TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 10 Lis 2020 18:43 #734041

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Mój wczorajszy ser, po nocy spędzonej w "objęciach prasy" wygląda tak

IS_DSC_0371.jpg


Do purple moon jeszcze dużo mu brakuje, ale i tak wygląda nieźle ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna, Fina, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 10 Lis 2020 19:26 #734049

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ulka, czy serek na zdjęciu został już skąpany w winie ?

p.s. wygląda bardzo obiecująco :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka

Domowe sery 10 Lis 2020 19:54 #734057

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Kąpiel w "winnym morzu czerwonym" będzie za dzień, dwa jak ser trochę podeschnie.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka

Domowe sery 13 Lis 2020 17:21 #734330

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Z ostrożną radością chciałabym poinformować, że na camembertach zaczynają pojawiać się pierwsze wykwity białego puszku - zauważyłam je w szóstym dniu leżakowania w lodówce :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bastis, Eleni

Domowe sery 13 Lis 2020 21:30 #734360

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Nie mogę wyjść z podziwu jak to się można cieszyć że coś człowiekowi spleśniało ;-)

Domowe sery 13 Lis 2020 21:57 #734361

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8260
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Żyjemy biednie, jemy spleśniałe sery, pijemy stare wino, mamy samochody bez dachu i telefony bez klawiatury. Co nas jeszcze czeka ;) ?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2020 21:58 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, newrom, renmanka, gałązka

Domowe sery 14 Lis 2020 12:30 #734400

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu to teraz swoje serki "chuchaj, dmuchaj i poleruj" ;). Mój ser zażywa zdrowotnych kąpieli i pomału zaczyna robić się "purple".
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka

Domowe sery 14 Lis 2020 15:48 #734410

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Staram się w miarę możliwości Uleczko :) W każdym razie dzisiejsza pobieżna lustracja ( przed codziennym wieczornym obrotem ) wykazała, że pojawia się coraz więcej białych, włochatych "ukwiałów" - aby zwiększyć wilgotność w pojemnikach, umieściłam na dnie każdego z nich nakrętkę z wodą, a na nich krateczkę z serkami.

W międzyczasie nastawiłam świeżutkie, jeszcze ciepłe mleko na koryciński z ulubioną kozieradką ...



... a z serwatki przygotowałam ricottę z ziołami ( mieszanka zielonej czubrycy ) - chwilowo się studzi :



p.s. faktycznie - pleśń pojawiająca się na powierzchni serka jest chyba jedyną, z której człowiek ma pociechę :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bastis, Fina, Eleni

Domowe sery 15 Lis 2020 16:19 #734539

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu podoba mi się Twój pomysł na ricottę z ziołami, jutro będzie mleko i będą sery to zrobię też taką ricottę z ziołami.

Ser który ma być purple moon wygląda tak (ani to purple ani moon ale jest na dobrej drodze) ;)

IS_DSC_0374.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 15 Lis 2020 20:01 #734566

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Chciałabym pokazać mój ser według receptury cheddar. Z 10 l mleka mamy 1.2kg sera po 27
IMG_20201115_195141.jpg

godzinach prasowania. Prasa dała radę 20kg obciążenia. To pierwszy mój ser w tym stylu ale trzeba przyznać Anglikom że lubią sobie utrudniać życie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, bastis, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 15 Lis 2020 20:30 #734571

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Brawo Fina :bravo: pięknie sprasowany ser! Nie tylko Anglicy utrudniają życie przy robieniu serów :happy:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)

Domowe sery 16 Lis 2020 09:08 #734599

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Fina, a mogłabyś napisać, co masz na myśli z tym komplikowaniem życia przy produkcji cheddara? Wprawdzie nie mam warunków do robienia żółtych serów, ale chętnie się dowiem, co jest specyficznego w cheddarze :)

Podczytuję Was regularnie, mimo że się tu ostatnio nie udzielam. Uznałam, że mój koryciniak jest nudnawy przy tych rarytasach, które pokazujecie ;)
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 16 Lis 2020 10:06 #734604

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
bastis wrote:

Ser który ma być purple moon wygląda tak (ani to purple ani moon ale jest na dobrej drodze) ;)

IS_DSC_0374.jpg

Jak dla mnie to jest moon...przecież wygląda jak "krwawa pełnia" tak mrocznie listopadowo ;) W kazdym razie nie moze sie nie podobać :hug:
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Domowe sery 16 Lis 2020 10:09 #734605

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
_Nika_ wrote:
ale chętnie się dowiem, co jest specyficznego w cheddarze :)

Zapewne chodzi o tzw "cheddarowanie" czyli specyficzne krojenie i podgrzewanie ziarna inne niż w całej reszcie serów żółtych
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2020 10:09 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, _Nika_

Domowe sery 16 Lis 2020 12:22 #734611

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Nika tak jak napisała oriat cheddarowanie to specyficzne krojenie, podgrzewanie i przekładanie ziarna serowego w różnym przedziale czasowym, w rezultacie chodzi o dość znaczną zmianę ph ziarna serowego/sera. Jest to proces bardzo czasochłonny dlatego Fina napisała o utrudnianiu sobie życia ;)

Nika nie ma nudnych serów, wystarczy dodać zioła lub inne dodatki. Ania do "zwykłej" ricotty dodała zioła i jest inny smakowo serek.

Elena za kilka dni będzie kolejna kąpiel w "czerwonym płynie" i zrobi się bardziej purple (na to liczę) ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, _Nika_, Eleni

Domowe sery 16 Lis 2020 16:10 #734620

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Były już serki z białą i niebieską "czuprynką" to przyszła pora na "rudą czuprynę". Dzisiaj zrobiłam ser Limburger z czerwono-pomarańczową pleśnią (mały smrodek) ;) . Na razie biedak wygląda niepozornie, ocieka sobie w foremce, jutro solenie i czekanie na porost rudych kłaczków a właściwie rudej skórki :)

IS_DSC_0376.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Fina, Eleni

Domowe sery 16 Lis 2020 16:34 #734624

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
bastis wrote:
Były już serki z białą i niebieską "czuprynką" to przyszła pora na "rudą czuprynę". Dzisiaj zrobiłam ser Limburger z czerwono-pomarańczową pleśnią (mały smrodek) ;) . Na razie biedak wygląda niepozornie, ocieka sobie w foremce, jutro solenie i czekanie na porost rudych kłaczków a właściwie rudej skórki :)

IS_DSC_0376.jpg

Wow odważnie ) Masz odrębne lokum dla serka? podobno breviki wyjątkowo lubią się zadomowić na dłużej i nie koniecznie na serach dla nich przeznaczonych i ciężko potem ich się pozbyć
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis

Domowe sery 16 Lis 2020 16:48 #734628

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Tak ten serek będzie miał osobne lokum, wiem że jest ekspansywny więc będę trzymać go w ryzach i oby nie było z nim problemu ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.550 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum