TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 12:34 #733337

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ludki Kochane, gorąca prośba - potrzebuję namiaru na sprawdzony i pewny sklep z mąkami ( najbardziej zależałoby mi na adresie do młyna ), w którym można zamawiać większe ilości, np. 5 - 10 kg.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję i cieplutko pozdrawiam :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 12:47 #733338

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, ja mąkę chlebową kupuję tutaj www.abcgastro.pl/. Jestem zadowolona. Kupuję po 25 kg :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 14:02 #733349

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję Janeczko - namiar spisany :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 16:33 #733359

  • hakul
  • hakul's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 297
Mąki , kasze , płatki , ziarna itp. kupuję się Gospodarstwie Rolnym Pliczko w miejscowości Woźniki. Ponieważ nie mam daleko, zakupy robię w ich sklepie firmowym. Bardzo lubię ten sklep. Jest też sklep internetowy www.pliczko.pl.
Pozdrawiam Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 18:15 #733370

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Halinko, Tobie również przesyłam podziękowanie, jak i Ludkom piszącym na pw :hug:

W międzyczasie znalazłam malutki młyn w Tomaszowie Lubelskim i na próbę zamówiłam trzy rodzaje mąki. Zobaczymy, czy będzie godny polecenia :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Chleb domowy i bułeczki 04 Lis 2020 18:52 #733378

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8240
zobacz też mlynciechanowiec.com.pl/
ja czasem kupuję jak jestem u rodziców, nie spotkałem nikogo kto by miał złą opinię o ich mąkach
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 20:17 #734783

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zrobiłam pierwszy w życiu, prawdziwy, żytni zakwas z mąki pełnoziarnistej, spędzając kilka dni na dokarmianiu, stawianiu w ciepłym miejscu, delikatnemu mieszaniu i zachwycaniu się zapachem oraz siłą dzikich drożdży - kolejny cud Natury ...
Okazał się bardzo silny - po pierwszym dokarmieniu musiałam zmienić słoik na większy, ponieważ cała zawartość wykipiała.





Z kilku rodzajów mąki sporządziłam pierwszy chlebek na zakwasie:



Oraz bułeczki żytnie:





Robiąc ( tydzień później ) kolejny chleb, zwiększyłam proporcje składników i zmieniłam skład wykorzystanej mąki, dodając więcej pszennej chlebowej zamiast żytniej pełnoziarnistej i zmniejszając ilość orkiszowej razowej; oczywiście zapomniałam sprawdzić tempo wyrastania ciasta i spora część opuściła samowolnie foremkę jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.





Z mąki orkiszowej razowej wychodzą także rewelacyjne ciasteczka :oops:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2020 20:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, bastis, ewakatarzyna, zwykły chłop, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 20:23 #734785

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Piękne chlebki, czyżby koteczek miał dylemat które ciasteczko wybrać ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 20:37 #734788

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8240
Adasiowa wrote:
zapomniałam sprawdzić tempo wyrastania ciasta i spora część opuściła samowolnie foremkę jeszcze przed wstawieniem do piekarnika.

Musisz dać większą formę, gdybyś wstawiła do piekarnika przed wyciekiem pewnie miała byś chlebek popękany a i konsystencja ze smakiem pewnie by się zmieniła, tak przynajmniej z moich doświadczeń wynika.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 20:47 #734791

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Uleczko, na szczęście nie muszę stawać w obronie ciastek ( i innych wypieków, chociaż ... jedna z kotek uwielbia drożdżówki ), natomiast wszelki nabiał pozyskany z odtłuszczania mleka jest pod ścisłą ochroną, zwłaszcza śmietanka :happy:

Adamie - dokładnie o tym samym pomyślałam, choć nie mam większej formy oprócz specjalnego, glinianego naczynia do wypieku chleba, którego trochę boję się użyć. W ostateczności albo zmniejszę proporcje, albo odważę się załadować ciasto do "glinianki", albo zrobię ciasto bardziej zwarte.
Miałam trochę smętną minę wkładając wylewającą się masę do piekarnika, zwłaszcza, gdy chlebek rosnąc, zaczął wypływać na blachę umieszczoną pod spodem formy; na szczęście nie było zakalca, ale pęknięcie na powierzchni rozlało się w mało widoczną bruzdę.
Z tego, co wiem, to większa zawartość mąki chlebowej pszennej także powinna wpłynąć na konsystencję chlebka, dlatego w ten weekend postaram się dodać do żytniego zakwasu wyłącznie mąkę pszenną i orkiszową, obie chlebowe.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 20:55 #734797

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8240
A to zbieg okoliczności ;) , Janinka właśnie w temacie glinianej formy rzymskiej pisała forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=558#734755
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2020 20:55 przez zwykły chłop.

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:01 #734799

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Garnek gliniany stoi u mnie, zdekompletowany i nieużywany, od jakiś 10 - 15 lat ( nawet nie pamiętam, skąd go mam ). Do tej pory wykorzystywałam albo emaliowaną brytfannę, albo zwykłą foremkę keksówkę.

Chlebek z przewagą mąki żytniej, na dodatek razowej, ma luźną konsystencję i nie daje się kształtować w bochenki; kiedy robiłam w/w bułeczki, dodałam dp zakwasu tylko mąkę pszenną chlebową i otrzymałam elastyczne, mięciutkie i dające się formować ciasto. Zobaczymy, jaki chleb "ulepię" w piątek ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:07 #734802

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8240
Ja nie lepię (nie kształtuję) wyrasta mi w misce plastikowej (w niej mieszam składniki ) w połowie wyrastania przekładam do keksówki wyłożonej papierem , w blaszce sobie rośnie i jak widzę że jest ok to wtedy wkładam do piekarnika,
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:14 #734804

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesz, to moje pierwsze eksperymenty z ciastem zakwasowym, więc na razie sama siebie rozgrzeszam z błędów ..

Tak właśnie rosło ciasto na bułki - wystarczyło tylko je odpowietrzyć i "lepić".



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2020 21:15 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:15 #734805

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Aniu piękne chleby i reszta wypieków :) ja wczoraj popełniłam chleb z fermentowanej białej kaszy gryczanej i wyszedł jak na załączonych niżej zdjęciach
IMG_20201116_154056_586.jpg


IMAG2906.jpg


IMAG2910.jpg
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2020 21:16 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:20 #734807

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
zielonajagoda wrote:
Elenko, czy z tego przepisu korzystałaś ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:26 #734810

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8240
Kurcze, to poprostu jest piękne jak tak patrzę na te zdjęcia to wiem że trafiłem między dobrych ludzi. :hug:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:29 #734811

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
A Dobro wraca, prawda ? :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.840 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum