TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 16 Maj 2015 16:42 #369385

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Fajny chlebek :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalina


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 17 Maj 2015 10:46 #369675

  • koniczynka
  • koniczynka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 119
Dobrze wyrośnięty. :bravo:
Na pewno skopiuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalina

Chleb domowy i bułeczki 20 Cze 2015 15:59 #381539

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to wczorajszy wypiek:
Chlebek żytni na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Pieczony 50min :) Świetnie
DSC_0668.jpg


DSC_0666.jpg


IMG-20150615-WA0000.jpeg


DSC_0667.jpg

smakował z ogórkami małosolnymi domowej roboty:D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 28 Lip 2015 18:09 #392063

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A dziś na kolacje pyszny domowy chlebek pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami.

Pół bochenka już rozdysponowałam siostrze :)

DSC_0703.jpg


Skład:
zakwas żytni
maka żytnia ok 750g
mąka przenna ok 0,5kg
pestki dyni
słonecznik łuskany
siemie lniane
płatki owsiane ok 150g (na oko)
sól 3 łyżeczki
1 łyżeczka cukru
olej

wszystko mieszamy i odstawiamy na noc do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką,
następnego dnia wyrabiamy raz jeszcze i przekładamy do formy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Jak wyrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika u mnie na 9 i pieczemy na programie 9 przez 10min, po tym czasie przestawiamy na 7 i pieczemy ok 35min, resztę czasu z 50min na 6.
Piekę bez termoobiegu, chleb po wyjęciu trzeba puknąć od spodu, jak wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest upieczony.

Smacznego :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 28 Lip 2015 20:29 #392083

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wygląda wyjątkowo apetycznie aż ślinka cieknie.
Jeśli możesz podaj proszę temperatury pieczenia,ja np. mam piekarnik ze skalą z temperaturą.
Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2015 20:30 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 28 Lip 2015 22:03 #392122

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
poszukam instrukcje od piekarnika i dam Ci znać :)
A jeśli chodzi o smak toi muszę nie skromnie przyznać, że niebo w gębie :D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 28 Lip 2015 22:36 #392134

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jak będę znała temperatury to chyba spróbuję :)

Chleb domowy i bułeczki 30 Lip 2015 17:28 #392494

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Znalazłam instrukcję :)
Tak więc u mnie 9 odpowiada 275
7 odpowiada 210
6 odpowiada 180
5 odpowiada 150

Roma ciasto powinno być klejące :) i piecz wg własnego piekarnika i przeczucia oraz powonienia, gdyż każdy piekarnik jest inny. Ja nie używam termoobiegu do pieczenia chleba a siostra moja już tak.
Daj znać jak Ci wyszedł :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 30 Lip 2015 19:35 #392526

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Ruski blog o chlebie,jakby ktoś się chciał wgłębić w temat na poważnie registrr.livejournal.com/.
Chleb piekę od paru lat, mam 2 piece chlebowe, blog ten otworzył mi oczy na świat chleba.

Chleb domowy i bułeczki 02 Sie 2015 18:33 #393180

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
A ja czasami piekę chlebek według tego przepisu. Jest naprawdę pyszny!! :yummi: :yummi: :yummi:

3 szkl. mąki (ja użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 1/8 szkl. ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie za twarde to dodać wody, a jeśli za miękkie to dodać mąki. Zagniatać ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji (ok.10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz przez chwilę zagniatać ciasto uderzając je pięścią (chodzi o wypchanie powietrza z ciasta). Uformować chleb i włożyć do wysmarowanej masłem (ja używam ''Pyszny Duet'') i wysypanej tartą bułką foremki keksówki. Przykryć ściereczką i znowu odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebek rozbełtanym jajkiem, posypać makiem lub ziarnami (słonecznika, sezamu, dyni, makiem - co kto lubi). Piec w 190 st.C przez ok. 40 minut. Życzę smacznego!!!
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2015 18:35 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 02 Wrz 2015 10:03 #399438

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dziś będą u mnie dwa pięknie wypieczone bochenki chleba żytniego :)
Pięknie wyrósł na zakwasie żytnim :)

DSC_0751.jpg


Po upieczeniu pokażę jak wygląda :)

Przepis:
zakwas
woda
1,65kg mąki żytniej przesianej
sól
słonecznik
siemię lniane
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2015 10:04 przez Esti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, nati6

Chleb domowy i bułeczki 02 Wrz 2015 20:48 #399535

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A tak wygląda po upieczeniu :)


DSC_0756.jpg


DSC_0755.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, nati6

Chleb domowy i bułeczki 02 Wrz 2015 21:07 #399542

  • Roma
  • Roma's Avatar
Prawie czuję jego zapach :think:

Chleb domowy i bułeczki 02 Wrz 2015 21:11 #399544

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Miodzio :) lub jak kto woli niebo w gębie :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 16 Wrz 2015 21:02 #402321

  • Roma
  • Roma's Avatar
Macie w swoich ogródkach dynie? jeślio tak to proponuję upiec bułeczki z dynią lub chleb dyniowy.Poniżej kilka przepisów :)

Bułki z dynią

1 kg mąki
3 dag drożdży
szklanka mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
50 dag dyni
jajko
Lyżka maku lub pestek z dyni
oliwa lub olej do formy


Pokrojoną dynię udusić w kilku łyżkach wody.zmiksować.
Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody i cukrem oraz łyżką mąki.Kiedy rozczyn podrośnie,dodać pozostałą mąkę i mleko, zmiksowaną dynię oraz-po wymieszaniu tych składników-także masło.
Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie uformować bułki, ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze i znów odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować jajem lub wodą,posypać makiem lub pestkami dyni.Piec w nagrzanym piekarniku ok 1 godzinę


Chleb dyniowy z mąki kukurydzianej

1 kg dyni
50 dag mąki kukurydzianek
25 dag mąki pszennej razowej
3 dag drożdży
pół szklanki wody
półtorej łyżeczki soli
łyżeczka cukru
jajo
olej do formy

Dynię udusić z kilkoma łyżkami wody,kiedy będzie miękka-zmiksować.
Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą,cukrem i łyżką mąki.
Mąkę kukurydzianą podsmażyć na suchej patelni.Przesiać przez sito,wymieszać z dynią. Odstawić na 1 godzinę, aby mąka połączyła się z dynią.Następnie, po tym czasie,dodać do mąki wyrośnięte drożdże,pozostałe składniki i dobrze wyrobić.
Formy wysmarować olejem.Rozłożyć ciasto cienką 2 centymetrową warstwą.Kiedy ciasto wyrośnie,posmarować je rozkłóconym jajem i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 minut.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2015 21:19 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 20 Wrz 2015 22:20 #403153

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ponieważ dynia już jest dostępna w sprzedaży, to zapodam przepis na...

BUŁECZKI DYNIOWE

zaczyn:

1/4 szkl mleka
1 łyżeczka miodu
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka mąki pszennej

ciasto właściwe:

2.5 szkl. mąki pszennej chlebowej
1 szkl. pure z dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

ponadto:

mleko
pestki dyni

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim miód, wkruszyć drożdże, mieszać aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, mieszamy, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 15 minut.

Do przygotowanego rozczynu dodać pure dyniowe, oliwę, sól i stopniowo (początkowo mieszając łyżką, następnie zagniatając ręką) przesianą mąkę.
Następnie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze kolka minut aż powstanie nam jednolite, elastyczne ciasto.
Przełożyć w wysypanej mąką misy, przykryć, odstawić na około godzinę (do czasu aż podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka posmarować mlekiem, posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut.*
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): nati6

Chleb domowy i bułeczki 21 Wrz 2015 22:32 #403345

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dzisiaj na kolację zrobiłam bułeczki z pieczarkami

Składniki

Mąka 17,5 dag (dałam 10 dag mąki pszennej 500 i resztę mąki z pełnego przemiały 1850)
Olej roślinny
Jajko 1
Drożdże 1,2 dag
Cebula 2
Pieczarki 20 dag
Pomidor 15 dag
Żółty ser 5 dag
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Cukier

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodać łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokruszyć rozpuść w 125 ml ciepłej wody. Wlać do mąki.

1-DSCF2001-011.jpg



Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 12 porcji z każdej uformować kulkę,

2-DSCF2002-012.jpg


rozpłaszczyć ją, tworząc placek. Placek połóżyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze, odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

4-DSCF2006-007.jpg


W tym czasie obierać cebule i pokroić w talarki lub piórka. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebule krótko przesmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć często mieszając aż pieczarki zrobią się rumiane.
Przyprawić solą i pieprzem,lekko wystudzić.
Pomidory opłukać, pokroić na kawałki. Dodać do pieczarek i cebuli.Dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wszystko wymieszać.

3-DSCF2005-008.jpg


Rozłożyć na wyrośniętych spodach.Posypać startym serem i piec przez 20 minut w temp.200 stopni.

Smacznego :)
6-DSCF2010-004.jpg

Chleb domowy i bułeczki 22 Wrz 2015 08:00 #403375

  • nati6
  • nati6's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 652
Bardzo apetycznie wyglądające :woohoo:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.878 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum