TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 02 Gru 2020 11:36 #736904

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64608
Elenko, bardzo dziękuję.
Czy mój własny zakwas żytni razowy mogę dokarmić mąką pszenną chlebową czy powinnam raczej wykorzystać pszenną razową ?
Same bułeczki mogę upiec na pszennej chlebowej 550 lub orkiszowej 600.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 02 Gru 2020 11:41 #736905

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
Aniu myślę że dowolny aktywny zakwas będzie dobry :)

ja miałam eksperymentalny zrobiony na mace pszennej 1850 są dobre urosły i smakują :)

a z tego chleba greckiego jestem najbardziej zadowolona bo nie szło wg mojej myśli trwało prawie dobę ale wynik jest obłędny :)
pozdrawiam ciepło Elena
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:44 #737607

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1014
  • Otrzymane dziękuję: 3721
Co prawda, zawsze coś muszę schrzanić, ale pierwsze chleby na ruszcie.
20201207_204129.jpg

Przede wszystkim, miała się skórka wygładzić. Po drugie, włączyłam termoobieg i dałam nagrzewanie na 220 a potem 200C i to chyba za wysoko.Ale dopiero na dwudziestej którejś stronie jest napisane. Mąka była żytnia do wypieku chleba Melwit typ 720. Zobaczymy potem co mi wyszło.
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2020 20:51 przez gałązka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:48 #737610

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64608
Naprawdę to Twoje pierwsze chlebki ????
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:52 #737611

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1014
  • Otrzymane dziękuję: 3721
Tak. Pierwsze w tym stuleciu można powiedzieć :D kiedyś miałam epizod, ale wylądował w koszu.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:55 #737613

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6149
  • Otrzymane dziękuję: 22450
Witajcie dlaczego chlebek po upieczeniu jest ok ,a na drugi dzień się kruszy i w każdym kolejnym ? wręcz się rozpada ? :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:55 #737614

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64608
A zatem nie masz powodów do wstydu czy wyrzutów sumienia - niczego nie schrzaniłaś. Chleby wyglądają naprawdę apetycznie - piekłaś wg konkretnego przepisu ?

Bogusiu - masz na myśli chleb na zakwasie ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2020 20:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 20:57 #737615

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1014
  • Otrzymane dziękuję: 3721
W środku jest taki
20201207_205518.jpg

Przepis:
zakwas w słoiczku 200ml plus 150g. wody i 150 g. mąki żytniej. Wyrosło. Tyle zakwasu koleżanka mi dała i miał być na jeden chleb.
500 g.mąki
zakwas
300g, wody
łyżeczka soli.
Wszystko razy 2.
Za mało soli i chyba za mało wyrabiany.
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2020 21:02 przez gałązka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, ewakatarzyna, Bobka, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:03 #737620

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6149
  • Otrzymane dziękuję: 22450
Aniu nie na drożdzach ,jest pulchny cudny ,eh wyrzuca mnie z kompa od kilku dni namiętnie.Nie moge nic dokończyć na wątkach.
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:09 #737623

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1014
  • Otrzymane dziękuję: 3721
Adasiowa, ja mam swoje lata to jakaś całkiem zielona nie jestem, bo jakieś ciasta, rogaliki popełniam, ale niechętnie gdyż mi się nie chce. A teraz mam jakiś napad szału.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:12 #737626

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64608
Gałązko, upiekłaś świetny chlebek, naprawdę podoba mi się. No i ten kolor ... myślałam, że jest z dodatkiem dyni :)
Odkąd piekę chleby czy bułki, wykorzystuję różne przepisy i po upieczeniu piszę sobie zalety i wady, aby nie powtórzyć jakiegoś błędu podczas kolejnego pieczenia. Chociaż sporo zależy od siły zakwasu, zaczynu, jakości mąki, etc... Mimo wszystko każdy własny chleb jest bezcenny.

A szalej do woli :) ciesz się tym :)

Bogusiu - miałam identyczną sytuację, gdy piekłam chleby na samych drożdżach i zwykłej mące pszennej ( 550 ). W dzień wypieku chlebek był wspaniały ( a najlepszy jeszcze ciepły ), a na drugi dzień ... już mniej ;-)
Dlatego zdecydowałam się na zrobienie zakwasu - takie pieczywo im jest starsze, tym lepsze, a po 4-5 dniach zachowuje wszystkie swoje cechy.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2020 21:13 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:16 #737628

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3685
  • Otrzymane dziękuję: 19630
Bogusiu, a pieczesz z jakiej mąki?Ja co prawda doswiadczenia dużego nie mam, ale od marca trochę już chlebów napiekłam. Zaczynałam od mąki pszennej, później zaczęłam dodawać pełnoziarnistą (pszenną lub żytnią) i żytnią. Zawsze sypię "na oko". Zauważyłam, że kiedy dam zbyt dużo (ponad połowę) żytniej, nastepnego dnia chleb zaczyna się kruszyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:19 #737630

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 7815
Można zgadywać, ja nie piekę na drożdżach bo mi właśnie też się kruszył, po kilku próbach odgadnięcia przyczyny przeszedłem na zakwas
Chleb może się kruszyć bo zbyt długo rósł, za dużo było mąki, był za słabo wyrobiony, albo pieczony w niskiej temperaturze.

Tak mam zanotowane, podobno można dodać ze dwie łyżki oliwy to będzie mniej kruchy, ja do tego etapu nie doszedłem.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:30 #737635

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1014
  • Otrzymane dziękuję: 3721
Adasiowa, ja nigdy nic nie zapisuję, bo mnie się wydaje, że będę pamiętała :D jasne...O, jadłam taki z dynią, ale był smaczny! Muszę pomyśleć, gdzie to było i zorganizować przepis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 21:34 #737638

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64608
To lecimy :happy:

BUŁECZKI DYNIOWE

Co prawda to bułeczki, a nie chleb, ale spróbować warto. Idę dokarmić zakwas :coffe:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 22:58 #737652

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Bogusiu, piekę chlebek na drożdżach, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny:

400 g mąki pszennej (lub 300 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej)
350 g ciepłej wody (nie gorącej)
20 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

- drożdże i cukier rozpuszczam w wodzie
- dodaję mąkę i sól
- mieszam łyżką
- przykrywam ściereczką
- czekam 1 godzinę na wyrośnięcie

Foremkę smaruję masłem i obsypuję mąką.
Po wyrośnięciu rzadkiego ciasta przekładam je do foremki. Tutaj super się sprawdza silikonowa szpatułka.

20201207_224529.jpg


Foremkę przykrywam ściereczką na 0,5 godziny.

Piekarnik góra-dół bez termoobiegu:
- 10 minut bez przykrycia
- 40 minut z przykryciem
- 5 minut bez przykrycia

Tak przykrywam foremkę z chlebkiem:

20201207_215730.jpg


A tak przykrywam dwie foremki (piekę od razu dwa chlebki, wtedy przygotowuję każdą porcję w osobnym pojemniku, gdzie jeden ma 2 litry):

20201207_215752.jpg


Chleb na drugi dzień wygląda tak:

20201207_215825.jpg


Ciasto można zmieszać z czarnuszką, siemieniem lnianym, słonecznikiem - co kto lubi. Można wierzch obsypać płatkami owsianymi, nasionami dyni...
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, aga, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 23:13 #737654

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3462
  • Otrzymane dziękuję: 7398
Jeżeli ktoś piecze na zakwasie i myśli, że to nie na drożdżach to się grubo myli. :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 07 Gru 2020 23:38 #737656

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6149
  • Otrzymane dziękuję: 22450
Kasia ,Aniu <Edytko ,Andrzeju :flower1: M piecze :happy4: ale z tego co pytałam to ,orkiszowa ,lub jakaś grubo ziarnista 2 ,3 łyżki reszta pszenna,nie możemy jeść na zakwasie :sad2:
Edytko zapisuję przepis :drink1: :hearts:
Na zakwasie jest dobry ,ale zołądek nie chce :lev:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.736 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum