TEMAT: Kuchnia Oli

Kuchnia Oli 01 Maj 2015 10:50 #363549

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Tu chciałabym dzielić się moimi wyczynami i poczynaniami kuchennym i
Na początek szybkie bez pieczenia ciasto- deser
Nie wiem jaka jego nazwa ja mówię na nie

Ciasto piankowe

Potrzebne będzie

Podkład tortowy
Mleko niesłodzone skondensowane
2galaretki
Paczka ciepłych lodów.... Ja kupuje w Lidlu

Galaretki rozpuszczam w niecałych dwóch szklankach wody.Mleko wlewam do miski i miksuję.Mleko zamiast kremówki
Dolewam zimną galaretkę i jeszcze raz miksuje.Trochę masy daję na spód podkładu żeby przylepić pianki
piankom ucinam wafelki,na spód podkładu układam pianki i zalewam masą.
Bardzo dużo masy zostało ,odkąd mam porządny mikser wszystko ubija się idealnie.Pełna miska z 250 ml mleka. Dawniej pianki wypływały mi do góry ale teraz poszło idealnie.Wyszedł puch. Z reszty masy robię deser
Żeby nie był nudny posypuje świątecznymi ozdobami
W międzyczasie sernik dopiekł się w piekarniku,pękł trochę za mocno ubiłam chyba pianę

IMG_20150501_095410.jpg


IMG_20150501_094849.jpg


IMG_20150501_095415.jpg


IMG_20150501_095519.jpg


IMG_20150501_100315.jpg


IMG_20150501_095834.jpg


IMG_20150501_095926.jpg


IMG_20150501_101154.jpg


IMG_20150501_100516.jpg


IMG_20150501_094946.jpg



Za błędy sorki ale ucze się pisać na tablecie i jeszcze mam problemy
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2015 11:07 przez Aszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi


Kuchnia Oli 01 Maj 2015 22:41 #363924

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 739
  • Otrzymane dziękuję: 373
Witaj imienniczko :bye:

Bardzo ciekawy przepis, szczególnie dla takiego łasucha jak ja :whistle: :whistle: Będę do Ciebie zaglądała, bo ciekawie się zapowiada :)

Kuchnia Oli 03 Maj 2015 21:58 #364509

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3661
  • Otrzymane dziękuję: 2977
Aszko, leniwa jestem w kuchni ale zrobię bo uwielbiam ciepłe lody.... :oops: , mimo wieku nie przeszło mi :happy:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2015 21:58 przez sierika.

Kuchnia Oli 05 Maj 2015 21:47 #365147

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Aleksandra wrote:
Witaj imienniczko :bye:

Bardzo ciekawy przepis, szczególnie dla takiego łasucha jak ja :whistle: :whistle: Będę do Ciebie zaglądała, bo ciekawie się zapowiada :)

:bye: jednym słowem Aleksandry to łasuchy :) lubię słodkie

Kuchnia Oli 05 Maj 2015 21:58 #365150

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
sierika wrote:
Aszko, leniwa jestem w kuchni ale zrobię bo uwielbiam ciepłe lody.... :oops: , mimo wieku nie przeszło mi :happy:

Ewa , ja lody i ciepłe i zimne lubię chociaż często uświadamiają mnie ile to ma kalorii :hammer:

Miałam na majówkę gości- rodzinę która nie przyjeżdża za często bo mieszka daleko.Długo zastanawiałam się jak ich ugościć i dogodzić
Najgorsze są obiady. Przypomniałam sobie,że kiedyś byłam w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach i tam zamówiłam Pierekarczewnik czyli tatarski pieróg. Znalazłam przepis idosyć często go robię.

Postanowiłam zrobić też swoim gościom.Zdjęcie niestety nie z tego pieczenia [nie było czasu robić] lecz z wcześniejszych

Pierekarczewnik


001-7.jpg


002a.jpg


Kg mąki, pół litra wody,łyżka oleju,łyżeczka soli i 5 żółtek.Ciasto wyrobiłam w swoim robocie okazało się,że ma moc..Podzieliłam na 6 części i każdą bardzo cieniutko rozwałkowałam.Było nieomal przezroczyste.
Masło - w przepisie każą 75 dkg [ale to trochę] dużo roztopić i smarować każdy płat tymże masłem. Robiłam to dłonią
Na ostatnią warstwę ułożyłam farsz zrobiony z
1 kg wołowiny [można inne mięso ale podobno lepiej nie mieszać gatunków] pokrojone w kostkę i 25 dkg cebuli.Sól,pieprz

Zawijam ,wkładam do okrągłego naczynia ,Kiedyś robiłam w tortownicy [taki ślimak wychodził]. Dzisiaj użyłam taką dużą obręcz z Halogen Oven.Ułożyłam na blasze,posmarowanej masłem,posmarowałam wierzch masłem i do piekarnika 200 st na 2 godziny
Wierzch listkowy, kilka warstw ciasta i farsz.Zjadłam kawałek bo dużo się nie da. No i ...pyszne jest. Prawie taki jak a Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach

Jest z tym trochę roboty chociaż dzięki robotowi odpadło mi wyrabianie ciasta ale jak każdy zje kawałek to jest syty.Gościom smakowało
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2015 22:00 przez Aszka.

Kuchnia Oli 14 Maj 2015 17:54 #368664

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Nosiło mnie dzisiaj i powstały Serowe Pączki

Na pewno znacie

25 dkg twarogu
2 szk mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kieliszek octu

Wszystko do miksera, wymieszać,rozgrzać olej i...smażyć



IMG_20150514_171856.jpg


IMG_20150514_172307.jpg


IMG_20150514_173802.jpg


IMG_20150514_173706.jpg


IMG_20150514_174021.jpg


A potem zjeść
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 17:56 przez Aszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Flora

Kuchnia Oli 14 Maj 2015 22:29 #368840

  • Flora
  • Flora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 432
  • Otrzymane dziękuję: 380
Z podobnego przepisu robię obwarzanki, znane również pod nazwą oponki, ale zamiast proszku idzie tam soda. Pychotka :)
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 22:30 przez Flora.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Kuchnia Oli 17 Maj 2015 12:36 #369736

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Miała być soda ale ...wyszła.
Na dzisiaj zapowiedziała się koleżanka.Na ciasta nie mam ochoty a,że miałam mleko skondensowane i truskawki więc zrobiłam jak ja to nazywam

Truskawki w ptasim mleczku

Przepis na tzw.ptasie mleczko już podałam wyżej.Mleko skondensowane, galaretka [niestety nie miałam truskawkowej a coś musiałam zrobić] i truskawki.
Galaretki 2 szt.rozpuściłam w niecałych dwóch szklankach zmiksowałam mleko dodałam tężejącą galaretkę,truskawki ułożyłam w foremce do tarty i zalałam masą.Masy zrobiłam za dużo - wlałam do pucharków,posypałam wiórkami i mam na deser po obiedzie.
Wychodzi bardzo puszyste ale to zasługa porządnego ubicia mleka - do takiego stanu jak gdybyśmy miksowali kremówkę.

Ot,taka alternatywa dla truskawek w galaretce.

Kuchnia Oli 25 Paź 2015 15:50 #410232

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Roma wrote:
Olu,co tak cicho i bez zapachu w Twojej kuchni? przestałaś gotować?

Roma, nie ma się czym chwalić.Gotuję dla dwóch osób i idę po najlżejszej linii oporu.Nawet nic wymyślać się nie chce

Dzisiaj też nie miałam weny ale miałam banany.I zrobiłam banany smażone w cieście na głębokim tłuszczu.Proste ,szybkie i zaspakaja niedzielną "słodkość"

12042871_1042412562449145_3966050411768269440_n.jpg


12065889_1042412605782474_5687305689688573708_n.jpg


10986928_1042412632449138_3213988950817611078_n.jpg


1779751_1042412652449136_4062760252144345650_n.jpg


12046629_1042412682449133_1790464141813030054_n.jpg


12187842_1042412715782463_7191764696969861768_n.jpg



zjadłam 4 kawałki i mam dość :jeez:

Kuchnia Oli 25 Paź 2015 17:17 #410250

  • Roma
  • Roma's Avatar
Nigdy czegoś takiego nie robiłam,warto by spróbować a jak robisz ciasto?
Ja też gotuję dla 2 osób ale muszę wymyślać bo mój skrzat lubi sobie dobrze zjeść a wygląda jakby od miesięcy nic nie jadł :jeez:

Kuchnia Oli 25 Paź 2015 18:07 #410260

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Roma, ciasto to jajko,mąka, mleko i cukier.Takie żeby można zanurzyć i żeby nie spłynęło.
Ją jeszcze nie potrafię gotować na dwie osoby.Zawsze za dużo zrobię. Teraz jak nie ma Diany to będzie problem resztkami :jeez:

Kuchnia Oli 25 Paź 2015 20:32 #410321

  • Roma
  • Roma's Avatar
Trochę czasu trwało ale już mam sposób aby nie produkować resztek.Obiad gotuję tak jak zawsze(dużo) pozostałość zamrażam i mam gotowy obiad na przyszłość.Zupy gotuję na 2 dni,część odstawiam do lodówki na pojutrze i tym sposobem mam wolny co drugi dzień od garów ;)

Kuchnia Oli 30 Paź 2015 23:33 #411224

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 5750
  • Otrzymane dziękuję: 9437
Dziewczyny - melduję się w dziale jedzonkowycm - ze też wcześniej go nie odkryłam??? :supr3:
Ja czesto gotuję na 2 osoby, a normalnie na 3, od wielu już lat. Lubię to! Nie uważam, że skoro zostajemy "dziad i baba, bardzo starzy oboje" to powinnismy jeść byle co. Ponieważ nadal pracuję - niestety - czesto musi byc szybko. Wiele lat temu odkryłam kuchnię włoską. Spełnia wszystkie moje warunki: szybko, dużo warzyw, o jakości jedzenia decyduje dobra jakość surowców, nie wymyślność składników i przygotowania. Nie kopiuję niewolniczo przepisów z włoskich książek kucharskich, przeważnie dostosowuję do polskich warunków, dostępności produktów (choć z tym jest coraz lepiej), gustu wreszcie.
Nie wiem, czy inni też są zainteresowani "La cuccina italiana"?
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2015 23:34 przez Łatka.

Kuchnia Oli 31 Paź 2015 12:33 #411261

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4694
  • Otrzymane dziękuję: 3888
Aniu, ja jestem zainteresowana, ale pod warunkiem, że nie będzie to wyłącznie pizza i makaron :)
Bo, niestety, w Polsce z tymi dwoma daniami kojarzy się kuchnia włoska. A ona jest znacznie bogatsza i urozmaicona, zwłaszcza że właściwie nie ma jednej kuchni włoskiej, jest kilka kuchni regionalnych. Podobnie jest z kuchnią francuską - ta z Alzacji nijak ma się do tej z południa, n.p. prowansalskiej...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2017

Kuchnia Oli 31 Paź 2015 13:42 #411265

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 5750
  • Otrzymane dziękuję: 9437
No jasne, Dalu.
We Włoszech zresztą rzadko kto robi pizzę w domu, fachowemupizzaiolo zawszewychodzi lepsze ciasto.
Olu, robię pod obny szybki deser bananowy, lecz owijam kawalki w szybkie kruche ciasto. Tyle maki, ile "zabierze" użyte maslo. Bez cukru, bez jajka. Bez brudzenia-wyrabiam w misce i oblepiam ciastem banany. Pieke, aź ciasto jest zlote.

Kuchnia Oli 31 Paź 2015 15:22 #411274

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13698
  • Otrzymane dziękuję: 24259
Łateńko :)
Również przychylam się do postulatu Dali i bardzo proszę o przepisy :) jeśli mogę się uśmiechnąć o dania "dla zapracowanych" lub "weekendowe" i z duuużą ilością warzyw :happy:
A najlepiej - utwórz swój własny wątek ! Lekka włoska kuchnia z pewnością znajdzie wielu zwolenników.
pozdrawiam smacznie :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Kuchnia Oli 01 Gru 2015 22:38 #416611

  • Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2529
  • Otrzymane dziękuję: 2492
Jak przygotowania do świąt ..ja zaczęłam od nalewek.
Kukułkówka wg przepisu z bloga madameedith.com/przepis/kukukowka/

400 g kukułek
200 ml wody
200 ml spirytusu

Kukułki wrzuciłam do wody i rozpuściłam.Tu dodam,że mój teść wrzucał kukułki do wódki i one się w niej rozpuszczały.Dla mnie to za długo :P
Ostudziłam dolałam spirytusu [mąż każe kupować Warszawski,podobno najlepszy]. Nie wiem. Wymieszałam i ...dobre jest

12278861_938329659536527_5839862348072997997_n.jpg



Zrobiłam też śledzie wg.przepisu z bloga powyżej madameedith.com/wyroznione/sledzie-matias/


1 kg śledzia matias (odsączonego z wody)
200 ml octu spirytusowego 10%
400 g cukru
550 ml wody
2 liście laurowe
15 sztuk ziela angielskiego
2 goździki
1 średnia marchewka
1 średnia biała cebula
1 średnia czerwona cebula
śledzie moczyłam całą noc. I tu uwaga właścicielki bloga- śledzie zalewamy bardzo zimną wodą.Teraz wiem czemu dawniej były miękkie a nie jędrne
Marchewkę w plasterki a cebulę w piórka pokroiłam

Marynata- do wody dodajemy przyprawy z cukrem zagotowujemy i odstawiamy.Do gorącego dodajemy cebulę i marchewkę.Jak ostygnie dodajemy ocet
Śledzie kroimy na 3,4 części układamy w słoiku i zalewamy marynatą
Do słoika i lodówki.Podobno może długo stać im dłużej tym lepiej

Opinia Madame Edit

Przetestowałam: nawet po 2 miesiącach są świetne i niezwykle delikatne – dosłownie jak masło, rozpływają się w ustach! Dla mnie im dłużej stoją, tym są lepsze. Moje minimum to 3 tygodnie od przygotowania do konsumpcji, ale wiem, że przed samymi Świętami możecie nie mieć tyle czasu. Pomyślcie o tym jednak w przyszłym roku, a zobaczycie różnicę

001-35.jpg


002-37.jpg


003-43.jpg



a robiąc to puszczam na okrągło
<iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/jwRBcNReYTw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2015 22:42 przez Aszka.

Kuchnia Oli 02 Gru 2015 18:54 #416702

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 5750
  • Otrzymane dziękuję: 9437
Olu, u nas na śledzie jest właściwie jeden amator, mój mąż. Ja przełykam kąsek, by tradycji stało się zadość. Więc raczej kupię gotowe. Ale nastawiłam już z tydzień temu ciasto dojrzewające na pierniczki - stoi pod ścierką w lodówie.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2015 18:54 przez Łatka.

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.163 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum