TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Sie 2016 14:44 #495499

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Chciałabym bardzo wszystkim odradzić pospieszne usuwanie krzaków w przypadku ZZ łodygowej. Nie pisałam długo, bo nie chciałam zapeszać (myślałam, że nie jestem przesądna :) ), ale mam kilka pomidorów, które na pierwszy rzut oka wyglądają masakrycznie, i mimo tego udaje mi się je utrzymać przy życiu już kilka tygodni. Owoce na nich rosną i dojrzewają. Niestety pryskam ŚORami (rzadziej niż jest to zalecane), jednak sądzę że warto. Dodam, iż rejon , w którym mieszkam raczej nie należy do przyjaznych wszelkim pomidorowym uprawom.
DSC_07601.jpg

DSC_07611.jpg
Pozdrawiam, Ania.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Sie 2016 15:07 #495501

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dzisiejszego dnia dołączyłam do grona przegrywających z ZZ.Zielone pomidory oberwałam jak radziliście,mam nadzieję, że dojrzeją./kilka zostawiłam na krzakach,może zdążą dojrzeć naturalnie /.Szkoda,że nie wybiorę swoich faworytów.Posiałam 20 odmian i chciałam wybrać 5,które by mi smakowały.Cóż,mam nadzieję, że dobrzy ludzie podzielą się swoimi opiniami i na ich podstawie coś wybiorę na przyszły rok.Dodam jedynie , że ZZ oparł się jedynie koktajlowy koralik.Serdecznie pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, patrycja, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Sie 2016 15:51 #495510

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
U mnie też na jednej z grządek na jednym pomidorze pokazała się łodygówka (23 lipca), od razu zastosowałam IF+KSM (+ smarowanie łodygi jodyną, ale to był taki impuls ;) i po przemyśleniu sprawy uważam, że o wiele lepiej zrobić po prostu gęstsze IF i tym smarować łodygę), po tym zabiegu plama została zahamowana. Potem w związku z wyjazdem zrobiłam 1 oprysk Mildexem. Potem już tylko opryski IF+KSM. Obecnie krzaczek ma się dobrze, nie pojawiły żadne kolejne zmiany, owoce zdrowe. Na sąsiednich krzakach od czasu do czasu znajduję pojedyncze listki ze zmianami ZZ, ale na tyle nieliczne, że raczej nie stanowią większego problemu. "Chemia" czeka w szafce, ale póki co nie mam zamiaru po nią sięgać. Kontynuuję opryski IF.

Na innej grządce mam pomidory "testowe" z zaawansowaną łodygówką, które nie były pryskane żadnymi ŚOR-ami. Nie były też wcześniej zabezpieczane preparatami Pomodoro, aż do momentu pojawienia się ZZ. Póki co wydaje mi się, że regularne opryski IF też jakby wyhamowały chorobę. Ale o tym już pisałam w wątku poświęconym IF. :)
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): jamles, Krecik stary, besia, Adasiowa, rozalia, Marysia80, pouder, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 08 Sie 2016 23:36 #495570

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
U mnie jak na razie bez chemii, tak jak u mymysteryy pojawiają się pojedyńcze plamki zz , które po opryskach IF z KSM zasychają, robię opryski dość często jak tylko pogoda pozwoli, na razie działa, tylko K/131 żółkną od dołu całe liście, biedy nie ma bo zostały na krzaku tylko 2 owoce.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, Adasiowa, otojolka, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 11:52 #495614

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Mam pytanie z innej beczki. Jak utylizujecie porażone chorobami resztki roślinne?
Pozdrawiam
Anna

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 13:05 #495621

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
W kolejności stosowania:
1. Ogień
2. Wywóz do śmietnika poza działką.
3. Dół
4. Kompostownik
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2016 13:06 przez kuhara.
Za tę wiadomość podziękował(a): mk1a

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 14:00 #495626

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu pare postów wyżej jest na ten temat dyskusja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 14:51 #495633

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
Pytania nie było :oops:
Nie wiem dlaczego mi umknęła ta dyskusja :blink: . Wydaje mi się, że śledzę wątek na bieżąco.
Natomiast moje pytanie wynikło ze zdarzenia jakie mnie spotkało.
Otóż życzliwy sąsiad(ka) doniósł do gminy, że wypalam na swojej posesji "śmieci" i miałam wizytę urzędników, którzy kategorycznie stwierdzili, że nie wolno wypalać resztek roślinnych. Podpierali się przy tym ustawą o ochronie przyrody i ochronie przeciwpożarowej.
Jak tak dalej pójdzie, to wprowadzą zakaz grilowania i palenia drewnem w kominkach - to też resztki roślinne :).
Pozdrawiam
Anna
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2016 15:03 przez akkara.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 15:55 #495646

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
akkara wrote:
Podpierali się przy tym ustawą o ochronie przyrody i ochronie przeciwpożarowej.
.

Zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób roślin, to też ochrona przyrody. A co do ochrony p.poż, to wystarczy, że strażacy zaprzestaną podpalania łąk i lasów.
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2016 15:56 przez pomodoro.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 18:59 #495665

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anusia, miałam niemal identyczną sytuację na swojej działeczce ... co prawda obyło się bez donosu, ale sąsiad "lojalnie" uprzedził, że na drugi raz wezwie odpowiednie władze urzędnicze. Nie przeszkadza mu natomiast inna sąsiadka, notorycznie paląca mokre gałęzie i liście ( co prawda w kominku ), a gryzący i duszący dym wydobywający się z komina zwala z nóg. O smrodzie z grilla nie wspomnę.
Przyznam się uczciwie, że porażone liście i chore resztki roślinne pakuję w wielkie wory i przywożę do miasta, albo na działkowe wysypisko do kontenerów.
Zdrowe liście brzozowe i z drzew owocowych też pakuję w dziurawe worki i zostawiam na cały rok - po tym czasie mam dobrą, pełną dżdżownic ziemię :)

Nie wiem natomiast, jak wygląda ta kwestia na posesjach prywatnych ? Pamiętam z lat dzieciństwa, jak niecierpliwie czekałam na jesień i palenie liści na ... ogródkach działkowych położonych przy naszym blokowisku. Uwielbiałam ten zapach i dym snujący się nisko przy ziemi. Ale to było 100 lat temu .....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 19:12 #495669

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Może ktoś z doświadczonych ogrodników odpowie mi na nurtujące pytanie.Czy żerowanie stonki mogło przyśpieszyć lub w jakiś sposób przyczynić sie do pojawienia się ZZ ? Niedaleko mnie zauważyłam działkę z ziemniakami a tam w pełni rozwinięta ZZ.Wiem, że mszyce żerujące na jesień na zbożu przenoszą wirusy i na wiosnę zboże choruje.Ciekawi mnie czy może tak być w przypadku stonka a pomidory .Pytam tak z czystej ciekawości.Może ktoś wie ?

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 19:50 #495676

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Adasiowa napisała:
Nie wiem natomiast, jak wygląda ta kwestia na posesjach prywatnych ? Pamiętam z lat dzieciństwa, jak niecierpliwie czekałam na jesień i palenie liści na ... ogródkach działkowych położonych przy naszym blokowisku. Uwielbiałam ten zapach i dym snujący się nisko przy ziemi. Ale to było 100 lat temu .....
Dokładnie tak samo jak na działkach, nie wolno spalać i już. Mam z tym problem od lat bo na mój rozum najlepiej byłoby nie rozsiewać zarodników grzyba, wysuszyć na miejscu i spalić, ale sąsiadom to przeszkadza. Ponieważ mam piec co w domu i stary piec kuchenny w budynku gospodarczym,panowie inspektorzy poradzili mi abym to tam paliła ogrodowe odpadki, bo komin wysoko i nikomu dym nie będzie przeszkadzał. Teraz tak robię, mam z tym trochę kłopotów ale jak mus to mus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, Adasiowa, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 20:40 #495689

• akkara
  • akkara's Avatar
  • Senior Boarder
No właśnie, ci sąsiedzi. Dopokąd wieś była wsią, to nikomu palenie resztek w ognisku nie przeszkadzało, bo wszyscy tak robili. Jak jaśniepaństwo z bloków wprowadziło się do domów na wsi, to zaczęły się kłopoty. Sami mają działeczki, że je chusteczką do nosa nakryjesz, to miejsca jest tyle tylko co na trawę. którą skoszoną można spokojnie wystawić w workach przed posesję. Bieda jeśli przy takich sąsiadach ma się jakiekolwiek uprawy.
Pozdrawiam
Anna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, besia, Adasiowa, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 20:49 #495692

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Ze "słoikami" tak już jest. :rotfl1: :rotfl1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, Adasiowa, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 20:49 #495693

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
no niby tak ale sąsiada zawsze można kultury nauczyć kosiarka 6:01 tylko to są zbędne złośliwości lepiej się dogadać
palić niemożna ale grilować już można a może ja na łętach griluje
te przepisy są chore niestety
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, Adasiowa, mymysteryy, Marysia80

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 20:54 #495694

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
akkara wrote:
Bieda jeśli przy takich sąsiadach ma się jakiekolwiek uprawy.

Albo nie daj Boże gdaczące towarzystwo z kogutem na czele..... w jednej ze stacji TV był reportaż o staruszce z takiej typowej, polskie wsi, która na własny użytek hodowała małe kurze stadko. Było sielsko i anielsko, dopóki nieopodal babcinki wprowadziło się jaśniepaństwo miastowe - kogucik urządzał codzienne pobudki, latem nawet przed 4 rano ( wiadomo, wstajemy i zasypiamy "z kurami" ), a ten niecny proceder przeszkadzał mieszczuchom, którzy przenieśli się na wieś " w poszukiwaniu spokoju i ciszy" - na marginesie dodam, że wywiad przeprowadzany był podczas koszenia nieskazitelnego trawnika przez jaśnie pana. Los koguta został przesądzony.
Ostatnio taki "działkowiec" z naszego ROD uparcie namawiał mnie na trutkę na ślimaki, widząc, jak pieczołowicie zbieram je ( dwie, trzy sztuki ) z działki.... a przecież wie, że biegają u mnie 4 psy :jeez:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krecik stary, mymysteryy, Marysia80, patrycja

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 21:16 #495700

• marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 102
No jedziecie po bandzie z tymi mastowymi jaśniepaństwami :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Musieli Wam nieźle zaleźć za skórę :mad2:

Józek, akurat słoiki to chyba są bardziej do dogadania, bo najczęściej też z prowincji czytaj ze wsi. :wink4: :wink4:
Pozdrawiam, Marzena :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 09 Sie 2016 21:30 #495704

• Zoja
  • Zoja's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 220
Tydzień nieobecności przy pomidorach swoje zrobił. Zawitałam dziś na działce i nie wiedziałam, z której strony zacząć obrywać porażone liście... Każdy krzaczek, w większym lub mniejszym stopniu, miał ZZ i septoriozę. I nie wiem, czy oprysk Ridomilem tydzień temu coś pomógł, czy nie, bo tak dużo tego było, że się podłamałam - tyle pracy, tyle wysiłku i czasu poświęconego, a i tak przegrana :cry2:
Wszystko ogólnie nie wyglądało tak źle, ale gdy zaczęłam obrywać pomidory z ZZ, i gdy zobaczyłam ile ich jest, to się mało nie poryczałam... i gdyby ZZ miała formę osobową, to bym jej... no, nie będę używała słów powszechnie uważanych za niecenzuralne.

Albo ja coś z tej mojej uprawy zjem, albo wszystko pożre zaraza, więc drugą część pomidorków, jeszcze zielonych, poobrywałam i będą sobie dojrzewać na parapecie. Mniejsze zostawiłam i wszystko opryskałam Ridomilem z mocznikiem. Nie oberwałam natomiast pomidorków z czarnej Mata hari-tu ani jednego zainfekowanego owocu nie znalazłam, pomimo ZZ na liściach i łodygach.

A na koniec taka ciekawostka: z braku miejsca przy wysadzaniu, dwa pomidorki posadziłam ok. 4 metry od całego zagonu. Posadziłam 2 w 1, ale tak na pałę trochę, bo wegetatywny z generatywnym. Czasami je dokarmiłam, a czasami nie, bo zapomniałam, raz opryskałam IF i raz sodą z aspiryną i olejem. Już nie wspomnę o obrywaniu wilków i dolnych liści- z tym bywało różnie, raczej sobie rosły, jak chciały. Do teraz, bo potraktowałam je Ridomilem. W sumie mogłam kontynuować eksperyment i pozwolić im iść na żywioł, ale dziś odechciało mi się jakichkolwiek doświadczeń, 3 kilogramy chorych pomidorków jednak podcina skrzydła...
DSC_0954.jpg

DSC_0948.jpg

DSC_0949.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2016 21:47 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, besia, Adasiowa, mymysteryy, otojolka, rozalia, Marysia80, Agus, patrycja

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.893 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum