TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 10 Lut 2019 20:27 #642051

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 746
  • Otrzymane dziękuję: 1341
Ja wczoraj piekłam pszenno-żytni,i czysto-żytni razem,tylko żytni dłużej, no i każdy piekarnik jest inny,trzeba wyczuć.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 10 Lut 2019 22:20 #642084

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
Słyszałam prośbę, by dać informację o moim zakwasie, to daję informację. Nie wiem, jak to się stało, że tych zdjęć nie dałam zaraz po zrobieniu. Byłam pewna, że je już zamieściłam. :happy4:


IMG_20190208_143035.jpg

Przed pierwszym karmieniem od wstawienia do lodówki.


IMG_20190208_143253.jpg

Po pierwszym karmieniu (tylko mąka)


IMG_20190210_220952.jpg

A tak wyglądał chwilę temu. ;) Głodny, bardzo głodny, bo jechał mi już ostro alkoholem. Nie dziwię się, miałam dzisiaj piec chleb, więc wyciągnęłam go z lodówki wczoraj rano. Namnożyły się drożdże, a tu roboty dla nich nie ma. Muszę przeprosić je najmocniej i jutro upiec chlebek.
Zaraz po zdjęciu dostał dwie łyżki mąki i w takim gęstym stanie wylądował na półce w kuchni. Ogólnie jego zapach robi się coraz bardziej kwaskowaty, przyjemny, coraz bardziej... chlebowy, powiedziałabym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, JaNina, Zygowa

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 08:45 #642109

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10255
Próbuję dalej; dzień pierwszy:
- mąka żytnia razowa typ 2000 100 g
- woda przegotowana letnia
20190211_083729.jpg


Taki gęsty ma być?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Grazyna, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 09:02 #642115

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8609
  • Otrzymane dziękuję: 56825
Edytko, zaglądnij proszę na 18 stronę. Tam powklejałam zdjęcia z książki, trochę poobracane, ale może Ci pomogą. Tak na moje oko to chyba dobrze jest. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza, Zygowa

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 12:29 #642148

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Zygowa wrote:
Próbuję dalej; dzień pierwszy:
- mąka żytnia razowa typ 2000 100 g
- woda przegotowana letnia
20190211_083729.jpg


Taki gęsty ma być?
Ma być gęstości śmietany, bakterie i drożdże to stworzenia wodolubne, w bardziej uwodnionym środowiskowi będzie im łatwiej się przemieszczać i rozmnażać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza, Zygowa

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 16:32 #642167

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
U mnie rośnie właśnie ciasto na chlebek - tym razem 100% pszenny, jasny ze słonecznikiem w środku, bo takiego sobie zażyczyli. Celuję w duże dziury, bo je uwielbiam wizualnie, ale zobaczymy, co z tego (i czy w ogóle cokolwiek) wyjdzie. Zakwas bardzo żwawy.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 19:59 #642213

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
No to jestem tuż po pieczeniu.

IMG_20190211_195608.jpg


Chlebek pszenny, 100% z mąki pszennej jasnej (krupczatka). Zrobiłam bez przepisu, czysty eksperyment.
1kg krupczatki, 3/4 litra mleka koziego letniego, 2 łyżki miodu, zakwasu... szczerze to nie wiem ile, z 200g. Dwie łyżeczki soli. Ciasto wyrastało ok. 2,5h, po tym czasie zagniecione ręcznie i uformowane na bochenki, odłożone do durszlaka wyłożonego ściereczką do wyrastania na kolejną godzinę.
Powiem szczerze, że nie spodziewałam się tak dobrego efektu. :happy4: Chlebek jest pyszny, nawet gorący super się kroi, smakuje trochę jak posmarowany serkiem przez zastąpienie wody kozim mlekiem. Wilgotny, puszysty, chrupiący i mięciutki, no cudo. :D Chyba jestem z siebie dumna.

Ciasto po wyrobieniu łyżką

IMG_20190211_172724.jpg


Podczas zagniatania ręcznego

IMG_20190211_181218.jpg


Rosnące w durszlaku :)

IMG_20190211_175317.jpg


A tu jeszcze piecze się drugi. Ciasto to samo, tylko dodane suszone śliwki.

IMG_20190211_194541.jpg


Edit:

Kurde, upiekłam tylko jeden zwykły pszenny, bo ostatnio było za dużo. Miał starczyć na 3 dni. Już prawie go nie ma. Jeszcze nawet nie wystygł. :happy3:
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 20:06 przez Pizza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 20:07 #642216

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8609
  • Otrzymane dziękuję: 56825
No i proszę jakie cudo. Jeszcze małe ostrzeżenie. Jak zaczną jeść Twoje chleby, to ze sklepu się nie tkną. Będziesz miała dożywocie :happy4:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 20:07 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:03 #642230

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
:happy: Coś w tym jest. Ale jestem póki co bardzo zadowolona, to dopiero moje drugie pieczenie, sam zakwas, bez drożdży, a udało się nawet bez żadnego przepisu.

To drugi chlebek, ten ze śliwkami. Śliwek duużo, chyba ze 100 gram dałam na ten bochenek.

IMG_20190211_2025221.jpg



IMG_20190211_2054461.jpg

A tu widać, jaka nędzna reszteczka została z bochenka upieczonego jako pierwszy. :laugh1: 1/3 może.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:16 #642236

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1033
Pizza jak cieszy własny chleb! I dziurki takie duże jak chciałaś :bravo:
Janinko dokładnie zapoznałam się z Twoim przepisem na chleb i bułki drożdżowe - wyglądają extra! Jak tylko zjem swoje bułeczki jogurtowe, które ostatnio upiekłam, zrobię z Twojego przepisu. Dziękuję :hearts: I jeszcze jedno - nauczyłam się od Ciebie nowego słowa
"podmłoda" :)
Bala, Kasik69 - macie taki piękny kształt chleba. Podobają mi się najbardziej te bez formy - owalne, a i tak trzymają kształt i są wyrośnięte. Może i mnie się kiedyś tak uda?

Myślałam o moim zmarnowanym zakwasie. Dostałam bardzo dobry, stary zakwas o wdzięcznym imieniu "Hieronim" i dokładny przepis na chleb wraz z informacją gdzie kupić dobrą mąkę żytnią. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, wyrośnięty (w foremce), upiekłam go kilka razy, ale mój żołądek nie zaakceptował dość ciężkiego razowego chleba, aby go jeść codziennie. Zakwas stał w lodówce w nie zakręconym do końca słoiku
(to dobrze, czy źle??), może nie dokarmiałam go systematycznie, albo robiłam to niewłaściwie. Na razie zostają mi drożdże. Moja siostra ma zakwas z tego samego źródła, trzyma go ciągle w tym samym słoiku i jej się nie psuje, ale często piecze chleb.
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:26 #642238

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
Czy ten Hieronim to ten sławny, stuletni zakwas, który jest rozdawany po kursach pieczenia chleba? :)
Że słoik nie zakręcony do końca, to chyba dobrze, bo drożdże mają jak oddychać. Mój słoik jest cały czas otwarty, tylko lekko nakryty, nie zamykam go ani na moment.
A jak się zmarnował? Mój zakwas jechał wczoraj baardzo mocno alkoholem, wręcz acetonem, aż odrzucało, ale wszystko było z nim ok - choć gdybym nie poczytała wcześniej, to pewnie na tym etapie bym wywaliła. A on po prostu był głodny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:38 #642242

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1033
Tak to ten ! Miałam okazję poznać pana Arka ("Chlebodawcę") przy innej okazji niż warsztaty pieczenia chleba i od niego dostałyśmy z siostrą zakwas. Mój sczerniał i strasznie niemiło pachniał - marna ze mnie gospodyni.
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 21:57 #642247

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8609
  • Otrzymane dziękuję: 56825
Mój zakwas jest w lodówce zakręcony, jak wyciągam go do dokarmiania to dopiero wtedy lekko odkręcam.
Jagódko jest jeszcze jedno słowo - biga - to zaczyn włoski z którego piecze się ciabatty. Ten jest bardziej zwarty. Na dwie części mąki, przypada jedna część wody.
Jeżeli się komuś nic nie zepsuło, to znaczy, że nic nie robił. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 22:04 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2019 23:22 #642262

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
Rodzinka poszła spać. I nie ma chleba w domu. :laugh1: Ok, jest jeszcze 1/4 chleba ze śliwkami, ale co to jest.
Cóż... myślę, że mój zakwas nie będzie zachwycony, jak będę go używać codziennie. Tym bardziej, że mam w słoiku po dzisiejszym pieczeniu dosłownie jedną łyżkę. I co robić. :D

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2019 18:10 #642372

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8609
  • Otrzymane dziękuję: 56825
Byłam dzisiaj bardzo zajęta, ale warto było. Chlebek upieczony, masełko świeżo ukręcone. Ser to Gouda, robiłam go pod koniec października 2018. Jakoś trzeba sobie umilać czas oczekiwania na wiosnę.

20190212_175049.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Kaja, Betula, Jaedda, Pizza

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 12:34 #642554

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
TO ostatnie moje poty,
chleb jakieś 2,5 kg X2 szt, zakwaszone ciasto (50%) 3 stopniowo przez lacto plantarum, dodatek dyni,z 10% gotowanej, maka żytnia białą i razowa 50:50, pieczone 70 min.

Mąka strasznej jakości, ostatnia partia jaką kupiłem w młynie ,zawsze każdy bochenek jest rozdarty w środku ,nie wiem dlaczego, sam smak chleba jest ok,ten ostatni nawet b.dobry,ma tą "zytnią szorstkość"

004.jpg


001.jpg


030.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula, Pizza, Zygowa, anaka

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 13:46 #642560

  • Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 583
  • Otrzymane dziękuję: 2830
No to... przyszłam do domu, na szybko sobie herbaty zrobiłam, wyciągnęłam z zamrażarki wołowe na gulasz...
I od razu poszłam robić chlebek z zamiarem powtórzenia poprzedniego.
Ale mój zamiar sobie, a zawartość kuchni sobie. :laugh1: Krupczatki zostało mi 200g, oprócz tego miałam mieszankę razową typ 2000 (pszenica, żyto, orkisz). No ok, uznałam, zrobię mieszany z ziarnami.
Sięgnęłam po mleko - niespodzianka, zostało jedno opakowanie, a potrzebuję dwóch :happy3: No ok, uznałam ponownie, dam połowę ciepłego mleka koziego i połowę mleka sojowego, może coś z tego będzie.
Sięgnęłam po zakwas... nadal go za mało :laugh1: I to o wiele. No ok, mam niby świeże drożdże. Dodałam ich ok. 5g rozrobionych w mleku, malutko.
Nauczka na przyszłość - sprawdzajcie zawartość kuchni przed zamiarem pieczenia chleba. Zwłaszcza, jeśli jesteście tak leniwi jak ja i nie chce wam się biegać teraz na ostatnią chwilę z domu do sklepu.
Ostatecznie ciasto wymieszałam, zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia... zobaczymy, co z tej gorączkowej improwizacji wyjdzie. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2019 14:04 #642562

  • Jagoda254
  • Jagoda254's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 329
  • Otrzymane dziękuję: 1033
Zdravko chleby bardzo apetyczne, ślinka leci i tak pięknie popękane na wierzchu :) Co to za młyn, który tak "knoci" mąkę? Chleba upiekłeś strasznie dużo (5 kg jak się nie mylę), jestem ciekawa jak długo jest świeży?

Pizza pracowita dziewczyno! Radzisz sobie w różnych sytuacjach, u Ciebie każdy chleb to będzie niespodzianka :happy: Ja piekę dziś chleb według przepisu Janinki :)
Serdecznie pozdrawiam Jagoda
Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.817 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum