TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 19:45 #736070

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Ja też piekę...Tym razem chleb na pszennym zakwasie z mąką z płaskurki. A bułeczki pszenne z czarnym sezamem.



20201126_193359.jpg


Że ja wcześniej nie odkryłam płaskurki! I zdrowie i smak. I kolor chleba to też jej zasługa. :)
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 19:46 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, ewakatarzyna, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:00 #736076

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agatko :hug:

Ozłocę Cię za podpowiedź, jak zrobić PSZENNY zakwas. Podobno (!!! ) nie jest to łatwe w porównaniu z żytnim, dlatego naprawdę będę wdzięczna za przepis.
Przy okazji może umówimy się, że prezentując zdjęcie chlebka czy bułeczek zamieścimy od razu przepis ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:19 #736081

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kiedyś pszenny robiłem z żytniego, najpierw był żytni, a później gdy się wzmocnił karmiłem mąką pszenną. Teraz do zakwasu używam głównie mąki żytniej. Chyba nie braknie, to pszennej. Albo płatków owsianych. Grzybki nie protestują tylko chrupią aż syczy ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:23 #736082

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu do słoiczka odbierz trochę zakwasu żytniego i dokarmiaj go mąką pszenną razową, po kilku dniach masz pszenny zakwas. Tak zrobiłam z zakwasem od Ciebie :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:27 #736084

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Adasiowa wrote:
Agatko :hug:

Ozłocę Cię za podpowiedź, jak zrobić PSZENNY zakwas. Podobno (!!! ) nie jest to łatwe w porównaniu z żytnim, dlatego naprawdę będę wdzięczna za przepis.

Tu jest przepis robiłam kiedyś dobry był : www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktycz...nny-metoda-francuska
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 20:37 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:32 #736086

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
W kwietniu robiłam zakwas pszenny od zera, akurat w domu miałam tylko resztkę mąki pełnoziarnistej, na start było, ale od 3-go dnia dokarmiałam go zwykłą pszenną 650, bo akurat wtedy w sklepach przez jakiś czas mąki nie było :/
Też czytałam, że jest trudniejszy, ale zrobił się bez problemu, tylko na samym początku częściej go mieszałam.
Najprościej jest tak, jak pisze Ula :)
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 20:35 #736088

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję za odzew Ludeczkowie !!!

Mam jeszcze mąkę orkiszową razową, więc będzie jak znalazł. Na wszelki wypadek wypróbuję oba przepisy: na bazie posiadanego już zakwasu żytniego i z samej pszennej razowej - dla porównania.
A przy okazji dowiem się, jaka jest różnica w smaku pomiędzy pieczywem na zakwasie żytnim i pszennym.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 21:02 #736091

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Aniu, nie ma nic prostszego!Jeśli masz resztkę zakwasu żytniego, to dosyp do niego mąki pszennej pełnoziarnistej, dolej letniej wody ( po troszku), aby powstała masa miała gęstość, której oczekujesz i zostaw w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin. Gotowe.A można zamiast pszennej dosypać orkiszowej - będzie zakwas orkiszowy...I tak z każdą inna mąką.Ja w ten sposób próbowałam nawet zrobić zakwas z jasnej mąki i wyszedł.
A jeśli chodzi o przepisy, to ja mam same proste receptury, które sobie dowolnie modyfikuję w ramach dostępnych akurat w domu produktów.Więc, jeśli chcesz...


Bułki drożdżowe mojej siostry:
- 4 szklanki mąki
- 1,25 szklanki letniej wody
- 0,25 szklanki oleju ( ja daję zawsze znacznie mniej)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 dag drożdży
Drożdże rozrobić z cukrem w 0,25 szklanki wody.Po kilkunastu minutach dodać do pozostałych składników.Wyrobić ciasto.Dać do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.Potem z ciasta uformować bułki.Obtoczyć w bułce tartej ( ja tym razem zrobiłam inaczej - posmarowałam pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypałam czarnym sezamem).Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 210 C przez 20 min. z termoobiegiem.


Chleb z płaskurki:
- 330 g zaczynu ( dałam pszenny, a w przepisie był mieszany pszenno - płaskurkowy)
- 370 g maki z płaskurki ( miałam pełnoziarnistą)
- 380 g maki pszennej (dałam typ 500 )
- 425 ml letniej wody
- 20 g soli himalajskiej ( akurat miałam, ale myślę, że może być zwykła)
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok.2,5 godziny. W tym czasie kilka razy odgazować. Potem uformować bochenek i dać go jeszcze do wyrośnięcia w koszyku. Przed włożeniem do piekarnika naciąć. Piec w temperaturze 240 C przez 15 minut, a potem obniżyć temperaturę do 220 C i piec jeszcze ok. 40 min. Piekarnik góra - dół bez termoobiegu.Potem dobrze sprawdzić stukając w spód chleba.Ale to pewnie wszyscy wiedzą... :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, ewakatarzyna, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 26 Lis 2020 21:09 #736092

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
aga wrote:
A jeśli chodzi o przepisy, to ja mam same proste receptury, które sobie dowolnie modyfikuję w ramach dostępnych akurat w domu produktów. Więc, jeśli chcesz...

Agatko - właśnie o takie PROSTE przepisy mi chodzi. Wiesz, czasami zbyt skomplikowany kończy się klapą na całej linii, a ja lubię mieć świadomość - przystępując do pracy - że im prostsze jedzenie, tym lepsze efekty. Dziękuję pięknie :hug: , a o przebiegu prac zaczynowych będę informować, rzecz jasna :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 27 Lis 2020 08:42 #736129

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Dziewczyny dziś z okazji Black Friday najnowsza książka White Plate "Chleb i okruszki" z bezpłatną dostawą...na stronie wydawnictwa można też pobrać bezpłatny fragment
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2020 08:43 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 29 Lis 2020 14:50 #736380

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Dzisiaj moje ulubione Buchty z karmelizowanymi orzechami.
Jest słodko i przepysznie.Tak w sam raz na leniwe niedzielne śniadanko.



20201129_130133.jpg


Żeby dużo nie pisać...Drożdże rozrabiamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i porządnie wyrabiamy.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy karmel.



20201129_124505.jpg


Cukier z dwoma łyżkami wody umieszczamy na rozgrzanej patelni...



20201129_124603.jpg


Gdy cały cukier się rozpuści i zbrązowieje, dodajemy masło i później kremówkę.Trzeba cały czas mieszać.Potem drobno posiekane orzechy i jeszcze mieszając potrzymać chwilkę na ogniu.Ja zamiast orzechów dawałam kiedyś ziarna słonecznika, albo migdały.



20201129_124908-2.jpg


Orzechy w karmelu wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, _Nika_

Chleb domowy i bułeczki 29 Lis 2020 14:58 #736383

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
...cd.



20201129_131754.jpg



Wyrośnięte ciasto kroimy na w miarę równe kawałki...



20201129_132114.jpg


formujemy kulki i układamy na orzechach.



20201129_140336.jpg


Powinny jeszcze wyrosnąć mniej więcej tak.Wtedy do rozgrzanego do 200 C piekarnika ( góra - dół ) na 20 min.



20201129_142702.jpg


Po upieczeniu jeszcze tylko sprawnie przełożyć na paterę, lub talerz i ...



20201129_142848.jpg


... Smacznego! :yummi:
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2020 15:00 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, _Nika_, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 01 Gru 2020 15:48 #736762

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25493
Dołączam do wypiekających co nieco a bardziej M co dzisiaj testuje piekarnik .
Chce facet to Mu kupiłam :happy: :bravo:
20201201_143455.jpg


20201201_145141.jpg


20201201_151607.jpg

:bravo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, anaka, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 01 Gru 2020 15:49 #736763

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25493
I makowce :flower1:
20201201_145828.jpg






:bravo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 15:50 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 01 Gru 2020 16:05 #736770

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
U mnie test nowego zakwasu z przygodami nieco dłużej ale coś tam wyszło, zobaczymy jak w wypieki

Grecki Pan de Horiadaki i bułeczki pszenne na zakwasie w chwili obecnej rosną. Później będą zdjęcia :)


IMAG2939.jpg

IMAG2940.jpg


IMAG2942.jpg
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2020 17:46 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, pszczelarz5, bastis, aga, JaNina, anaka, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 02 Gru 2020 09:24 #736887

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Dzień dobry :) chlebek na zakwasie poleca się na śniadanko :)
IMAG2944-01.jpeg


IMAG2946-01.jpeg

Miłego dnia :flower1:
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, Zielona, aga, JaNina, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 02 Gru 2020 10:58 #736898

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elenko - czy wobec powyższych zdjęć :hearts: można poprosić o przepis na bułeczki ?
Wyglądają tak, o jakich zawsze marzyłam.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 02 Gru 2020 11:30 #736903

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Aniu przepis na bułeczki stąd smakowitychleb.pl/buleczki-pszenne-na-zakwasie-pszennym/

mąka była mix 450 i 480 bo mi się skończyła a formowałam tak jak na moim zdjęciu czyli na kształt bułek porannych ze sklepu :)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.617 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum