TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 10:38 #640338

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Ja też piekłem jak co sobotę. Dzisiaj piekłem za jednym zamachem na dwóch poziomach na termoobiegu. Jeden chlebek (ten duży) ma 2,5kg. Smacznego :bye:

20190202_103302.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Kaja, Betula, Pizza, JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 12:56 #640349

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Piękne chlebki. Jak z obrazka. :bravo:
Moje nie są tak ładne, ale... wyszły i nawet są bardzo smaczne. No i wszystkie niedociągnięcia to moja wina, bo zakwas - jak na takiego młodziaka - spisał się naprawdę rewelacyjnie!
Jedyne co, to na pewno rezygnuję z foremek. I tak mi wszystko powyskakiwało znacznie wyżej, a bochenki podczas zagniatania ciasta dały się składać i formować ślicznie i bezproblemowo. A tak to głupia ja wydumałam sobie, że jeśli producent pisze, że powłoka jest nieprzywierająca, to na pewno nie trzeba niczym tych foremek wykładać. Tylko ja tak potrafię. Oczywiście poprzywierało.

Rosnący chlebek:

IMG_20190202_001039.jpg


Obsypane ziarnami:

IMG_20190202_004532.jpg


I w piekarniku:

IMG_20190202_012158.jpg


IMG_20190202_021427.jpg


Taką jedną fotkę po wyciągnięciu udało mi się cyknąć. Wizualnie jest do poprawy na pewno ;) Widać na zdjęciu wyraźnie linię, o ile chleb wyszedł poza foremkę. A ciasta było początkowo do połowy formy.

IMG_20190202_021325.jpg


W smaku pyszne, nic im do zarzucenia nie mam, pięknie się kroją. Jedyne co, to chciałabym większe dziurki w miąższu, ale najważniejsze, że wyszedł mięciutki i pulchny. Mogę chyba powiedzieć, że pierwszy raz udał mi się chleb. :)

IMG_20190202_130618.jpg


Chleb razowy, stąd ciemniejszy. :)
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2019 13:07 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Jan4, Armasza, Biotit, Betula, Bala, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 13:13 #640350

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 741
  • Otrzymane dziękuję: 1335
Pizzo,chlebek piękny i pewnie smaczny.
Witku zawsze piekłam bez termo,ale może spróbuję po Twojemu na dwa piętra i z termoobiegiem
To moje chlebki
20190112_152201.jpg


20190114_132238.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2019 13:15 przez kasik 69.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Jan4, Biotit, Betula, Bala, Pizza, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 17:23 #640405

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Pizzo, mówiłam że wyjdzie. Jest jak z obrazka :kiss3: Teraz tylko o dokarmianiu pamiętaj :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 17:35 #640406

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Będę. Zakwas mi jeszcze pracuje w lodówce. :happy: Mam tylko nadzieję, że którejś nocy mi nie wyleci ze słoika, bo nie jest zakręcony.
Dziękuję za pochwałę. Jak mówiłam, porażek miałam sporo i ostatecznie domowy chleb spróbowałam dziś pierwszy raz w życiu - żadnej babci piekącej chlebki nie miałam, więc się tym bardziej cieszę.
Wygląda jak wygląda, dwa mniejsze chlebki się ciut za bardzo spiekły też z góry, ale to wszystko moje błędy, więc jest nauczka na przyszłość. Śmieję się tylko, że ja chciałam drożdże jeszcze do tego dodawać. :wink4: Chyba bym miała chleb na pół metra wysokości. Mój młodziutki zakwas mnie bardzo zaskoczył. Dobrze, że w niego uwierzyłam i nie dosypywałam jeszcze mu drożdży do pomocy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2019 18:47 #640426

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Moje pierwsze zakwasy, chyba przez rok wylatywały w koszu, bo mi się psuły. Teraz mam już wypracowany system. Co 4, 5 dni rano wyjmuję z lodówki lekko odkręcam zakrętkę. Po paru godzinach dosypuję mąki dolewam wody. Z moich obserwacji wynika, że lepiej ciut za gęsty, niż za rzadki. Właśnie ten za rzadki częściej mi się psuł. Zakręcam i zaraz wkładam do lodówki. On sobie tam pracuje, ale wolniutko i nic się nie dzieje. Jutro będę dokarmiała to zrobię zdjęcie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2019 17:24 #640615

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Zgodnie z obietnicą. Zakwas przed karmieniem. Nie rozpływa się.

20190203_171231.jpg

Po karmieniu jest jeszcze gęściejszy

20190203_171441.jpg


20190203_171528.jpg

I od tego czasu, jak się zorientowałam, że lepiej gęściejszy, już nie mam z przetrzymaniem kłopotu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2019 17:26 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2019 21:27 #640695

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dziękuję Ci za te zdjęcia. Mój faktycznie jest sporo rzadszy. Może nie kapie, ale jednak spływa z łyżki - konsystencja jogurtu albo gęstej śmietany.
Nie chcę, żeby się zepsuł, bo spisał się świetnie, więc przy karmieniu dodam mu najwyżej jednorazowo samą mąkę, żeby się zagęścił.

Tak wygląda w lodówce. Widać, że jeszcze się nie uspokoił i wciąż pracuje.

IMG_20190203_212345.jpg


A tak wygląda mój własny chlebek na drugi dzień :) Już z drugiego bochenka, bo pierwszy wziął i się skończył.

IMG_20190203_155422.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, Betula

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2019 23:26 #640725

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
One zawsze się kończą ni z gruchy ni z pietruchy :) Ale zakwas widać,że aż kipi radością życia :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 18:08 #641818

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Próbowałam na zakwasie, ale wyciągnęłam zakalca :placze: Małżonek obdarł go ze skóry (ta akurat wyszła pyszna) i skonsumował ją całą, i chwalił jaki dobry chlebek :rotfl1: Cóż będę próbować dalej.

Na pocieszenie chlebek na drożdżach sobie uczyniłam, też nie ideał, ale swój i mniam, mniam...
20190209_174110.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Jan4, Betula, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 18:47 #641836

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Edytko, nawet lekko nieudany swój, lepszy niż ze sklepu. W tym tygodniu piekłam na zakwasie z czarnuszką.

20190205_202527.jpg

Jutro muszę upiec na drożdżach, który przeznaczę na bułkę tartą i trochę na tosty.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, Betula, lonia, Zygowa

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 18:56 #641839

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
:woohoo: ale dziury, piękny
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 19:01 #641841

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Niezbyt lubię takie wielkie dziury, bo mi przez nie masło na stół wyłazi :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, lonia, Zygowa

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 21:09 #641865

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Tylko zdjęcia,a przepisy gdzie są?

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 21:13 #641868

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
:whistle: Dobrze jutro napiszę jak robię. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Kaja

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 22:30 #641880

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Wyjęłam właśnie z pieca bułeczki na jogurcie. Wypróbowuję kolejne przepisy.
20190209_195140.jpg


20190209_203622.jpg

Janinko muszę dokładnie prześledzić jak robisz zakwas. Mój w lodówce się psuje. Chcąc wykorzystać mąki, które mam w domu upiekłam chleb na drożdżach. Wyszedł taki sobie. Podaj proszę również wypróbowany przepis na swój drożdżowy (na bułkę?)
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): kasik 69, Betula

Chleb domowy i bułeczki 09 Lut 2019 23:08 #641888

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 741
  • Otrzymane dziękuję: 1335
Jagódko a nie trzymasz czasem tego zakwasu zamkniętego? I jak długo go przechowujesz? Bo jak długo to trzeba dokarmiać.
Moje chlebki pszenno żytnie dziś popękały na bokach,za to żytni wygląda super,co w środku? Zobaczymy jutro.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2019 23:10 przez kasik 69.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 10 Lut 2019 10:41 #641915

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Jak się psuje to może w za niskiej temp. robiony, powinien być w przynajmniej 30sC,do 40Sc.
Chodzi o to ,ze bakterie mlekowe są ciepłolubne,drożdże też,ale jak jest w za zimnym miejscu bakterie wolno się namnażają i środowisko opanowują bakterie gnilne, octowe, drożdże i cholera wie co jeszcze,
idea jest taka,żeby mlekowce opanowały środowisko jak najszybciej, w kwaśnym otoczeniu które wytworzą nic innego nie będzie miało dobrych warunków bytowych,to tak samo jak z kiszonkami.

Dobry zakwas żytni pachnie owocowo,jakby jabłka,ananasy,gruszki i trochę lakierem (acetonem)., zły wali octem.

Na tym blogu jest od cholery informacji, po rosyjsku, ale z translatorem da się ogarnąć o co chodzi
brotgost.blogspot.com/
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.886 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum