TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 12 Gru 2015 09:49 #417842

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elfiku, na Twoją prośbę wstawiam link do obejrzenia Dyniaczka tutaj
Czynię to z niejakim poczuciem wstydu, mając świadomość własnej niedoskonałości ozdabiania ciast ... mam jednak nadzieję, że smak dyniowego sernika zrekompensuje marność "powłoki" ;-)

Onegdaj wspominałam, że do tego wypieku wykorzystałam odmianę Banana Blue; tak wygląda wnętrze tej dyni po rozkrojeniu ... w sumie nic specjalnego, miąższ koloru brudnej marchewki, po upieczeniu staje się pięknie pomarańczowy.
Dyńkę kroi się z łatwością, krucha skórka daje obierać się bez problemów, piecze się stosunkowo szybko. Słodki, aromatyczny i suchy miąższ świetnie nadaje się do m.in wypieków :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 12 Gru 2015 16:01 #417890

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Aniu, dzięki za wstawienie przekrojonej Banana Blue, do głowy by mi nie przyszło, że ten miąższ po upieczeniu przybiera kolor pomarańczowy. Czyli, mamy kolejną fajną dyńkę do wypieków.
Nie mam jej w swojej kolekcji ale chyba już nic więcej nie wcisnę na moje "dyniowisko". "Hektary", co prawda, by się znalazły, ale nie przygotowane na taką ilość chciejstw, które mi się teraz, pod wpływem Straganika, pojawiły. Cyba, że na wiosnę zdołam parę "wypasionych" dołków przygotować.

Twój "dyniaczek" wygląda bardzo smakowicie i jest bardzo ładnie przyozdobiony, bardzo ładnie!, skromnie ale ciekawie. Ja osobiście nie znoszę na domowych ciastach przeładowania "ozdóbkami", tych girland "koronek" z bitej (i tuczącej) śmietany czy też różnych innych "różyczek" lub innych "pierdymałków", często (o zgrozo) z miękkiego wymodelowanego i pokolorowanego masła.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 12 Gru 2015 17:23 #417898

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 356
  • Otrzymane dziękuję: 270
witam przez jakiś czas nie wchodziłam na forum ,zmiana dostawcy internetu,na wsi nie wszystko działa,zobaczyłam Wasze dynie i była bym chętna na nasiona bezłupinoweji i takich na zupy i sosy.Moje zapyliły się cukiniami i w tym roku nie miałam dyń.nie wiem do kogo wysłać kopertę i czy jeszcze są nasionka.Pozdrawiam Basia.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 12 Gru 2015 18:10 #417909

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
7 postów wyżej masz podany adres Ani do niej wysyłaj kopertę. Na pewno dobierze Ci dobry zestaw dyń, byś miała na wszystkie okazje. Tylko podaj jeszcze jakim dysponujesz areałem.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 12 Gru 2015 18:22 #417917

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 356
  • Otrzymane dziękuję: 270
Dziękuję za odpowiedż ziemi to ja mam dużo ,pod warzywnik przeznaczyłam około 500m2 a że dynie lubimy to zawsze jest ich sporo,tylko teraz muszę pilnować żeby się nie skumały z innymi dyniowatymi.Jeszcze raz dziękuję za odzew kopertę wyśle w czwartek jak pojadę do "miasta".Pozdrawiam Basia.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 19:06 #418221

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dobry wieczór Dyniowym Ludzikom :)
Mam nadzieję, że ostatnia w tym roku partia nasionek trafi do rąk odbiorców jeszcze przed Świętami - pestki zostały właśnie wysłane. Po ukończonym pakowaniu stwierdziłam brak nasion butternuta, ale na szczęście mam jeszcze 2 okazy w zanadrzu - czekają tylko na właściwy moment i jeszcze chwilkę poczekają, ponieważ pierwszeństwo na stole będą miały inne, świąteczne już potrawy :)
Chętnych pragnę dodatkowo uspokoić - na Straganiku dostępne są także pestki Butternut Orange - odmiany o bardziej pomarańczowym miąższu. Nasz bazarek wzbogacił się jeszcze o nasionka Banana Blue :happy:

Kolejną wysyłkę przewiduję na 15 stycznia - a więc już w przyszłym roku .... do tego czasu zapraszam wszystkich zainteresowanych do zadawania pytań, zgłaszania chęci do "adopcji" pestek i tradycyjnej wymiany doświadczeń kulinarnych :)

Dla wszystkich jeszcze raz przypominam adres do wysyłki koperty zwrotnej... chociaż raz wyręczę naszą Emalię ;-)

ANIA JANISZEWSKA
SALON KOSMETYCZNY DLA PSÓW "PANKRACY"
UL. JAROCHOWSKIEGO 42
60-239 POZNAŃ

Basieńko :)
Witamy serdecznie ! Proponuję nieśmiało następujący zestaw: dynie bezłupinowe Miranda i Olga, muskat prowansalski, rouge d'etampes ( kareta kopciuszka ), australian butter, burgess buttercup i acorny.
500 m2 to duży areał, więc możemy dołożyć coś jeszcze. Pobuszuj sobie w zasobach Straganiku ( na pierwszej stronie wątku jest "spis treści" ) - być może, że skusi Cię zupełnie coś innego... zapraszam :)

Nusieńko :)
Dziękuję za wyrozumiałość w kwestii ozdabiania wypieków :oops: wiesz, czasami chciałoby się "zabłysnąć", a że talentu nie starcza, to zupełnie inna sprawa ... W każdym razie po Dyniaczku pozostało tylko mgliste wspomnienie i wylizana tortownica ;-) Żałuję, że syrop dyniowy zrobiłam zbyt późno - nadawałby się idealnie do skropienia kawałeczka ciasta. Jednak od czegóż są Święta i kolejny sernik ? Na razie tkwię w weekendowym szale pierniczkowania :hearts:

Niniejszym chciałabym podziękować Jagódce za natchnienie syropem dyniowym :kiss3: Zrobiony wczoraj, zapakowany pieczołowicie w buteleczki do dzisiaj kusi zapachem korzennych przypraw - smak trudno opisać słowami, ale jest nieziemski ... inny wymiar słodyczy ;-) Od siebie do całości "korzennych pachnideł" dodałam tylko skórkę pomarańczową; mało pracy, a radość i pychotka ogromne !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 19:29 #418225

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu, wysłałam dziś pestki Hokkaido i kopertę zwrotną do siebie, ale wciąż nie wiem co chcę :happy3: . Na szczęście mam czas do połowy stycznia, to się spokojnie zastanowię :lol:
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 19:41 #418229

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martusiu :)
Dziękuję :kiss3: Z chciejstwem sprawa jest prosta - jakie potrawy najbardziej lubisz robić z dyni ? Jeśli lubisz chrupać prażone pestki ( mniam! ) - nie ma problemu, wyślę Mirandę, Olgę lub Dankę. Pośpiechu nie ma - jak słusznie zauważyłaś, czasu jest sporo :happy: , a ja zwyczajnie się cieszę, że jesteś wśród nas ....
Pamiętasz link do marcepanowych ciasteczek ;-)?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 19:50 #418232

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Problem w tym, że ja wszystko z dyni lubię :rotfl1: , bezłupinowa musi się też koniecznie znaleźć ;) . Tak naprawdę brakuje mi po prostu miejsca, żeby posadzić wszystkie odmiany, które bym chciała, więc będę musiała przeprowadzić eliminację. Choć już negocjuję z mamą co do powierzchni w jej warzywniku :happy3:

Pogryzając marcepanowe ciasteczka :whistle: podsyłam link :hug: www.niezapominatka.blogspot.com/2012/11/...wyjatkowy-dzien.html
Moja podwójna porcja podejrzanie topnieje :rotfl1: , raczej do Świąt nie dotrwa :devil1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 19:58 #418234

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Dziś rozprułam ostatnią partię dyniek ozdobnych poszły do suszenia. Za tydzień mogłabym wysłać, ale tykwa oni myśli schnąc. Straciła ledwie trzy kilo, a już prawie miesiąc stoi pod kaloryferem.Nasiona są dojrzałe kiedy grzechocą w owocu, a ona jeszcze cichutka. Ma jeszcze miesiąc zobaczymy jakie będzie tempo schnięcia.
Dziś zamówiłam białą tykwę, ozdobne dynie w kształcie kwiatu, jeszcze takich nie widziałam, jakaś nowa seria. Z normalnych dyń to Żabią Księżniczkę, i Miodowy Deser. Miałam jeszcze zamówić Morskiego potwora, ale moje guru dyniowe ( Aniu wybacz, ale to nie Ty) odradził mi i będę miała ta dynie z innego źródła. Już widzę, że te trzydzieści stanowisk które przygotowałam w listopadzie to kropla w morzu dyniowych potrzeb. A gdzie pomidory, papryka i moje ukochane goździki? Za tydzień zrobię planowana listę odmian które posadzę.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 20:25 #418248

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Markitko :)
Dziękuję Ci nie tylko za ten link, ale za cały blog ! Bardzo ciepłe, magiczne i przytulne miejsce - chciałoby się tam zostać do końca świata i jeden dzień dłużej :)- zwłaszcza wśród dyń i słodkości, ale i samo otoczenie jest niezwykłe.
Jeśli uda się dostać masę marcepanową, to wykonanie ciasteczek, jak na moje doświadczenie, nie powinno sprawiać trudności .... tymczasem u nas rozbrzmiewa chrupanie pierniczków :supr:

Poczekamy, co przyniosą negocjacje z Twoją Mamą i wtedy "wespół zespół" zadecydujemy, a chwilowo rezerwuję Ci bezłupki :)Zupa dyniowa posypana prażonymi pestkami i wiórkami ostrego sera lub chrupiącego bekonu .... :hearts:

Emalio :)
Słuchaj, mam jeszcze około 10 sztuk ozdobnych dyniek, które i tak skończą żywot w wiadomym miejscu .... mogę Ci podesłać, a Ty przynajmniej je wykorzystasz ( rozpruwając :supr3: ). W sobotę musiałam zneutralizować trzy śliczne maluchy, bo pokryły się podejrzanym kożuszkiem. Jeśli masz ochotę na pozostałe, całe i zdrowiuśkie, pisz śmiało.

O żadnym moim "gurowaniu" mowy być nie może - więc nie mam czego wybaczać - jestem tylko Dyniową Mamą :happy: , która sama nader chętnie korzysta z porad, doświadczenia i podpowiedzi Fachowych Sił.
Jeśli pozwolisz, to poprosiłabym o opinię na temat Mariny di Choggia - mój "dostawca" opóźnił wysyłkę i dyńka spleśniała :cry3:
Dynie w kształcie kwiatu ? Niewyobrażalne ... Czy Żabia Księżniczka = Żabia Dynia z sympatycznego marketu ?
No i bardzo przepraszam za pytanie ( mogłam wszak sprawdzić sama .. )- ile waży przeciętna tykwa ???
Szykuj miejsce, szykuj :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 21:49 #418265

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu ja rozprułam tylko te dynie, które dla jakiś ich walorów chcę przeznaczyć na nasiona, reszta idzie do siatki i będzie się suszyć do wiosny.Im dłużej są nie rozprute, tym po wyschnięciu ładniejsze. Mam ich sporo, nawet chyba nie wykorzystam wszystkich. W tym roku, chyba z racji pogody, nie mam prawie wcale ubytków.
Ta która była sprzedawana w Bie.. to była muchate, a żabia księżniczka to maxima.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 22:12 #418268

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, jeśli mogę Ci doradzić to nie kupuj masy marcepanowej w sklepie a tym bardziej w markecie, zresztą jak poczytasz etykiety to zobaczysz że z prawdziwym marcepanem nie mają one nic wspólnego, migdałów tyle co kot napłakał, tu jeden z przykładów czytamyetykiety.pl/products/marcepan-oryginalny-mieszko-2/ , gotowce to tylko dla tych bardzo zapracowanych, wiem że do nich należysz, ale skoro znalazłaś czas na syrop dyniowy to znajdziesz odrobinkę czasu na zdrowy, prawdziwy marcepan :) i wszystkich do tego mocno zachęcam :hearts:
To moje domowe "dziełko", można wygnieść z bakaliami, świetnie nadaje się na prezent.

Nie znoszę kupnych marcepanów, są dla mnie niejadalne, robiony w domu mogę zjeść, mam jednak łasuchów dla których warto poświęcić chwilę i zrobić swojskie marcepany. We wszystkich przepisach na marcepan w składnikach występuje surowe białko. My surowych jaj nie jadamy, więc je pominęłam. Wielkiej filozofii w robieniu marcepana nie ma. Migdały w skórkach zalewamy wrzątkiem, bez skórek nie musimy kupować ;-) (są dużo droższe), tyle ile użyjemy migdałów, tyle samo cukru pudru, oprócz tych dwóch składników ja jeszcze dodałam odrobinę rumu, malutki kieliszeczek. Zalane wrzątkiem migdały, po obraniu ze skórek należy wysuszyć, najlepiej na ręczniku papierowym. Migdały mielimy na mąkę, dodajemy cukier puder i rum, mielimy dalej aż uzyskamy konsystencje ciasta. Formujemy ręcznie, w większe bloki, lub używamy foremek, schładzamy. Jeden z moich, obtoczyłam w karobie, bo kakao wiadomo...zakazane.

Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2015 22:15 przez zielonajagoda.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, ogrodnikowa

Dyniowy straganik 14 Gru 2015 22:24 #418272

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Znalazłam blog, poczytałam, zaczęłam myśleć: piec- nie piec? Ale jak zobaczyłam marcepan ..... muszę spróbować. Dzięki dziewczyny :thanks:
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 15 Gru 2015 17:09 #418343

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 356
  • Otrzymane dziękuję: 270
Witam Aniu dziękuje za propozycje bardzo mi odpowiadają dołożyła bym jeszcze makaronową i hokkaido.Dziękuję ipozdrawiam lubiących dynie.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 15 Gru 2015 19:07 #418346

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Dzisiaj dotarły do mnie nasionka. Cieszę się bardzo. Dziękuję. :thanks: :thanks: :thanks:
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 15 Gru 2015 19:14 #418349

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jola jak znajdziesz czas to napisz jakie i ile, bo po ostatniej kradzieży Ania chce mieć obraz jak te nasionka dochodzą. Sama widzisz, że teraz wśród złodziei trafiają się dżentelmeni i biorą tylko część łupu.
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 15 Gru 2015 20:03 #418360

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Aniu wysłałam dziś nasiona papryki dzwonek i kopertę zwrotną.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum