TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 19:23 #509645

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 434
Zrobiłam ciasto z cukinii wg poniższego przepisu.Nie jestem autorką przepisu.Wycięłam go kiedyś z gazety,ale oczywiście nie pamiętam z jakiej.

2 szklanki maki pszennej
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1 cytryna
1 szklanka startej cukinii
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka dokładnie ubić z olejem.Z cytryny zetrzeć skórkę,a z połowy wycisnąć sok.
Do jajecznej masy dodać maślankę,cukier,skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Cukinię zetrzeć na tarce - na średnich oczkach i dodać do masy.Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Krótko wymieszać.Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem,lub posmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką.W przepisie podany jest rozmiar keksówki - 11x26cm.
Piec ok.50 minut w 180 stopniach C.Przechowywać w chłodnym miejscu.
Jest pyszne z wyczuwalnym zapachem skórki cytrynowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 19:42 #509650

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
A wiesz Kajusiu, że wykorzystując ten przepis można z powodzeniem upiec ciasto marchewowe lub dyniowe? Wystarczy zamiast startej cukinii zastosować jedno lub drugie warzywo i mamy całkiem fajną odmianę zdrowego, pysznego ciacha :) Czasami dodaję skórkę pomarańczową, albo mieszankę cynamonu ze startymi goździkami, albo bakalie .... Począwszy od października to obowiązkowe ciasto w każdy weekend. A jak pachnie w domu :hearts:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 20:40 #509666

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11980
  • Otrzymane dziękuję: 7314
Aniu, mam jedną dynię muscat i lada moment jednego białego dzika - baardzo dumna jedtem, że udało mi się tak pięknego dziczka wyhodować :happy: Doradź, jakie jest ich najlepsze przeznaczenie :hug:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 20:56 #509669

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
A ja zrobiłam dziś następny dżem tym razem dynia + kiwi 1,5kg dyni już oczyszczonej i obranej 1kg kiwi 0,8 kg cukru 1 papryczka (dziś Lemon Drop)starta na drobnym tarku.
smażyć aż dynia będzie szklista jednolita.
Wyszło mi trochę za słodkie bo Candy Roster to bardzo słodka dynia i później musiałam dodać jeszcze 1 cytrynę. Ale końcowy efekt OK. Trochę mnie denerwują nasionka z kiwi, ale smak i kolor wspaniałe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, whitedame

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 21:15 #509675

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Alinko, z obu dyniek zazwyczaj robię puree ( piekę w piekarniku do całkowitej miękkości, studzę i blenduję ), które następnie zamrażam. Muscata wykorzystuję do zup, a dziczka, ze względu na słodki miąższ, do ciast, racuchów.
Jeśli nie robię puree, to wówczas muskat jest po prostu pieczony z oliwą i ziołami, zapiekany z mięsem i sosem beszamelowym, w ubiegłym roku był podstawą do zrobienia keczupu, możesz śmiało zużyć jej część na placuszki z serem . Myślę, że biały dzik z kolei nadawałby się także na przetwory typu dżem - i tutaj pomysł Emalki będzie strzałem w dziesiątkę, chociaż miąższ tej dyni jest raczej suchy niż wodnisty, ale spróbować nie zaszkodzi.

Emalka, czy dynia i kiwi pokrojone w kawałki ? czy też starłaś na tarce ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 21:40 #509687

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Kiwi kroiłam na kawałki ona się rozpadło bardzo szybko. Dynie z początku tez kroiłam, ale ta odmiana ma bardzo zbity miąższ na tarku o grubych okach było mi szybciej. Właściwie to chyba nie ma znaczenia, bo wszystko zrobiło się jedna masa o przyjemnym seledynowym kolorze.Na gorąco jest pyszny zimny to jutro zobacze.
U mnie idzie litr dżemu na tydzień (4 słoiki), więc trochę mi go potrzeba.
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2016 21:44 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 06 Lis 2016 21:44 #509688

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Dzięki Emalko, już wiem, co będę robić w weekend, a w tygodniu szukam kiwi w dobrej cenie ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Lis 2016 12:57 #509741

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 434
Z dynią piżmową nie wyszło takie smaczne jak z cukinią.Z marchewką,lub burakami bo też takie ciasto kiedyś zrobiłam jeszcze nie próbowałam.Najlepsze było z tych małych kulistych cukinii.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Lis 2016 21:51 #509841

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
słowikowo wrote:
Betulko ,sorry , dopiero zauważyłam wpis Twój. Ja robiłam z dyni Bambino jak masz inną dyńkę to też będzie dobra
Ciasto wcale nie jest pracochłonne , polecam szczerze :)

Dzięki za informacje. Ja niestety też dopiero dziś zobaczyłam Twojego posta. Nie wiem czemu, ale nie zawsze pojawia mi się informacja o nowych wpisach w wątku.
Ciasto planuję zrobić na 11-go listopada. Naszą rodzinną tradycją na obiad tego dnia jest zupa dyniowa, gęsina i rogale świętomarcińskie. Twoje ciasto ma szansę stać się częścią tej tradycji :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): słowikowo

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Lis 2016 22:32 #509847

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2535
  • Otrzymane dziękuję: 3369
Nasze święto dziękczynienia. Z gęsią zamiast indyka. U mnie też. :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): słowikowo, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 07 Lis 2016 23:20 #509864

  • słowikowo
  • słowikowo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 660
  • Otrzymane dziękuję: 1023
Betulko , smacznego :flower1:

Kilka podobnych przepisów wykorzystałam , ale ten odpowiada mi najbardziej :)

015ff8d397.jpeg


CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

20 dag. cukinii ( środek z pestkami wyrzucamy )
20 dag. cukru
15 dag. masła rośl.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
szczypta soli
20 dag. mąki
1 tabl. czekolady gorzkiej
5 dag. zmielonych migdałów

Masło utrzeć z cukrem , dodac sól ,jaja .
Czekoladę roztopić ,wlać do masy wciąż ucierając
Cukinię nieobraną ze skórki starkować na tarce z grubymi oczkami, dodać do masy , wymieszać. Na koniec dodajemy ; zmielone migdały , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto pieczemy 55 min. w temp. 180 *C

Łatwo , szybko i potem bardzo przyjemnie ;) smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): tilia66, Adasiowa, Emalia112, Armasza, otojolka, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Lis 2016 14:17 #510444

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Elu! Zrobiłam Twoje dyniowe 3-bit. Rodzinka wydała werdykt - PYCHA. Ono smakuje tak dobrze jak wygląda. Dzięki za podzielenie się tym przepisem :thanks:
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): słowikowo

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 18 Lis 2016 22:14 #511318

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Ciasto na pizze
Składniki 1/2l pure dyniowe
ok1/2 kg maki
jajko, 5 dkg drożdzy
Ćwierć szklanki mleka do rozpuszczenia drożdży.
Drożdze rozpuścić poczekać 15-20 min. potem wszystkie składniki wymieszać i zagniatać ciasto. dosyć długo az będzie gładkie. Maki moze być mniej lub więcej w zależności jak gęsta jest dynia. Ciasto odstawić w cieple by ruszyło ok godz. Podzielić ciasto na 5 czesci rozwałkować cienko i piec w piekarniku 180 st 10-15 min. Ułozyć składniki posypać serem i piec jeszcze 10 min.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Gru 2016 00:12 #512955

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6936
  • Otrzymane dziękuję: 7405
Mam na przechowanie sporo dyń i niektóre muszę szybko przerobić, bo widze ze długo się nie utrzymają: Zrobiłam dzis
Cukrowe pikle z dyni.

1,5 kg kostek słodkiej dyni
3 szklanki octu jabłkowego 5%
2 szklanki wody
2 szklanki cukru pudru
20 czarnego pieprzu
2 papryczki Thai Hot
15 całe gożdziki
10 ziele angielskie owoce
2 laski cynamonu, rozgniecione (nie mielonego)
1 liść laurowy

W dużym garnku wymieszać ocet, wodę i cukier. Podgrzać do rozpuszczenia cukru
pieprz, goździki, ziele angielskie, pokruszone cynamonu i liść laurowy zawinąć w gaze (zrobić taki woreczek z gazy}
Włożyć do garnka z zalewą, kawałki dyni i worek przypraw. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować dynie w zalewie przez 30-40 minut, aż kawałki będą przezroczyste i widelec-miękkie.
Gdy dynia jest gotowa, kładziemy ją do przygotowanych słoików.Kawałki dyni muszą być przykryte zalewą pozostawiając 1cm wolnej przestrzeni nad powierzchnią.
Pasteryzujemy (słoiki 0,5l) 20 minut od chwili wrzenia wody.
Jemy po 2-3 tygodniach.Nadaje sie do ciast np pierniki keksy itp , deserów a także do mięs.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Dyniowy straganik 16 Lut 2017 19:44 #523682

  • bdan
  • bdan's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 83
  • Otrzymane dziękuję: 28
Nie mogę się na chwile obecna podzielić nasionkami, ale chciałam sie z Wami podzielić przepisem na ciasto/chlebek dyniowy. U mnie w rodzinie bardzo to ciasto lubią...

Przepis zamieszczony jest w wątku kulinarnym :)

piekłam go w wersji oryginalnej i z drobna modyfikacją (wymiana masła na olej kokosowy, i cukru na ksylitol.

Aniu, może to nie jest właściwe miejsce na zamieszczenie przepisu, ale raczkuje dopiero na tym forum. Jeżeli trzeba ten wpis gdzies przenieść, to proszę o usuniecie i wskazanie, gdzie należy go przenieść
Danka
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 21:12 przez Adasiowa.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 16 Lut 2017 19:57 #523687

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9432
  • Otrzymane dziękuję: 14022
Poniższy przepis ( pochodzący z bloga kulinarnego poświęconego zdrowemu odżywianiu ) podesłała nam Danusia :)


CHLEBEK DYNIOWY

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka puree z dyni
2 łyżki mąki, najlepiej razowej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
70 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru/miodu/słodzika
łyżeczka sody
aromat waniliowy lub inny ulubiony
łyżeczka cynamonu
gorzka czekolada lub cukier puder

W misce mieszamy jajka z puree z dyni i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy jogurt, mleko, masło, mąkę, siemię lniane, aromat i mieszamy. Wrzucamy bakalie, a następnie cukier, cynamon i sodę. Mieszamy wszystko dokładnie, np. mikserem i przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut, do zarumienienia. Gorące posypujemy cukrem pudrem lub odstawiamy ciasto do wystudzenia i dekorujemy polewą.
Robimy polewę z gorzkiej czekolady - rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, dodając 3-4 łyżki wody. Polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2017 20:37 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Lip 2017 08:11 #556745

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Jedna z moich ulubionych potraw z cukinii. Przepis z magazyny "Kuchnia" publikowany przez Tessę Caponi-Borawską.

Zucchine alla parmigiana

4 cukinie, 2 łyżki oliwy, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, natka pietruszki (drobno posiekana), drobna sól morska, 100 g startego parmezanu

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cukinie kroimy w plastry lekko na skos. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, układamy plastry cukinii i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zezłocą. Doprawiamy natką i solą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i przyrumienił.

Można jeść jako dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Ja często podaje na grilu. Zamiast wkładać do piekarnika wrzucam na kilka minut na grilla. Zamiast parmezanu można użyć innego lubianego długo dojrzewającego sera.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Malkar, Adasiowa, Emalia112, Zofix

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 23 Lip 2017 16:43 #556995

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
patisony nadziewane zrobiłam wczoraj na obiad.
Patisony przekroić tak, aby uzyskać 2 "talerze" z każdego, wydrążyć środek z nasionami- wyrzucić. Patisony posmarować pastą z oliwy, czosnku, soli i zielonej pietruszki (nie żałować). Ugotować kaszę bulgur, może też być inna kasza np. jęczmienna czy ryż. Pieczarki drobno pokroić i posmażyć. Wymieszać kaszę z pieczarkami, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Nałożyć nadzienie do patisonów, wstawić do piekarnika i upiec. Ja dałam do zimnego piekarnika nastawionego na 150 st, piekłam do "miękkości". Blaszkę pod patisony wysmarować oliwą, dobrze też podlać patisony odrobiną wody.

Podobny przepis znalazłam w necie, troszkę przerobiłam, czegoś tam nie dałam, bo nie miałam. Nie spodziewałam się, że wyjdzie takie smaczne. Ze zrozumiałych względów zdjęcia niet.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Kasionek, Betula, Zofix

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 1.353 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum