TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 29 Lis 2020 14:33 #736375

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Ula, dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję, tylko odrobinę później. Na pierwszy rzut zrobiłam serek typu Almette z ziołami. Za jakiś czas powtórzę z dodatkiem papryki (już niedługo, bo jakoś strasznie szybko się kurczy). :unsure:
Zrobiłam też serek topiony z szynką, ten też znika jak kamfora. :wink4:
Ale dla mnie podstawą jest twaróg. I jego na początek muszę nauczyć się robić. Jeśli wykonanie opanuję do perfekcji, drugi rzut to będzie ser Koryciński z ziołami. A potem na pewno szybki żółty i halloumi.
Plany mam ambitne, na pewno będę Wam zdawać relację. Mam nadzieję, że pójdzie jak po maśle. Jutro wyruszam po mleko, niestety kupne, bo mućki niet, a co za tym idzie, nie ma podstawowego surowca do wyrobów. Ale z prowizorki też się uda (to znaczy mam cichą nadzieję). :think:
Tak więc jutro wyruszam na łowy, a potem do pracy. Obym tylko zaraz po zrobieniu nie pożarła. :oops:
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2020 15:29 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 29 Lis 2020 15:13 #736385

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Alusia zobaczysz jak szybko załapiesz jak zrobić ser, to tylko przy pierwszych serkach ręce trzęsą się z emocji przy dodawaniu bakterii i podpuszczki no i przy krojeniu skrzepu. Mleko kup z napisem "świeże" lub "pasteryzowane w niskich temperaturach" bo tylko z takiego wyjdą serki. Jeśli "pożresz" swój serek zaraz po zrobieniu to będzie świadczyło że wyszedł zarąbisty ;) :happy:

Dziewczyny róbcie ser Halloumi bo można go wykorzystać do bardzo wielu fajnych przepisów nie tylko w okresie grillowym.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2020 15:24 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 15:42 #736613

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
16067472257711227951516.jpg

Mam takie coś. Czy możecie mi podpowiedzieć, ile mam tego dać na 5 litry sklepowego mleka?
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 30 Lis 2020 15:52 #736616

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Alicjo, chlorku wapnia daj 1g/5 litrów, na stronie GAP (sklep od podpuszczki) jest napisane 40ml/1000 litrów, to na 5 litrów 0,2ml. Jeśli chodzi o bakterie to Ci nie pomogę, nawet nie wiem jakiego są producenta (sprawdź może jest napisane na etykiecie).

Już znalazłam, bakterie są też z GAP, tylko nie wiem ile jest ich w fiolce, na jaką ilość mleka, zobacz czy jest to na etykiecie, to policzymy.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 16:02 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 16:10 #736618

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Kultury bakterii TW 31 LYO dozą 100 l.
Podpuszczkę jeśli dam 12 kropli, to dobra porcja czy nie? Bo jak wymierzyć 0,2 ml
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 16:20 przez Zielona.

Domowe sery 30 Lis 2020 16:31 #736623

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Aluś, podpuszcza podpuszczce nierówna, zależy od jej mocy. Kup w aptece małą strzykawkę ( 2ml) ona ma dokładną podziałkę i odmierzysz.

Ile gramów bakterii jest w fiolce?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 16:33 #736625

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Aluś, przyjęło się, że objętość jednej kropli wynosi 0,2 ml.
Na mojej podpuszczce ( butelce ) jest wskazówka: 11 kropli na 10 l mleka.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 16:44 #736626

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Kochani, nie uderzała bym gdybym dostała jakąś rozpiskę lub wskazówkę. A tu nic. Lilipucim drukiem jest, że trzeba przechowywać w lodówce podpuszczkę, a bakterie w temp. Poniżej zera stopni.
W kulturach bakterii napisana jest tylko doza 100L i nr partii, do kiedy spożyć, temp.działania 25-35 C, przechowywanie tak jak napisałam poniżej zera. Chronić od światła.
Oki jutro jadę po strzykawkę do apteki. A dam tylko minimum, zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 30 Lis 2020 16:57 #736627

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Aniu zobacz jaką moc ma Twoja podpuszczka, bo ta którą ma Ala jest taka Aktywność ≥ 750 IMCU/ml (1:51 000 MCU). Jeśli masz z serowara to Aktywność: 710 – 739 IMCU/ml. Jak widać każdy producent ma inną aktywność podpuszczki.

Alu najlepiej będzie jak napiszesz zapytanie do producenta, na stronie powinien być podany kontakt.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 16:58 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 17:00 #736628

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7893
  • Otrzymane dziękuję: 52320
Przez pierwsze dwa lata używałam podpuszczki płynnej. Później, około trzy lata temu, przeszłam na podpuszczkę w proszku i już przy niej zostałam. Z mojego pięcioletniego doświadczenia "serowara" mogę powiedzieć, że podpuszczka sucha bardziej mi odpowiada. Kiedy to zleciało i kto zjadł cały ten ser :woohoo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 17:06 #736630

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Sprawdziłam. Mam podpuszczkę z firmy Browin , Vege, o aktywności: 250 000 MCU/ml
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 17:49 #736634

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
16067546455451739850730.jpg


16067546735329282438.jpg


160675470203658225072.jpg

O podpuszczkę, to jakoś se poradzę, ale bakterie to chyba wyszedł niewypał. No cóż, jutro będzie chwila prawdy. Zobaczymy. :think:
Pozdrawiam Alicja.

Domowe sery 30 Lis 2020 18:11 #736636

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Ala masz wagę jubilerską? Jeśli tak to na małym kawałku folii alu wysyp i zważ je, wiemy że porcja jest na 100 l to sobie policzymy.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 18:44 #736640

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
16067582286362138137366.jpg

Nie wiem czy widać, ale to 2,1 g

Zważenie to nic, ale wsypanie do tej fiołki to chyba mistrzostwo. Dobrze, że pod spodem była kartka, bo zawartość byłaby na podłodze. :oops: :woohoo:
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 18:51 przez Zielona.

Domowe sery 30 Lis 2020 18:54 #736643

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Na 5 litrów weźmiesz 0,15g (oczywiście to była nowa fiolka ?).

To mamy wszystko policzone,
chlorek wapnia 1g/5 litrów
kultury bakterii 0,15g/5 l
podpuszczka 0,2ml/5 l
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2020 18:57 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona

Domowe sery 30 Lis 2020 18:59 #736646

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
To wszystko dziś dostałam. W sklepie kupiłam mleko, tylko zapomniałam, że trzeba czymś odmierzyć. :oops: więc jutro do apteki.
Ula, jestem bardzo wdzięczna za podpowiedzi, jak ja ci się odwdzięczę? :kiss3: :kiss3:
Pozdrawiam Alicja.

Domowe sery 30 Lis 2020 19:04 #736647

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Ala zrób dobry ser, baw się przy tym wybornie i bądź z niego zadowolona, to będzie najlepsza sprawa :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Eleni

Domowe sery 01 Gru 2020 16:53 #736781

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
No i dziś zrobiłam, pierwszy w życiu. Udał się wybornie. Pycha. Na razie ocieka, ale już po trochu skubię.
A to zdjęcia.

IMG_20201201_094359.jpg


IMG_20201201_115112.jpg


IMG_20201201_134651.jpg

No i oczywiście jest też ricotta. Tylko na razie studzi się w garnku.

Trudności to: zegar na garnek (chyba lepszy byłby elektroniczny) o mały włos bym ugotowała ricottę
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 17:06 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, bastis, ewakatarzyna, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.853 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum