TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 11 Gru 2020 20:29 #738132

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Aniu Adasiowa dzięki za te świetne wiadomości tylko miesiąc dojrzewania to coś dla mnie, akurat temperatura w mojej przechowalni spadła poniżej 10stopni to też dobrze się składa. Jesteśmy ciekawi tego sera bo zrobiony jest bez udziału konfekcjonowanych bakterii startowych tylko na zsiadłym mleku i dodatku skorupek jajek no zobaczymy co wyjdzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 11 Gru 2020 20:34 #738134

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Trzymam mocno kciuki za dojrzewanie :)
Finko, z jakiego mleka robiłaś pierwszy żuławski ? Pytam dlatego, bo chwilowo muszę kupować Świeże Łaciate ze sklepu i jestem ciekawa, czy się nada >
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 11 Gru 2020 20:40 #738136

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Aniu Adasiowa dotychczas robiłam sery wyłącznie z mleka niepasteryzowanego świeżego z targu . Wiem że to ryzyko Ale znam sprzedawców z dobrej strony. Przy serach niedojrzewajacych problemu nigdy nie było a w dojrzewajace dopiero wchodzimy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 12 Gru 2020 15:35 #738266

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Był sobie ser... tak był :placze: bo małe rączki pomocnika upuściły go na podłogę i tyle z niego zostało :placze:

IS_DSC_0421.jpg


IS_DSC_0423.jpg


Cóż mogę powiedzieć na temat miesięcznego Cheddara, tylko tyle że w smaku się wyostrzał i był świetnie sprasowany, bez śladu jakiegokolwiek oczka,z piękną suchą skórką, w chwili katastrofy ważył 1652g. Został zapakowany próżniowo i w takiej postaci spróbuję utrzymać go jeszcze jakiś czas może dojrzeje.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pszczelarz5, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, _Nika_, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 15 Gru 2020 20:16 #738586

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Trochę narozrabiał Twój pomagier ale będzie co wspominać. Czy masz jakieś doświadczenia z dłuższym przechowaniu takich serów po zafoliowaniu?

Domowe sery 15 Gru 2020 20:55 #738597

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Nigdy nie dojrzewałam sera pakowanego próżniowo, w ten sposób przechowywałam przez krótki okres czasu kupione już dojrzałe sery, żeby nie wysychały. Czytałam ze można dojrzewać w ten sposób sery ale nie będą miały suchej skórki i będą bardziej miękkie, na pewno będzie też różnica w smaku, folia uniemożliwia wymianę powietrza i oddychanie sera. Sama jestem bardzo ciekawa co z tego wyjdzie, ser miał dobrze wykształconą suchą skórkę ale powinien jeszcze dojrzewać minimum trzy miesiące, w tak długim czasie wiele może się wydarzyć ( oby nie przypałętało się coś niedobrego).
Posiadacz małych rączek pyta czy uda się skleić serek ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, Fina

Domowe sery 15 Gru 2020 21:02 #738599

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja pakowałam próżniowo sery. Generalnie, nie polecam do dojrzewania sera. Jest to dobry sposób do przechowywania serów już dojrzałych i twardych.
Zrobiłam zdjęcia mojej praski do serów. Jutro postaram się zademonstrować nasz wynalazek :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 16 Gru 2020 16:24 #738654

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Maja praska do serów powstała ze stołeczka :happy: do którego są przykręcone dwie rurki

A995C792-BFF9-48E6-AC90-53383C5BCD22.jpeg

Do koszyczka z serem wkładam takie coś

582CBCEC-B57C-4AA8-B941-FB04B2275301.jpeg

W całości wygląda to tak

AB675DD6-47E6-4D10-BBE1-ACF2BE2BC949.jpeg


88369ED1-987D-4ED6-AD1D-79DE3FB9522D.jpeg

Obciążenie jest precyzyjne, bo mam w sumie 20 kg, w różnych konfiguracjach :)

CD15311D-3002-4121-BDD1-4DE7504D34A1.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, pszczelarz5, ewakatarzyna, newrom, Babcia Ala, JaKasiula, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 16 Gru 2020 19:29 #738668

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Prasa wygląda że można jej jeszcze przyłożyć sporo ciężaru gratuluje wykonania a jeśli to własny patent to tym bardziej się chwali.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowe sery 16 Gru 2020 19:36 #738670

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mąż zawsze mi mówi tak "Mówisz, masz" i drugie "Żona zadowolona, to Mąż szczęśliwy" i jak tu takiego nie kochać :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Eleni

Domowe sery 17 Gru 2020 17:43 #738764

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Gdyby ktoś chciał zrobić tradycyjny ser holenderski to proszę przepis cyt:

Najstarsze zachowane przepisy na sery olęderskie w języku polskim pochodzą od Jakuba Kazimierza Haura, (1679 r.):

"Od krów prosto wydojenia mleko, podpustka, albo serzyskiem od cielęcia zaprawują i przy ogniu mierno ogrzewają, potym w cienką chustę ow twaróg wyłożą, i do formy drewnianej, na to tokarską robotą zrobionej, na ser, dichtownie związawszy włożą, a u spodu tej formy, są dziurki, któremi odchodzi serwadka, zwierzchu rownym przykrywszy denkiem, i kamieniem, przyłożywszy, i tak długo to w chłodnym i miernym mieć miejscu, póki nie z tężeje, i słusznie się na ser olęderski nie postanowi".

źródło:
culture.pl/pl/artykul/sladem-kuchni-mennonitow
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowe sery 18 Gru 2020 07:28 #738817

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Jak Wy potraficie zachęcić człowieka do działania :thanks:
Wcześniej tylko czytałam sobie o domowych serkach.Przegladałam różne strony. Zawsze wydawało mi się to zbyt skomplikowane i pracochłonne. Dopiero czytając Wasze wpisy stwierdziłam, że i ja mogę spróbować.
Pierwszy był serek typu Almette w różnych odsłonach, ze szczypiorkiem, z łososiem, z suszonymi pomidorami. Wszystkie pyszne. Co kilka dni robię nową porcję
IMG_20201211_070038.jpg



Później pokusiłam się o zrobienie szybkiego sera żołtego. Pierwszy chyba trochę za krótko podgrzewałam, wyszedł kruchy i trochę grudkowaty. Druga porcja zdecydowanie bardziej serowa. Dla nadania koloru użyłam odrobiny kurkumy. Odrobina smaku nie zmienia, a kolor jest bardziej intensywny niż po dodaniu żółtka.
IMG_20201218_064430.jpg

Najważniejsze, że moje serki smakują domownikom.
To dzięki Wam, moja rodzina będzie zdrowsza :hug:
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2020 07:57 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, _Nika_, pawel_botanik

Domowe sery 18 Gru 2020 09:28 #738835

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Mnie też skusiły Wasze serowe relacje i sukcesy! Kiedyś w jakimś sklepie internetowym ogólnorozwojowym zabrakło mi kilku złotych do darmowej wysyłki, więc wziąłem podpuszczkę i chlorek wapnia marki Browin.
Postanowiłem zacząć od sera korycińskiego. Dałem podpuszczki tyle co w instrukcji ale na sklepowe mleko z Mlekovity okazało się, że jest jej ciut za mało, bo skrzep tworzył się powoli, a jak go pociąłem rozpadł się na małe kawałki...ale to nic- ricotta okazała się pyszna i była wspaniałym śniadaniem. Ser, choć brakowało mu struktury sera korycińskiego był bardzo smaczny i odpowiednio dla mnie słony-3 godziny moczenia w 15% solance.
Po świętach drugie podejście, dam więcej podpuszczki.
Ricotta

ricotta.jpg




Ser w kąpieli solankowej


solanka.jpg



Gotowy ser

gotowy.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2020 09:39 przez pawel_botanik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, Eleni

Domowe sery 18 Gru 2020 13:07 #738878

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Kasiu fajne serki Ci wyszły, a najważniejsze że smakują rodzinie i pamiętaj "trening czyni mistrza", każdy następny będzie lepszy.

Paweł czy mleko z którego robiłeś ser było pasteryzowane w niskiej temperaturze lub miało napis "świeże" ? Spotkałam się z mlekiem w butelkach, przechowywanych w sklepach w lodówce że były pasteryzowane w wysokich temperaturach lub nawet UHT. Stąd mogły wynikać problemy ze skrzepem, po za tym podpuszczki mają różną "siłę działania" i różny czas tworzenia skrzepu. Jeśli skrzep jest mało stabilny to trzeba poczekać 5-10 min dłużej.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula, pawel_botanik

Domowe sery 18 Gru 2020 16:36 #738906

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Ulu, dzięki! Sprawdziłem w sklepie, w którym robię zakupy (firmowy mlekowity) i mleko z mlekovity w butelce, przechowywane w lodówce jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze! Będę musiał poszukać innego mleka, ponoć mleczna dolina z dyskontu z owadem jest pasteryzowana w niskiej temperaturze. Z tego co pamiętam to mleko dla owada dostarcza właśnie mlekovita... sprawdzę dziś i podzielę się tą informacją.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis

Domowe sery 18 Gru 2020 18:06 #738921

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Też miałam "przygodę" z takim mlekiem, na szczęście zorientowałam się w porę i miałam morze jogurtu ;). U mnie nisko pasteryzowane dostępne jest mleko w łatki i ale.

Moje małe czarne "kominiarczyki" zamieniły się w "bałwanki" i porosły białym puchem, zostały zapakowane w papier i poszły dojrzewać do lodówki, może na kolację sylwestrową już będą gotowe.

IS_DSC_0430.jpg


IS_DSC_0432.jpg


IS_DSC_0433.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 19 Gru 2020 08:58 #739000

  • pawel_botanik
  • pawel_botanik's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 466
Sprawdziłem, mleko w markecie z owadem produkowane jest przez Mlekpol Grajewo, jest pasteryzowane w niskiej temperaturze i mikrofiltrowane.Następnym razem spróbuję zrobić ser z tego mleka.

Domowe sery 21 Gru 2020 20:33 #739348

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
U mnie dzisiaj dzień serowy, a że to okres przedświąteczny i ręce pełne roboty przy wszelkiego rodzaju ciasteczkach to zrobiłam długo wyczekiwany parmezan. Z listy serów które chciałam zrobić jest najmniej czasochłonny. Noc spędzi w objęciach prasy, jutro solenie i do dojrzewalni na długie miesiące.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, pawel_botanik, Fina, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.927 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum