TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 20:52 #495253

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje wiejskie pomidory pryskane we środę Mildexem mają się nieźle. Zmian nie widać. Mata Hari została prawie łysa. Będę się cieszyć jak dojrzeje to, co jest na krzakach. Wystarczy.

K149 niestety wcale mi nie podchodzi. Nie sieję w przyszłym roku czarnych. Moi tych "brudnych pomidorów" nie chcą. Może jeden Chocolate Stripes
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2016 20:58 przez otojolka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:00 #495257

• pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Wedle mnie moje jadą resztkami sił :bye:
DSC_0031-2.jpg

DSC_0033.jpg

Ale trafiły mi się i takie

DSC_0013-2.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:01 #495258

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Krecik stary wrote:
.Wszystkie pomidorki jak malowane,b.smaczne,duże(i wielkie),twarde, oprócz K-127 i Red Pear .Być może będzie jeszcze chyba Bawaria-

Czyżby Red Pear były niesmaczne ?. U mnie są wielkie, twarde i smaczne

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:06 #495261

• pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1035
pomodoro Muzę ci troszkę posłodzić bo te rezultaty są tak naprawdę dzięki tobie i twoim ::kometykom" nic innego nie stosowałem ,a przez zimę tyle dobrego tu się naczytałem że postanowiłem jeszcze raz próbować :thanks:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:12 #495262

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No widzisz nie może być takiej bazy, bo każdy ma inne preferencje u mnie czarne pomidory + Malachitowa są zjadane do okruszka. Martwię sie, że jak nie przypilnuję to zjedzą tez te na nasiona. Bożenko jest taki watek forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...uja-w-naszej-uprawie w którym każdy wypowiada się co do cech poszczególnych odmian pomidorów. I tam można coś wybrać, coś rozjaśni się.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2016 21:12 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:36 #495275

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
no właśnie też psioczyłem na czarne że niedobre
dzisiaj zimnica to do foliaka mogłem wejść i okazało się że niedobre są ale tylko te co były z kwiatów staśminych a już z normalnych inny smak a pomidorek to syczuański karbowany niezwykle soczysty

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 21:47 #495276

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Red Pear są smaczne.Chodziło mi ,że one jak i K-127 b.smaczne nie są trwałe tak jak pozostałe.Z pewnością po zerwaniu nie postoją 2 tygodnie. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 23:07 #495293

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Postulat Józia :)
Krecik stary wrote:
Aniu,Lucynko,Jolu czy przypadkiem nie widzicie potrzeby (ja tak),podzielić ten temat na dwa tj. uprawę w gruncie i pod folią(szkłem)?
Nie zawsze pamiętam, a myślę że inni też pisać ,że mam pod folią,czy w gruncie.Powstaje mały galimatiasik ,bo nie wiadomo gdzie są choroby.W obu przypadkach jest też inny sposób oprysku itp.
Biotit widzę u Ciebie dobrą zmianę ,chemia na całego.Ja jednak wolę swojskie.Moje też na klatę chętnie przyjmują IF,PW,HT itp.i nie chorują. :rotfl1: :drink1:

Jak najbardziej widzimy, tzn. ja, więc w kwestii ostatecznej decyzji poczekamy na Jolę. Jak widać, wątek liczy ponad 240 stron - porządkowanie Ekologicznych Środków Ochrony ( jedynie 50 stron ) zajęło mi trzy wieczory - dlatego nie czuję się na siłach przebijanie się przez cały dział uprawowy od początku istnienia...
Proponowałabym zatem, aby wyodrębnić rok 2016 ( utworzyć nowy wątek ) i podzielić go pod kątem "folii" i "gruntu", a wcześniejsze posty pozostawić w starym wątku i zamknąć go.
Od przyszłego sezonu, 2017 r., ustalilibyśmy dwa odrębne wątki dotyczące uprawy pomidorów ( folia i grunt ).

Bardzo Ci dziękuję za zwrócenie uwagi :kiss3:

I dwa słowa odnośnie "dobrej zmiany" ..... myślę, że nie tylko Piotrek stosuje prawdziwą chemię ... w obliczu panującej pogody i szalejącej ZZ kilkoro z nas było zmuszonych sięgnąć po cięższą artylerię, ja również. Pomimo, że regularnie pryskałam ( i pryskam ) preparatami Mietka, to wizja zmarnowania półrocznej pracy nad rozsadami i dorosłymi roślinami , przyznasz Józiu, jest bardzo przykra, zwłaszcza, jeśli robi się to pierwszy raz i na dodatek z doskoku :)
Ten sezon jest naprawdę ciężki i wydaje mi się nieśmiało, że każdy chwyt jest dozwolony w walce z choróbskiem, a każdy z nas odpowie sam sobie, czy dobrze zrobił pod koniec roku :)
pozdrawiam cieplutko :bye:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2016 23:09 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, leszek0921, besia, Zbyszko46, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 23:15 #495295

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
patrycja wrote:
Nie próbowałam jeszcze pomidorowej z mrożonych, więc może jest tak jak piszesz mk :) Ale naczytałam się, że część osób praktykuje mrożenie...
Ja mrożę przecier pomidorowy i bardzo sobie to chwalę. Pomidory przepuszczam przez maszynkę do pomidorów, przecier daję do woreczka strunowego i zamrażam. Wykorzystuję to potem na zupy pomidorowe i do zrobienia sosów. Jak dla mnie najwygodniejszy sposób przechowania na zimę. Nie zauważyłam, żeby ze smakiem było coś nie tak.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 06 Sie 2016 23:22 #495297

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja myślę, że w tym roku już nie poszalejemy z uprawą, szczególnie, że zdominowała ją kwestia zarazy. Niektórzy niestety zakończyli sezon już.
Myślę, że warto jeszcze podyskutować w propozycjach i o tegorocznych odmianach. Ten rok koniecznie trzeba wydzielić, bo dużo się działo. Co do oddzielenia foli od gruntu to się zgadzam, że od nowego sezonu ma to sens. Terminy wysiewu, sadzenia, ogrzewanie, wietrzenie i problemy różne. W tym roku nie wyobrażam sobie dzielenia tego co pisaliśmy całe lato na dwie kupki, żeby jeszcze zachować sens wypowiedzi. Sezon 2017 koniecznie na dwa. :garden1:

Dziewczynki. Ja mrożę przecier w słoiczkach po koncentrację i pomidorki w kawałkach w woreczkach. Takimi całą zimę przekładam gołąbki do pieczenia. Takie też wolę do leczo.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2016 23:27 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, besia, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, Kasionek, BlueAnna, elkap, janinka-n

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 01:55 #495304

• jamles
  • jamles's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 92
Adasiowa wrote:
..... myślę, że nie tylko Piotrek stosuje prawdziwą chemię ...
Dzisiaj znaczy się w sobotę z rana poszedł Mildex na donicowe i jedno poletko gruntowych,
drugie poletko z racji lenistwa, nie chciało mi się przykrywać selerów, bazylii i marchewki opryskałem
IF+KSM, dyniom się też dostało i Octopusom i cukinii.
Leszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 05:48 #495306

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Nie od dziś wiadomo, ze sieciowe kosmetyki nie ukatrupią ZZ i alternariozy. Niemniej każdy orze jak może. Biologia jest dobra do czasu, ważne żeby ten czas wychwycić. Tym bardziej, że robi się okresowo chłodno i deszczowo.
B)
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, Adasiowa, rozalia, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 06:58 #495313

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
otojolka wrote:
Ja myślę, że w tym roku już nie poszalejemy z uprawą, szczególnie, że zdominowała ją kwestia zarazy. Niektórzy niestety zakończyli sezon już.
Myślę, że warto jeszcze podyskutować w propozycjach i o tegorocznych odmianach. Ten rok koniecznie trzeba wydzielić, bo dużo się działo. Co do oddzielenia foli od gruntu to się zgadzam, że od nowego sezonu ma to sens. Terminy wysiewu, sadzenia, ogrzewanie, wietrzenie i problemy różne. W tym roku nie wyobrażam sobie dzielenia tego co pisaliśmy całe lato na dwie kupki, żeby jeszcze zachować sens wypowiedzi. Sezon 2017 koniecznie na dwa. :garden1:

Dziewczynki. Ja mrożę przecier w słoiczkach po koncentrację i pomidorki w kawałkach w woreczkach. Takimi całą zimę przekładam gołąbki do pieczenia. Takie też wolę do leczo.

Popieram z uwagą dodatkową. 3 frakcje: folia, grunt, pojemniki.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 07:32 #495316

• besia
  • besia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Tak , tak podział na dwa ułatwi sprawę . :garden1:
Wątek o pomidorach w pojemnikach już jest.
Pozdrawiam , Beata .
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2016 08:08 przez besia. Powód: już jest wątek o pomidorach w pojemnikach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 12:14 #495351

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Odwiedziłam wczoraj moje wiejskie pomidorki. Liści wiele im nie zostało, owoce mają piękne. Niestety wszystkie prawie zielone.

DSC082621.jpg

DSC082631.jpg

DSC082641.jpg

DSC082651.jpg

DSC082661.jpg

DSC082671.jpg

DSC082681.jpg
Pozdrawiam. Jolka.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 12:20 #495353

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
Jolu, to tak jak u mnie...dużo zielonych... :think:
Mam nadzieję na słoneczko... :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 13:38 #495361

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie też ogrom zielonych. Znowu nasadziłam za dużo koktajlowych. Jeden plus - one już dojrzewają. Muszę im fotki pstryknąć.
Pogoda dość kapryśna w tym roku, na zmianę je zalewa i słońce świeci. Raz ciepło, raz zimno. Ale rok temu w lipcu je zalało (4 nawałnice w 2 tygodnie) a potem takie upały i susze. W 2013 za to o tej porze roku było mokro i tylko 6-7 stopni w nocy. Wtedy jeden oprysk pominięty i walczyłam z ZZ. Teraz już pilnuję, by nie powtórzyć błędu.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 07 Sie 2016 14:22 #495365

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2061
Ja dziś poczyniłam czystki na dwóch pomidorowych grządkach. Eksmisję dostały 32 krzaki. Do wyrwania pozostało mi jeszcze 2 razy tyle.

eksmisja.jpg

Rano grządka wyglądała tak - mocno zaawansowana ZZ:

grzadka.jpg
zz.jpg

I wśród tych wszystkich zdechlaków rósł sobie taki, o!

DSC_6512.jpg
DSC_6514.jpg

Koktajlówka, odmiana Cerise. Na tym zdjęciu z palikowym kumplem, zaatakowanym przez ZZ:

kumpel.jpg

Ja już wcześniej pisałam o tym, że mam jeden krzaczek Cerise w szklarni zajętej przez ZZ i też ma się dobrze, ale nie spodziewałam się takiej zdrowotności również w gruncie! Na poniższych zdjęciach znajdują się samosiejki tej odmiany - z zeszłorocznej uprawy - nie były pryskane nawet "kosmetykami":

DSC_6523.jpg

DSC_6524.jpg

No i jeszcze ostatnie 2 zdjęcia. Po lewej Cerise rosnący w szklarni. Po prawej jego zaatakowany przez zarazę sąsiad.

ceriseszklarnia.jpg
zzszklarnia.jpg

Wygląda na to, że odmiana Cerise odznacza się wysoką tolerancją na zarazę. Wyrwanie 32 krzaków w szczycie sezonu nie było jakimś super doznaniem, ale to odkrycie mocno poprawiło mi humor :)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.949 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum