TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 24 Cze 2016 23:53 #484274

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Już nadrabiam zaległość :)

Rogaliki śniadaniowe
400-450g mąki pszennej (ja użyłm chlebowej ale inna też będzie dobra)
200 ml mleka (z wodą też wychodzą :) )
15g drożdży świeżych
2-3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)
1 płaska łyżeczka soli
50g masła
1 białko do posmarowania i mak do posypania

1.Drożdże rozkruszyć, dodac cukier - rozetrzeć, dodać trochę ciepłego mleka i trochę mąki, wymieszać. Odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą.
2.Po tym czasie dodać reszte mąki, sól, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie. U mnie robi to robot z hakiem :coffe: :lol: Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia tak z godzinkę.
3. Wyrosnięte ciasto szybko zagnieść. Podzielić na 9 kawałków (może być też i 8, 12 bądź inna ilość - zależy jak duże chcemy rogaliki). Kazdy z nich rozwałkować (można podsypywać mąką) na owalny kształt i zwinąc w rulonik, końce rulonika zawinąć do siebie żeby powstał nam kształt rogalika. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na kwadrans do wyrośnięcia.
4. Posmarować rogalili roztrzepanym białkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i w tej temperaturze piec około 25 minut. W trakcie pieczenia można popsikać wodą.
5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić (najlepiej na kratce). Smacznego :)
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2016 23:55 przez Majkowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 06 Lip 2016 12:44 #487979

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Szybki chleb pszenny z siemieniem lnianym

700g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
150g siemienia lnianego
80g płatków owsianych
700ml letniej wody
40g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru

Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem do rozpuszczenia. Dodać resztę składników. Mieszać kilka minut, można to robić drewnianą łyżką, ręką lub za pomocą robota. Ciasto ma bardzo luźną konsystencję. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 20-30 minut aż ciasto podrośnie. Foremki natłuszczamy i przekładamy do nich ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na pól godziny żeby jeszcze podrosło. Nagrzewamy piekarnik do 200oC. Chleby pieczemy 1 godzinę (w trakcie pieczenia możemy co jakiś czas popsikać chleby wodą ze spryskiwacza)
Smacznego :)

fotor_57.jpg
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, merlin

Chleb domowy i bułeczki 06 Paź 2016 21:15 #504875

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
BUŁKI PSZENNE


SKŁADNIKI

100 g mąki razowej (pszenna, żytnia lub orkiszowa)
400 g mąki pszennej (np. tortowa, poznańska)
1 ½ łyżeczki soli
220 g ciepłej wody
40 g oleju
40 g świeżych drożdży pokruszonych
1 szczypta cukru (na czubku noża)

wszystkie składniki w podanej kolejności do pojemnika, wyrabiać np. mikserem od 3 do 5 min.
Ciasto nie musi wyrastać, może odpocząć 5 min pod przykryciem, uformować 8 bułek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem,
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, sezamem lub ulubionymi pestkami, wstawić do zimnego piekarnika na środkową półkę, piec 30 min. w temp. 200 stopni bez termoobiegu.

Chleb domowy i bułeczki 10 Paź 2016 12:51 #505436

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Alu. Zrobiłam bułeczki. Jakie proste. W porównaniu z tackami - "niebo w gębie".
Rozumiem, że jedna zamiast dwóch tacek?
Pozdrawiam. Jolka.

Chleb domowy i bułeczki 10 Paź 2016 21:28 #505495

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
To zależy jakiej wielkości robisz bułki.
Prawda, że proste. Mnie ich zrobienie zajmuje 5 minut.

Chleb domowy i bułeczki 10 Paź 2016 23:31 #505526

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Zjedli mi dzisiaj moje bułki. Było osiem - jedna porcja.
Pozdrawiam. Jolka.

Chleb domowy i bułeczki 11 Paź 2016 07:28 #505538

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Taka jedna to ciut więcej niż 2 tekturki. Ale co Ci będę żałować :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2016 07:28 przez kokolidek.

Chleb domowy i bułeczki 11 Paź 2016 09:53 #505549

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
otojolka wrote:
Rozumiem, że jedna zamiast dwóch tacek?

Kochani o jakich tu tackach jest mowa, bo nie jarzę. Jedna bułeczka zamiast dwóch tacek - tajemniczo brzmi. :bad-idea:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Chleb domowy i bułeczki 11 Paź 2016 17:06 #505618

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Tacki, deski, tekturki - pieczywo chrupkie (wasa). ;)
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Chleb domowy i bułeczki 12 Paź 2016 08:54 #505697

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Aha, teraz już wszystko jasne. :) Dzięki. :kiss3:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 09:49 #508983

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Kurcze ja też bym chciała takie super bułeczki upiec.Jest jedno ale.W grę wchodzi tylko mąka orkiszowa lub żytnia razowa.Pszenna odpada w przedbiegach. I zero cukru.Co dać zamiast żeby drożdże ruszyły?
Chleb na zakwasie już mi wychodzi.Po prostu nie ma wyjścia i już.Zawsze jest pyszny.A bułeczki z tego ciasta co chleb nie bardzo mi robić.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 15:18 #509010

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
100 g. żytniej razowej + 400 g mąki orkiszowej, ale typ maksymalnie 700.
Cukru być nie musi, on nie jest drożdżom do niczego potrzebny. Chleb piekę prawie codziennie, cukru nie daję w ogóle. A chleb robię na drożdżach, co prawda suchych, ale to nie ma żadnego znaczenia. Cukier wręcz szkodzi drożdżom, a najlepiej się rozpuszczają posypane solą. Możesz ze względu na mąkę, pozwolić im podrosnąć ok 15 min.
Smacznego.
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2016 15:23 przez kokolidek.

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 17:08 #509034

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Da radę takie bułeczki zmontować?Jak,rozumiem na drożdżach bez zakwasu.Mam orkiszową chlebowa,a tam nie mam napisane jaki to typ.Czy taka może być?
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 18:47 #509050

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
lucysiu. Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała.
Spróbuj i nam powiedz jak wyszło.
Pozdrawiam. Jolka.

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 18:52 #509051

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
No dobra to jutro po drożdże i na weekend trzeba to ogarnąć.Skaczemy na głęboką wodę.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 19:14 #509055

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Typ mąki to mówi jak drobno jest zmielona, im niższy tym drobniejsza. Typ 450 to mąka tortowa, bardzo zmielona. Ale ciasto najlepiej wyrasta, choć mąka niewiele warta. Możesz robić z dowolnej mąki, najwyżej będzie mniej puszysta, ale te bułki i tak są z dodatkiem mąki razowej, jak grachamki.
I to wcale nie głęboka woda, najwyżej do kostki :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2016 19:15 przez kokolidek.

Chleb domowy i bułeczki 03 Lis 2016 20:49 #509079

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Jak chleb na zakwasie pokonałam to i bułki machnę.
No to hooop :happy4:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2016 17:42 #509215

  • mafi
  • mafi's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 13
  • Otrzymane dziękuję: 8
Kilka razy podchodziłam do pieczenia chleba i zawsze mimo starań wypiek był nieudany. Winiłam piekarnik, mąkę, drożdże i w końcu zaprzestałam próby. Dostałam od znajomej chleb do spróbowania ,zakwas i dokładny przepis. Jeszcze raz postanowiłam spróbować. Teraz od roku piekę chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Chleb jest pyszny i przepis już poszedł dalej.Nie wyobrażam sobie abym mogła znowu przejść na chleb z piekarni. O dziwo nie jest to wcale jakiś wielki wysiłek.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.903 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum