Melduję, co następuje
Dotarły dzisiaj pestki od Jagódki ( Tilii )i Emalii
Łącznie z nasionkami, które przysłała Nusia, mamy całkiem pokaźny zbiór nowych odmian !!! Wstępnie podliczyłam ilość pesteczek każdej z dyniek ( ło matko, możemy zakładać firmę wysyłkową
)i powiem Wam, że stanowimy bardzo profesjonalny Straganik. Powinnam robić podsumowanie tygodnia w najbliższą niedzielę , ale powiem szczerze, że nie mogę się doczekać aktualizacji i chyba zrobię to wcześniej, w piątkowy wieczór. Chyba, że życzeniem społeczności będzie jeszcze wcześniejszy wykaz - zawsze jestem do usług
Jeszcze raz BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ Jagódce, Nusi i Emalii za uatrakcyjnienie straganikowej oferty, za czas poświęcony na bardzo staranne zapakowanie pesteczek
oraz za niezwykłą życzliwość i WSPÓŁTWORZENIE wątku
Joliś
Witamy ponownie tym razem wieczorową porą - zanotowałam skrzętnie Twoje zamówienie - a co do trzeciej odmiany dyni byłoby nam łatwiej coś zaproponować, gdybyśmy znały Twoje preferencje kulinarne, skoro znamy już areałowe
Jagódko
Kupiłaś butternuty, tak ? Świetnie
Na pocieszenie Twoje i Nusi powiem, że jeszcze trzy lata temu o takim wyborze odmian na targowisku mogłam tylko pomarzyć, a blog Bei czytałam ze ""łzami w oczach" zazdroszcząc możliwości zwiedzania prawdziwych dyniowych farm. Na szczęście zdecydowanie idzie ku lepszemu! Najśmieszniejsze jednak jest to, że o takim bogactwie dyń na jednym ryneczku dowiedziałam się od blogerki z ... Warszawy
, która odwiedziła nasze koziołkowe miasto specjalnie dla Jej Wysokości Dyni.
Waniliowy Szampan - moje dwa ukochane smaki w jednym
Nusieńko
Dziecko kochane, zaczynam poważnie martwić się o Ciebie ... jak widzę, wirus dyniowej zarazy zawędrował już bardzo daleko ...a najgorsze jest to, że nie wynaleziono dotychczas lekarstwa na tą chorobę
Przyznasz jednak, że to bardzo sympatyczna forma dolegliwości ?
Acorny, moim skromnym zdaniem są jednymi z lepszych dyń zwyczajnych - malutkie, nie zajmują dużo miejsca, są plenne, a co najważniejsze - wielce smakowite
Ten Twój zielony powinien przypaść Wam do gustu - orzechy laskowe z pieprzem, mniam! rezerwuję sobie choć jedno nasionko
Jeta i obowiązkowo piszę się na
Silver Edge - w końcu muszę zrobić bakalie w typie skórki cytrynowej !!! Te pomarańczowe kosteczki w cukrze pudrze musiałam bardzo sprytnie schować, aby doczekały do wigilijnego keksu.
Zaproponowałaś bardzo pomocne rozwiązanie w kwestii przejrzystości spisu treści zamieszczonego na początku straganikowego wątku - mam nadzieję, że nasza
Romka spojrzy przychylnym okiem na kolejne chciejstwo
?
Emalio
Również zgłaszam akces do zakupu w Estonii ( mam sentyment do tego kraju - prowadzą stały monitoring gniazda bociana czarnego podczas sezonu lęgowego- transmisja jest na bardzo wysokim poziomie ); moje szwajcarskie nasiona kupowałam w lutym tego roku od znajomej z Pomorza, która zamawia hurtowo pestki z tamtejszej strony internetowej i później rozprowadza wśród chętnych - ceny nie były porażające, ale w naszym przypadku zakup w Estonii powinien być bardziej korzystny. Pobieżnie doczytałam o wysyłce zagranicę - wysyłają do krajów UE w ciągu kilku dni.
Osobiście zwariowałam na punkcie patisonów ....
Na marginesie mojego gadulstwa dodam, że pestki dyni bezłupinowej Miranda uprażone na odrobinie oleju są PRZEPYSZNE ! Od dzisiaj nie kupuję pestkopodobnych wyrobów w sklepie - fuj!
Uwaga nr 2 - na zupę, po kilku próbach z różnymi odmianami dyniek, najlepiej nadają się
buttercup, rouge d'etampes i
muskat prowansalski - są bardzo wyraziste; natomiast te z
bambino, butternuta, hokkaido są nieco mdłe, więc wymagają większej ilości przypraw. Dodatek mleka kokosowego złagodził dyniowy smak zupy i ją "osłodził" . Co kto lubi ....
Na zakończenie przypomnę tylko, że kolejna partia nasion powędruje do chętnych 14 grudnia - nadal czekam na koperty zwrotne od zainteresowanych.
Edytuję, ponieważ spotkała nas wielka niespodzianka -
ROMECZKO - nie znajduję obecnie słów wdzięczności za to, co zrobiłaś na pierwszej stronie wątku, więc pozwól, że wyściskam Cię ze wszystkich sił i z całego serca podziękuję
Ludzie!!! Mamy profesjonalny i czytelny spis treści - huraaaa