TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:31 #734812

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Aniu przepis mam z warsztatów online rosyjskiej szkoły bezglutenowej jak chcecie to w weekend mogę wrzucić przepis bo muszę go przetłumaczyć
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:33 #734813

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1458
  • Otrzymane dziękuję: 7824
Chcemy :hearts:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:35 #734814

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
Elenko, nie pytaj, czy chcemy, tylko zamieszczaj przepis. Bardzo ładnie prosimy :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:41 #734816

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
to zrobi się ..zerknęłam na ten przepis co podałaś ...metoda jest inna jako ciekawostka jest to ze najlepiej robić nie na wodzie ( tez można ale efekt jest z mniejszymi dziurkami) lecz na kefirze ale podobno najlepszy efekt jest przy wykorzystaniu KRYSZTAŁKIOW ALG JAPOŃSKICH czyli JAPOŃSKICH KRYSZTAŁOW(znane również jako algi, algi morskie, kefir wodny)ja dopiero zamówiłam więc moja próba była na kefirze...cdn( czyli jak wrzucę przepis)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 21:57 #734824

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
Myślę, że kefir powoduje, że wypieki dłużej utrzymują świeżość - czasami piekę ciasta na jogurcie, albo dodaję kefir lub zsiadłe mleko do ciasta naleśnikowego - jest wówczas pulchniejsze. Gdzieś doczytałam, że dodatek serwatki czy maślanki do ciasta chlebowego jest bardzo ciekawym pomysłem.
A z innej beczki: kiedy pieczemy coś na bazie sody oczyszczonej, to dobrze jest najpierw wymieszać ją właśnie z mlekiem, jogurtem lub kwaśną śmietaną; nie znam się na przemianach chemicznych, ale wg tej zasady soda lepiej "pracuje" w środowisku kwasowym.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 17 Lis 2020 22:04 #734827

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Zgadza się ale tu bardziej chodzi o bakterię probiotyczne, które działają jako drożdże których nie ma w przepisie. Tak samo w tym przepisie mozna wykorzystać rosół z ogórków kwaszonych lub wspomniany wcześniej kefir wodny zrobiony z tych alg( to wersja bez laktozy i glutenu wtedy czyli podwójna korzyść dla tych co nie tolerują danych produktów
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 20:45 #735711

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
W ramach terapii zajęciowej nadal prowadzę eksperymenty z wypiekiem chlebów. Znalazłam tę glinianą formę, o której pisałam w poprzednich postach: została tylko pokrywa ( pustka w głowie, skąd ją mam ).





Zrobiłam za rzadkie ciasto chlebowe, a forma okazała się zbyt duża jak na ilość ciasta, ale i tak chlebek został ze smakiem zjedzony:



Kolejne podejście do tego samego przepisu; tym razem jednak ciasto zrobiłam bardziej zwarte, gęste na tyle, że mogłam nim manewrować:



Uformowałam dwa bocheneczki ( jako formy do pieczenia wykorzystałam brytfanny odziedziczone po Babci ):





Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, pszczolka, bastis, Bea612, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 20:52 #735712

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5689
  • Otrzymane dziękuję: 26973
Adasiowa wrote:
A z innej beczki: kiedy pieczemy coś na bazie sody oczyszczonej, to dobrze jest najpierw wymieszać ją właśnie z mlekiem, jogurtem lub kwaśną śmietaną; nie znam się na przemianach chemicznych, ale wg tej zasady soda lepiej "pracuje" w środowisku kwasowym.
Soda reagując z kwasem, wydziela się CO2, a to CO2 właśnie jest nam potrzebne jako spulchniacz.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 20:54 #735713

  • Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4618
O kurczę, Aniu, ale ładne! :hearts:
Chyba jutro się zabieram za pieczenie, bo zapach już tu dotarł :wink2:
Pozdrawiam serdecznie :hug:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 21:04 #735717

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
Babuszka, no widzisz sama ... chemia i ja to dwa rozbieżne światy ...

Beatko, jeśli masz możliwość i ochotę, to piecz chlebki - dla mnie pieczenia chleba stanowi jakiś magiczny rytuał. W przeddzień dokarmienia zakwasu czuję dobre emocje, kumulujące się w dniu włożenia ciasta do piekarnika. Nie ukrywam, że te pierwsze chlebki dalekie są od doskonałości ( miąższ w przypadku pszennego nie zawsze jest pulchny jak gąbka ), ale cały czas się uczę, "kształcę", prowadzę zapiski i jak nigdy przedtem - nie zrażam się, jeśli coś pójdzie nie tak. Najważniejsze, że udało mi się "wyprodukować" silny, zdrowy zakwas żytni - a resztę postaram się dopracować.

Przesyłam moc piekarniczych pozdrowień :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 21:25 #735733

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5689
  • Otrzymane dziękuję: 26973
Pieczesz wg przepisu JaNinki?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 21:30 #735736

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
Nie, korzystam z przepisów znalezionych w internecie, m.in. z Moich Wypieków. www.mojewypieki.com/przepis/vermont-sourdough i lubię jeszcze ten blog: zapachchleba.blogspot.com/2013/04/piecze...linianym-garnku.html

Od Janeczki ukradłam pomysł ze składaniem ciasta w kosteczkę :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2020 21:32 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 21:48 #735743

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
polecam tez www.chleb.info.pl/ i smakowitychleb.pl/ tam są dobre przepisy też
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2020 21:49 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 22:01 #735751

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
I jeszcze tutaj - z przepisów White Plate

pracowniawypiekow.blogspot.com/

whiteplate.com/category/chleb-i-bulki/
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2020 22:02 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, JaNina, ewakatarzyna, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 22:06 #735754

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Pachną przez ekran :lol: piękne chlebki, mam taki sam rzymski garnek ale wyciągnęłam też starą żeliwną gęsiarkę, kiedy sprawdziłam ile kosztuje forma żeliwna do chleba wcisnęło mnie w fotel :rotfl1: Jutro zabieram się za zakwas. M kupuje raz w tygodniu super żytni chleb ale trzeba samemu zabrać się do pieczenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 22:15 #735756

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64609
:)
A masz, kochana, mąkę żytnią razową na zakwas ?

Lubię piec też chlebki w zwykłych, podłużnych foremkach, takich do pieczenia babek - nadają się zwłaszcza dla chlebów razowych, cięższych, które nie wyrastają mocno.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2020 22:17 przez Adasiowa.

Chleb domowy i bułeczki 24 Lis 2020 22:27 #735761

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Mam, dzisiaj przyszła dostawa różnych chlebowych mąk, wzięłam też na próbę mąkę włoską na pizzę i bułeczki. Ja też piekłam w takich blaszkach, ale ze 2 lata nie piekłam wcale.
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2020 22:28 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 25 Lis 2020 07:14 #735775

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7866
  • Otrzymane dziękuję: 52113
Adasiowa wrote:
Od Janeczki ukradłam pomysł ze składaniem ciasta w kosteczkę :hug:
Pomysł z naciąganiem i składaniem ciasta, znalazłam tutaj
facetznozem.com/2015/12/bagiety-rustykal...owac-zrobilem-wideo/
Warto obejrzeć ten film.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.739 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum