TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 17:37 #493656

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Józiu miło popatrzeć na tak zdrowe owoce, ale przede wszystkim na tak zadbaną ziemię wokół krzaków. :drink1:

Wyrwałam już te najbardziej problematyczne krzaki pomidorów. Nie widzę uszkodzeń po nicieniach, ale coś chyba podgryzło jednego.
korzen.jpg

IMG_20160727_194951.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 17:43 przez Edyta D.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 18:39 #493660

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
Pozwolę sobie przypomnieć, że należy wykonać ważny zabieg na pomidorach. Nadejszła wiekopomna chwila, żeby w ten weekend ogłowić pomidory w gruncie, bo to już koniec lipca.
Pozdrawiam, Krzysiek
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, Adasiowa, mymysteryy, Zbyszko46, rozalia, Marysia80, marzusia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 19:09 #493663

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
Krzysiu, ja to chyba będę ogławiać przy gruncie :rotfl1: :rotfl1:

Mildex był w środę, nie zadziałał, ZZ od wczoraj poszła mocno, już wiem, do czego jest zdolna :cry2: :cry2: :cry2: Co teraz ewentualnie i kiedy, oczywiście jeśli krzaki jutro jeszcze będą stały? Mam Cuzate CU tylko w domu.
Pozdrawiam, Marzena :)
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 19:12 przez marzusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 19:16 #493665

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Aniu :)
Nie znam odpowiedzi. Na mojej ulotce jest podany tylko ziemniak. Infinito polecili mi moi znajomi winoroślarze. Oni dość wnikliwie analizują środki ochrony roślin pojawiające się na rynku i o ile dobrze pamiętam w jakimś kraju był już zarejestrowany na pomidora. Mi polecono zastosować karencję 7 dni.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 19:30 #493669

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Marzenko, stosowałam Curzate Cu ze 2 lata temu i był zupełnie nieskuteczny, a oczekiwanie na efekty jego działania zaogniło sprawę. Tylko Ridomil poradził sobie z choróbskiem.
Nadmienię, że Mildexu nigdy nie stosowałam, więc nie mogę nic powiedzieć o jego skuteczności. Staram się jedynie podzielić swoimi doświadczeniami, bo mieszkam na takim terenie, gdzie lipiec jest zawsze deszczowy i mokry, a co za tym idzie muszę walczyć z ZZ.
Wyjątkiem był ubiegły rok z małą ilością deszczu w lipcu i suchym sierpniem. Wystarczył jeden oprysk w gruncie, w szklarni zarazy nie miałam.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 19:31 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, Zoja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 19:36 #493670

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
marzusia wrote:

Mildex był w środę, nie zadziałał, ZZ od wczoraj poszła mocno,

Raczej zadziałał ale jeszcze wychodzi to co się zaraziło przed użyciem Mildexu. Jeszcze ze dwa/trzy dni będą Ci wychodziły plamy na liściach i zmiany na owocach. Ale co w te dwa dni przeżyje atak, to twoje. Liście coś tam mogą odrosnąć, ale owoce to tylko te będziesz miała co do soboty nie wyjdą na nich zmiany.
Daj foty jak to na dziś wygląda.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 19:39 przez kuhara.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 20:27 #493677

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
U mnie pomidory w gruncie i donicach bez oznak choroby, pryskam IF+KSM i PW+KSM.
Pod folią gorzej, ale tutaj nie są dokładnie pryskane z powodu dużego zagęszczenia. W przyszłym roku zmniejszam ilość krzaków pod folią o połowę.
Pozdrawiam, Michał

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 20:43 #493682

• Zoja
  • Zoja's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 220
Poszłam dziś zakupić Mildex, ale w ogrodniczym mieli tylko Amistar i Radomil. Zdecydowałam się na Radomil. Cena jak za zboże - 10 zł za wykonanie 6 litrów oprysku. Dobrze, że mam mało krzaczków.
Wczoraj wykonałam oprysk IF, ale po dzisiejszej burzy z ulewnym deszczem wątpię, żeby choć odrobinka krochmalu ostała się na pomidorach. We wtorek wyjeżdżam, więc w poniedziałek wykonam oprysk. Czy jutro mam zastosować jakiś środek receptury pomodoro? Osobiście uważam, że te czarodziejskie mikstury działają. Pierwsze objawy ZZ zuważyłam równo 2 tygodnie temy. Zwiększyłam częstotliwość oprysków i zaraza przyhamowała. Niestety pogoda nie rozpieszczała, praktycznie co dzień padało. I ma padać dalej, dlatego pod moją nieobecność nie będzie komu doglądać pomidorków...
A tak na marginesie pochwalę się Wam prezentem od mojego męża. Generalnie uważa on, że te moje hobby, to strata czasu, pieniędzy i moich nerwów. Jest nawet trochę zazdrosny o te pomidory i nazywa je moimi kochankami :lol: ale jak zobaczył, jak się męczę stosując do oprysku butelkę po płynie do mycia szyb, zakupił mi takie cudo:

DSC_0890.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 22:02 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, besia, mymysteryy, otojolka, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 21:15 #493693

• malami
  • malami's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
szparag61 wrote:
malami wrote:
IMG_4427.jpg

Nie potrafiie zdiagnozować, czy to już choróbsko?

Zrób jeszcze zdjęcie od spodu - wygląda podobnie jak brunatna zgnilizna liści .

Jeśli to jest brunatna zgnilizna liści to czym mogę to popryskać? Czytałam,ze Topsin, a czy Mildex będzie dobry? Te pomidory są w folii

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 21:18 #493696

• yolex
  • yolex's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Zoja - Rzeczywiście cudo - wygląda solidnie. Ja szukałam czegoś, co pozwoli mi pryskać do góry, pod liście, a nie jest 10 litrowym Maroleksem który uruchamiamy przy oprysku wszystkiego, jak leci. W LR znaleźliśmy 4 litrowy, ciśnieniowy, jakiś NN, za 29,90 i z 2 letnią gwarancją oraz dwiema końcówkami - prostą i zagiętą. I życie stało się prostsze...
Malami - w ulotce Mildexu jest tylko ZZ i Alternarioza, więc chyba nie. Ale ja jestem początkująca, więc nie wiem. Też to mam na kilku krzakach w tunelu i pryskam IF+KSM naprzemiennie z HT+KSM. Skutek taki, że się nie rozprzestrzenia, ale też nie ustępuje. Jutro kolejny oprysk, IF. Ale najpierw oberwę zarażone liście. Dla jednego pomidora znaczy to - wszystkie liście. Trudno. Albo coś wypuści, albo nie. Albo grona dojrzeją, albo nie. Nie będę czekać, aż rozniesie się na cały tunel. Zauważyłam, że bardziej wrażliwe są malinówki.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 21:46 przez yolex.
Za tę wiadomość podziękował(a): malami, Zoja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 21:41 #493704

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dwa dni temu zrobiłam oprysk IF, wczoraj popadało a nad ranem lało ostro kilka godzin, kiedy poszłam obejrzeć co sie dzieje po ulewie dopatrzyłam sie śladów jodyny na końcówkach liści więc chyba nie jest tak źle z przyczepnością naszych oprysków. Dodam, że liście nadal bez plam, odpukać bo po południu znów polało, jutro ma być lepsza pogoda/u mnie/ więc znów poleci oprysk. Tylko czy znów IF czy PW? przed IF było HT z siarczanem mg. Chciałoby się zebrać choć te dolne owoce przed chemią.. :jeez:
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 21:42 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 21:47 #493706

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
Co do przyczepności, to czy lepiej robić krochmal z maki ziemniaczanej czy ze skrobi? To nie jest to samo, skład niby ten sam ale właściwości "kuchenne" podobno inne. Zastanawiałem się też nad rozgotowanym ryżem, ten się dopiero klei.
Pozdrawiam, Krzysiek

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 22:16 #493719

• Zoja
  • Zoja's Avatar
  • Expert Boarder
Skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana to nie synonimy, choć w Polsce używane zamiennie. Lepiej krochmal robić ze skrobi. Mąka ziemniaczana to ugotowane i zmielone ziemniaki.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 22:22 #493721

• Zoja
  • Zoja's Avatar
  • Expert Boarder
Ale na niektórych stronach www czytam, że to jest to samo... więc już sama nie wiem :oops:

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 22:31 #493726

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Kluczową kwestią jest to czy producenci używają nazw zamiennie, bo jesli tak to kłopot ze stwierdzeniem co faktycznie kupujemy. Pod jedną i drugą nazwą zawsze była biała śliska w dotyku substancja, skrobia. Grunt, że krochmal spełnia swoje zadanie.
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2016 22:41 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 22:36 #493730

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
O nieee znowu temat krochmalu :club2:
Mietek się wścieknie :rotfl1:
Pozdrawiam, Michał
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80, Zoja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 22:40 #493732

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ma powodu, piszę przecież, że opryski mają bardzo dobrą przyczepność, a różnica nazw to temat poboczny, przynajmniej dla mnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 29 Lip 2016 23:15 #493737

• chudziak
  • chudziak's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 176
malami wrote:
Jeśli to jest brunatna zgnilizna liści to czym mogę to popryskać? Czytałam,ze Topsin, a czy Mildex będzie dobry? Te pomidory są w folii

Na brunatną zgniliznę to raczej Topsin choć te zmiany od spodu nie są jak na razie typowe dla brunatnej zgnilizny. Może ktoś jeszcze "rzuci okiem" na te "Twoje" zmiany .
Za tę wiadomość podziękował(a): malami

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.870 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum