TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 22:37 #496290

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Z kolei mnie trudno oceniać smak kolorowych pomidorków, ponieważ dotychczas miałam możliwość jedzenia tylko czerwonych, tych z półek sklepowych. Zapytałam o pomarańczowy, bo lubię ten kolor w ogrodzie. Czuchłoma .... to rosyjski pomidorek ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 22:40 #496291

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Chyba tak. Zrobię zdjęcia i wrzucę go w wątek "Jak się sprawują".
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 22:42 #496292

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Jolu

Z czarnych zrób keczup dodając do przecieru przyprawy i Żelfix oraz zmiksowane suszone śliwki. I masz gotowy sos barbecue. Tak zrobiłem u siebie w którymś roku, bo też nie chcieli krewni jeść czarnych pomidorów.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 22:48 #496293

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Adasiowa wrote:
No, może od Ronaldo nie odbiega, ale ta krągłość kształtów ... fiu fiu :happy:
Podoba mi się.

To ta sama Perła Kaszub tylko jeszcze zielona. Tu dopiero są krągłości, jak pupcia u modelki :rotfl1:


DSC_1013-2.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, Jan4, Adasiowa, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 22:55 #496294

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Pomidorowo dzień się kończy .... i kolorowo :) Mietku, o tym sosie BB sporo dobrego czytałam, ale samej receptury nie mam. Jeśli to nie rodzinna tajemnica, to bądź tak dobry i podziel się przepisem. Wiele z nas ma pomidorki "przerobowe", więc z pewnością skorzystamy. Chyba, że chodzi po prostu o keczup z dodatkiem suszonych śliwek, ale ważne są proporcje składników. Brzmi bardzo smakowicie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 23:10 #496297

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Pomodoro. Tak zrobię. Ketchup plus śliwki, może spróbuję zesmażyć ze świeżymi węgierkami- rosną pod domem. Tak zrobię. Sól, cukier, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździki, cynamon i gałka muszkatułowa, ocet.
Ty nie szalałeś na czarno w 2012?
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2016 23:19 przez otojolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Sie 2016 23:28 #496299

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Otóż lepiej jeśli to będą suszone śliwki kupne, bo one są wędzone . I w tym sosie chodzi właśnie o ten specyficzny smak takiej śliwki suszonej w wędzarni.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 09:59 #496325

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Pomarańczowe pomidorki są bardzo słodkie,dla niektórych mogą być trochę mdłe,bo wg mnie brak im kwaskowatości.Smak porównałabym z morelą,oczywiście nie są tak słodkie.Mi osobiście smakują i fajnie wyglądają na talerzu w towarzystwie innych kolorów np czarnych, które są ostrzejsze w smaku.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 10:37 #496330

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
otojolka wrote:
Pomodoro. Tak zrobię. Ketchup plus śliwki, może spróbuję zesmażyć ze świeżymi węgierkami- rosną pod domem. Tak zrobię. Sól, cukier, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździki, cynamon i gałka muszkatułowa, ocet.
Ty nie szalałeś na czarno w 2012?

Ja zestawiałem porcję 2 kg. 1 kg dobrze zagęszczonego przecieru pomidorowego, 25 dkg zeszklonej i zmiksowanej cebuli, 0,5 kg zmiksowanych suszonych śliwek, 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego 6 %, 20 dkg cukru, sól do smaku oraz 2 opakowania Żelfixu 3:1 . Z przypraw goździki, mielony cynamon, biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa. Postępuje się z tym sosem tak, jakbyśmy przygotowywali dżem owocowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Żelfix'u z tym, że dajemy mniej cukru niż do dżemu, bo tylko 20 dkg na porcję 2 kg .
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2016 10:38 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirek28, kuhara, Krecik stary, Terri, Adasiowa, Armasza, rozalia, Kasionek, Edyta D

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 11:21 #496338

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zgadzam się z Kasia pomarańczowe sa trochę mdlę, ale mi to pasuje, sałatka z pomidorów żółtych, ostra papryka i ser feta + cebulka to moje dyżurne letnie śniadanie.
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2016 11:21 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, rozalia

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 14:18 #496348

  • Zoja
  • Zoja's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 147
  • Otrzymane dziękuję: 220
Oto te ciemne obrzeża liści, o których wczoraj pisałam. Mam nadzieję, że zdjęcia są lepsze.
IMG_4429.jpg


IMG_4428.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2016 14:37 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 16:03 #496360

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
No wreszcie... :thanks:
Mogę się pochwalić swoimi, czerwonymi pomidorkami... :dance:
To pierwsze czerwone w tym roku, na drugi trzeba będzie szybciej siać, a potem sadzić... :ouch:

Oczywista że podzielę się nasionkami... :dance: :dance: :dance:

Ananas Noir

AnanasNoir.jpg


Befsztyk

Befsztyk.jpg


Black From Tula

BlackFromTula.jpg


Blue Rage Mountain

BlueRageMountain.jpg


Bycze Rogi

ByczeRogi.jpg


Chocolade Strpes

ChocoladeStripes.jpg


Czarny Książę

CzarnyKsi-2.jpg



German Red Strawberry

GermanRedStrawberry.jpg



Herodes


Herodes.jpg



Malinowy Olbrzym

Malinowyolbrzym.jpg



Mazarini

Mazarini.jpg


Tylko 3 pomidorki :(


Pantano


Pantano.jpg



Speckled Roman

SpeckledRoman.jpg



I to na razie tyle.... :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, rozalia, Marysia80, Kasionek

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 17:50 #496376

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
To raczej nie są bycze robi, bardziej to w deseń marzano.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 18:01 #496378

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Terri wrote:
No wreszcie... :thanks:
Mogę się pochwalić swoimi, czerwonymi pomidorkami... =

Czarny Książę

CzarnyKsi-2.jpg



Na Czarnego Księcia to on mi nie wygląda, nieraz nazywają go Black Krim, pokaz może przekrój i z drugiej strony. Mój jeszcze nie nabrał rumieńców. Warto również pokazać inne pomidorki w przekroju i kilka sów napisać o smaku.
B)
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 18:16 #496381

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
zdravko wrote:
To raczej nie są bycze robi, bardziej to w deseń marzano.
Kupowałam jako Bycze Rogi, mam również San Marzano... :flower2:
Temat został zablokowany.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 18:19 #496382

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Biotit wrote:
Terri wrote:
No wreszcie... :thanks:
Mogę się pochwalić swoimi, czerwonymi pomidorkami... =

Czarny Książę

CzarnyKsi-2.jpg



Na Czarnego Księcia to on mi nie wygląda, nieraz nazywają go Black Krim, pokaz może przekrój i z drugiej strony. Mój jeszcze nie nabrał rumieńców. Warto również pokazać inne pomidorki w przekroju i kilka sów napisać o smaku.
B)

I tutaj tak napiszę: kupowałam jako Czarnego Księcia... :supr:
A jeżeli chodzi o smak i przekrój, to jeszcze ich nie konsumowałam...napisałam przecież, że to są pierwsze czerwone pomidorki :club2:
Temat został zablokowany.

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 18:31 #496384

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Opałka czyli Bycze Rogi wygląda tak;

IMG_0052-4.jpg


Joli Pomidorowa Dolina też przysłali co innego. Oni w tym roku sa mistrzami w pomyłkach.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, kurjan

<D> Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 13 Sie 2016 18:47 #496393

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Jak kupowałaś Haniu w Pomidorowej Dolinie, to Cię pocieszę. Mam tak samo.
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.825 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum