TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 19 Lut 2015 18:53 #341711

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A taki jest po rozkrojeniu :) ;)
Załączniki:
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2015 13:08 #342376

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Adasiowej Piekarni Weekendowej tym razem chleb pszenno- żytni na zakwasie wykonany przez Adama i bułki pszenne z dynią oraz solanki, które jako lżejsze do wyrabiania przypadły w udziale mnie ;-)
Ten chlebek jest bardziej pulchny i gąbczasty niż poprzedni, czysto żytni. Inna jest również procedura wyrastania ciasta - początkowe stadium trwa ... 16 godzin, a w składzie jest m.in. mąka pszenna chlebowa, żytnia chlebowa i zakwas żytni.
Bułeczki i solanki robiłam wg receptury z ubiegłej soboty; w przyszłą niedzielę chciałabym spróbować wypieku grahamek z prawdziwej mąki graham - mam 2 przepisy do wyboru ... :)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Bułki z dynią i solanka z solą morską i kminkiem

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Chleb domowy i bułeczki 25 Lut 2015 23:46 #343397

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to mój dzisiejszy wypiek:
Chleb razowy ze słonecznikiem i siemieniem;

Mnie wychodzą 4 bochenki :D

A to przepis:

zakwas zytni ok 400g
mąka żytnia 1kg
mąka pszenna chlebowa 1kg
0,5 litra maslanki
sól ok 3 dużych szczypt
woda

Ciasto wyrobic - ja mieszam wszytsko razem i zostawiam do wyrosnieca, po 12 godz wbrabiam ponownie i odstawiam na kolejne 12godz.
Po tym czasie pieke ok 1godz.
Po wyjeciu kazdy bochenek stukam od spodu, jak wydaje głuchy dźwięk jest juz upieczony.

Smacznego:)
A tak wygląda zaraz po wyjeciu z piekarnika, aż slinak leci. :lol:
IMG-20150225-WA0006.jpeg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Chleb domowy i bułeczki 14 Kwi 2015 20:37 #358130

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to moje dzisiejsze bułeczki


DSC_0484.jpg

.
Dopiero co wyjęte z pieca :D ale pachną.....

DSC_0483.jpg


A oto przepis:
0,5 kg mąki
1 łyzeczka soli
1 łyzeczka cukru
300ml cieplego mleka
drożdze

pieczemy 20min w piekarniku ja pieke najpier na maxa, potem zmiejszam w połowie pieczenia do połowy temp.
Ale jak kto lubi wypieczone :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 14 Kwi 2015 21:30 #358158

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ile koleżanka daje drożdży na tę porcję? spróbuję je upiec,takiego narobiłaś mi apetytu tym zapachem :)

Chleb domowy i bułeczki 14 Kwi 2015 22:07 #358181

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A szczerze mówiąc to na oko tak z kostki to jakąs 1/6 tak plus minus :)
Daj znac jak się udały :D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 14 Kwi 2015 22:47 #358195

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Normalnie skleroza, trochę masła lub oleju :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 23 Kwi 2015 20:14 #360936

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A dzis na kolacje u mnie w domu pyszne bagietki pszenno-żytnie :D


IMG-20150423-WA0005.jpeg


A oto przepis:
540g mąki (dałam 100g żytniej i 440 pszennej z pełnego przemiału)
drożdze ok 1,6 kostki
woda 320ml w tem pokojowej
sol 1,5 łyzeczki
szczypta cukru
olej rzepakowy trocszke

wysztko wyrabiamy
zostawiamy do wyrosnieca na godzine
po tym czasie wykładamy na stolnice dzielimy mnie wyszły 3 szt (ok 280g)
rozwałkujemy
kazdą czesc skladamy do srodka, na zasadzie zakładania boków
formujemy wałek mnie wyszly ok 36cm
nacinamy
i odstawiamy na 30-40 min pod sciereczka
nastepnie wstawiamy do pieca by skórka była chrupiaca do piekarniak wkladamy naczynie z wodą, mozna tez spryskac piekarnik :) oczywiscie uwazamy na żarówke i grzałke
pieczemy 12min w tem 220stopni potem kolejne 10-15 (to już taki max jak dla mnie)ale jak kto lubi na 180-200stopni.

Smacznego

jak ostygną to rozkroje i pokażę środek :D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 23 Kwi 2015 23:06 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sierika

Chleb domowy i bułeczki 23 Kwi 2015 21:18 #360958

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A tak wygląda już po rozkrojeniu :lol:

IMG-20150423-WA0008.jpeg


IMG-20150423-WA0011.jpeg



Smacznego :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sierika

Chleb domowy i bułeczki 23 Kwi 2015 23:07 #360994

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wyjątkowo apetyczne kanapki aż ślinka cieknie :)

Chleb domowy i bułeczki 24 Kwi 2015 15:45 #361131

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dzieki :)
A Tobie udało się juz przetestowac przepis z bułkami?
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 24 Kwi 2015 16:54 #361146

  • Roma
  • Roma's Avatar
Niestety,nie :( mam nadzieję,że na majówkę mi się uda :)

Chleb domowy i bułeczki 24 Kwi 2015 16:55 #361147

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Pewnie, ze się uda :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 11 Maj 2015 09:57 #367359

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
W ostatnim czasie popełniłam kilka pieczonych chlebków na zakwasie :)

Zakwas i przepis od Esti + mój brak pamięci do szczegółów i inwencja twórcza :happy:

Jednym słowem wlewamy zakwas, wsypujemy mąkę razową żytnią, dolewamy wody, mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na 1/2 doby. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodałam mąkę orkiszową, mąkę gryczaną, trochę maślanki, sól w duzych ilościach - prawie całą płaską łyżeczkę, przyprawy - suszone pomidory, bazylię, tymianek, szczyptę chilli.
Ciasto wymieszałam, wyrobiłam, zapakowałam do foremki keksowej wysypanej na dnie płatkami owsianymi, z wierzchu wygładziłam i przetarłam mlekiem z wodą, bo tak zawsze robiła babcia :)
Foremkę przykryłam ściereczką

Po kilku godzinach wyrośnięte ciasto wsadziłam do średnio wygrzanego piekarnika (ustawienie termostatu na 1/2 skali) na ok. godzinę.

chleb-razowy.jpg


Kolejny wariant był z nasionami słonecznika, jeszcze inny z czarnuszką i bazylią, z samą czarnuszką, można też dodawać nasiona lnu, maku, sezamu :)

W sklepie widziałam też mąkę z żołędzi, kusi mnie taki chlebek :) Chyba jesienią pójdę do lasu nazbierać materiał na mąkę, bo szklaneczka tej ze sklepu była pieruńsko droga :)

Chleb domowy i bułeczki 11 Maj 2015 20:11 #367535

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Super, mnie interesuje ile dałaś maki gryczanej, podobno ma gorzki posmak......

Chleb domowy i bułeczki 11 Maj 2015 23:13 #367676

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Sypałam wszystko 'na oko', tak, aby gęstość ciasta była odpowiednia :) na pewno jednak mąki gryczanej nie było więcej, niż 1/4.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Chleb domowy i bułeczki 13 Maj 2015 23:22 #368412

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to mój dzisiejszy wypiek,
chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim z siemieniem !!! :)
Mniam i ten zapach...... :D



DSC_0568.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 16 Maj 2015 14:51 #369367

  • Kalina
  • Kalina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 209
To jest mój dzisiejszy wypiek a ten mały kawałek z przed tygodnia, tak wygląda w środku. To jest drożdżowy chleb. Proszę kliknąć na zdjęcie :thanks:




500g mąki żytniej
500g mąki pszennej
800-820ml ciepłej wody
30g drożdży
2 łyżeczki soli
Wszystko wrzucam do miski, wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę. Po wyrośnięciu, wyrabiam jeszcze raz, wkładam do keksówek i odstawiam. Po 15 minutach włączam piekarnik na 230 stopni. Nagrzanie piekarnika zajmuje następne 15 minut (piekarnik elektryczny), wstawiam chleb i po 40 minutach, piekarnik przełączam na dolne ogrzewanie i czekam 10 minut.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum