Dobry wieczór ( choć lodowaty, brrrr )
Przede wszystkim chciałam bardzo podziękować, że zaglądacie na Straganik pomimo wielu burz i zawirowań, jakie niosą nam ostatnie dni i że macie jeszcze ochotę na kolejne pestki
- wszak dynie łagodzą obyczaje ....
Basieńko, właśnie dopisałam do Twojego zgłoszenia włoską pannę
Romuś - oczywiście, że następna wyprawa na pocztę obejmie także Jaśkową Polanę
razem z cukinią zapakuję bezłupinowe odmiany dyni ....i dołączę coś extra w podziękowaniu za ideę założenia Bazarku ...
Emalko - jeśli Dyniowe Ludki czekające na zamówione nasionka nie wzniecą "buntu na pokładzie" na wiadomość o przedłużeniu terminu wysyłki z 15 stycznia na , powiedzmy, 29 stycznia, to nie widzę problemu ; w przeciwnym wypadku grozi nam "lincz"
Gosieńko
W imieniu Straganiarek bardzo dziękuję za życzliwość i przesympatyczne słowa - mam nadzieję, że pomimo licznych obowiązków znajdziesz odrobinkę czasu, aby czasami nas odwiedzić, zwłaszcza, że niedługo zaczniemy szykować się do produkcji rozsady .... serdecznie zapraszam
Porady
Mietka będą jak najbardziej zalecane także podczas uprawy dyniek, już teraz warto zaopatrzyć się w składniki niezbędne do zrobienia OW lub herbatki tymolowej. Osobiście w tym roku, przed rozpoczęciem sezonu, postaram się zrobić analizę gleby z warzywnika - tym bardziej, że dynie są bardzo wymagające pod względem zawartości składników pokarmowych, a za nic w świecie nie chciałabym, aby głodowały albo marniały na skutek "przekarmienia".
Sama korzystam z informacji w wątkach pomidorowych
i skrzętnie je notuję.
Dla naszej
Violisi chciałabym zaproponować, na dobry początek: odmiany bezłupinowe ( miranda, olga ), rouge d'etampes, burgess buttercup, jeden z acornów, białego dzika i obowiązkowo butternuta. Wszelkie dalsze propozycje będą mile widziane
I postanowiłam powitać kolejną
Dyniową Dziewczynę, która zamówiła na Straganiku po 2 nasionka następujących odmian: australian butter, thelma sanders, early butternut i lunga piena di napoli.
Bardzo dziękujemy za zamówienie i serdecznie zapraszamy do dołączenia w nasze szeregi
pozdrawiam cieplutko ...