TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2014 21:44 #316635

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dziewczyny, a fotki moze macie tych pysznosci? :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2014 23:26 #316666

  • Roma
  • Roma's Avatar
Niestety fotek nie mam ale możesz zajrzeć tutaj

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2015 21:52 #327633

  • Roma
  • Roma's Avatar
Na dworze wiadomo,psa by z budy nie wygnał :jeez: a więc nie pozostaje nic innego jak zabrać się za pichcenie.
Dzisiaj na kolację popełniłam bułeczki Hot dogi
Zaczyn:
2 łyżki mąki
15 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml mleka
Pozostałe składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 jajko
80 g masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
12 sztuk parówek
1 jajko
3 łyżki maku

Do kubeczka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,ciepłe mleko,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

1-DSCF0001-007.jpg


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy.Dzielimy na 12 części

2-DSCF0002-007.jpg


Z ciasta formujemy długie,wąskie,kilkunasto centrymetrowe wałeczki

4-DSCF0003-006.jpg


i owijamy każdą parówkę ciastem.Podczas formowania najlepiej nie używać mąki,gdyż lepiej się formują.

3-DSCF0004-004.jpg


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut

5-DSCF0006-004.jpg


Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut.Bułeczki powinny być rumiane.Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.Można podgrzewać w mikrofali.Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

6-DSCF0010-003_2015-01-09.jpg


Kolacja była dzisiaj przednia :)

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2015 22:44 #327651

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 536
Pomysł i wykonanie super. Tylko ja mam zagwózdkę, czym zastąpić tą parówkę, bo u nas mięsa się nie jada ;)

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2015 22:49 #327653

  • Roma
  • Roma's Avatar
Może podgotowana marchewka albo por :think:

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2015 23:03 #327659

  • constancja
  • constancja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 935
  • Otrzymane dziękuję: 897
Jeśli zrezygnujemy z fantazyjnego formowania jakie zaproponowała Roma to można nadziewać bułeczki czym tylko dusza zapragnie. Dla wegetarian to mogą być pieczarki z cebulką, kapusta z grzybami, szparagi lub farsz ze szpinaku z serkiem do smarowania i czosnkiem.

Romcia, pomysł na hot dogi pierwsza klasa. Lada moment wykorzystam, bo pieczywko powszednie pieczemy sami już od dłuższego czasu.

Chleb domowy i bułeczki 10 Sty 2015 11:36 #327728

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 536
Roma, Obawiam się, że na marchewkę moi panowie nie dadzą się „złapać”. To fantazyjne kręcenie bardzo mi się spodobało i będę myślała nad wkładem :)

Ewa, ja takie bułeczki czy pierogi z ciasta drożdżowego też robię. Nadzienie różnorodne . Przeważnie w stałym składzie cebula, czosnek , papryki, pieczarki plus co mi w danej chwili pasującego w ręce wpadnie. Np. ostatnio była dynia. Pierwsze to bułeczki dyniowe , drugie to pieróg z nadzieniem



piergdrodzowyznadzieniem.jpg


piergdrodowy.jpg


Bułeczki z dynią teraz , bo zdjęcie mi wcześniej nie weszło

2014bueczkizdyni.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2015 11:38 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 10 Sty 2015 13:33 #327756

  • Roma
  • Roma's Avatar
Moje drogie Panie a gdzie przepisy? przywołuję koleżanki do porządku :hammer: :P
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2015 13:34 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 10 Sty 2015 20:33 #327884

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 536
Sorki Romciu :) Już się poprawiam. Inspiracją do bułeczek z dynią była brioszka z tej stronki www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dyni...dyniowa/przepis.html. W smaku mało dyniowa, ale ten kolor .... dla oczu prawdziwa pokusa. Świeże bułeczki znikały bardzo szybko. Na drugi dzień już raczej z popitką np mlekiem.
A te nadziewane , to już raczej inwencja , albo co w lodówce zostało i nie wiadomo co z resztkami zrobić, to albo zapiekanka albo właśnie farsz do bułek. Ja je nazywam pierogami, bo robię je dość duże. Same w sobie mogą być daniem. Ciasto drożdżowe jak na pizzę. Można dodać odrobinę suszonego tymianku do ciasta. Kiedyś robiłam takie ciasto :
Ciasto drożdżowe : 0,5kg mąki, 4 żółtka, szcypta soli, cukru, przyprawa curry (na kolor, można dodać samej kurkumy odrobinkę), 5dkg drozdży i 1/3 szklanki mleka. Białka przydały się do psmarowania pierogów przed pieczeniem. Jeżeli ktoś wyrazi taką chęć , to napiszę jak przygotować ciasto, ale to w każej ksiżce kucharskiej taki podstaowy przepis się znajduje. Piekłam perzez 30 min w 190*
A farsz : dowolnie - cebula, czosnek, pieczarki, brokuł, papryka, można dodać ścinki szynki czy kawałki ryby. Całość drobno pokroić i udusić.
Rozwałkować ciasto po wyrośnięciu. Nadziać farszem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Można posypać ziarenkami np sezamem, czarnuszką (ale tylko troszeczkę bo ma intensywny smak), orzechami lub płatkami migdała. Pozostawić z 15 min do podrośnięcia i potem upiec.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 13 Sty 2015 20:20 #328820

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Na poprzedniej stronie wstawiłam przepis na bułeczki grahamki a dzisiaj ich zdjęcie..... :oops: , aby jednak na samym zdjęciu nie skończyło się dodam, że urozmaiciłam przepis dodając łyżkę melasy z trzciny.......pycha a 1/3 mąki pszennej zastąpiłam żytnią, smak lepszy.......


bueczki001.jpg


bueczki002.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Adasiowa

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 14 Sty 2015 13:34 #328989

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to moje chlebki na zakwisie :)
Kazdy recznie wyrabiany oraz pieczony bez foremki:)
Ze słonecznikiem, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
DSC_01061.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 14:18 #328999

  • Roma
  • Roma's Avatar
Apetyczne te chlebki,prawie czuję ich zapach :yummi: Esti a według jakiego przepisu piekłaś te chlebki? i z jakiej mąki?

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 15:11 #329012

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Olu, to moze parówką sojową? Jak nie jadłam miesa 10 lat, to czasem je kupowałam.
Albo tofu najlepiej wedzonym :)
Daj znac czy smakowało :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 18:07 #329049

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Własnie robie bułeczki kajzerki:)

ciasto na 20szt:

700g maki pszennej ja dałam pełnoziarnistą i resztkę ok 100g krupczatki

120g maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki soli
40g cukru
460 ml mleka
drozdze

mleko podgrzewamy z drożdzami
w tym czasie skladniki suche mieszamy
letnie mleko z drożdzami dodajemy i wyrabiamy cisto
nie moze sie ono kleic do rok,
po uformowaniu kulki smarujemy albo roztopionym maslem albo oliwa i przykrywamy sciereczka.
Odstawiamy do wyrosniecia :)
DSC_02871.jpg


DSC_02881.jpg


DSC_02891.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 18:13 #329050

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Nastepnie dzielimi ciasto na kawalki ok 70g

robimy waleczki kulkunasto cm
i zawijamy o tak:

DSC_02911.jpg


odstawiamy na godzine do wyrosniecia przykryte czysta sciereczka
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 18:27 #329341

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A takijest efekt przed pieczeniem - u mnie z sezamem :)
Aby sie nie osypywał kazda nuleczke maczamy w wodzie - tylko ta strona, gdzie maja byc "ziarenka"
nastepnie namaczamy w sezamie lub czym kto lubi.
DSC_02922.jpg



A tak wygladają po upieczeniu :) Domownicy mówili, ze super, lekko słodkawe, ale do sera, szynki pasowały.
DSC_02931.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 19:02 #329353

  • Kondzio
  • Kondzio's Avatar
oj jak pachną te bułeczki i chlebek szkoda że jestem bezglutenowy :placze:

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 19:17 #329359

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
pomysle na wersja dla ciebie jakiegos wyrobu :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kondzio


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 1.015 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum