TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 17 Sty 2019 18:13 #637219

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
Piekę żytni chleb nieczęsto,bo tylko 2-3 razy w roku. Wypróbowałam różne przepisy,ale od jakiegoś czasu piekę tylko z tego.
obrobkaskrawaniemblog.wordpress.com/2016...b-zytni-na-zakwasie/
Według mnie jest najlepszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 17 Sty 2019 18:36 #637223

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
No dobra. To ja teraz napiszę jak nie należy piec bułeczek. Bułeczek nie należy piec w biegu. Pieczenie i brak czasu nie idą w parze.

174521.jpg

Ale smaczne i tak są :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, pszczelarz5, Betula

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 19:28 #639595

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dobry wieczór. :bye:
Czy ktoś jest może w stanie określić, jak powinien wyglądać świeży (tzn. robiony od podstaw z mąki, wody i cukru, bez resztek poprzedniego) zakwas na mące pszennej razowej po 24 godzinach? Bo czuję się zagubiona.
Do własnego zakwasu miałam już niezliczoną liczbę podejść, ale nigdy mi nie wyszedł, tak samo więc nigdy nie udało mi się zrobić dobrego chleba, choć takie rogaliki czy pizzę piekę bez problemu we wszystkich możliwych wariacjach - może dlatego, że nie trzeba do nich zakwasu, on mnie ewidentnie nie lubi. :dry:
Mój zakwas po 24 godzinach od nastawienia ma konsystencję gęstej śmietany, kolor trochę jak słabe kakao, leciutko bąbelkuje, nie ma grudek. Ciężko mi określić zapach, ale jest dość delikatny, może lekko drożdżowy, kwaśny na pewno się nie wydaje - a ponoć powinien być. :bad-idea:


zakwas.jpg

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 20:01 #639613

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Pizza, na mam zakwas już 6 lat. Ale nie mogę powiedzieć, że pachnie kwaśno. Raczej słodkawo z leciusieńką nutą kwaskowości.

195010.jpg

Ten był używany w poniedziałek, tzn. wzięty z poprzedniego nastawu i dokarmiony. Mam przed sobą książkę Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Jak chcesz to mogę Ci porobić zdjęcia jak zrobić i jak powinien wyglądać zakwas w poszczególnych dniach krok po kroku. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 20:30 #639629

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dziękuję, byłabym wdzięczna za te zdjęcia.
I dobrze, że ten niekwaśny zapach nie przesądza o porażce, bo już się martwiłam. Obiecałam rodzinie trzy bochenki chleba na weekend, więc głupio by było, gdyby miał mi znowu nie wyjść. Kierowałam się przepisem na zakwas pszenny 60-godzinny, ponoć najprostszy i najszybszy, jaki może być.

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 21:00 #639639

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Ja od lat wypiekam swój chleb na zakwasie i sporadycznie kupuję. Polecam stronkę z której
wszystkiego się uczyłem. Myślę, że to najlepsza stronka o domowym wypieku chleba.
Oczywiście jest też wszystko nt. zakwasu , zaczynu itd.

www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/...enne/chleb-orkiszowy
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula, Łasiowa, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 21:11 #639643

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Najpierw pierwsze dwa dni, a po przerwie resztę.
Dzień pierwszy


205317-2.jpg



205919.jpg

Dzień drugi


205343-2.jpg



205347-2.jpg
Załączniki:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 21:14 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 21:16 #639647

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Przepraszam Cię bardzo za zdjęcia, ale teraz nie mam już czasu na poprawy. Jeżeli coś jest nieczytelne to daj znać. Reszta albo jeszcze dzisiaj później, albo jutro rano :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 21:24 #639650

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Obróciłam, da się odczytać, więc źle nie jest :) Dziękuję Ci.

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 22:27 #639687

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
A ja już jestem i jadę dalej :)
Dzień trzeci

221447.jpg


205403.jpg


Dzień czwarty

221437.jpg


205420.jpg


Dzień piąty

205435.jpg


205438.jpg

Generalnie nie ma się co spinać. Moje pierwsze zakwasy wołały o pomstę do nieba. Ale z każdym następnym wypiekiem były lepsze :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2019 22:29 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Łasiowa, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 22:40 #639694

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dziękuję pięknie. :thanks: Postaram się zastosować.
Moje poprzednie próby robienia zakwasu kończyły się tak, że albo z jakiegoś nieznanego mi powodu nie pracował (i siłą rzeczy nawet po tygodniu karmienia nie chciał ciasta na chleb ruszyć ani o milimetr), albo bardzo szybko pojawiała się w nim pleśń czy inne grzybowe ustrojstwo.
Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie. Tymczasem nie pohamowałam ciekawości i poszłam podejrzeć, jak zmienił się mój zakwas na około 3 godziny od karmienia - a zmienił się i to mocno! Aż się zdziwiłam.

Dość mocno bąbelkuje, lekko urósł i zgęstniał.

zakwas2.jpg



zakwas1.jpg


Nie wiem, czy zachowuje się poprawnie, ale - żyje, to na pewno. :happy3: Nawet na mnie nasyczał, jak go wymieszałam!
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2019 23:01 #639704

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Najważniejsze, że żyje. Pierwsze moje chleby na zakwasie nie powalały, zawsze coś nie tak było. Ale z każdym następnym wypiekiem zakwas robił się bardziej szlachetny. Najważniejsze, żeby zawsze pamiętać o zostawieniu zakwasu "na zaś" i dokarmianiu. A im starszy to i odporniejszy. Będzie dobrze :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2019 20:21 #640044

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Mój zakwas bąbelkuje już ślicznie i pachnie lekko... powiedziałabym, że jak kefir. :rotfl1: Tak wyglądał wczoraj po karmieniu:


bbelki.jpg


Jutro wieczorem będę robić zaczyn, a w sobotę rano zamierzam piec - jest bardzo młody, a ja mam za sobą sporo porażek, więc dodam odrobinę suchych drożdży mimo wszystko. Proszę o trzymanie kciuków, żeby zakwasik dał radę i chleb wyszedł jak należy. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2019 20:34 #640048

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Nie chcę Ci robić mętliku w głowie. Napiszę tylko, że mój po karmieniu jest dużo gęściejszy. Ale w pierwszych nastawach różnie bywało. Drożdży dla "spokojności" możesz dodać. Z biegiem dni, z biegiem lat będzie to zbędne. Jest dobrze :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2019 20:42 #640050

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Może to kwestia mąki. Twój jest chyba na żytniej, która z natury bardziej chłonie wodę, prawda?
Albo faktycznie może mieć ciut za dużo wody, bo z wagą kuchenną nie jestem "za pan brat" i minimalnie za dużo wody mogło mi się chlapnąć.
Zobaczę, co z tego będzie. Jak coś będzie nie tak już z konsystencją zaczynu, to będę się martwić i kombinować.

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2019 20:57 #640057

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
Już tłumaczę. Ale zaznaczam, że to mój sposób, a nie wyrocznia. Zakwas dokarmiam mąką żytnią, ale nie zwracam uwagi na proporcje, tylko na konsystencję. Jak niechcący naleję za dużo wody, to dosypię mąki. Kiedyś miałam dwa zakwasy, pszenny i żytni. Teraz tylko żytni. Jak piekę chleb pszenny to wieczorem daję zakwas /żytni/ do tego mąka pszenna. Rano pobieram "na zaś" dodaję znowu żytniej i do lodówki. A do reszty znowu pszennej i dalej już jak to wg przepisu. Najważniejsze, żeby wypracować swój sposób, który zawsze wg potrzeb można zmodyfikować. I najważniejsze: z porażek wyciągać wnioski i wprowadzać je w życie. Czasem wnioski są błędne, ale cóż. :bad-idea: Nauka kosztuje.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 01 Lut 2019 20:12 #640282

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Chyba niepotrzebnie martwiłam się o swój zakwas. Dzisiaj po wyciągnięciu do robienia zaczynu urósł dwukrotnie, a przecież jeszcze nawet nie był karmiony. Wczoraj dostał co prawda więcej jeść, ale... żeby aż tak.
Bąbelkował pięknie i był "fakturzasty", tj. zachowywał się trochę jak luźne ciasto z bardzo wyraźnymi pęcherzykami podczas mieszania.
Zachęcił mnie tą reakcją do tego stopnia, że ostatecznie nie dodawałam ani szczypty drożdży. Zobaczymy, na ile to wyrośnie, w razie czego awaryjne drożdże instant mam w szafce.
No i oczywiście przed robieniem zaczynu odłożyłam 3 czubate łyżki zakwasu do słoika, powędrowały do lodówki po skromnym dokarmieniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 01 Lut 2019 20:31 #640286

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7838
  • Otrzymane dziękuję: 51938
No i super, następny zakwas gotowy. Ja na nowy zakwas nie odkładam zakwasu, ale dopiero z zaczynu następnego dnia. Ale to tylko dlatego że jemy tylko "moje" pieczywo, więc piekę często i zawsze cały zakwas ląduje w zaczynie. Żeby rano nie zapomnieć pobrać części zaczynu, stawiam obok słoik. :happy: Jestem pewna, że jutro pochwalisz się pięknym wypiekiem. :dance:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Bala, Pizza


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.959 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum