TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 21:01 #541340

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zawsze możemy na Ciebie liczyć Mietku ... ale o tym już dawno wiesz :)

O.K. Na szczęście Adam ma taki wynalazek, jak waga jubilerska, ale obawiałam się o osoby bez dostępu do takowej :think: Dziękuję ! W moim sklepie był kwasek 100g ... starczy do końca życia ...zużyję do przetworów.

Józiu, na 1,5l wody 0,84 g kwasku.
Co mnie zastanawia, to to, że niby wszystko jest w sklepach, ale jak czegoś konkretnego potrzebujesz, okazuje się, że nie ma...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 21:02 #541341

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Dziś , wysiewając podkiełkowaną cukinię do perlitu, wpadłem na nowy pomysł na wyeliminowanie kuwety. Ten pomysł to kubek w kubku. Ten wewnętrzny kubek z otworem w dnie a zewnętrzny bez otworu, Na spód kubka zewnętrznego można dać dowolnej grubości podkładkę plastikową np odcinając z plastikowej zakrętki odpowiedniej grubości pierścień.

Moja cukinia stoi właśnie w takich dubeltowych kubkach.

PS Aniu , jest w sprzedaży kwasek f-my GELLWE o wadze 20 g. Leży właśnie przede mną na biurku. www.bdsklep.pl/gellwe-20g-kwasek-cytrynowy,id-1788
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2017 21:22 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 21:13 #541345

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
W moim sklepie był kwasek 100g ... starczy do końca życia ...zużyję do przetworów.

Też nie musisz mieć wagi. Otwierasz w wyszukiwarce stronę z kartą charakterystyki kwasu cytrynowego i odczytujesz ciężar nasypowy. Wynosi on średnio 0,9 g/cm 3 . Zatem strzykawka 2 ml załatwia sprawę . Odsypujesz 1 cm 3 kwasku i gotowe.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 21:38 #541350

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Czasami nie widzi się najprostszych rzeczy ... poza tym, wstyd się przyznać, ale nie jestem mistrzynią intelektu :oops:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 21:47 #541356

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie bądź taka masochistka :) . Jak się nie siedzi w takich rzeczach ,to skąd człowiek może wiedzieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 12 Maj 2017 22:25 #541373

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Dziś , wysiewając podkiełkowaną cukinię do perlitu, wpadłem na nowy pomysł na wyeliminowanie kuwety. Ten pomysł to kubek w kubku. Ten wewnętrzny kubek z otworem w dnie a zewnętrzny bez otworu, Na spód kubka zewnętrznego można dać dowolnej grubości podkładkę plastikową np odcinając z plastikowej zakrętki odpowiedniej grubości pierścień.

Moja cukinia stoi właśnie w takich dubeltowych kubkach.

Postanowiłem pomidorki też dać w podwójne kubki. Zaletą tego sposobu jest zminimalizowanie odparowania wody z roztworu oraz możliwość pochylenia roślinek w kierunku światła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Maj 2017 06:10 #541394

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Zgłaszam swój udział w eksperymencie.Wczoraj nastawiłam podkiełkowane nasiona arbuzów i tykwy do perlitu.Idąc dalej wrzuciłam również nasiona astrów
i gazani (nie podkiełkowane}.Trzymam w łazience na ciepłej podłodze do wystawienia główek roślinek z perlitu.
20170512_075043.jpg

20170512_081828.jpg

20170512_082623.jpg

20170512_082740.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Agharta

Uprawa roślin w podłożach inertnych 13 Maj 2017 08:10 #541398

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Odradzam trzymanie kuwet w woreczkach. Jest duże prawdopodobieństwo, że nie zauważymy momentu wzejścia i siewki wyskoczą jak z procy i w momencie będą wybiegnięte . Podobnie jak sugeruję siew do perlitu nasion wcześniej podkiełkowanych, aby nie było konieczności trzymania kubków w miejscach o podwyższonej temperaturze, które zazwyczaj nie są dobrze oświetlone i przy szybkich wschodach mogą również stymulować wybieganie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, janinka-n

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 07:04 #541591

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomidorki wypuszczają już listki właściwe . Pójdą dziś z drugiej strony okna, tej zewnętrznej jako, że temperatura już o 6.30 jest 15 * C. Oczywiście nie w bezpośrednie słońce.

Na tym etapie, te generatywne pomidorki K-37 rosną lepiej i lepiej wyglądają, niż w podłożach organicznych.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2017 07:20 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 08:09 #541597

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasza metoda zaczyna być popularna w internecie :)

www.facebook.com/RODPiaski/
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 08:17 #541599

• agg
  • agg's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
A tak wygląda mój eksperyment.
Agroperlit o nieznanej gramaturze (na oko od 1 - 6), nawóz Gardenic do roślin rabatowych, nasiona No Name: czarny od sąsiada i malinowy od koleżanki. Po 3 nasiona w jednym kubku (kubki 400ml i 500ml) - usunę najsłabsze siewki.
Na waciki 7.05, do perlitu 10.05, wychodzą z perlitu od 12.05.
Na razie jestem sceptycznie nastawiona do perlitu. Nie podoba mi się praca z nim - lepi się do rąk po namoczeniu, kurzy się w momencie nasypywania, ale z oceną eksperymentu się wstrzymuję. Pomidorom się podoba więc może i mnie się za niedługo spodoba:) A co do pracy z perlitem to może wymyślę lepszy sposób namaczania go - od razu w kubku?
20170514_080118.jpg
Pozdrawiam. Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 08:25 #541603

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
AGG no przecież że sadzisz i potem przelewasz perlit :)

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 08:26 #541604

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Własna inwencja mile widziana. Nie bardzo tylko rozumiem po co paprać się z perlitem palcami. Ja to robię łyżką lub łyżeczką , w zależności od wielkości kubków .

Robota bardziej czysta niż z jakimś smolącym, stęchłym podłożem.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 09:27 #541623

• agg
  • agg's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
Zrozumiałam, że mam najpierw moczyć perlit, więc wysypałam go do miski i zamoczyłam w nawozie, a potem był koszmar:) Później wzięłam łyżeczkę, ale do łyżeczki też się kleił:) Zobaczę co z tego będzie. Nie mówię nie.
Jak na razie jestem bardzo zadowolona z porady pomodoro w sprawie obcięcia moich wybiegniętych pomidorów - mam już ładne sadzonki i za niedługo wylądują w gruncie. Teraz dokształcam się w sprawie oprysków ekologicznych.
W tym roku miałam pomidory w krążkach torfowych na starcie i wszystkich zachęcam, żeby kiełkować nasiona przed włożeniem do krążków - co ja się z nimi namordowałam, niektóre nasiona nie wzeszły, inne wzeszły po 2 lub 3 nasiona w jednym krążku, a z forumowej wymiany miałam tylko kilka nasion z jednego gatunku i połowę zmarnowałam. Teraz już zawsze na wacikach będę wszystko kiełkować:)
Cieszę się, że jestem tu na forum i dziękuję za wszystkie porady.
Pozdrawiam. Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia, Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 09:30 #541624

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Pabblo_pl wrote:

Mam wątpliwości , czy to to samo, co wysycenie na spokojnie i dokładnie perlitu roztworem nawozu w osobnym naczyniu. Woda przepływa między drobinami perlitu błyskawicznie, a do dokładnego wysycenia jest potrzebne jednak trochę czasu .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 09:32 #541625

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
agg wrote:
Później wzięłam łyżeczkę, ale do łyżeczki też się kleił:) Zobaczę co z tego będzie. Nie mówię nie.

Ach, to teraz pojmuję, dlaczego Japończycy jedzą pałeczkami . Bo im się jedzenie kleiło do łyżki :rotfl1: :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 09:42 #541628

• Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 494
pomodoro wrote:
Pabblo_pl wrote:

Mam wątpliwości , czy to to samo, co wysycenie na spokojnie i dokładnie perlitu roztworem nawozu w osobnym naczyniu. Woda przepływa między drobinami perlitu błyskawicznie, a do dokładnego wysycenia jest potrzebne jednak trochę czasu .

Mieciu ja zauważyłem że perlit podciąga wodę do góry, tak robiłem u siebie i działa.
Z tym iż u mnie stoją w kuwecie z roztworem.
Zauważyłem jeszcze że rośliny wyjadają składniki a woda nie odparowuje, potrzeba wymienić roztwór raz na tydz.
Przynajmniej teraz, bo jak zrobi się gorąco i częściej będzie on uzupełniany, to może to wystarczy.
Mój pomidorek zaczyna być głodny.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 14 Maj 2017 09:51 #541629

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja , odkąd wsadziłem kubek w kubek, nie podlewam lecz spryskuję podłoże roztworem nawozu. Na razie nie widzę niedożywienia. Jak zauważę, to po prostu dołożę do roztworu nawozu dodatkowo np 1 ml/l nawozu czyli do ilości 4 ml/l .
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.789 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum