TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 29 Cze 2019 10:57 #665442

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1657
  • Otrzymane dziękuję: 12624
Pszczelarz, spróbuj, nie pożałujesz. :)
Anaka, ja również bardzo dziękuję. :flower1: Od lat sama piekę chleb. U mnie jest tylko żytni, też bardzo czasochłonny. Nigdy jednak nie piekłam chleba, ktory wyrasta z "koszyka" a bardzo mnie kusi i ten Twój wypróbuję. A piekłaś kiedyś wyłącznie żytni?
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2019 10:59 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 29 Cze 2019 11:19 #665444

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9282
Ja zawsze marzyłam,żeby znów poczuć ten zapach dzieciństwa jak mój tata prawie o świcie przywoził jeszcze ciepły chleb z piekarni i bułki.Nic innego się z tym nie równa.Swoją drogą to ciekawe,że mimo tylu nowości ,które wprowadzamy do swoich kuchni,wciąż z sentymentem wracamy do tego ,co kiedyś..
Nimfa ,tak piekłam czysto żytni i mi i córce smakował,ale mąż nie bardzo.Podobno za ciężki,za kwaśny?Mówił,że miał zgagę.A chlebek był fajny ,wilgotny w środku i szybko znikał :supr3:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Nimfa, hakul

Chleb domowy i bułeczki 29 Cze 2019 19:16 #665519

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Pisałem już w tym temacie. Piekę chleb od kilku lat. Nie kupujemy pieczywa. Dzieci wychowane więc piekę dla dwóch osób i cotygodniowe "najazdy". Zawsze piekę w sobotę. Dla żony piekę co dwa tygodnie Grahama z mąką orkiszową w proporcji 55:45, graham:orkisz. Standardowo piekę cztery chlebki które są mrożone po ostygnięciu. Zamrożone nadwyżki zawsze zostaną przez "najazdy" zniszczone. Dzisiaj jak zawsze piekłem chlebki pszenno-żytnie, tak wyglądały przed włożeniem do piekarnika.
Pozdrawiam

20190629_1402401.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, bela, pszczelarz5, Betula, Nimfa, hakul, anaka

Chleb domowy i bułeczki 29 Cze 2019 23:34 #665561

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9282
Ładne,już zjedzone? :happy4: przeglądałam cały wątek,fajnie że jesteście :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.

Chleb domowy i bułeczki 04 Lip 2019 09:23 #666163

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam' Mam pytanie odnosnie buleczek " Dawno piecze pani pieczywo swojej roboty ? Na jakim programie Pani rozrabia w maszynie do chleba ja mam to maszyne lecz ona sie tak nie sprawdza ' Chleb przypala od dolu bardzo niestety' Pozdrawiam Marzena.

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 05 Lip 2019 22:18 #666391

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam' Ja pieke chlebek juz troche czasu lecz w wakacje i jak bylam chora na kregoslup. Pieklam chlebek pszeno -zytni. raz mi wyszedl czasamiu przerosl i juz. A ty jak dlugo pieczesz chlebek? Pozdrawiam serdecznie.' Marzena.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 05 Lip 2019 22:28 #666393

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam ' Ni pieklam bulki raz upieklam t mi sie rozlewaly po bokach ? Zrazilam sie od tej pory'

Chleb domowy i bułeczki 05 Lip 2019 23:16 #666399

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9282
Do kogo piszesz kochana?Ja wyrabiam ręcznie chleb i bułki.Trzeba próbować,nie wolno się poddawać.W końcu wyjdą.
Naturalne ,niebanalne,własne.

Chleb domowy i bułeczki 07 Lip 2019 22:23 #666735

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam ' Robilam pite z tego przepisu super wyszly mi.Pozdrawiam serdecznie.Marzena

Chleb domowy i bułeczki 08 Lip 2019 19:33 #666799

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9282
Na prośbę gosia70 wstawiam przepis na bułki wrocławskie.Przepis znalazłam kiedyś w internecie ,ale nie pamiętam u kogo.
DSC_0262.jpg

Przepis na 20szt,blacha piekarnikowa.

Składniki
25g świeżych drożdży czyli 1/4 kostki
4 płaskie łyżeczki cukru
460-480 ml ciepłego mleka
1kg mąki pszennej + trochę do podsypania
2 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
40g miękkiego masła
DSC_0251.jpg

Drożdże rozkruszyć,zasypać cukrem w miseczce,dodać 0,5 szkl ciepłego mleka i 4 łyżki mąki.Dobrze rozmieszać i odstawić na chwilę.Do dużej miski przesiać mąkę,dodać sól,jajka ,masło i zaczyn drożdżowy.Powoli wlewając resztę mleka ,wyrabiać ciasto.Nie trzeba wykorzystać całego mleka,ja dałam całe.Wyrabiać ok 10 min na gładkie sprężyste ciasto.Przykryć i ściereczką i odstawić na ok 50-60 min
DSC_0252.jpg

DSC_0253.jpg

Z wyrośniętego ciasta uformować 20 bułek,obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 30-40 min.

DSC_0255.jpg


DSC_0256.jpg

Piekarnik właczyć na 20,25 min przed pieczeniem,żeby się nagrzał do temp.200*c.Tępą stroną noża zrobić przedziałki na każdej bułce prawie do samego dna blaszki.Piec ok 25-30 min do zrumienienia.Smacznego :tongue2:
DSC_0260.jpg


DSC_0261.jpg


DSC_0264.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, minohiki, Betula, Zielona, Bala, gosia70

Chleb domowy i bułeczki 08 Lip 2019 19:53 #666804

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Córka podesłała mi film w oparciu o który zrobiła chleb, bo tak zatęskniła za polskim chlebem. Film ma ponad 3kk wejść i myślę, że warto go zobaczyć. Jest po angielsku. Choć pewnie da się go jakoś przetłumaczyć. Dla początkujących i zaawansowanych przyda się inne spojrzenie. Ciekawe jak autor sprawdza wiązania glutenowe, czy już dobrze wygnietliśmy. :happy-old:

Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Betula, anaka

Chleb domowy i bułeczki 09 Lip 2019 09:53 #666879

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1447
  • Otrzymane dziękuję: 9282
Bala ,wszędzie pokazują,że sprawdza się rozciągając ciasto tak żeby zrobiło się okienko,cienka błonka,która się rozciąga i nie rozrywa.Ja tak nigdy nie sprawdzałam,ale trzeba trochę poświęcić czasu na wyrabianie.Sam o tym wiesz :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

Chleb domowy i bułeczki 17 Lip 2019 19:36 #668057

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam' moj przepis na ciasto drozdzowe.10 dkg.d: 10dkg.drozdzy zwyklych,pół litra mleka , 1,5 szklanki cukru lub 2 szklanki, 4 jajka cale , 20dkg.masla lub margaryna kasia, szczypta soli.1kg maki dalachowskiej lub tortowej.Na kruszonke 1/2 kostki margaryny kasi lub innej 3lyzki cukru i maki 4 lyzki czubate .Albo ile zabierze.Sposob wykonania : Margaryne trzesz nsa grubych oczkach dotego mleko podgrzewasz z drozdzami i 1/2 szkl.cukrem letnie mleko .Reszta mleka do miski .Czyli mleko drozdze cieple ruszone margaryna i jajka rozbeltane widelcem zostawiasz na 4 godziny.Po 4 godzinach dosypujesz kg.maki .mieszasz to lyzka na brytwanke wykladasz.Ja robie polowe ciasta drozdzowego z nutela w srodku druga pol.przykrywam ciastem drozdzowym i na to kruszonka.Przepyszne' i szybkie .Estawiam do piekarnika na 150 lub 160 stopni celcjusza.Brytwanka duza 20 na 30.Smacznego'
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, pszczelarz5, minohiki, Betula, anaka

Chleb domowy i bułeczki 21 Lip 2019 12:19 #668678

  • gosia70
  • gosia70's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 7
Witam' zapomnialam o pieczeniu 50 minut pieke.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

Chleb domowy i bułeczki 18 Lis 2019 16:21 #681359

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Chleb pszenny z siemieniem i słonecznikiem

Domowy chlebek :)

Woda 420ml
Mąka pszenna 720
Siemię lniane i słonecznik ok 20 g
2 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki cukru
Drożdże

Olej ok 1 łyżki

Wymieszać odstawić do wyrośnięcia ponownie wyrobić. Poczekać aż wyrośnie i piec w temperaturze ok 189 stopni lub w maszynie do chleba

Smacznego
IMG_20191117_201553_6.jpg


IMG_20191117_202258_7.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki, anaka

Chleb domowy i bułeczki 22 Lis 2019 16:35 #681768

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Chleb drwalski
IMG_20191122_163241_7.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, minohiki

Chleb domowy i bułeczki 23 Lis 2019 19:00 #681866

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Składniki: (na 2 bochenki)

20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
370 g wody (ok. 400 ml)
1,5 łyżeczki soli
4 g słodu jęczmiennego
1 łyżeczka melasy
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika
3 łyżki pestek dyni


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia (jeśli używamy drożdży świeżych, należy najpierw sporządzić z nich rozczyn). Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 17-20 godzin.

Po tym czasie odgazować ciasto wbijając w nie swoją pięść. Następnie wyjąć z miski, krótko wyrobić i pozostawić na natłuszczonym olejem blacie, przykrywając miską na godzinę.

Po godzinie powtórzyć czynność: uderzyć pięścią, krótko zagnieść i ponownie odstawić pod przykryciem na 60 minut.

Powtórzyć czynność jeszcze raz (już ostatni) i odstawić na godzinkę.

Po tym jakże długim czasie oczekiwania w końcu możemy uformować chlebki.

Ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 2 równe części. Podsypując dłonie i blat mąką uformować z nich podłużne bagietki, rolując je, zaznaczamy cienkie końcówki. Chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejną godzinkę do napuszenia.
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki, anaka, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 06 Sty 2020 22:50 #686259

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1926
  • Otrzymane dziękuję: 6505
Dzisiaj słuchałam przez radio rozmowy z osobą,która piecze chleb.Powiedziała między innymi,że przy zakupie mąki należy zwracać uwagę na ilość białka, bo to jest najważniejsze aby mieć udany wypiek.Nie może być mniejsza niż 12g w 100g mąki.
Ja piekę tylko chleb żytni (na zakwasie),ale obejrzałam torebki z mąkami i tam jest dużo mniej białka, bo tylko 6g /100g.
Może ta uwaga dotyczyła tylko maki pszennej,bo żytnia z reguły ma mniej białka?
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 1.063 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum