TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:26 #642238

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Czy ten Hieronim to ten sławny, stuletni zakwas, który jest rozdawany po kursach pieczenia chleba? :)
Że słoik nie zakręcony do końca, to chyba dobrze, bo drożdże mają jak oddychać. Mój słoik jest cały czas otwarty, tylko lekko nakryty, nie zamykam go ani na moment.
A jak się zmarnował? Mój zakwas jechał wczoraj baardzo mocno alkoholem, wręcz acetonem, aż odrzucało, ale wszystko było z nim ok - choć gdybym nie poczytała wcześniej, to pewnie na tym etapie bym wywaliła. A on po prostu był głodny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:38 #642242

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Tak to ten ! Miałam okazję poznać pana Arka ("Chlebodawcę") przy innej okazji niż warsztaty pieczenia chleba i od niego dostałyśmy z siostrą zakwas. Mój sczerniał i strasznie niemiło pachniał - marna ze mnie gospodyni.
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:57 #642247

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Mój zakwas jest w lodówce zakręcony, jak wyciągam go do dokarmiania to dopiero wtedy lekko odkręcam.
Jagódko jest jeszcze jedno słowo - biga - to zaczyn włoski z którego piecze się ciabatty. Ten jest bardziej zwarty. Na dwie części mąki, przypada jedna część wody.
Jeżeli się komuś nic nie zepsuło, to znaczy, że nic nie robił. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 22:04 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 23:22 #642262

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Rodzinka poszła spać. I nie ma chleba w domu. :laugh1: Ok, jest jeszcze 1/4 chleba ze śliwkami, ale co to jest.
Cóż... myślę, że mój zakwas nie będzie zachwycony, jak będę go używać codziennie. Tym bardziej, że mam w słoiku po dzisiejszym pieczeniu dosłownie jedną łyżkę. I co robić. :D

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2019 18:10 #642372

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Byłam dzisiaj bardzo zajęta, ale warto było. Chlebek upieczony, masełko świeżo ukręcone. Ser to Gouda, robiłam go pod koniec października 2018. Jakoś trzeba sobie umilać czas oczekiwania na wiosnę.

20190212_175049.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Kaja, Betula, Jaedda, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 12:34 #642554

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
TO ostatnie moje poty,
chleb jakieś 2,5 kg X2 szt, zakwaszone ciasto (50%) 3 stopniowo przez lacto plantarum, dodatek dyni,z 10% gotowanej, maka żytnia białą i razowa 50:50, pieczone 70 min.

Mąka strasznej jakości, ostatnia partia jaką kupiłem w młynie ,zawsze każdy bochenek jest rozdarty w środku ,nie wiem dlaczego, sam smak chleba jest ok,ten ostatni nawet b.dobry,ma tą "zytnią szorstkość"

004.jpg


001.jpg


030.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula, Pizza, Zygowa, anaka

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 13:46 #642560

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
No to... przyszłam do domu, na szybko sobie herbaty zrobiłam, wyciągnęłam z zamrażarki wołowe na gulasz...
I od razu poszłam robić chlebek z zamiarem powtórzenia poprzedniego.
Ale mój zamiar sobie, a zawartość kuchni sobie. :laugh1: Krupczatki zostało mi 200g, oprócz tego miałam mieszankę razową typ 2000 (pszenica, żyto, orkisz). No ok, uznałam, zrobię mieszany z ziarnami.
Sięgnęłam po mleko - niespodzianka, zostało jedno opakowanie, a potrzebuję dwóch :happy3: No ok, uznałam ponownie, dam połowę ciepłego mleka koziego i połowę mleka sojowego, może coś z tego będzie.
Sięgnęłam po zakwas... nadal go za mało :laugh1: I to o wiele. No ok, mam niby świeże drożdże. Dodałam ich ok. 5g rozrobionych w mleku, malutko.
Nauczka na przyszłość - sprawdzajcie zawartość kuchni przed zamiarem pieczenia chleba. Zwłaszcza, jeśli jesteście tak leniwi jak ja i nie chce wam się biegać teraz na ostatnią chwilę z domu do sklepu.
Ostatecznie ciasto wymieszałam, zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia... zobaczymy, co z tej gorączkowej improwizacji wyjdzie. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 14:04 #642562

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Zdravko chleby bardzo apetyczne, ślinka leci i tak pięknie popękane na wierzchu :) Co to za młyn, który tak "knoci" mąkę? Chleba upiekłeś strasznie dużo (5 kg jak się nie mylę), jestem ciekawa jak długo jest świeży?

Pizza pracowita dziewczyno! Radzisz sobie w różnych sytuacjach, u Ciebie każdy chleb to będzie niespodzianka :happy: Ja piekę dziś chleb według przepisu Janinki :)
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 14:34 #642567

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Wbrew pozorom kupić dobrą mąkę to wyczyn, duży procent jest wzbogacany w młynie żeby spełniała standardy piekarskie,
młyn to Orły koło Przemyśla,
np z żytnią jest tak, że sami nie mielą (albo bardzo rzadko) bo im jakoś proces technologiczny nie idzie, albo żenią białą z otrębami i jest z pełnego przemiału ;).

Co do świeżości,tak do 10 dni nic się przy poprawnym przechowywaniu(czyli w worku foliowym- rozszczelnionym oczywiście) nic się nie dzieje, najlepszy moim zdaniem jest taki 4-5 dniowy jak już skruszeje trochę.

My to chlebojady jesteśmy i jak jest na bieżąco to zjadamy w tydzień takie dwa bez problemu w dwójke.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 16:17 #642587

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Nic dziwnego, że apetyt dopisuje - chleb wygląda (i na pewno smakuje) wspaniale! Ja swoje bułeczki - zobacz zdjęcie (10 sztuk z 3 szklanek mąki) piekłam 9 lutego i dziś skończyliśmy jeść (2 osoby), ale po jednym dniu zaczynały robić się coraz bardziej "kamienne" a to ogranicza apetyt :happy: trzymałam je w ściereczce bawełnianej i foliowej torbie - nie pomogło. Polecam Ci mąkę z młyna o którym poczytasz na stronie www.swoja-maka.pl/ Mają różne rodzaje mąk dobrej jakości.
20190213_makaOK.jpg
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:18 #642601

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
zdravko, sądziłam, że Twoje bochenki są niesamowicie wielkie. A ja właśnie upiekłam prawie 3kg bochenek... i to w sumie przypadkowo. Nie wiem, jak to się stało, mąki było mniej niż kilogram...

Jagodo :rotfl1: Każdy chleb to niespodzianka nie tylko pod względem składu, ale i tego, czy w ogóle wyjdzie. Serce mi zamiera jak przekrajam bochenek, żeby zobaczyć, co tym razem zepsułam.
Moja improwizacja z lenistwa już upieczona, właśnie stygnie.

Ciasto na mokro, rosnące:

IMG_20190213_161159.jpg


Podczas zagniatania:

IMG_20190213_161934.jpg


Wyrastające po zagniataniu:

IMG_20190213_164012.jpg


W piekarniku:

IMG_20190213_171238.jpg


I upieczony, stygnący chleb:

IMG_20190213_180534.jpg


Już widzę, że ma jedną, istotną wadę. Dziury maleńkie. A hydracja była ogromna, bo na ok. 800g mąki poszło 750 ml mleka.
Ale nie zapominam, że mąka to była mieszana razówka i to najwyższego typu, może to też utrudniło.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:25 #642602

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1027
Dla mnie piękna improwizacja :hearts: , ale ja wolę bez dziur. Rzeczywiście dużo mleka.
Jak smakuje? widzę, że zniknęła przylepka :woohoo: Czy ważyłaś po upieczeniu?
Serdecznie pozdrawiam Jagoda

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:40 #642609

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Pizza Nie łapię, z 800G maki i mleka 750 wyszło Ci 3 kg ?,
jak tak, to ociera się to o Kanę Galilejską ;)

Jagoda254 na pszennych wyrobach poza pizzą i pochodnymi się nie znam (nie lubię pszennego pieczywa), ale to chyba normalne ,ze chleb pszenny szybciej wysycha nawet jak jest bardziej nawodniony,chyab chodzi o to,że żyto jest twarde i jakoś lepiej wiąże wodę, ale to takie moje gdybanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:48 #642612

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Ja najbardziej lubię chleby lekkie, "ciabattopodobne", więc duże dziury to dla mnie plus. :) I w to będę w przyszłych chlebkach celować. Stąd wszystkie moje mają dużą hydrację (pierwszy miał ok. 67%, ten około 93%!). Ale mimo tego dają się super formować i jak widać nie rozlewają się w piekarniku - chyba mam szczęście, bo czytałam sporo historii o tym, że takie chleby to się zwykle rozlewają, nie dają formować, że tylko do foremek... no, jak widać się da. A foremek się już nie tykam, bez jest o wiele wygodniej, łatwiej, no i chlebek lepiej wygląda.

Przylepka :laugh1: Nauczyłam się dzięki Tobie nowego słowa, musiałam sprawdzić w słowniku.
Tak, po upieczeniu właśnie miał te ok. 3kg (dokładniej 2800).
W smaku jest bardzo dobry - smakuje "razówką", że się tak wyrażę, jest lekko wilgotny, ale nie gliniasty (nie zostaje na zębie nawet gorący), daje się ładnie kroić nawet teraz, kiedy jeszcze nie wystygł. Ma serkowy posmak od mleka koziego i bardzo delikatnie waniliowy od sojowego. :)


zdravko, ja też kompletnie nie łapię... Z dodatkiem zakwasu, ciutki drożdży i ziaren całość ważyła zaraz po wyrobieniu łyżką 1100g - ważyłam. Nie wiem, jak to mogło zrobić się aż tak ciężkie...
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 18:49 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:52 #642613

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Może się pomyliłaś bo to jest niemożliwe, 3 kg chleb pszenny to byłby chyba bochen weselny (tak mi się wydaje)

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 18:58 #642615

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
IMG_20190213_175507.jpg


Tu jest mniej więcej porównanie wielkości chleba - jak moja największa patelnia. No ogólnie jest gigant, ale nie mam bladego pojęcia, skąd się wzięła tak duża waga.
Ubyły już 3 kromy, więc zbyt miarodajne to pewnie nie będzie, ale zaraz wyjmę wagę kuchenną i cyknę zdjęcie odczytu.

Edit:

waga.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 19:04 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 19:08 #642620

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Hmm, a zważ coś co waży kilogram na tej wadze, ewentualnie dużo więcej maki i wody dałaś,
po pieczeniu chleb jest lżejszy niż surowe cisto,woda paruje.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 19:23 #642627

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Dobra, chyba muszę zainwestować w nową wagę. Po postawieniu kilograma mąki pokazała 1192g - gdyby było mniej niż kilo, to bym jeszcze uwierzyła, ale aż tak hojni to chyba producenci mąk nie są.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.741 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum