TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 21 Gru 2020 20:50 #739352

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Dwa razy w tygodniu robię te serki korycińskie.Są pyszne.Dałam na spróbowanie oprócz synowi i siostrze swoim "psiapsiółkom".Teraz słyszę-"kupię ci składniki"zrób mi.Ale jak chcę dać przepis słyszę"nie,ty zrobisz to lepiej".
Cieszę się,że dołączyłam do Waszego grona.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna, Babcia Ala, _Nika_, pawel_botanik, Fina, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 23 Gru 2020 18:12 #739527

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
U nas pod nóż poszła dwu miesięczna gouda o smaku który wszystkich zachwycił. Z racji otrzymanego prezentu tj oscypiorki będziemy doskonalić produkcję oscypka.
IMG_20201223_171859.jpg


IMG_20201219_200051.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Domowe sery 23 Gru 2020 18:29 #739528

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jak na dwa miesiące, to serek rewelacja :) Następny spróbuj przetrzymać dłużej, bo smak się wtedy jeszcze bardziej rozwija.
Napisz proszę gdzie kupiłaś bakterie, bo widać, że są bardzo pracowite :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 23 Gru 2020 18:57 #739533

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Używamy bakterii MSE z firmy serowar. Przyznam że to kolejny ser którego nie udało się dłużej dojrzewać z tego wniosek żeby zwiększyć produkcję. Póki co ostatnio szła produkcja wędlin ale po Świętach czas na sery.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Gru 2020 18:27 #739782

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Dziś od wielkiego Święta został rozkrojony 30 dniowy farm house cheddar. Smak zaskakujący dość ostry.Pojawia się
IMG_20201226_121737.jpg

komentarz degustujacych że taki smak jakiś dawny sprzed wielu wielu lat.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 26 Gru 2020 19:51 #739796

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wygląda absolutnie rewelacyjnie - już sam widok tego serka na przekroju wskazuje na powodzenie produkcji i z pewnością jest wyborny :bravo:
Na degustację mojego Stiltona przyjdzie nam poczekać do marca 2021, więc ćwiczymy cierpliwość; raz w tygodniu zatykam nos, przewracam krążek na drugi bok i wycieram pojemniczek z nadmiaru wilgoci. To jednak nie jest mój "klimat" :happy:

Zdjęcie sprzed tygodnia:



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, ewakatarzyna, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 27 Gru 2020 12:38 #739858

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Ulegając presji "głównego pożeracza serów" rozkroiłam czarnego camemberka. W sumie jest dojrzały chociaż nie całkiem płynny, pachnący i pyszniutki.

IS_DSC_0434.jpg


IS_DSC_0437.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, ewakatarzyna, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 28 Gru 2020 19:06 #740007

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
U mnie dzisiaj serowy dzień, z 5 litrów mleka zrobiłam ser Saint Marcellin (właściwie to dzisiaj był pierwszy etap) a z pozostałych 5 litrów ser koryciński bez dodatków. Jutro drugi etap Marcelinków i solenie korycińskiego.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 28 Gru 2020 19:28 #740012

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Ula bardzo jestem ciekawa Twojego Marcelinka :) z niecierpliwością będę wyczekiwać na fotki :hug:
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna

Domowe sery 29 Gru 2020 12:41 #740109

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Elena fotki wstawię jak tylko serki nabiorą konkretnego wyglądu ;), teraz skrzep jest tak delikatny że strach obracać foremkami. Wyczytałam że serki te można dojrzewać na dwa sposoby, zawinięte w papier lub w ceramicznych miseczkach (bardziej tradycyjna forma), jak Ty dojrzewałaś Marcelinki?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 29 Gru 2020 13:26 #740120

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Ula tak sa bardzo delikatne na początku...nie miałam miseczki więc jak obrosły zawijałam w papier
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna

Domowe sery 29 Gru 2020 17:10 #740173

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
W sumie mam jeszcze dwa tygodnie na podjęcie decyzji którą metodą będą dojrzewały. Mam tylko nadzieję że się wzmocnią i nie będą takie delikatne, no i nie mogę doczekać się ich smaku. Na szczęście dojrzewanie trwa od 2-6 tygodni a nie miesięcy :devil1:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 30 Gru 2020 19:55 #740329

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Pod koniec października robiłam ser, biorąc zamiast bakterii kawałek tego sera

09E9F160-8BE4-42EF-8B80-404E7B24B9F0.jpeg

Mój nie jest taki miękki jak oryginał i nie rozwinęła się tak niebieska pleśń, ale jest łagodny i pyszny.

C4668A28-4F70-4997-9DDB-2922A716E9CD.jpeg

To już niestety końcówka :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Fina, Eleni

Domowe sery 01 Sty 2021 11:39 #740512

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Moje dwa pleśniaczki zostały rozkrojone wczoraj, mały wybieg z Limburgerem się powiódł, charakterystyczny zapach i smak pozostał ale nie musiałam robić przeciągów wyjmując ser z pudełka ;). Drugi ser to Gorgonzola, kremowa, pachnąca i pięknie przerosła na niebiesko. Oba serki są pyszniutkie i trudno jednoznacznie określić który lepszy, z krakersami do kieliszka wina spisały się rewelacyjnie :hearts:.

IS_DSC_0438.jpg


IS_DSC_0440.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 01 Sty 2021 17:28 #740581

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Rok zakończył się intensywną produkcją. Z 15l powstała gouda mały
IMG_20210101_171734.jpg

bunc z czrnuszką i ricotta. Z 10l mamy 1.3kg goudy po wyjeciu z solanki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Eleni

Domowe sery 01 Sty 2021 19:01 #740598

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Brawo Fina :bravo:, piękny ser Ci wyszedł. Jak będziesz go dojrzewać, pokryjesz woskiem czy na naturalną skórkę?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula, Fina

Domowe sery 01 Sty 2021 19:41 #740607

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oj dziewczyny ... nie wiadomo, na jakim serku zawiesić oko, bo wszystkie wyglądają wzorowo :bravo:
Nowy Rok powitałam tradycyjnie, a więc ricotta obtoczona w ziołach "do pizzy" oraz dwa a'la korycińskie: krążek z kozieradką i serduszko z "panierką" papryki wędzonej słodkiej i suszonego tymianku. Tym razem wykorzystałam mleko Łaciate świeże.







W lodówce, w szczelnie ( !!! ) zamkniętym pojemniku, dojrzewa Stilton:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 01 Sty 2021 19:42 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, JaKasiula, pawel_botanik, Fina, Eleni

Domowe sery 01 Sty 2021 20:32 #740620

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ula, po tych kilku moich serach mysle że woskowanie daje wrażenie większej pewności i tak też chcę zrobić z tą goudą. Na suchą skórkę dojrzewa mi zulawski i widzę że w niewielkich załomach na krawędzi sera pojawia się coś jakieś przebarwienie obawiam się o pleśń i starłam to dzis na sucho solą.Ser ma trzy tygodnie a za tydzień planowane rozkrojenie i nie wiem czy go nadal przecierać wilgotną solanką?


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.872 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum