TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 07 Gru 2020 20:47 #737609

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7906
  • Otrzymane dziękuję: 52348
Mogę jeszcze podpowiedzieć, że śmietanka najlepiej wydziela się z mleka w niskiej temperaturze. Mleko trzymane przez parę dni w lodówce, to najlepsze rozwiązanie, jeżeli chce się pozyskać jak najwięcej śmietany.
Co do przechowywania masła. Najlepiej je przechowywać bez dostępu powietrza, czyli najlepiej w wodzie. Są takie specjalne pojemniczki. Mam nadzieję, że wolno wkleić taką grafikę :oops:

3-easy-steps.jpg

Masło wkładane jest do pokrywki, a pokrywka zanurzona jest w wodzie. Można jednak poradzić sobie bez specjalnych "urządzeń" :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Zielona, Nimfa, ewakatarzyna, pawel_botanik, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 07 Gru 2020 20:53 #737612

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Genialne w swej prostocie :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Domowe sery 07 Gru 2020 20:58 #737616

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7906
  • Otrzymane dziękuję: 52348
Na kolację pałaszowaliśmy pleśniowy serek z płynnym środkiem :)

IMG_3241.jpg

Do tego swój chlebek i znowu za dużo zjadłam na kolację :devil1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, ewakatarzyna, Fina, Eleni

Domowe sery 07 Gru 2020 21:05 #737622

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1015
  • Otrzymane dziękuję: 3728
Dajcie spokój, bo mi odwala. Dziś chleby i mięso pieczone, a zamówiłam osłonki na kiełbasę. Boję się, że dojdę do serów :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 07 Gru 2020 21:53 #737644

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Jak tu smakowicie. Chyba nawet muffinek nie trzeba. :yummi:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, ewakatarzyna, _Nika_

Domowe sery 07 Gru 2020 22:26 #737647

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1696
  • Otrzymane dziękuję: 10222
Piękne, smakowite sery robicie. I ja się porwałam :)
A'la koryciński czysty:

20201205_145422.jpg


20201205_160244.jpg


20201206_145119.jpg


20201207_101418.jpg



Z mleka pasteryzowanego 3,2% z dodatkiem chlorku wapnia do produkcji serów. Tężał 1 godzinę. Jaka radość jak doszło do siekania (strach był, że nie skrzepnie).

Do mleka krowiego mam dostęp w sezonie ogrodniczym, wtedy zaopatruje nas działkowa sąsiadka, która przywozi mleczko mućkowe od Gospodarza.

Serek przesmaczny. Jest na tyle zwarty, że myślimy o jego wędzeniu. Nada się?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Zielona, Nimfa, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, Fina

Domowe sery 08 Gru 2020 07:39 #737663

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7906
  • Otrzymane dziękuję: 52348
Jak najbardziej można wędzić :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, Zygowa, ewakatarzyna, _Nika_

Domowe sery 08 Gru 2020 11:32 #737687

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Wczoraj był serowy dzień, zrobiłam ser Hispanico nacierany hiszpańską wędzoną papryką. Żeby go natrzeć musi najpierw popływać w solance, jutro będzie gotowy do pierwszej prezentacji.

Zeszłotygodniowe czarne camemberki porastają na biało :)

IS_DSC_0407.jpg


IS_DSC_0408.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Zielona, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 08 Gru 2020 12:17 #737694

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7906
  • Otrzymane dziękuję: 52348
Już parę razy chciałam robić ten czarno biały serek, ale jakoś jeszcze nie robiłam :whistle:
Dzisiaj natomiast zrobiłam sobie serek topiony z papryką pikantną wędzoną. Jeszcze ciepły :happy:

IMG_3245.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, koma, Nimfa, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula

Domowe sery 08 Gru 2020 16:11 #737721

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3569
  • Otrzymane dziękuję: 30118
Po pierwszym serku w moim wykonaniu już nie ma śladu.Był przepyszny.Synowa zachwycona.Już przygotowała mi czarnuszkę,łącznie z zamówieniem.
To będzie najprawdopodobniej następne uzależnienie.Dzisiaj zrobiłam dwa serki,do których oprócz chlorku i podpuszczki dodałam 100ml naturalnego jogurtu.Jeden z ziołami prowansalskimi,drugi z pomidorami,chili i oregano.


20201208_153531.jpg


20201208_153543.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, _Nika_, Fina, Eleni

Domowe sery 08 Gru 2020 17:47 #737732

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Edytko wędzić możesz w niskiej temperaturze dymu, ja wędziłam serki zrębkami śliwkowymi.

Marysiu smaczne serki robisz :bravo:, zobacz ile radości daje trochę mleka przeobrażonego w serek :hearts:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 17:47 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zygowa, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 09 Gru 2020 10:23 #737790

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Poniedziałkowy ser Hispanico po "paprykowych masażach", waga 1820g (zobaczymy jaka będzie końcowa) :)

IS_DSC_0411.jpg


Dwa "ancymonki" ;)

IS_DSC_0413.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2020 11:25 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, Nimfa, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 10 Gru 2020 11:00 #737922

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Dzisiaj rozkroiłam dwumiesięczną goudę. Robiona była z 10 litrów mleka, w początkowej fazie dojrzewania pokryta była woskiem ale musiałam zrobić błąd bo wosk zaczął odchodzić więc go zdjęłam i dalej dojrzewała na naturalną skórkę. Nie będę się dużo rozpisywać, napiszę tylko że pachnie cudnie, a smak jeszcze lepszy :hearts:.

IS_DSC_0415.jpg


IS_DSC_0417.jpg


IS_DSC_0418.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, Nimfa, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 10 Gru 2020 14:03 #737936

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1342
  • Otrzymane dziękuję: 1922
Trzy sery zrobiłem, jeden z mleka "świeżego" 3.2 z bakteriami do serów typu parmezan (wiem, trochę za dużo tłuszczu).
I dwa z "mleka od baby" ;-) jeden na bez pasteryzacji czyli na bakteriach obecnych w mleku, drugi z mleka pasteryzowanego i szczepionego M+PP. Dzisiaj już się moczą w solance i teraz tylko kilka miesięcy dojrzewania ;-)
Jako że miałem dużo serwatki to zrobiłem ricottę. Generalnie szkoda zachodu, ser nie jest zły oczywiście. Ale roboty dużo, a serwatkę mogą wypić ptaki z kotami. Bo ja to tak szklankę/dwie i mam na jakiś czas dość ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, _Nika_

Domowe sery 10 Gru 2020 15:03 #737942

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Domowy parmezan ? Brzmi bardzo ciekawie ... czy możemy liczyć na szczegóły procesu produkcji :)?

Na początku też byłam sceptycznie nastawiona na ricottę - może dlatego, że nie przepadam ani za serwatką, ani za maślanką - jako napojami. Jednak za namową Ulki zrobiłam ten lekki serek i pierwsza degustacja wypadła bardzo pozytywnie :hearts: ; cieszę się tym bardziej, że wcześniej nie miałam pomysłu na wykorzystanie serwatki, a nie lubię wyrzucać czegoś, co nadaje się do spożycia.
Właściwie przy ricotcie jest najmniej pracy - w porównaniu z pozostałymi serami...
Ostatnio z mleka "od chłopa" zrobiłam najzwyklejszy twaróg i nawet on wymagał więcej poświęconej uwagi i czasu niż ricotta.





Tymczasem dzisiaj mijają dwa tygodnie od umieszczenia sera pleśniowego Stilton w lodówce i codziennego przemywania solanką. Jutro czeka nas dziurawienie za pomocą ... no właśnie, muszę pomyśleć, jakie narzędzie przymusu bezpośredniego wybrać.

Stilton - zdjęcia sprzed dwóch dni:



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 10 Gru 2020 15:04 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 10 Gru 2020 15:22 #737944

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Aniu do nakłuwania sera używam sondy termometru, jeśli nie posiadasz takiego termometru to może być drut do robótek lub patyczek do szaszłyków, wszystko zdezynfekowane żeby nie dostały się niepożądane bakterie.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, _Nika_

Domowe sery 10 Gru 2020 15:30 #737946

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Czytałam, że najlepiej by to coś było tępe na końcu ponieważ jak będziesz wyciągała narzędzie z ostrym końcem zasklepi dziurkę z powrotem a tępe już nie koniecznie :)
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 10 Gru 2020 15:31 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, _Nika_

Domowe sery 10 Gru 2020 15:46 #737950

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Jutro postaram się zdać relację z dziurkowania.
Chciałam dowiedzieć się, czemu ma służyć nakłuwanie sera pleśniowego po dwóch tygodniach leżakowania w lodówce, ale nie znalazłam informacji. Zresztą wg jednego przepisu należało zrobić dziurki w serze przed włożeniem go lodówki, a wg drugiego - właśnie po 2 tygodniach dojrzewania i solankowania.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.596 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum