TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2012-2016

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 18 Paź 2013 06:29 #198847

• bozena
  • bozena's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 359
Ja myślałam do tego roku że nasiona zbiera się z dojrzałych pomidorów, a takich zielonych to nie!!! I Człowiek uczy się do końca swoich dni....
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 19 Paź 2013 23:45 #199194

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Choć już sezon pomidorowy zakończony to chciałam podziękować Wam wszystkim :thanks: a w szczególności Pomodoro :thanks: :thanks: za rady i pomoc oraz dzielenie się spostrzeżeniami w uprawie pomidorów, to dzięki Wam mogłam po raz pierwszy cieszyć się przepysznym smakiem i obfitym zbiorem pomidorów :fly: Dziękuję też za nasionka :kiss3:

Pomodoro - kapusta kiszona według twojego przepisu przepyszna :drink1:
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2013 23:46 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Terri, Edyta D

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 20 Paź 2013 00:33 #199204

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ojtam, zakończony :happy: Ja wciąż czekam, aż spóźnialskie pomidorki pozapalają się :)

pomidor-dojrzewanie.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Paź 2013 19:33 #200490

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
U mnie też jeszcze sezon pomidorowy trwa :) Mam jeszcze sporo zielonych pomidorów zerwanych przed przymrozkami. Dojrzewają sukcesywnie już miesiąc.To prawda,nie są już tak smaczne jak te prosto z krzaka,ale przynajmniej wiem co jem i czym karmię rodzinę :) Ostatnio komisyjnie wybieraliśmy odmianę,która po miesiacu od zerwania z krzaka jest najlepsza. Spośród chyba 12 odmian jednogłośnie wygrał Faworyt(malinowy). Pomidory smakują prawie jak prosto z krzaka,mimo,że zrywane były niedorośnięte.ładnie też się wybarwiają,zupełnie inaczej niz blade Bawole Serce. Kolejny plus dla tej odmiany :happy-old:
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 25 Paź 2013 23:02 #200551

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Moje pomidorki dojrzewają w domu a po krzakach już tylko wspomnienie,teraz to sadzę drzewka owocowe,maliny i borówki amerykańskie no i tak jak wcześniej pisałam musiałam przekopać część trawnika posianego wiosną bo zagonik z pomidorkami się powiększy.W tym roku jako że pierwszy raz sama robiłam rozsadę i strasznie mnie ręce swędziały to już 27 lutego dałam nasionka na wacik do podkiełkowania bo byłam ciekawa czy mi wzejdą a jak przyszło do sadzenia rozsady to miałam ją wybiegnietą i chyba przez to na jednym krzaku pierwsze grono pokazało się jak na innych krzakach już zawiązywały się trzecie grona.W przyszłym sezonie już nie będę taka nadgorliwa i dopiero koło 15 marca będę siała bo spokojnie do zimnej Zośki urosną.
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 09:26 #200806

• yareka
  • yareka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
D3flo wrote:
Sezon pomidorowy zakończył się u mnie wraz z przymrozkami ;/ jakieś dwa tygodnie temu kiedy temp. spadła do -6st, a szkoda bo przy tych temperaturach jakie mamy obecnie mogłyby wszystkie owoce dochodzić na krzaczkach. Owoce uprzednio zerwane dojrzewają teraz w pudełkach kartonowych i o dziwo, że dochodzą nawet te całkiem zielone. Teraz w trakcie dłuższego przechowywania owoców daje się odczuć nieodzowne działanie cytrynianu wapnia. Owoce potraktowane tym preparatem trzymają się o niebo lepiej od tych zaniedbanych, nie pryskanych w ogóle na których wychodzą "kwiatki".
Pozdrawiam.

Też to zauważam, te opryskiwane MW super dochodzą i praktycznie nic nie podgniwa w przeciwieństwie do tych bez oprysku gdzie się trochę działo ;)
Tak się zastanawiam czy MW może tyle czasu działać czy to tylko zbieg okoliczności ? Myślę że jakiś tam efekt MW dał bo zielonych pryskanych MW było ponad 100 kg a nie pryskanych max 20 kg a wśród nich większy stopień porażenia grzybami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 09:57 #200813

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
yareka napisał:
Tak się zastanawiam czy MW może tyle czasu działać czy to tylko zbieg okoliczności ?

A ile może być tych zbiegów okoliczności ?. Wiele osób już to zauważyło u siebie, nie wyłączając mnie.

MW jest stosunkowo trwałym związkiem. Poza tym niewielu z Was zapewne wie, że w zakwasie znajduje się również antybiotyk- nizyna. Oba te związki, zwłaszcza bez dostępu światła, długo chronią przechowywane pomidory tak przed grzybami jak i bakteriami.

pl.wikipedia.org/wiki/Nizyna

Zbiegiem okoliczności w tym wypadku jest tylko łączna obecność MW i nizyny :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2013 10:10 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Krecik stary, bela, kurjan

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 10:10 #200816

• yareka
  • yareka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Czyli jeśli dobrze kombinuje może dobrze by było prysnąć zielone pomidory MW 1-2 dni przed zbiorem tak żeby dobrze obeschły wtedy pewnie by się jeszcze lepiej przechowywały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Krecik stary, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 10:17 #200818

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak najbardziej.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 10:55 #200829

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Bardzo się cieszę, że eksperyment z MW się powiódł :-)
W przyszłym roku na pewno wdrożę u siebie ten sposób ochrony pomidorów przed chorobami :idea2:

Gratuluję Mistrzowi Pomodoro :thanks: i wszystkim uczestnikom eksperymentu :bravo:
Miałam plan zacząć (prawie) razem z Wami, ale wakacyjne odcięcie od netu i forum osłabiło zapał :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Ingrid, Krecik stary, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 11:31 #200834

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
W przyszłym roku czeka mnie kolejny eksperyment z wykorzystaniem białka jaja kurzego. Chodzi o to, jaki wpływ na zdrowotność pomidorów będzie miał obecny w białku lizozym, związek , który chroni jajo przed infekcją w trakcie inkubacji.

pl.wikipedia.org/wiki/Lizozym

Związek ten ma również właściwości wirusobójcze.

Mam zamiar przeznaczyć do eksperymentu dwa krzaki odmiany Red Stuff, który w ub sezonie wykazał się najmniejszą tolerancją na ZZ. Będą posadzone zupełnie samotnie w innym miejscu niż pozostałe pomidory. Jeśli i ten eksperyment przyniesie pozytywny wynik będzie to drugi preparat do przemiennego oprysku pomidorów. Pewien problem stanowi tu konieczność stosowania wody zdemineralizowanej ale przecież deszczówki na działce nie brakuje.
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2013 11:35 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, kurjan

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Paź 2013 21:23 #200944

• krystynac50
  • krystynac50's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
POMODORO Ja będę trzymała kciuki za twój nowy eksperyment z białkiem . MW uchronił w tunel przed przedwczesnym zniszczeniem krzaki pomidora przez brunatmą plamistość liści choroby nie wyeliminował ale poważnie ograniczył . Pomidorki do dziś dojrzewają w piwnicy .
W przyszłym roku na pewno od początku uprawy tunelowej muszę opryskiwać MN bo ten grzyb jak zadomowi się to ciężko go zniszczyc . Tunel po zbiorach natychmiast zdezynfekowałam paląc siarkę z nadmanganianem potasu, ale w ziemi na pewno przeżyją zarodniki grzyba ,więc w następnym sezonie trzeba ponownie z nim zmagać się . aby tylko skutecznie .
Dlatego do naprzemiennych oprysków dobrze byłoby mieć coś ekologicznego
Dzięki za tegoroczny Mleczan Wapnia
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2013 22:12 przez krystynac50.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Ingrid

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Paź 2013 06:05 #200989

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Co prawda sam nie dysponuję foliakiem ale u wielu moich znajomych w ROD ukazała się brunatna plamistość i w każdym znanym mi przypadku choroba została powstrzymana przez MW.
Oczywiście używamy w zasadzie umownej nazwy Mleczan Wapnia jako, że w zakwasie jest oprócz niego kopalnia różnych innych związków mających właściwości hamowania :club2: rozwoju drobnoustrojów. Nawet alkohol etylowy.
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2013 06:06 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Krecik stary, kurjan

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Paź 2013 10:06 #201006

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
W przyszłym roku poszerzę opryski mleczanem wapnia na winogrona, bo nieźle się sprawdził :) Wczoraj zebrałam z foliaka ostatnią siatkę zielonych lekko zapalonych pomidorków :) Nigdy jeszcze nie mieliśmy na działce takiego plonowania :lol: Mieciu, dzięki :kiss3:

Dla osób niezorientowanych w zagadnieniu, nowoprzybyłych podaję link do wątku pokazującego, jak zrobić mleczan wapania domowym sposobem:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ncie?start=54#158392

Serdecznie zapraszam do lektury, bo warto :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Ingrid, bela, Edyta D

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 28 Paź 2013 13:06 #201028

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Winogron powinien zareagować pozytywnie jako, że to roślina wapnolubna. Nie wiem tylko na ile zapobiegnie MW mączniakowi rzekomemu ,bo na mączniak prawdziwy powinien zadziałać. U mnie mączniak prawdziwy zniknął po jednym oprysku na ogórkach sałatowych i na dyni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Krecik stary, bela

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Gru 2013 10:33 #209252

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest raczej St. Pierre. Jest on jednak późniejszy od Sławy Nadrenii. Ona jest mniej płaska niż te owoce na zdjęciu.

dziaka23lipiec.jpg

ab.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2013 23:22 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Terri

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 12 Gru 2013 20:59 #209318

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
U mnie jest jeszcze parę drobnych dojrzałych . Ani jeden się nie zepsuł , a wisiały na krzakach do przymrozków . Po zerwaniu wszystkie myłam bo drażniły mnie plamy po MW . Mycie nie zaszkodziło.
Bidulki pomarszczyły się od nadmiaru ciepła , ale się nie psują . W tym tygodniu wylądują w sosie .

DSC05924.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 03 Sty 2014 09:55 #212258

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Dotychczas nasiona pomidorów kupowałem w sklepie,ale w tym roku posieje kilka pomidorków z nasion uzyskanych we własnym zakresie.Znalazłem w internecie zalecanie jak pozyskiwać nasiona z pomidorów w warunkach domowych,być może przyda się komuś więc je poniżej wklejam.
Przygotowanie nasion pomidorów w domu

Do przygotowania nasion bierze się bardzo dojrzałe pomidory z najlepiej owocujących krzewów, z trzeciego albo czwartego pędu na podstawowej łodydze. Owoce należy przechowywać dwa dni, następnie umyć przegotowana wodą i osuszyć. Aby wybrać nasiona należy pomidor przeciąć i wybrać je łyżką, następnie włożyć do pojemniczka. Pojemnik przykryć trzeba papierem i założyć gumkę by dobrze przylegał. Wybrane nasiona w takim pojemniku przechowywać trzeba przez 2 dni w temperaturze 23-25 stopni. W ciągu tego czasu kilka razy należy wstrząsnąć pojemnikiem, by nasiona się wymieszały i nie przykryły się kożuszkiem. Ważne jest, by dobrze umyć nasiona: wlać przegotowanej wody, po czym słabe nasiona wypłyną na wierzch, takie trzeba wyrzucić.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.740 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum