TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2020 11:18 #686535

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
To prawda,zakwas łatwo się suszy i podobno mrozi.Mój ma 3 lata i od początku przestrzegam kilku zasad.
Kiedy dokarmiam,woda jest ledwo letnia,wcześniej przegotowana.Staram się,żeby woda nie była zbyt ciepła,by chleb nie był mocno kwaśny.Mąka zawsze typ 2000 żytnia.Słoiki z zakwasem przechowuję w lodówce z pokrywką nie dokręconą,wyjmuję z lodówki i czekam dobre pół godziny,żeby zaczął pracować przed dokarmieniem.Najważniejsze jest jednak,żeby nie miał za dużo wody.Lepiej się przechowuje.Dojrzewanie zakwasu po dokarmieniu trwa 4 godziny w temperaturze ok 20 stopni.Po odjęciu zakwasu na chleb resztę przekładam do czystego słoika i po podrośnięciu chowam do lodówki.
Jak mam za dużo zakwasu piekę bułki ze słonecznikiem.Są pyszne i można zamrozić.
domowe331.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, minohiki, bietkae, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2020 11:28 #686538

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Czasem ciężko wychodować świerzy zakwas jak się trafi na kiepską mąkę. Chodzi mi o to że zboże jest pryskane w celu ochrony przed grzybem. W rozrobionym zakwasie ciężko rozmnażają się więc drożdże (a to są właśnie grzyby) ale jak już te najtwardsze przeżyją i ruszą to jest ze zgórki ;)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2020 11:29 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, Nimfa, anaka, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2020 12:34 #686548

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
A za mną "chodzi" chlebek z fermentowanej kaszy gryczanej, tak strasznie dawno go nie robiłam. Chyba dzisiaj nastawię kaszę na chleb. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2020 13:05 #686550

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8241
A co to takiego bo brzmi intrygująco
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 09 Sty 2020 13:32 #686552

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Z pewnością nie każdemu będzie smakował, ale dla mnie jest pyszny.
Kasza gryczana niepalona, najlepiej eko, im mniej w niej świństwa tym lepiej ;), a już szczególnie raundapu na dosuszanie, w gospodarstwach eko nie wolno go używać.
Za dużo pisania, więc może wstawię link, to tylko tak poglądowo, bo każdy ten chlebek robi wedle własnego uznania. myfoodtherapy.pl/chleb-z-kaszy-gryczanej/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, whitedame, pszczelarz5, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 10 Sty 2020 12:20 #686659

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Dziękuję za ten przepis.Jestem fanką gryki w każdej postaci.Córka będąc kiedyś w Normandii jadła naleśniki z gryczanej mąki, a w środku był plaster szynki i jajko.
Jest to ich regionalne danie.Próbowałyśmy je odtworzyć i chociaż przywiozła przepis to nie wyszło to samo.Placki można było usmażyć,ale coś większego jak naleśnik już nie. Więcej nie próbowałam.

Chleb domowy i bułeczki 10 Sty 2020 12:23 #686660

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Byłam wczoraj w markecie specjalnie po żytnią mąkę do dokarmiania zakwasu.Była od kilku producentów.Każda miała zawartość białka ok.7%.Pewnie żytnia nie ma więcej. Owszem pszenne miały 12% i więcej.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, bietkae

Chleb domowy i bułeczki 16 Sty 2020 17:25 #687466

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam , bardzo proszę o w miarę szybką pomoc. :(
Czy pieczenie chlebka gryczanego w tem. 200*C to z termoobiegiem czy nie ? :coffe:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Chleb domowy i bułeczki 16 Sty 2020 17:31 #687467

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8241
ja piekę bez termoobiegu ale zwykły, gryczanego nigdy nie wypiekałem, więc pewnie ta wiadomość niewiele pomoże :bad-idea:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Chleb domowy i bułeczki 16 Sty 2020 17:39 #687470

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54395
pszczelarz5 wrote:
Witam , bardzo proszę o w miarę szybką pomoc. :(
Czy pieczenie chlebka gryczanego w tem. 200*C to z termoobiegiem czy nie ? :coffe:
Generalnie nie powinno się wypiekać termoobiegiem, gdyż termoobieg wysusza wypieki. Najlepiej piec góra/dół i z dodatkiem pary. Ja wstawiam miseczkę z wodą. Jeżeli już ktoś musi piec za pomocą termoobiegu, to trzeba przyjąć, że termoobieg daje temperaturę o ok. 30* wyższą. Więc pieczemy góra/dół na 230*, lub termoobieg 200*.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, Nimfa, Zygowa, anaka, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 19 Sty 2020 12:56 #687922

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam od długiego czasu przymierzałem się do pieczenia chleba, ale ciągle pojawiały się alusie....
Ale link do chlebka tilia66 :hearts: bardzo mnie zmobilizował no i popełniłem ten czyn ,chlebek z nasion białej gryki :happy3:
Oczywiście nie obyło się bez pewnych błędów ale jest..... :dance: Ot moje dzieło .....



20200117_123343.jpg



20200117_182549.jpg


Finał

20200118_142052.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2020 14:53 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, minohiki, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 19 Sty 2020 18:00 #688029

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Wygląda zachęcająco.Już kupiłam niepalona kaszę. A jakie wrażenia po spróbowaniu? Chyba już wystygł.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 19 Sty 2020 19:33 #688048

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam Kaja napiszę tak , z każdą kolejna godziną fermentacji moje obawy rosły.a po lekkim zblenderowaniu poczułem niepokój :think: :happy3: Zapach mnie coraz bardziej wprawiał w zdumienie.
Czas pieczenia to też huśtawka nastrojów ale kiedy tem. się podniosła i poczułem zapach pieczywa zaczęła rosnąć nadzieja
Gdy czas pieczenia minął , wyjąłem chlebuś no i radość :dance: :dance: , a przy tym zdziwienie domowników , że jak to bez drożdźy, bez zakwasu , bez mąki i jest chleb :supr3: :supr3:
Chlebek niebo w gę.....e. Nie czuć żadnego kwasu smak z ziarnem dyni, słonecznika i siemienia lnianego to poezja
Jak smakował? , ano już się kończy , a było nastawione z 800g.
Ale już druga kasza zalana wodą , coby nie wyjść z wprawy :happy: :bye: :bye: Poz Krzyś i jeszcze raz dziękuję za motywację :hug:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2020 20:21 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Corrado, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2020 20:22 #689781

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Płuczę kaszę na chleb gryczany,ale pomimo kilkunastokrotnej zmiany wody ta jest ciągle biała a nie przezroczysta.

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2020 22:23 #689808

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Kaja na pewno będzie biała , ja jak zalewam troszkę zmieszam i czekam aż skrobia bardziej się uwolni I tak kilka razy i po kłopocie A ile po upieczeniu radości :bye: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2020 21:43 #690224

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Zachęciliście mnie bardzo do podjęcia próby wypieku chlebka z fermentowanej gryki (zielonajagoda, jak dobrze, że wrzuciłaś link :hearts: ).
Na razie masa jest na niemal końcowym etapie (nastawiłam grykę wczoraj, dziś rano zblendowałam i dodałam różne ziarenka).
Stoi sobie w zacisznym ciepłym miejscu i - mam nadzieję - wyrasta. Oby.
Nastawiłam małą porcję, tj. z 200 g gryki.


IMG_20200130_095730_1kopia.jpg




Już nie mogę się doczekać, żeby go upiec i spróbować, jestem bardzo ciekawa smaku, bo kaszę gryczaną lubię a znudził mi się już ciągle i w kółko wypiekany taki sam chleb z mąki ryżowej z odrobiną gryczanej.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2020 22:48 #690237

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1915
  • Otrzymane dziękuję: 6415
Dzisiaj upiekłam.Bardzo mi smakuje.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2020 01:30 #690244

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Trochę się martwię, jakoś brzydko pachnie ta masa, spodziewałam się kwaśnego zapachu, a nie takiego "zgniłego"... :blink:
Masa urosła, ale ta woń... przerażająca...

Według instrukcji wstawić do piekarnika powinnam jutro o 9 rano.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2020 01:32 przez Black Rose.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.895 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum