TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2015 19:25 #417529

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
No tak...żaden problem. Poza jednym, trzeba narwać gdzieś tych igiełek, jakoś (jak?) je ususzyć i jakoś chyba (jak?) je zemleć.


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2015 20:13 #417546

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Od czasu do czasu wybieram się na spacer po lesie, bo kazali spacerować. Żeby głupio i bez sensu nie łazić, zbieram połamane przez wiatr gałązki i idąc obskubuję igiełki :) Wsadzam do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut, a potem 3-4 dni dosychają na blaszce w piekarniku. Mielenie w młynku do kawy :)

Chleb domowy i bułeczki 10 Gru 2015 17:08 #417625

  • Roma
  • Roma's Avatar
Alinko a gdzie przepis? igieł ci u mnie dostatek nawet igły jodłowe się znajdą :)

Chleb domowy i bułeczki 12 Gru 2015 22:15 #417965

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Romciu, całkowicie 'na oko' zrobiłam ciasto na chleb na zakwasie z mąki żytniej i pszennej, domieszałam mączkę z igieł sosnowych, tak, jak czasem mieszam żurawinę i czarnuszkę, a innym razem siemię lniane :) Sądzę, że zmiksowane czy zmielone świeże igły też można by dodać.
Podejrzewam też, że do każdego rodzaju ciasta chlebowego można taką mączkę dosypać.
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2015 22:16 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 21:04 #418861

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1913
  • Otrzymane dziękuję: 6414
Jeszcze ciepły chleb bezglutenowy.Mój nie jest dla osób chorych,a dla osób które z jakiegoś powodu ograniczają gluten w diecie.
002.jpg

Pierwszy raz wysyłam zdjęcie.Nie wiem,czy się udało.

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 21:32 #418871

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Wygląda bardzo smakowicie. Ślinka cieknie, ale o tej porze to nawet nie wypada myśleć o jedzeniu ;)

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2015 23:36 #418905

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Wygląda bardzo apetycznie :-) a na zakwasie czy na drożdżach Kaju? :-)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 21 Gru 2015 07:02 #418918

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1913
  • Otrzymane dziękuję: 6414
Ten jest na suchych drożdżach.Po prostu jest łatwiejszy do zrobienia.
Na zakwasie gryczano-ryżowym,który trzymam w lodówce także już piekłam.
Chleb bezglutenowy nie jest puszysty i słabo rośnie,a więc na zakwasie długo to trwa i jest bardziej zbity,chociaż według mnie smaczniejszy od drożdżowego. Poza tym na zakwasie tak szybko nie czerstwieje.
Zaczęłam eksperymentować z takim chlebem,bo nie mogłam patrzeć jak córka bez entuzjazmu zjada te podobne do styropianu ryżowe krążki.
Nie mam zdjęcia tego na zakwasie,ale mam na drożdżach z puree ziemniaczanym,który upiekłam jako pierwszy.

002-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2016 22:29 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 25 Sty 2016 19:42 #428676

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
A ja siedzę i coś mnie trafia. Rano zrobiłam chlebek 6:30 i do tej pory nic nie urosło. Prawdopodobnie już nici z mojego pieczenia i nie będzie chlebka na śniadanko. :cry2:

Chleb domowy i bułeczki 25 Sty 2016 20:43 #428711

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A robiłaś na zakwasie czy na drożdżach?
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 26 Sty 2016 18:42 #428991

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Generalnie to robie na zakwasie ale żeby nie czekać zbyt długo to dodaję paczuszkę suszonych drożdży. Chlebek wychodzi bardzo dobry. Ale chciałam spróbowac bez drożdży. I wiesz co.....dzisiaj rano po prawie 24 godzinach okazało się że odrobinę podrósł. Postanowiłam więc go upiec. Niech się dzieje wola nieba.....wstawiłam do zimnego piekarnika i upiekłam. Jest dość kwaśny i dość mocno wilgotny, ale nie totalny zakalec. Da się zjeśc, ale nigdy więcej bez drożdży. Szkoda czasu na stresowanie się nie rosnącym chlebkiem :bye:

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 11:48 #429192

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Ja robię na zakwasie głównie, chyba że potrzebny jest chleb na tzw wczoraj to na drożdżach.
Proponuje byś zakwasu dała 50g na ok 600g mąki lub 100g i więcej na większa ilość w zależności od ilości mąki jaką dajesz (ja robię chleby jednorazowo w większej ilości, 2 czasem 3 bochenki po upieczeniu ważą ok 1300g - 1500g. Jak jest za zimno zakwas dłużej musi postać by ciasto zwiększyło objętość.
Przygotowane ciasto z samym zakwasem odstaw na co najmniej 12 godzin w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką, Po tym czasie powinno urosnąć w misce. Wyrób je raz jeszcze. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne najlepiej 12 godz. czasem szybciej wyrośnie :), nastaw piekarnik, uformuj chleb lub włóż do blaszek i zostaw przykryty jeszcze na ok godz. Ja piekę w 180stopniach w już nagrzanym piekarniku ok 45-50 min. Po wyjęciu z formy chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos. To znaczy, że jest upieczony :) bez zakalca. Spróbuj na pewno się uda :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 16:56 #429262

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Masa pracy ale zapewne kiedys spróbuję.
Ten mój wczorajszy wypiek bardzo zasmakował mojej wnuczce - powiedziała że po za tym że jest troszkę za kwaśny to jest OK. Czyż to nie cieszy serduszka babci :dance:

Chleb domowy i bułeczki 27 Sty 2016 22:09 #429395

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
IMG-20160127-WA0002.jpeg


To moje dzisiejsze wypieki na zakwasie - chleb mieszany pszenno-żytni :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Forumowa Żabula

Chleb domowy i bułeczki 01 Lut 2016 06:29 #430567

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1374
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Ma ktoś doświadczenie z pieczeniem chleba orkiszowego?

Chleb domowy i bułeczki 26 Lut 2016 18:59 #438867

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1542
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Beatko, Twój przepis na bułkę drożdżową bez używania stolnicy jest rewelacyjny. :bravo: :bravo: Bardzo Ci dziękuję. Pracy niewiele, a efekt wspaniały. :hug:

Chleb domowy i bułeczki 24 Cze 2016 22:28 #484254

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
A to moje rogaliki śniadaniowe :)

fotor_32.jpg
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...

Chleb domowy i bułeczki 24 Cze 2016 22:36 #484258

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A może też sposób wykonania nam zdradzisz? Bo narobić solidnego apetytu ludziom i pójść bez słowa to jakoś okrutnie :happy4:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.837 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum