Deszczowo, ponuro, ciemno, ale ... jak mawia mój Adam : "kto ma dynie, ten nie zginie"
Zamiast piec pierniczki i ciasteczka Św. Mikołaja, zapchałam piekarnik blachami z butternutem i jakąś NN, która wykazywała podejrzane objawy zmiany koloru skórki, no i pieką się bidulki: butternut na zupę ( mam nadzieję, że zupa dyniowa nie będzie w wigilijnym menu zastępować tradycyjnego barszczu
), a NN na puree.
Z następnego butternuta planuję zrobić kolejną partię "bakalii" do świątecznego keksa.
W niedzielę wzięłam w obroty Blue Hubbarda, którego utarłam swego czasu na tarce i zamroziłam. Nadszedł jednak jego czas i sporządziłam z niego placki dyniaczane .... pychotka !!!! Dodałam tylko startą cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Placuszki wyszły pulchne, chrupiące na brzegach, w środku delikatne, puszyste, nieco słodkie, więc dodatkiem powinien być kleks kwaśnej śmietany ewentualnie jogurtu, a niekoniecznie cukru
Miąższ Hubbarda jest suchy, więc idealnie sprawdzi się właśnie w racuszkach ...
Emalio .... jakby to powiedzieć ... te dyniowe stworki przypomniały mi obchody Święta Zmarłych w Meksyku - ździebko upiorne, ale nie sposób nie docenić talentu twórcy
Nusiu
Acorny słyną z tego, że mają skórkę oporną na krojenie i obieranie, ale warto przyłożyć się do ich uprawy, ponieważ ich miąższ jest niezwykle smaczny i aromatyczny - jak sama zresztą zauważyłaś. Z własnego doświadczenia wiem, że nie zajmują dużo miejsca w warzywniku i są dość plenne ( o ile dopisze pogoda, oczywiście
). Generalnie to bardzo wdzięczne dyńki ... nawet do chrupania na surowo zamiast jabłka czy marchewki.
Nuśka - podziel się przepisem na sernik, bardzo poproszę ....
Bożenko
Czy uprzedziłaś może rodzinkę, że choroba dyniowa jest niebezpieczna i szybko się rozprzestrzenia
? Oczywiście, że będziemy się Tobą "opiekować" i liczymy na wzajemną wymianę informacji i doświadczeń. Mamy na to cały sezon.
W tym tygodniu zbieram jeszcze "zamówienia" na pestki;
dotychczas zgłosiły się następujące osoby:
- Gosia1704 - hokkaido, butternut, miranda, buttercup, rouge d'etampes, muskat prowansalski
- Art65 - hokkaido, piena di napoli, butternut, rouge d'etampes, miranda, thelma sanders
- Jaga14 - white flat boat, buttercup, butternut, rouge d'etampes, miranda, hokkaido, piena di napoli
- Nusia - white acorn, NN od Hiacynty, miranda
- Emalia - NN od Hiacynty
- OtoJolka - hokkaido, butternut, rouge d'etampes
- Mrówa - blue hokkaido, ibiza, butternut orange
- Bożenka - ogólnie: na dżem, pieczenie, soki
- Agulec - negocjacje trwają
Wymienione osoby bardzo proszę o potwierdzenie prawidłowego spisu zamówionych odmian i ewentualną korektę