TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:30 #417283

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martusiu - na zupy, soki i keczupy nadają się dyńki o wilgotnym miąższu - np. rouge d'etampes ( Kareta Kopciuszka ), buttercup, Australian butter, może być także muskat prowansalski oraz kilka tych podłużnych odmian opisanych w ostatniej charakterystyce, np. na zupy guatemalan blue, pink jumbo banana.
Do faszerowania i zapiekania możesz wykorzystać butternuty, wszystkie acorny, delikatę, hokkaido;
na przetwory natomiast osobiście wypróbowałam "białego dzika", ale wolałabym, aby w tej kwestii wypowiedziały się bardziej doświadczone Straganiarki :)
Czekamy więc na opinie, a ja na kopertę zwrotną od Ciebie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:35 #417287

  • Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 89
Witam dyniową rodzinkę :flower1:
Aniu,ja oczywiście potwierdzam,tak jestem nadal chętna na nasionka.Jeśli mogę to jeszcze chciałabym nasionka muskata prowansalskiego.Moja kopertka zaadresowana czeka,tylko ja jestem uziemiona w domu.Wyślę dopiero 16grudnia.I mam nadzieję,że po świętach w końcu będę miała czas Was poczytać,bo jestem głodna wiedzy o dyniach :coffe:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:42 #417291

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
A ja witam Dyniowego Głodomora - Jagusiu :kiss3:
Dopisuję do listy muskata i cierpliwie czekam na kopertkę ... W ten weekend będę pakować nasionka i te dla Ciebie odłożę w specjalne miejsce ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaga14

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:50 #417294

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu dobrze myślisz, ale mnie chodzi o coś innego. Masz np Delicaty. Jest bezwzględnie F1 ( drugie pokolenie wychodzi co bądź) jej się produkuje tysiące hektarów, nie mówiąc o torebkach w sklepach ogrodniczych. Aby powstał osobnik o cechach F1 musi być matka X i ojciec Y nigdy odwrotnie. Więc co zrobić by na plantacjach nie było przypadkowości. B wiesz ile to kwiatów trzeba przykryć by zapewnić popyt na Delicaty. No nie jest to mój problem tylko firm nasiennych, ale ciekawy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 20:54 #417298

  • milam
  • milam's Avatar
  • Online
  • Senior Boarder
  • Posty: 78
  • Otrzymane dziękuję: 172
Niusiu nie mam pojęcia co wybrać, tyle odmian. Liczę na pomoc doświadczonych Straganiarek :)
Aniu jestem pewna, że wybierzesz mi odpowiedni zestaw nasionek, a w kwestii przetworów poczekamy na podpowiedzi.
Kopertę wyślę jutro.
Pozdrawiam Marta
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 07 Gru 2015 21:00 #417302

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nasuwa mi się zamysł "in vitro" :happy: , ale w szczegóły narodzin i kontynuacji cech w pokoleniu F1 nie wchodzę - myślę, że do dyskusji sporo wniosłyby spostrzeżenia Bei z bloga Bea w kuchni - ale chwilowo nie mam z Nią kontaktu.
Buszowałam trochę na stronie SGGW, ale na nic konkretnego nie natrafiłam; najlepszy byłby kontakt z "żywym" hodowcą, a póki co niesamowicie się cieszę, że nasz Straganik zdobywa serca i umysły nowych Dyniomaniaków :) Na dylematy naukowe mamy jeszcze czas ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 01:15 #417327

  • ART65
  • ART65's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 39
  • Otrzymane dziękuję: 31
Ja potwierdzam swoje zamówienie. Jest to co zamówiłem a nawet więcej :kiss3: ;) .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 19:25 #417393

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
A oto przedostatni etap krótkiego żywota pięknej Hokkaido:


Dynie026.jpg


Mus ma piękny pomarańczowy kolor. Ma konsystencję delikatnego kremu.

Na ostatni etap zapraszam do "Ciast i ciasteczek"
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 20:09 #417402

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nusia :)
Jak możesz szczuć ludzi wracających głodnych z pracy do domu widokami TAKIEGO sernika :happy: ? Przyznaję, że wygląda bardzo apetycznie, lepiej niż oryginał - gratuluję pierwszego, a zarazem udanego podejścia do przepisu. Nawiążę do informacji z wątku kulinarnego - jeśli nie dostaniesz nigdzie hokkaido na wigilijny sernik, daj znać - rozejrzę się po poznańskich bazarkach ( myślę sobie, że ciekawy, pomarańczowy intensywny kolor i wilgotny miąższ dałaby także Kareta Kopciuszka ).
Nusieńko, przypomnij mi, czy mi czy Silver Edge skończył w słoiku jako "bakalie" udające ananasa lub skórkę cytrynową ? Kurczę, żadna z moich dyniek nie ma żółtego miąższu :mad2:

Zrobiłam pierwsze podejście do skompletowania pestek dla Bożenki, Agusi ( Agulec ) i Martusi ( Milam ). Dziewczynom zależało na odmianach nadających się do zapiekania, faszerowania, na zupy, soki, wypieki i dżemy.
Oto moje- wstępne - propozycje:

Bożenka - butternut, muskat, gomez, rouge d'etampes i baby bear
Agulec - butternut, buttercup, white flat boar, rouge d'etampes
Milam - rouge d'etampes, blue hubbard, hokkaido, butternut, thelma sanders

Całkiem możliwe, że dziewczyny mają swoje upatrzone typy, dlatego powyższy wykaz potraktujmy jako kwestię otwartą, do dyskusji ;-)
Generalnie na zupy i soki zalecane są: muskat, hokkaido, rouge d'etampes, australian butter, guatemalan blue
Do zapiekania/faszerowania: wszystkie acorny, butternut, buttercup, delicata
Do ciast: hokkaido, banana blue, delicata, rouge d'etampes, sibley, tennessee sweet potato
Na przetwory: silver edge, muskat, white flat boar, butternut, hokkaido, sibley
Na placki dyniaczane: blue hubbard, tromba d'albenga ( b. dobra także na frytki ), thelma sanders ( inne acorny także )
Na kluski, risotto: georgia candy roaster, blue hokkaido

Aaaaa!!!! Zapomniałabym o pestkach dyń bezłupinowych !!! Bezproblemowe, pyszne, zdrowe i dostępne na Straganiku !
Zapisy trwają, każdy szanujący się Dynioholik po prostu musi chrupać pestki; dla zdrowia, urody i zabawy ;-)

Nie mogę co prawda pochwalić się tak pięknym sernikiem jak Nusia, ponieważ na razie w naszej kuchni królują zupy. Oczywiście z dyni ;-) Niestety, nie będę mogła dokonać rewolucji świątecznej w postaci dyniowego sernika ( toż to świętokradztwo! moi najbliżsi są w tej kwestii nieubłagani, tradycja to rzecz święta ;-)) ale mam szatański plan przemycenia dyniowego puree do wigilijnego piernika :idea2:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): ogrodnikowa

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 20:18 #417405

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Niestety, nie będę mogła dokonać rewolucji świątecznej w postaci dyniowego sernika ( toż to świętokradztwo! moi najbliżsi są w tej kwestii nieubłagani, tradycja to rzecz święta ;-)) ale mam szatański plan przemycenia dyniowego puree do wigilijnego piernika :idea2:

Anulka ale z Ciebie diablica :evil:
Moje dziewczyny jak kiedyś nie chciały jeść żadnego mięsa oprócz kurczaka, to wszystko co im przygotowałam było kurczakiem (nawet dziczyzna) i bardzo im smakowało ;)
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 20:26 #417411

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elfiku :)
Najważniejsza jest kobieca siła łagodnej perswazji :devil1: wiesz, w ciemnym pierniku nikt nie zauważy pomarańczowego dodatku dyni, na sam smak też nie wpłynie, ponieważ zagłuszą ją przyprawy korzenne, ale w zamian da wspaniałą delikatność i wilgotność. Tylko o tym ciii .... ;-)
pozdrawiam Cię cieplutko Dorotuś o Złotych Dłoniach ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 20:28 #417415

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja myślę, ze możesz dodawać bez łupinowa każdemu,jak ktoś ma dużo miejsca to Olgę jak mało to Mirandę.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 08 Gru 2015 21:23 #417436

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Aniu, Silver już dawno przerobiony, kostki pokazałam na 8. str. w kulinarnym (cukinia, dynia...), udaje cytrynę nie ananas, zżółkł w czasie smażenia. Nasionka są dość duże, więc jeszcze stoją na parapecie, niech porządnie wyschną, wyślę już chyba po Świętach, bo doszła jeszcze Delicata i Jet, też suszę nasionka.
Co do serniczka to hmm...cierp ciało jakżeś chciało, sama prosiłaś o przepis. Gdyby mieć stosowną dyńkę, to można dość szybko zrobić. Serniczek nie jest aż tak bardzo pracochłonny w przygotowaniu, dłuższy jest proces wypieku.
Co do Hokkaido, to bardzo Ci dziękuję za dobre serduszko i chęć wysyłki aż z Poznania, ale nie ma aż takiej potrzeby. Może u siebie coś dostanę, a jeśli nie, to mam jeszcze zachomikowanego Muscata, tylko mam trochę obawy czy mus nie będzie za rzadki. Nie mam żadnego doświadczenia z tą dynią.
Pomysł z piernikiem jest ciekawy. Ja do świątecznego piernika i makowców planuję dodać trochę bakalii dyniowych.
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2015 21:25 przez nusia. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 09 Gru 2015 08:10 #417456

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, do zapiekania świetna jest też Sweet Dumpling i również do małych ogrodów, bo może rosnąć na płocie lub pergoli, u mnie w tym roku dostanie właśnie pergolę, taką przenośną, tylko muszę śruby znaleźć bo mi pamięć odmówiła współpracy ;)
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 09 Gru 2015 17:55 #417508

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Słuchajcie, słuchajcie ....dostałam dzisiaj paczkę. A wewnątrz znalazłam najpiękniejszy prezent, o jakim mogłam tylko pomarzyć. Wiecie, co było w środku ? Świąteczny stroik. Z dynią !!! Emalio, zanim Ci podziękuję i uściskam, to solidnie przetrzepię skórę - przecież prosiłam ... vetowałam .... jak widać, głos mniejszości nie został wzięty pod uwagę ;-) Przecież nie zasłużyłam na takie honory :oops:
Wyczuwam spisek; niezależnie jednak od tego, BARDZO SERDECZNIE dziękuję :hearts: nie tylko za rękodzieło, ale za zwykłą, ludzką życzliwość i dobre serduszko. Oczywiście najszybciej, jak się da, zamieszczę zdjęcie. Jest piękny ...
Nusiu, Jagódko - nie wiem, czy i jak przyczyniłyście się do tego przesympatycznego "incydentu", ale i Wam chciałabym z całej siły podziękować - za to, że jesteście :kiss3:

Nusiu, na bazarze nie było już żadnej dyni oprócz rozkrojonego muskata ... w ogóle jeden z poznańskich rynków był jakiś osowiały, słabiutko zaopatrzony, szary i smutny .... a przecież za chwilę Święta :think:
Poczekam na nasionka Silver'a, a tymczasem zadowolę się dyniową "pomarańczą" - bardzo dobrą zresztą. Troszkę stwardniała podczas przechowywania w słoiku, ale mam nadzieję, że w cieście nabierze miękkości.
Muskat nie powinien być za rzadki; zawsze - przygotowując puree z dyni - piekę kawałki w piekarniku, a po ostudzeniu i obraniu ze skórki, miksuję blenderem na gładki krem i zamrażam. Jedynie purre z karety było bardziej wilgotne, ale do zupy idealne, natomiast przed dodaniem go np. do ciasta, odparowałabym nadmiar wody.
Jednak z muskata jako składnika masy serowej powinnaś być zadowolona. Może w piątek wieczorem uda mi się wygospodarować czas na taki serniczek ...

Jagódko :)
Podpowiedz mi tylko, Kochana, czy Sweet Dumpling ma słodki/bardzo słodki miąższ? Wiesz, chodzi o to, aby zapiekanka w połączeniu z mięsem nie była szokiem dla smaku ;-) Chociaż Nusia, która zna Delicatę, twierdzi, że wytrawna potrawa z tej odmiany jest całkiem o.k. Degustacja Delicaty dopiero przede mną, więc nie mogę nic konkretnego powiedzieć.

Dołożę dziewczynom pesteczki gwoli eksperymentu, a na zachętę "bezłupki".

Pałaszujemy ciągle zupy dyniowe i na nowe dania na razie muszę poczekać; w każdym razie - naszym skromnym zdaniem ( Adama i moim ) najlepsza zupa z dyniek, które testowaliśmy, wychodzi z australian butter :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 09 Gru 2015 18:23 #417510

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Aniu ja dzisiaj wysłałam kopertę, na szybko pisałam adres na poczcie ale myślę że doczytają się i dojdzie do Ciebie. Ta lista odmian dyń dla mnie jest wielkim wyzwaniem , nigdy ich nie widziałam , w Jeśli mozesz to dołózdo chrupania , uwielbiam skubac słoneczniki i dynie wieczorem
Pozdrawiam
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 09 Gru 2015 18:55 #417512

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Miałam już dwa sezony Sweet Dumpling i tak według mnie do mięs trochę za słodki , ale moja rodzina lubi słodkie dodatki do mięs. Ale najlepsza była jako deser na gorąco przekrojona na pół w miejsce nasion herbatniki i rodzynki polany cukrem z sokiem z cytryny i zapiekane. Dziewczynom nałożyłam jeszcze bitą śmietanę, trochę się rozpuściła, ale słyszałam pySZSZSZne.Ale w tym roku chyba nie posadzę. Miałam trzy krzaki w ubiegłym sezonie na każdym po trzy cztery owoce, to za mało. Te owoce niestety są małe i jak dla mnie za mała wydajność. .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 09 Gru 2015 19:01 #417516

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Adasiowa Anusiu, żadne Twoje veta i protesty nie mają tu znaczenia, to jest skromne podziękowanie nas wszystkich za Twoje zaangażowanie i inicjatywę w uruchomieniu straganika. Emalia była inicjatorką, ja z Jagódką byłyśmy za, tak samo jak inne straganiarki, które się nie wypowiadały, ale były za!!!
To nie są żadne "honory" ani żaden spisek, po prostu jedna z nas (Emalia) ma uzdolnienia artystyczne, więc postanowiła w ten sposób wyrazić nasz wspólny aplauz dla Twoich działań.
Powiedz mi, znajdź chociażby na tym forum, nie mówiąc już o innych, osobę tak zaangażowaną i bezinteresowną ja Ty. Drugim przykładem jest Emalia, która bezinteresownie oferuje nasionka ostrych papryk.

Aniu,na ryneczkach w moim mieście kompletna "posucha dyniowa", królują już matiasy, maki, suszone śliwki i inne specjały świąteczne.W stokrotce są butternuty, nabyłam 2 szt., ale już zwiększyli cenę do 3,99 za kg (były po 1,99). Nabyłam 2 sztuki. Do auchana i tesco nie dojechałam, za daleko i duże korki, a w domu mam narozczyniane masę roboty kulinarnej. Byłam w takim dużym sklepie ogrodniczym,niedaleko, gdzie mieli resztki dyń, ale trzymali je na wolnym powietrzu, więc część przemarzła. Muscat prowansalski całkiem przemrożony, bambino też w opłakanym stanie, trochę gomezów było OK, ale nie brałam, bo one, wg mnie, tylko na marynaty, a tych już mam wystarczająco. Natomiast było sporo hokkaido, niektóre w całkiem niezłym stanie, wybrałam kilka, położyłam na nie ogrzewanym parapecie i zobaczę za parę dni, do czego się nadają. Cenę, mimo nie najlepszego stanu dyń utrzymują na poziomie sprzed miesiąca, tj. 2,99/kg. Wszystko to skłania mnie do zwiększenia własnej hodowli w przyszłym roku.
Co do puree z Karety, podzielam Twoje zdanie. Idealne na keczup i zupę, nie za bardzo do ciasta. Czeka na mnie jeszcze wielka niespodzianka pod postacią muskata prowansalskiego (na razie leży w garażu), ale to chyba już po Świętach. Już zaczynam przygotowania do szaleństwa świątecznego, wczoraj zamroziłam farsz na pierogi a za chwilę idę szykować półprodukt masy makowej do mrożenia. Śledzie w szwedzkiej zalewie octowej już siedzą na balkonie.
Co do serniczka dyniowego to donoszę, że dziś jeszcze lepszy niż wczoraj.
Aniu, jeszcze jedno...koniecznie pokaż ten stroik od Emalii, niech się wszystkie ucieszymy...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.632 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum