TEMAT: Paprykowy straganik z nasionami

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 10:51 #500582

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje pomidorowe papryczki w pełni sezonu. Dzisiaj robię leczo. Po "kokolidkowemu" - z kurczakiem zamiast kiełbasy.


DSC083441.jpg


DSC083451.jpg


Papryczki będę pakowała w mixie czerwone i żółte. Nie obiecuję, że równo po 10. Po prostu szczyptę do woreczka.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary


Zielone okna z estimeble.pl

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 11:54 #500600

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Joluś piękne takie mięsiste te papryki.Sypnij ile Ci się uda, ja i tak będę rozdzielać. :happy4:

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 12:22 #500603

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Przewiduję sporo woreczków po szczypcie. Nie musimy chyba liczyć, czy dziesięć, czy dwanaście?
Cieszę się, że Ci się podobają. Też je lubię.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 12:37 #500608

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziewczyny czy macie sprawdzone , smaczne , ostre i koniecznie mięsiste papryki.Posiałam w tym roku ostre różne, ale do konserwowania to mi nie podchodzą- sa mało mięsiste i wychodzi w słoiku prawie sama skóra,są dobre do suszenia.Podpowiedzcie co wysiać w przyszłym roku- proszę ;)

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 16:34 #500630

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Witam.
Bardzo dobra do marynowania jest papryka okrągła średnio ostra Red Cherry Large.

SUC50048.jpg


SUC50196.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2016 14:07 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Armasza, Zbyszko46, Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 16:58 #500634

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Absolutnie Ewa ma rację Red Cherry Large to pewnie moja "Peperoni Large". Średnica 2 -3 cm grube ścianki, umiarkowanie ostra według Bonnie 5-15tyś SHU.Jak dla kogoś za lagodna to zawsze można do słoika podrzucić 1-2 papryczki Tepin lub Birds. Jeszcze jej nie marynowałam ale mam ja z takim przeznaczeniem.
Dzięki Ewo znalazłam nazwę swojej bezimiennej o której wcześniej własnie pisałam.
Jest jeszcze mięsista Rocoto, ale to dla masochistów.
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2016 18:35 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Kasionek

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:08 #500647

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Ewa, to ja mam chyba takie pod nazwą Wisienka... :think:
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2016 18:08 przez Terri.

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:09 #500648

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Emalio cieszę się,że pomogłam nazwać twoją papryczkę.
Ona taka właśnie jest jak piszesz,ostrość w sam raz dla początkujących.Uwielbiam ją nadziewaną serkiem,zalaną olejem rzepakowym i zapasteryzowaną.Taka może stać bardzo długo,ostatnie sztuki zjadaliśmy w maju.Jak widać w słoiku,dodałam ostrzejszą,dla "zaprawionych" w ostrościach.

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:13 #500649

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
ewa-s wrote:
Emalio cieszę się,że pomogłam nazwać twoją papryczkę.
Ona taka właśnie jest jak piszesz,ostrość w sam raz dla początkujących.Uwielbiam ją nadziewaną serkiem,zalaną olejem rzepakowym i zapasteryzowaną.Taka może stać bardzo długo,ostatnie sztuki zjadaliśmy w maju.Jak widać w słoiku,dodałam ostrzejszą,dla "zaprawionych" w ostrościach.

Ewa, a robisz je w jaki sposób? :supr3: Możesz podać przepis ? :thanks:
Ja właśnie chcę je nadziewać, ale żeby postały dłużej w piwnicy... :dance:

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:15 #500651

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Terri,być może to ta sama.Mam też,taką która wygląda identycznie,a dostałam ją jako czereśniowa.Jeszcze nie próbowałam czy w ostrości taka sama.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:18 #500652

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Mogę wstawić przepis,tylko nie wiem czy w tym wątku mogę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Paprykowy straganik z nasionami 08 Wrz 2016 18:39 #500655

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s

Paprykowy straganik z nasionami 09 Wrz 2016 16:51 #500813

  • ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Emalio,dzięki :)
Przepis już wstawiony w odpowiednim wątku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Paprykowy straganik z nasionami 10 Wrz 2016 09:59 #500892

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pobieram dziś nasiona papryki Kurtovska Kapia. Jedna z najpopularniejszych balakańskich papryk.

IMG_20160909_110237.jpg

Krzak rośnie nie wysoki 60-70cm oblepiony owocami choć plenność jest zdecydowanie niższa niż papryki Ranmiro.

IMG_20160902_091611.jpg

Owoce słodkie długości 10-12 cm z przeznaczeniem na konserwowanie, suszenie a przede wszystkim faszerowanie. Chociaż suszone papryki nadają potrawom niepowtarzalnego koloru. Warto wiec je suszyć. A faszerowane? Czasem zdarza się , że pojedyncze owoce są nie wiedzieć dlaczego ostre. U mnie to się nie zdarzyło, ale Zbyszek zgłaszał mi, ze u niego były ostre. Jak kupowałam parę kg na Węgrzech to zawsze parę sztuk było ostrych.
IMG_20160910_090247.jpg

Tutaj ta największa to jest Ramiro.
Jedną z zalet tej papryki jest wczesna pora dojrzewania. No i to, ze to jedna z najładniejszych papryk.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2016 10:49 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, Zbyszko46

Paprykowy straganik z nasionami 10 Wrz 2016 10:23 #500899

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43723
Lucynko jako,że jesteś u nas najbardziej chyba oświeconą papryczkoznawczynią,proponuję abyś zrobiła tabelkę- wykres ostrości papryk SHU.Proponuję uwzględnić :łagodna,ostrzejsza,ostra i b.ostra. :garden1: :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Paprykowy straganik z nasionami 10 Wrz 2016 10:47 #500902

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Kreciku i taką dla masochistów też.Prosimy :thanks: a jak jeszcze byłaby informacja czy mięsista czy nie to już więcej mi do szczęścia w temacie paprykowym nie trzeba :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Paprykowy straganik z nasionami 10 Wrz 2016 11:10 #500904

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
To ja zamawiam - jeśli można :) jakieś nasiona bardzo ostrych papryczek do aromatyzowanych olejów:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...nne-przyprawy#395661

U nas w domu mają one rozmaite zastosowania, do surówek, do bejcowania i marynowania mięsa, a gdy coś boli w stawach, parę kropelek do wmasowania też pomaga :)

Paprykowy straganik z nasionami 10 Wrz 2016 11:21 #500905

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Józiu ja najlepiej orientuję się w tych średnich, ale w tych z najwyższej półki tu muszę prosić o pomoc Piotra, albo Beatę, bo one mi się mieszają. Nie bardzo rozróżniam Habanero od Bonnetów. Jak do Kasi spłynie trochę nasion to je poukładam pod względem ostrości i przydatności kulinarnych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Krecik stary, Terri, otojolka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum