TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 23 Wrz 2015 20:27 #403763

  • danutal
  • danutal's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 937
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Koniecznie muszę spróbować ! Można posypać tartym serem ? Wtedy byłyby małe pizzerki.
Pozdrawiam.Danuta


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 24 Wrz 2015 08:42 #403878

  • Roma
  • Roma's Avatar
Nati,póki nie zrobisz musisz uwierzyć na słowo,są smaczne :)
Danusiu, w przepisie jest ser a jakże :)

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 02 Lis 2015 09:50 #411579

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1566
Witajcie! Muszę się z Wami podzielić przepisem na drożdżowe bułeczki, które moja rodzina uwielbia. Znikają z blachy jeszcze gorące.
0,5 kg mąki
4 dag drożdży
1 szkl. mleka
5 dag masła
10 dag cukru
4 żółtka
sól
kruszonka:
5 dag mąki
5 dag cukru pudru
5 dag masła
białko do posmarowaia
Robię zaczyn, odstawiam. Masło ucieram z cukrem, kolejno dodaję żółtka, łączę z zaczynem, przesianą mąką, pozostałym mlekiem, wyrabiam robotam. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Dłonie smaruję olejem, formuję bułeczki i układam na blasze wyłożonej papierem. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Mąkę zagniatam z cukrem pudrem i roztopionym masłem (ja proporcje składników kruszonki dobieram "na oko"). Wyrośnięte bułeczki smaruję białkiem, posypuję kruszonką. Piekę w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut. Smacznego!!! :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2015 18:47 #411843

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ciasto z warzywami

Jajko - 3 szt.
Mleko lub jogurt ok. 100 ml
Olej roślinny 100 ml
Ser żółty pokrojony w drobną kosteczkę 100 g
Mąka - niecała szklanka
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Nadzienie

Groch zamrożony - torebka
posiekana cebula - 1 łyżka
papryka drobno pokrojona 1 szt.
pęczek drobno posiekanego koperku
czarny sezam - 1 łyżka
pieprz, bazylia, oregano, czarnuszka

Wymieszać składniki ciasta mikserem. Dodać składniki nadzienia, wymieszać
Wyłożyć do formy, piec przez około 50 minut, pokrętło regulacji temp. miałam ustawione na 3.

ciasto-warzywne.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Adasiowa, beatazg

Chleb domowy i bułeczki 10 Lis 2015 15:48 #412815

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Chlebek z dynią, bardzo smaczny, ale wymaga cierpliwości :)

Mąka żytnia ok. 140 g
Mąka pszenna ok. 300 g

pure z dyni - 1 szklanka
Drożdże świeże 1/2 kostki rozpuszczone w szklance wody z łyżką mąki pszennej i odrobiną cukru.

Sól - do smaku
Olej roślinny 1 łyżka
Nasiona dyni

Wyrobić ciasto z mąki pszennej i żytniej oraz z wyrośniętymi drożdżami, dodać przecier dyniowy i nasiona.
Naoliwionymi rękami uformować kulę z ciasta, zostawić do wyrośnięcia na 12 - 15 godzin.
Przełożyć na papie do pieczenia, uformować bochenek, posypać nasionami, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piec ok. godziny w temp. 220 stopni, kolejne 15 min w niższej - 180-200.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 10 Lis 2015 16:35 #412817

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Bardzo ciekawy przepis dostałam od koleżanki :) Jest to chleb na drożdżach owocowych.

1 krok - przygotowanie drożdży owocowych

Do słoika 0,5 litra nalać przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Dodać 1 łyżkę miodu (lub cukier), dodaj kawałek pokrojonej skórki banana (przyspiesza fermentację), trochę winogron, żurawiny. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 7 - 10 dni. Od czasu do czasu dobrze jest miksturę delikatnie wymieszać. Drożdże będą gotowe, kiedy owoce i skórka opadają na dno i kiedy będzie dużo piany, a po otwarciu słoika będzie słychać ulatnianie się dwutlenku węgla.

2 krok - przygotowanie zaczynu
Mąka pełnoziarnista 160 g
Drożdże płynne 150 ml
Wymieszać mąkę i płynne drożdże, dodać trochę miodu, owinąć folią i pozostawić na 12 - 16 godzin. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2 - 3 razy.

3 krok - fermentowanie ciasta
przygotowany zaczyn
Mąka pszenna 310 g
Mąka pełnoziarnista 40 g
Miód naturalny 2 łyżeczki
Sól 1,5 łyżeczki
Woda 220 ml.
2 łyżki olej roślinny do posmarowania powierzchni

Z podanych składników wyrobić ciasto, posmarować powierzchnię oleju roślinnym, pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny - ciasto powinno urosnąć 2- 3 razy.

Przełożyć ciasto do foremki lub ręcznie uformować, piec ok. 40 - 50 min. w piekarniku ustawionym na 3. W drugiej części pieczenia temperaturę trzeba zmniejszyć o 1 obrót pokrętła.

chlebek.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2015 16:38 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 10 Lis 2015 18:33 #412832

  • bajer
  • bajer's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 5
Witam.A ja też piekę chleb taki jak kiedyś się jadalo pszenno żytni na zakwasie/surowe ciasto z poprzedniego pieczenia chleba przechowane w zamrażarce/.Najbardziej lubię jak po wyjęciu z pieca i posmarowaniu wodą delikatnie strzela no i pięknie pachnie/.czasami posypię czarnuszką albo kminkiem\.Można go upiec na liściu chrzanu albo kapusty /przechodzi delikatnie tym zapachem/.najbardziej smakuje ze smalcem własnej roboty albo z maslem i powidlami.Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 10 Lis 2015 18:59 #412840

  • Roma
  • Roma's Avatar
To prawda,nic nie może równać się za zapachem pieczonego chleba.

Chleb domowy i bułeczki 12 Lis 2015 21:07 #413242

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ostatnio do chleba z przewagą żytniej mąki razowej, mocno zakwaszonego (12 godzin rósł zakwas, kolejne 12 chleb w foremce) dodałam czarnuszkę i żurawinę. Bardzo udana mieszanka :)

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 10:09 #414200

  • affa
  • affa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Popełniłam to ... :happy4:
Upiekłam chlebki :silly: to już czwarty lub piąty wypiek i bardzo nieśmiało się pochwalę :P
Chlebki na zakwasie żytnim 1/3 i 2/3 innej mąki: ten ze słonecznikiem z maki pełnej pszennej a ten z czarnuszką z mąki orkiszowej pełnej.


tmp_30991-chleb1-1118956545.jpg


tmp_30991-chleb22146742974.jpg


Będę powoli wypróbowywać Wasze przepisy :hearts:
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 15:55 #414228

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Piękne, pulchniutkie chlebki, jak długo piekłaś, w jakiej temperaturze?
A przy okazji gorąco polecam mieszaninę żurawiny i czarnuszki jako przyprawę :)

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 16:33 #414233

  • Roma
  • Roma's Avatar
Aniu,bardzo apetycznie wygląda Twój wypiek.Teraz kiedy na dworze szaro,buro i szybko zapada zmrok,można wreszcie pomyśleć o kuchni co niekoniecznie dobrze wpływa na sylwetkę ;)
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2015 16:34 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2015 17:26 #414239

  • affa
  • affa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Piekę 15 minut w temperaturze 230° a potem godzinę w 200°. Poprzednie chlebki piekłam około 45 minut zamiast godziny i spód nie był chrupiący. Nie postępuję wg przepisu, oceniam ilość składników na oko a właściwie na gęstość ciasta :P Tak mniej więcej zakwas to około 3 szklanek mąki żytniej 2000 dodawanej w 3 razach, potem dzielę go na 3 części i do każdej około 1,5 szklanki innej mąki i dodatki (śliwki suszone, pestki dyni lub słonecznika). Następnym razem spróbuję z żurawiną i czarnuszką -słodkie z palącym to może być bombową kombinacja :woohoo:
A teraz jadę odebrać... hosty i jeszcze je zadoniczkować :ouch: :rotfl1: :hearts:
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma

Chleb domowy i bułeczki 21 Lis 2015 22:09 #414632

  • beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 5766
A ja polecam bułkę drożdżową bez używania stolnicy :)

2,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka , można lekko podgrzać
1 jajko ,1 żółtko
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki stopionego tłuszczu( masła lub margaryny)
1/3 kostki drożdży (3 dag )
1/3 łyżeczki soli
bakalie , ja lubię dodać daktyle

Ciasto to robię malakserem gdzie na dnie jest aluminiowy nóż . Ręcznie robiłam , ale mi nie wychodzi, ponieważ jest dosyć rzadkie . Wkładam wszystkie składniki oprócz tłuszczu . Miksuję minutę ,następnie powoli wlewając ciepły tłuszcz, miksuję jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu . Dodaję na końcu bakalie lekko mieszając . Zostawiam to w malakserze do podrośnięcia a następnie przekładam do foremki , smaruję (1 łyżka mleka wymieszana z 1/2 żółtka )i znowu zostawiam do wyrośnięcia . Piekę około 20 min w temperaturze 170stopni . Tę bułkę upiekłam Babci na urodziny , bo sama już nie może sobie upiec a bardzo lubi , chociażby dlatego ,że bułka ta jest tylko lekko słodka . Na święta piekę kilka sztuk i obdarowuję najbliższą rodzinę .

Beata :bye:

100_4710.jpg


100_4711.jpg


100_4712.jpg


100_4716.jpg


100_4717.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, merlin

Chleb domowy i bułeczki 29 Lis 2015 14:51 #416080

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1566
Beatazg! Upiekłam bułkę według Twojego przepisu. Jest przepyszna! Ciasto pulchne, delikatne, rozpłwa się w ustach. Dałam tylko odrobię więcej cukru i posypałam kruszonką, która została mi po robieniu chałki (później wstawię przepis). :bye:
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2015 21:45 #417440

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Bułeczki według przepisu szamana z tajgi :) z mączką z igieł sosnowych dla wyremontowania organizmu, uwolnienia się od uroków wszelakich :) a przede wszystkim poprawiające odporność organizmu :)

buleczki-sosnowe.jpg


W oryginalnym przepisie były igły jodłowe, nie miałam też orzeszków cedrowych, ale zielonej mączki sypnęłam hojnie :happy: Ciasto z razowej mąki pszennej i żytniej na zakwasie .

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2015 22:27 #417446

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i takich cudów to ja się nie podejmę. Bułkę to jeszcze może, bo taka swojska, ale ciastek z igieł sosnowych jodłowych to nie...
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2015 22:27 przez Emalia112.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 09 Gru 2015 18:57 #417513

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
A co za problem sypnąć łyżeczkę soli a zaraz potem trochę igiełek dla smaku? :happy:
Ilość, którą dodałam była słabo wyczuwalna w smaku, ponieważ wiedziałam, co sypię, czułam lekki posmak żywiczny, ale mój mąż niczego podejrzanego nie zauważył :happy:
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2015 18:59 przez Hiacynta.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.659 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum