TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 05 Gru 2015 16:03 #416975

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: Niewiele mogę na temat tej dyni powiedzieć, nasionka z all..o, nie jest to nasza bambino tylko taka, przynajmniej powinna być ;) cucurbitophile.fr/var/2077/var.php
A ja się dzisiaj ukulturalniam ;) idę na koncert "Pasjans dla dwóch" Turnau&Sikorowski :dance:
Do wieczorka :bye:
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 05 Gru 2015 17:50 #416986

  • mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1379
  • Otrzymane dziękuję: 484
Poproszę po trzy pestki Blue Hokkaido, Ibizy i Butternut Orange :)
Ostatnio zmieniany: 05 Gru 2015 17:51 przez mrówa.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 05 Gru 2015 18:32 #416994

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Gosieńko :)
Wszystko skrzętnie zapisałam - długopisem na kartce papieru, jako drzewiej bywało ( przyznam, że te komputerowe notatniki są bardzo przydatne, ale ulotne - czasami ki diabeł namiesza i znikają w tajemniczych okolicznościach .... nie to co porządny zeszyt :happy-old: ).
Po doczytaniu wpisu Emalii dołożę po dwie pestki i Karety, i muskata - co prawda są to duże dyńki, ale ich walory kulinarne .... bezcenne :)

Emalio :)
Dziękuję za czuwanie nad Straganikiem ;-) i za pomoc niezdecydowanym. Duży korbol musi zaleźć się w każdej kuchni - nie wyobrażam sobie obierania i kawałkowania kilku/kilkunastu małych dyniek np. na keczup czy inne przetwory, skoro mam pod ręką jedną, konkretną ... Nadwyżka zawsze trafia do zamrażalnika, albo w postaci puree z wcześniej upieczonej dyni, albo jako surowe wiórki starte na tarce.
Odebrałam PW od Bożenki, która zamawia pestki kilku odmian i również pozostawia wybór nam; obecnie czekam na nieco więcej szczegółów zamówienia.

Jagódko :)
A toż to piękna piżmowa jest :hearts: !!! Dziękuję kochana za link, a tymczasem życzę prawdziwego i zasłużonego odprężenia i potrzebnej Ci chwili relaksu - podzielisz się wrażeniami, mam nadzieję ?

Mróweczko :kiss3: witamy w naszych Dyniowych Progach ...
Twoje chciejstwo zostało skrupulatnie zapisane, a Ciebie poproszę tylko o kopertę zwrotną.


p.s. Nusieńko, Jagódko ....o żadnym stroiku mowy nie ma !!!! to, że jest piękny nie oznacza, że Emalia ma się z nim pożegnać; bardzo proszę o poszanowanie mojego veto ;-)Każda z Was zasługuje na najwyższe wyrazy uznania i szacunku,... Koniec dyskusji ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Dyniowy straganik 05 Gru 2015 18:37 #416995

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wyślij kopertę pod adres:
ANIA JANISZEWSKA
SALON KOSMETYCZNY DLA PSÓW "PANKRACY"
UL. JAROCHOWSKIEGO 42
60-239 POZNAŃ

Myślę, że Hokaido możesz posadzić więcej, ona nie jest za bardzo plenna. A, że jest wczesna, już w sierpniu jest taka;
IMG_00242.jpg

Więc do zimy tylko wspomnienie i zdjęcia po niej sa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Gosia1704

Dyniowy straganik 06 Gru 2015 10:55 #417073

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Ja też chętnie bym poprosiła o kilka pestek dyni , mam kawałek ogródka nie zagospodarowany , więc myślę że to miejsce dla dyni w sam raz.
Zrobiłam w tym roku dżem z dyni i baardzo rodzince posmakował , a przeglądając przepisy to można jeszcze dużo z dyni smakołyków przyrządzić :hearts:
Więc takie dynie które mają cienką skórkę najchętniej bym przygarneła i takie które do pieczenia i na soki są dobre...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 06 Gru 2015 13:23 #417095

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wyślij do Ani kopertę. Napisz tylko jak duży obszar chcesz przeznaczyć pod dynie. A jak masz dzieci to koniecznie posadz im Misiaczka. Jest świetny na soki zupu a, i porzeźbić w nim można.


Nie jest to Mały Miś, bo już
IMG_0135-2.jpg


nie mogłam nastarczyć moim wnuczkom dyń do dzieł artystycznych, pozbierałam jakieś niedojrzałe:
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 06 Gru 2015 15:15 #417108

  • Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Pozdrawiam wszystkich, Gosia
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 262
Dziękuję, że o mnie pamiętacie. Wczoraj byłam na imieninach i zasiałam dyniowe ziarno. Okazuje się, że nie tylko ja tak mało o nich wiem. Cała dyńkowa wiedza jakoś ominęła moją rodzinę, ale mam nadzieję być jej prekursorem. Dziewczyny marudziły, że chciały zrobić dyniowe przetwory, ale nic z tego nie wyszło, bo się rozpaprała. Miałam już taką wiedzę, że powiedziałam im, że użyły nieodpowiedniej dyni :teach: . Pochwaliłam się też, że mam się zamiar dynowo reedukować i że im jeszcze w przyszłym roku pokażę ile z takiej odpowiedniej dyni można zrobić :coffe: . Tak, że polecam się waszej opiece.
Adres Ani zanotowałam (na kopercie, w której siedzą nasionka od Nusi). Jeśli nie będzie okazji zrobić tego wcześniej to myślę, że najpóżniej w czwartek pobiegnę na pocztę z kopertą. W tygodniu praktycznie nie ma mnie w domu, ale może to się zmieni w przyszłym roku.
Pozdrawiam
:drink1:
Pozdrawiam wszystkich
:)
Gosia
Kwiecisty "Groch z kapustą"
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 15:01 #417228

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Wróciłam wreszcie do domu i wrócił też mój stary poczciwy dell po reanimacji, to mogę dołączyć do dyniowego towarzystwa na straganiku. Witam nowoprzybyłe "straganiarki" :kiss:
Dziś zabrałam się za zielonego acorna Jet i Hokkaido. Tak wyglądają po rozkrojeniu (Jet po lewej):


Dynie024.jpg


Jet bardzo trudno rozkroić, Hokkaido trochę łatwiej. Poszły do pieczenia, acorn w kawałkach, Hokkaido w połówkach (przeznaczam go na puree do sernika). Smak surowego Jeta jest zniewalający, trochę taki słodkawo-orzechowy, kawałek zostawiłam sobie do pogryzania.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 18:39 #417255

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Deszczowo, ponuro, ciemno, ale ... jak mawia mój Adam : "kto ma dynie, ten nie zginie" :) Zamiast piec pierniczki i ciasteczka Św. Mikołaja, zapchałam piekarnik blachami z butternutem i jakąś NN, która wykazywała podejrzane objawy zmiany koloru skórki, no i pieką się bidulki: butternut na zupę ( mam nadzieję, że zupa dyniowa nie będzie w wigilijnym menu zastępować tradycyjnego barszczu :supr: ), a NN na puree.

Z następnego butternuta planuję zrobić kolejną partię "bakalii" do świątecznego keksa.

W niedzielę wzięłam w obroty Blue Hubbarda, którego utarłam swego czasu na tarce i zamroziłam. Nadszedł jednak jego czas i sporządziłam z niego placki dyniaczane .... pychotka !!!! Dodałam tylko startą cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Placuszki wyszły pulchne, chrupiące na brzegach, w środku delikatne, puszyste, nieco słodkie, więc dodatkiem powinien być kleks kwaśnej śmietany ewentualnie jogurtu, a niekoniecznie cukru ;-) Miąższ Hubbarda jest suchy, więc idealnie sprawdzi się właśnie w racuszkach ...

Emalio :) .... jakby to powiedzieć ... te dyniowe stworki przypomniały mi obchody Święta Zmarłych w Meksyku - ździebko upiorne, ale nie sposób nie docenić talentu twórcy :devil1:

Nusiu :)
Acorny słyną z tego, że mają skórkę oporną na krojenie i obieranie, ale warto przyłożyć się do ich uprawy, ponieważ ich miąższ jest niezwykle smaczny i aromatyczny - jak sama zresztą zauważyłaś. Z własnego doświadczenia wiem, że nie zajmują dużo miejsca w warzywniku i są dość plenne ( o ile dopisze pogoda, oczywiście ;-) ). Generalnie to bardzo wdzięczne dyńki ... nawet do chrupania na surowo zamiast jabłka czy marchewki.

Nuśka - podziel się przepisem na sernik, bardzo poproszę ....

Bożenko :)
Czy uprzedziłaś może rodzinkę, że choroba dyniowa jest niebezpieczna i szybko się rozprzestrzenia ;-)? Oczywiście, że będziemy się Tobą "opiekować" i liczymy na wzajemną wymianę informacji i doświadczeń. Mamy na to cały sezon.

W tym tygodniu zbieram jeszcze "zamówienia" na pestki; dotychczas zgłosiły się następujące osoby:

- Gosia1704 - hokkaido, butternut, miranda, buttercup, rouge d'etampes, muskat prowansalski
- Art65 - hokkaido, piena di napoli, butternut, rouge d'etampes, miranda, thelma sanders
- Jaga14 - white flat boat, buttercup, butternut, rouge d'etampes, miranda, hokkaido, piena di napoli
- Nusia - white acorn, NN od Hiacynty, miranda
- Emalia - NN od Hiacynty
- OtoJolka - hokkaido, butternut, rouge d'etampes
- Mrówa - blue hokkaido, ibiza, butternut orange
- Bożenka - ogólnie: na dżem, pieczenie, soki ;-)
- Agulec - negocjacje trwają ;-)

Wymienione osoby bardzo proszę o potwierdzenie prawidłowego spisu zamówionych odmian i ewentualną korektę :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 19:02 #417257

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja się tak trochę wetnę nie na temat, ale jak ktoś ręcznie będzie chciał zapylać dynie żeby nie zaginął to tu jest link do instrukcji.
pumpkin.pl/content/r-czne-zapylanie#
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 19:09 #417260

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Jednym słowem świadoma koncepcja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 19:32 #417263

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Moim zdaniem temat jest jak najbardziej na miejscu Emalio :bravo: Co prawda do poczynienia tych kroków mamy jeszcze trochę czasu, ale zainteresowani uprawą "czystej" odmiany mogą zaopatrzyć się w gumki recepturki lub kawałeczki rajstop, aby w kulminacyjnym momencie nie dopuścić do cudzołóstwa ;-) Wbrew pozorom nie jest to operacja wymagająca szczególnego poświęcenia, aczkolwiek możliwa tylko tam, gdzie mamy codzienny dostęp do naszych podopiecznych ( u mnie niemożliwa ze względu na ogród weekendowy ).
Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości będziemy mogli bliżej przyjrzeć się tej metodzie ... hmmm... koncepcji ( Nusiu , strzał w dziesiątkę ! ) , no, chyba że Sejm coś uchwali :supr:

Wiadomość z ostatniej chwili - upieczona przed chwilą dynia NN okazała się ... makaronową. No i fajnie.

Dołączyła do naszego grona Milam, czyli Martusia, którą serdecznie witam w imieniu Straganiarek i zapraszam do udziału w pozyskiwaniu pestek ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 19:55 #417267

  • milam
  • milam's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 78
  • Otrzymane dziękuję: 172
Aniu dziękuję za miłe powitanie i witam cieplutko wszystkie Straganiarki. Jestem całkiem "zielona" w temacie dyń, a odwiedzając Dyniowy Straganik nabrałam chęci na ich uprawę. Nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian i tak wszechstronne zastosowanie dyń w kuchni. Proszę o pomoc w wyborze odmian dla początkującego "dyniomaniaka".
Pozdrawiam Marta
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 19:58 #417268

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie, no wszystkich nie musimy tak traktować, tylko jedną na krzaku. . Może zakwitnie z soboty na niedzielę, jej pestki będą święte, a reszta do zjedzenia.Elita to Elita. Jestem ciekawa, czy wszystkie F1 sa w ten sposób traktowane.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:03 #417270

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
milam Najpierw podaj obszar i co z tych dyń chcesz robić. Ania Ci dobierze odmiany tak byś była zadowolona, a my może coś skorygujemy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, milam

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:14 #417276

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martusiu :)
Dziękuję za wizytę na Straganiku - każdy z nas był kiedyś "zielony", a w końcu ... dojrzał i stał się "pomarańczowy" ;-) Zanim polecimy Ci odpowiednie odmiany, napisz koniecznie, jaką powierzchnią uprawową będziesz dysponować i do jakich kulinarnych celów masz zamiar wykorzystywać dyńki ( zupy, ciasta, przetwory, "pieczyste", racuchy, etc ). Będzie nam łatwiej sprostać Twoim wymaganiom :)

Emalio :)
Co do sposobu przedłużania pokolenia F1 i wszystkich jego charakterystycznych cech - tak na chłopski rozum - powinno zapewnić się bezwzględne zapylenie kontrolowane; tak mi się wydaje, że tylko taki osobnik ma zestaw cech genetycznych warunkujących pożądane przez nas cechy. Nie wiem, czy takie postępowanie w nieskończoność nie spowoduje uwstecznienia jakiejś cechy ( na podobieństwo chowu wsobnego ? ), np. karłowacenia owoców ? Najlepszym wyjściem z sytuacji byłoby zapytanie hodowcy takich odmian F1 o tajniki uprawy, ale jedno wydaje się pewne - aby uzyskać identyczne potomstwo pod względem genetycznym, musielibyśmy połączyć ze sobą osobniki o takich właśnie genach - czyli z kontrolowanego zapylenia ... dobrze myślę czy źle :think: ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:15 #417277

  • milam
  • milam's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 78
  • Otrzymane dziękuję: 172
Emalio, Aniu miejsca mam dużo, a chciałabym dynie na placki, zupę, keczup, dżem, do faszerowania i do pieczenia.
Pozdrawiam Marta
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2015 20:18 przez milam.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:29 #417282

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Marto, a może poprzyglądaj się zaprezentowanym odmianom, jest ich tutaj dość sporo, i wybierz coś.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, milam


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.642 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum