TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 04 Lip 2017 21:56 #553061

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13022
  • Otrzymane dziękuję: 8163
Czy ktoś piekł piwny chleb? Smaczny jest, czy można sobie darować?


Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 16:26 #588182

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 243
  • Otrzymane dziękuję: 164
Fajny blog ( vlog) o chlebie, samo oglądanie jest przyjemne,rosyjski, ale translator daje rade.
Skupia się gość głownie na różnego rodzaju zakwasach (chyba ma czapę na punkcie termofilnych bakterii kwasu mlekowego),ich prowadzeniu,tworzeniu itp.
brotgost.blogspot.ru/

Przy okazji do posta wyżej;
piwo nic w chlebie nie zmieni,jak będzie bardzo gorzkie to tylko gorycz wniesie, więc bez sensu.

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 19:02 #588205

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1072
  • Otrzymane dziękuję: 1544
Zakwas i przepis dostałam dawno temu od siostry.
Chleb na zakwasie:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej pytlowej
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
5 łyżeczek soli
7- 8 szklanek przegotowanej wody 30*C
Wszystko razem do michy, wymieszać. (Nie zapomnieć odłożyć zakwasu ;) .)
Przełożyć w trzy keksówki, uklepać. Zostawić w ciepłym miejscu na noc. Posmarować wodą lub olejem, wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika na godzinę.
Jedna uwaga: uważać z wodą- lepiej trochę mniej, niż za dużo. Każda mąka przyjmuje trochę inną ilość.
Piekę z różnej mąki, różne dodatki (na zdjęciu akurat pestki słonecznika i dyni). Zakwas nie może stać dłużej w lodówce niż dwa tygodnie. Koleżanka ostatnio powiedziała mi, że trzyma zakwas w zamrażalniku. Sprawdziłam- po rozmrożeniu działa normalnie.

IMG_2657.jpg


IMG_2658.jpg


IMG_2660.jpg


IMG_2671.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352, minohiki

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 20:35 #588230

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 243
  • Otrzymane dziękuję: 164
No ale w przepisie nie ma zakwasu czy ja nie widzę ?

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 20:58 #588238

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1072
  • Otrzymane dziękuję: 1544
Oczywista oczywistość :oops: . Musi być. Ale sprawdziłam u siebie- w "dostanym" przepisie też nie wpisany. Muszę sobie dopisać, bo raz już zapomniałam dodać.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 21:39 #588247

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 689
  • Otrzymane dziękuję: 579
Proponowała bym aby ciasto zostawiać w zimnym miejscu, nawet w lodówce, jeżeli ma stać całą noc. W cieple maksymalnie 4 godziny.
W starych piekarniach ciasto owszem stało całą noc, ale w piwnicach, w temp. 5 - 8 stopni.
Po 4 godzinach to już zakwas a nie ciasto na chleb.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza

Chleb domowy i bułeczki 08 Lut 2018 10:52 #588291

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 243
  • Otrzymane dziękuję: 164
zdravko wrote:
No ale w przepisie nie ma zakwasu czy ja nie widzę ?
Pewnie masz strasznie grubą skórę na tym chlebie,jest patent na to prosty (wypróbowałem kiedyś), zamiast do papieru kładziesz takie ciasto na szmatce , ale potrzebna jest druga foremka tych gabarytów,ewentualnie większa trochę,
Przed wrzuceniem do pieca przerzuca się to ciasto z tej ze szmatką do tej bez i skóra jest dużo przyjemniejsza, to samo dzieje się z chlebem z tzw. łopaty.

Nie praktykuje tego bo piekę bez foremek ,
co do kwaśności (z moich obserwacji) zależny ona nie od ilości kwasu mlekowego ale od octowego,dlatego trzeba prowadzić zakwasy w tem bliskiej 40-45 sC albo posłużyć się czystymi kulturami piekarniczymi,jogurtem albo probiotykami,oczywiście wtedy trzeba dodać drodze piekarskie,bo bez drożdży chleb nie wyrośnie.

Wygląda to tak,że na świeżo(zanim dzika flora z maki nie opanuje zakwasu) z maki zakwaszonej w ilości 50% chleb nie jest specjalnie kwaśny (mi się wydaje wręcz słodkawy),z dzikiego zakwasu prowadzonego w niskich temp taka ilość zakwaszonej maki daje dosyć kwaśny chleb.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 18:50 #592447

  • Pola15
  • Pola15's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
A skąd bierzecie przeważnie zakwas do chleba

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 19:10 #592454

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 930
Woda+mąka żytnia z pełnego przemiału+ciepełko+kilka dni=zakwas żytni. Później dokarmiać mąką żytnią chlebową.
Jeśli chcesz przepis szczegółowy pisz na pw :) .
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2018 19:10 przez Dino_saur.

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 19:14 #592459

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 345
  • Otrzymane dziękuję: 248
Ja piekę chleb trochę inaczej wieczorem 3łyżki zakwasu łyżeczka drożdży 100g mąki pszennej150ml wody wymieszać przykryć zostawić do rana.Rano 900g mąki 700pszennej 200 żytniej zawsze mieszam zwykłe z pełnoziarnista zwykłej więcej do tego 450ml wody czasami więcej zależy od mąki łyżkę soli wyrobić odstawić na 4godz potem na blaszkę na 2-3 godziny piec 45minut w 230stopniach.Wychodzi pyszny.Dodaje też siemię słonecznik pestki dyni.
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2018 19:16 przez skorpion.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, minohiki

Chleb domowy i bułeczki 21 Maj 2018 10:09 #607538

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4272
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Od dłuższego czasu chodzi za mną chleb z samych ziaren. Może ktoś z was już robił i może podzielić się doświadczeniem i przepisem :think:

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.266 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum