachęcamy inne Ludki do samodzielnego mieszania w garnku z mlekiem :)

Wiesz, jeszcze rok temu nie sądziłam, że trafię na wielkomiejskim rynku na stragan, na którym Dobry Człowiek sprzedaje prawdziwe mleko, śmietankę, masło i twaróg ( a także jajka, domowe wędliny i tuszki drobiu )....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 08 Lis 2020 16:18 #733765

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Koryciny, camemberty, Marcelinki(Saint-Marcelin) Goudę i Ciaciotte. Korzystałam z uprzejmości koleżanki z forum na fb i jej bloga jak wolno to wstawię linka tam krok po kroku opisuje co robi i nawet kalkulator ma jak obliczyć ilość bakterii do ilości posiadanego mleka :)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 08 Lis 2020 16:26 #733767

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ciaciotta ? Marcelinka ?

Elenko, jeśli mogę Cię poprosić, to wklej tutaj link do tego bloga - ale pamiętaj: skoro już tutaj wdepnęłaś, to tak łatwo Cię nie wypuścimy i będziemy oczekiwać serowych opowieści ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowe sery 08 Lis 2020 16:30 #733770

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma, bastis, ewakatarzyna, Bobka, Fina

Domowe sery 08 Lis 2020 18:07 #733792

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Elena ale piękne serki wstawiłaś :bravo: :bravo: :bravo: , "Marcelinek" pierwsza klasa a ten z popiołem też jest intrygujący, super.

Aniu widzisz jak fajnie, będzie nas co raz więcej zakręconych na mieszanie w garze z mlekiem :dance:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Bobka, Eleni

Domowe sery 08 Lis 2020 18:13 #733794

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Bastis to serki z archiwum sprzed 2 lat moja przygoda trwała krótko ze 2 lata potem trochę pozmieniało się w życiu ale bakcił wtedy złapany uzależniał tak że co tydzień coś tam w garze się mieszało :)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis

Domowe sery 08 Lis 2020 18:27 #733796

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
To nie ma znaczenia że serki z archiwum, ważny ten bakcyl który zaraził do ich robienia, bo on pozostał i
coś tam w garze się mieszało
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Bobka, Eleni

Domowe sery 08 Lis 2020 18:30 #733797

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Osobiście bardzo mnie to cieszy :)

O serku posypanym popiołem czytałam na jakimś blogu, ale nie pamiętam już autora - w każdym razie sama muszę "dojrzeć" do takich innowacji. Natomiast bardzo zaciekawiła mnie Marcelinka - jako że mieszka ze mną jednooka koteczka o tym imieniu. Wypadałoby zrobić taki serek "ku czci" :)

Pozostaje do uzgodnienia wybór bakterii ( Omega ? ).
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowe sery 08 Lis 2020 18:54 #733800

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Adasiowa wrote:
Mamma kochana, pozwól, że zapytam ... a kozie mleko wchodziłoby w grę ? Chyba też nie :(

Musiała bym zajrzeć do wyników badań. Ale z tego co pamiętam, to chyba wszystkie mleka+sery odpadały. W badaniach jest też określony stopień nietolerancji.
Ja na mleko krowie miałam odwrotnie niż Mariusz, czyli to było mleko najmniej mnie uczulające. Kozie,owcze u mnie wysoko uczulające.
Ogólnie i tak d... z tyłu. :hammer:
Ale ten Marcellin... W końcu od czasu do czasu... :whistle:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 08 Lis 2020 18:54 #733801

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Adasiowa wrote:
Osobiście bardzo mnie to cieszy :)

O serku posypanym popiołem czytałam na jakimś blogu, ale nie pamiętam już autora - w każdym razie sama muszę "dojrzeć" do takich innowacji. Natomiast bardzo zaciekawiła mnie Marcelinka - jako że mieszka ze mną jednooka koteczka o tym imieniu. Wypadałoby zrobić taki serek "ku czci" :)

Pozostaje do uzgodnienia wybór bakterii ( Omega ? ).
Z tego co pamiętam to barziej Marcelin ale kto by tego dochodził :) polecam ten serek całym sercem był moim faworytem :) robiłam na IOTA CL1 z tego co pamiętam
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 08 Lis 2020 19:14 #733805

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Otóż to, kochane, otóż to.
Raz nie zawsze, ale kiedyś trzeba ;-), więc aby nie odkładać na jutro tego, co można zrobić dziś, zamówię taką "marcelinkową" kulturę IOTA - fiolka wystarcza na 100 l pasteryzowanego mleka - może podzielimy się, powiedzmy na trzy osoby ?
Czy widzę las chętnych rąk ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowe sery 08 Lis 2020 19:29 #733810

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Adasiowa wrote:
Otóż to, kochane, otóż to.
Raz nie zawsze, ale kiedyś trzeba ;-), więc aby nie odkładać na jutro tego, co można zrobić dziś, zamówię taką "marcelinkową" kulturę IOTA - fiolka wystarcza na 100 l pasteryzowanego mleka - może podzielimy się, powiedzmy na trzy osoby ?
Czy widzę las chętnych rąk ?
Widzę zapał i pełna determinację trzymam mocno kciuki za wasz sukces :hug:
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis

Domowe sery 08 Lis 2020 20:20 #733830

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Powolutku i ze spokojem - na nowe wyzwania mamy kilka zimowych miesięcy, zanim do głosu nie dojdą wysiewy warzyw.
Najpierw chciałabym udoskonalić serowy warsztat, nabyć wprawy w produkcji co łatwiejszych serków, a później próbować nowości.
Cierpliwość jest tutaj bardzo wskazana :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis

Domowe sery 08 Lis 2020 20:20 #733831

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzięki za trzymanie kciuków ale po cichutku liczymy na dobre rady i wskazówki :)

Aniu cierpliwość to "pierwsze przykazanie" serowara ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2020 20:23 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Eleni

Domowe sery 08 Lis 2020 20:43 #733834

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
bastis wrote:
Dzięki za trzymanie kciuków ale po cichutku liczymy na dobre rady i wskazówki :)

taka pierwsza to w miarę możliwości zrobic z mleka zaraz po udoju....z takiego wychodzi prima sort :) ale swój pierwszy robiłam ze sklepowego na upartego da się ale jak juz pytacie o radę ;)
bastis wrote:
Aniu cierpliwość to "pierwsze przykazanie" serowara ;)

z Marcelinkiem jednak szybciej jak z pomidorkami czy papryczką ;)
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2020 20:45 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis

Domowe sery 08 Lis 2020 21:24 #733839

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Elena dobra rada zawsze w cenie :) , mleko dostaję w poniedziałek rano z rannego udoju, ma nie więcej niż 1 godzinę. Czy z Marcelinkiem łatwiej niż pomidorami lub papryką? To zależy co kto umie zrobić, ale trzeba pamiętać "trening czyni mistrza" i trzeba próbować i próbować, nie zrażać się drobnymi niepowodzeniami ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Eleni

Domowe sery 08 Lis 2020 21:42 #733840

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
bastis wrote:
Czy z Marcelinkiem łatwiej niż pomidorami lub papryką? To zależy co kto umie zrobić, ale trzeba pamiętać "trening czyni mistrza" i trzeba próbować i próbować, nie zrażać się drobnymi niepowodzeniami ;)

Nie pisałam że łatwiej pisałam że mniej czasu potrzeba by efekt osiągnąć ;) ale wiem szybkość jest wskazana tylko przy .... :)
pozdrawiam ciepło Elena

Domowe sery 09 Lis 2020 18:12 #733930

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzisiaj mój serowy dzień, do gara wpadł przepis na wine infused cheddar lub inna nazwa "purple moon". Ser robiony z 14 litrów mleka, teraz odpoczywa w objęciach prasy (tak odpoczywać będzie do jutra), jutro lekkie obsychanie i kąpiel w winie. Na efekty trzeba poczekać 3-4 miesiące, po kąpieli jak będzie purple zrobię zdjęcie :). Ricotta ocieka więc mogę powiedzieć że odwaliłam kawał roboty :) .

Zeszłotygodniowa gorgonzola porasta na niebiesko, dobrze jest ;)

IS_DSC_0369.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka, Fina, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.852 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum