TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 15:30 #416317

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Emalio, muskata z biedronki już dawno zjadłam, nigdy bym muskata "zwyklakiem" nie nazwała :) , były jeszcze takie pomarańczowe, takie dynie dyniowate ;) jak tu www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/...icze-dyni_40037.html nie wiem czy się nadaje na bakalie :unsure:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 15:43 #416319

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
To jest dynia Gomez, Ania z niej robiła przetwory; stokrotkagazetka.pl/owoce-i-warzywa/dynia-jadalna-gomez-1kg/ Do niej podobny jest Mały Miś tylko trochę mniejszy. Zobacz na cenę nasion to uwierzysz, ze to przebój tego roku. Ja mojego mMisia zużyłam na placki racuchy i zupę, a resztę mi ukradli z działki. Jest śliczny nieduży, tak że do reklamówki dobrze włożyć. Rozumiem złodziei, też bym kradła Misia, a nie paskudną Butercup.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 16:07 #416322

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Potwierdzam przydatność Gomeza. Dobry na marynaty (fotkę wstawiłam w przetworach) i do kandyzowania, nie rozpada się. Nasionka jutro wyślę do Ani.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 16:39 #416326

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, nawet nie wiedziałam że mam takie dobre dynie :) ,
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 17:03 #416329

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Tilio, tego Gomeza widywałam już w marketach gdzieś od 2 lat, ale myślałam, że to jakieś badziewie. Dopiero pod wpływem Ani zainteresowałam się nim i nie żałuję. Spróbuję wyhodować u siebie, zobaczymy co mi wyjdzie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 18:25 #416346

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko :)
Proszę więcej nie pisać takich niemądrych słów ! Ty i kiepski przekaźnik :jeez: .... nie znam Strzelca, który nie potrafiłby w jasny i klarowny sposób przekazać nawet trudnych treści, nie mówiąc już o tych z pozoru banalnych. Niektórzy ( np. Ty )w prostych, "żołnierskich" słowach wytłumaczą każdą zagadkę , podczas gdy inni ( np. ja ) owiną wszystko w bawełnę nieraz tak bardzo, że zamotają się i namieszają :)
Dziewczyny robią wspaniałą robotę, nawet nie marzyłam o takim odzewie ... ale dynie są tego warte :happy:

Romeczko :)
Muszę Cię publicznie uściskać :hug: za ogrom niewdzięcznej pracy, którą wykonałaś w imię mojego "widzimisię" ... bez Ciebie na Straganiku zapanowałby bałagan, krótko mówiąc: bajzel; w tej chwili wątek zaczyna mieć ręce i nogi - przynajmniej w sferze systematyki. Bardzo Ci dziękuję - otrzymujesz wirtualny Dyniowy Medal Zasługi :kiss3:



A z Bambino koniecznie zrób keczup wg przepisu Nusi ( przed chwilką skończyłam pasteryzować kolejną partię słoików )oraz kandyzowaną wg receptury Emalii :)

Jagódko :)
Ja również mam wielką nadzieję, że razem będziemy kontynuować Straganikowe zmagania z dyniami, zwłaszcza, że najtrudniejsze kroki dopiero przed nami - wysiewy, odpowiednie podłoża, pielęgnacja rozsad, wysadzanie na grządki na właściwym stanowisku, nawożenie, etc. to wbrew pozorom poważne tematy :teach: Przyznam szczerze, że sama mam nadzieję sporo nauczyć się od doświadczonych Straganiarek :)
Wiesz jednak, że "do tanga trzeba dwojga" - wszystko będzie uzależnione od dobrej woli i chęci pozostałych uczestników.

Emalia i Nusia już doradziły, jakie odmiany dyni nadają się do przetworów; ponieważ robiłam dyniowe bakalie zarówno z dyńki w typie halloween ( dynia "dyniowata" ;-) ), jak i butternuta, to mogę zaryzykować stwierdzenie, że o niebo lepiej sprawdził się butternut - kosteczki nie straciły fasonu i są przyjemnie ususzone, a w środku mięciutkie. Z kolei "halloween" po obróbce w syropie ma ładniejszy kolor i jest słodszy, ale bardziej "ciapowaty", jednak w cukrze pudrze utrzymuje formę.
Butternuty jeszcze są dostępne w Biedronce.
Zresztą .... pamiętacie czasy, kiedy na ryneczkach królowały najzwyklejsze dynie ??? Dopiero od niedawna "halloween" zaczął pojawiać się w warzywniakach, potem triumfy święciły hokkaido, a obecnie - mamy dyniowy boom :hearts:

Na zakończenie donoszę uprzejmie, że dotarły pestki od Nusi na akcję wymiany ( dziękuję kochana za bardzo skrupulatne i piękne zapakowanie nasionek ! ) i koperta od Arturo :)

Kiedy otrzymam pakiet od Jagódki ( Tilli ), zrobię najnowszą aktualizację, a teraz wracam do kuchennego zacisza aby sfinalizować zupę z dyni z mlekiem kokosowym :woohoo:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, nusia

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 19:18 #416360

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
No, kamień z serca Anusiu, czyli nasza poczta tym razem się spisała, chociaż powoli.

Co do zasług na Straganiku, to Ciebie należałoby przede wszystkim uściskać! Twój entuzjazm pozwolił na rozwinięcie się unikalnego wątku, który jest nie tylko platformą wymiany nasion ale również miejscem, gdzie wymieniane są doświadczenia odnośnie poszczególnych odmian i ich zastosowania w praktyce, a także inne "dyniowe pogaduszki", jak to na straganie.
No i bezcenne, życzliwe dziewczyny - moderatorki, Roma i Hiacynta!!! Roma nie pozwoliła umrzeć wątkowi śmiercią naturalną a Hiacynta aktywnie włącza się do dyniowego wątku kulinarnego i oddaje nasionka swojej fantastycznej dyni nn.
A Emalia,... ile cennych rad wnosi! Nasionka dostarcza. A Tilia,.. oddaje z dobrego serca nasionka zakupione na alle.... Nie mam dla Was wszystkich słów uznania.
Wszystkie jesteście dla mnie idealnym przykładem "slow food movement". Jak Bea.
Nawet mi nie szkoda, że inni hodowcy dyń z tego forum pominęli ostentacyjnym milczeniem ten nowy wątek...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 19:31 #416363

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu, ja jeszcze doślę nasionka Hokkaido, czy raczej Uchiki Kuri powinnam napisać :think: , mam około 50 wysuszonych nasionek. Wiem, że to żaden rarytas przy tym, co opisujecie, ale ja robię z niej placki, zupę, frytki, piekę i w każdej postaci jest genialna :drool: . A robię tylko z niej, bo... zostało mi jeszcze 14 sztuk do skonsumowania :happy3:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 20:46 #416385

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, Twoje dynie to rarytas właśnie, w końcu kto ma dynie z wieloryba..... :funnyface:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 21:06 #416397

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Spakowane, jutro wysyłam do Ani:
- 60 nas. Butternut Orange (Sonca), z własnej uprawy, raczej nie powinny być "skundlone" (nie miałam innej piżmowej), to na razie wszystko, sobie zostawiłam 5 nasionek, ale jak będą chętni to jeszcze 2 dyńki leżakują i będą nasionka, proszę tutaj zgłaszać, gdy zabraknie,
- 60 nas. Gomeza, wydłubane z kupnej dyni, lojalnie uprzedzam, że może to być F!, ja jednak zaryzykuję i posadzę, bo dyńka "warta grzechu", mam jeszcze dużo nasion, jak zabraknie, to proszę zgłaszać.

Nasiona Silver Edge jeszcze nie wyschły, jeśli będą amatorzy, to wyślę. Na razie nikt się tą dyńką nie interesował, poza moimi dziećmi, które już próbowały dobrać się do pestek, ale dostały halt.
Leżakuje jeszcze Delicata i Jet. Pewnie pójdą niedługo pod nóż, to pokażę fotki. Nasionka, oczywiście, zabezpieczę.
Ponadto leżakuje: Hokkaido, Muscat i 2 Ambary i mam jeszcze nasionka Rouge. Z zestawienia widzę, ze jest ich sporo, ale gdyby zabrakło to jestem do dyspozycji.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 21:26 #416404

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nusiu ... A Ty ? Gdzie w tym wszystkim jesteś Ty ? Dlaczego nie uwzględniłaś swojego wkładu w rozpropagowanie dyniowej idei ? Straganik bez Ciebie, bez Twojego zaangażowania w opisy i charakterystykę uprawianych przez Ciebie odmian, bez wnikliwej analizy chociażby "kabochy" nie byłby tym, czym się stał - mam wymieniać dalej ;-)?
Wszyscy TU obecni są miłośnikami, entuzjastami i pasjonatami tego "słońca jesieni", jakim jest dynia i każdemu z Was należą się wyrazy uznania i szacunku nie tylko za dzielenie się wiedzą, ale przede wszystkim za życzliwość i wyjątkowo sympatyczne podejście do tematu.
Dlatego byłam zszokowana, że jedna z nas została w pewnym miejscu publicznie znieważona za niewinne, żartobliwe słowa z domieszką ironii i szczyptą zdrowego humoru - bardzo przepraszam za tę prywatną wstawkę, ale uważam, że w naszej Oazie takie zachowanie powinno być napiętnowane :mad2: - Romeczko, przepraszam za wtrącanie się ....

Markito :)
Hokkaido ma mnóstwo zwolenników ze względu na kulinarną wszechstronność, niewielkie rozmiary samej roślinki i dużą plenność. Zauważ, że od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy i fanatyków dyń; była pierwszą, ogólnie dostępną dynią odbiegającą od rynkowych standardów i od razu zdobyła serca ( i żołądki ) wielu ludzi ;-) Nieważne, czy jest rarytasem, czy nie - najważniejsze, że Ty się zaprzyjaźniłaś z dyńkami dzięki Hokkaido :)
Przysyłaj więc pestki, a dynie jedz na zdrowie :hearts:

Sieriko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 23:05 #416432

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Dzień dobry. Cały dzień się tu czaję. Aż mnie Lucynka wywałała do tablicy. Bardzo bym chciała kilka sztuk - hokkaido,buternut i co jeszcze każecie. Do ciasta,zupy,leczo,salsy, i na słodką marynatę. Mogę i 2 ary obsadzić i 5 jak się uprę.
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 30 Lis 2015 23:14 #416434

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
OK Jola dzisiaj to już dziewczyn nie ma ale jutro pewnie pouzgadniają z Tobą co obsadzisz.
Kopertę wyślij do Ani. Myślę, że w przyszłym roku, będziesz Chwalić się swoimi wyrobami z dyń.
Aniu wstaw jeszcze raz swój adres ale takimi dużymi literami, by rzucał się w oczy. Bo wiesz tych stron jest coraz więcej i ciężko szukać.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Gru 2015 07:19 #416444

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Szybciutko, w biegu wstawiam adres :)
Jolu, witamy serdecznie wśród dyniowo zakręconych :kiss3: Odezwę się jak zawsze wieczorem ....

ANIA JANISZEWSKA
SALON KOSMETYCZNY DLA PSÓW "PANKRACY"
UL. JAROCHOWSKIEGO 42
60-239 POZNAŃ


do zobaczenia ..,
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 01 Gru 2015 07:53 #416446

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aniu, czytam wątek - jako wielbicielka dyni, bez stosownego na nią miejsca w ogrodzie - i zachwycam się...
Może kiedyś będzie mi dane hodować i cieszyć się smakiem własnych produktów ziemi...
Pozdrawiam gorąco! :kiss3:
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 01 Gru 2015 13:59 #416477

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Nasionka wysłane.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Gru 2015 14:31 #416482

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Nie wytrzymałam dzisiaj, tak patrzyłam na te moje dwa Gomezy i ostatnią Hokkaido, a tu dopiero początek grudnia, wsiadłam w samochód i pojechałam trochę dalej od domu, na polowanie :crazy: , wróciłam z sześcioma butternutami i dwoma kundlami każdy po cztery kilo, jeszcze raz muszę się wybrać i będę spokojna.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 01 Gru 2015 15:05 #416487

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Iwonko, jak ja Ci zazdroszczę tej możliwości swobodnego poruszania się...Też wsiadłabym w samochód i ruszyła na polowanie. Aż mnie nosi. Ale nic to! Jutro chyba wezmę wózek na zakupy i wyruszę autobusem przez pół miasta do Tesco. A pojutrze do Auchan, ale to już przez całe miasto, jakieś 20 km. W pobliskiej biedronce i stokrotce posucha. A ryneczki...szkoda mowy. Daleko im do wypasionego dyniowego rynku, który pokazywała Ania. Żadnej dyni...

A skąd wiesz, że nabyłaś kundle? Jeśli kupowałaś w którymś z marketów, to nie są to kundle. Fakt, najczęściej nie ma tam wpisanej prawidłowej nazwy, ale zwykle takie sieci zaopatrują się u renomowanych hodowców. Wstaw fotki, to może dojdziemy nazwy.
Ja zaraz spróbuję sfocić coś z "arystokracji dyniowej", tzn. zielonego acorna, którego próżno szukać na ryneczkach czy w marketach.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum