TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 18:32 #542131

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mietku, tak jak nie piję, to chyba wychylę kieliszeczek ;-) poszłam przed sekundą sprawdzić Szapkę - i zobaczyłam przez ściankę kubka przeciskające się przez grudki perlitu dwa zdrowe, białe korzonki , czyli ruszyła :dance:

Nie wychylę, bo nie mam czym :mad2:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 18:49 #542137

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
No, to problem jest, jak jest ochota, a nie ma czym :rotfl1: :rotfl1:

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 19:00 #542140

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dla chcącego nic trudnego :happy-old:

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 19:31 #542148

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Moje wyglądają na dzień dzisiejszy,tak.

20170515_161053.jpg

20170516_063905.jpg

Piękne są i dzisiaj dolewałam roztwór,bo wszystko wypiły i było sucho.Arbuzy jak malowane.Nawet jeden kwiatek wyszedł,tylko nie wiem ,który. :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, koniczynka, Adasiowa, rozalia, Zarta, Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 20:01 #542160

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Roztwór masz na cisowiance ?

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 20:04 #542165

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ,na wodzie z kranu,ale mamy swoje ujęcie wody gruntowej i ją zakwasiłam jak mówiłeś Mieciu kwaskiem.Jak na razie,wszystko wygląda bardzo ładnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Maj 2017 20:11 #542172

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Cały czas pilnie śledzę ten wątek o uprawie w podłożach inertnych. W przyszłym sezonie przyłączę się do uprawy.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Agusiak

Uprawa roślin w podłożach inertnych 17 Maj 2017 07:14 #542228

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Cukinie wysiane w perlicie wydają się być wyjątkowo zadowolone. Są krępe, zieleniutkie i łodygi mają masywne . Obserwuję ich korzenie i pierwszy wniosek z obserwacji jest taki, że trzeba będzie poszczególnym gatunkom roślin dobierać odpowiednio wielkość pojemników. To jest to samo na co zwracałem uwagę przy rozsadzie ogórków. Chodzi o nieobsypywanie się podłoża w momencie wyciągania rozsady z doniczki. W przypadku perlitu to nabiera jeszcze większego znaczenia, ze względu na to , że na dobrą sprawę jedyną rzeczą która może spajać perlit w doniczce, są korzenie. Musimy tak dobierać pojemniczki, by w momencie wysadzania korzenie stanowiły z perlitem zwartą bryłę.

Na szczęście są łatwo dostępne w handlu plastikowe, przeźroczyste pojemniczki o różnych pojemnościach pakowane w formie stosu.

PS Jak na razie z obserwacji wynika, że wykorzystanie cisowianki do sporządzania pożywki było trafione.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2017 07:21 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): koniczynka, Krecik stary, sierika, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, janinka-n

Uprawa roślin w podłożach inertnych 17 Maj 2017 09:33 #542245

• Jedrucha
  • Jedrucha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 125
Moze mi umknelo, ale czy zamierzacie wysadzac te sadzonki do gruntu czy to jest wstep do uprawy hydroponicznej? (jak na filmie Ikea z poczatku watku, no moze bez gry na flecie ;) )

Uprawa roślin w podłożach inertnych 17 Maj 2017 13:47 #542273

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Swoje pomidory jak najbardziej do gruntu.
A wstęp do produkcji rozsady w podłożach inertnych (w tym przypadku perlicie).
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 17 Maj 2017 19:41 #542341

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dalszy ciąg dobrych wiadomości: coraz więcej korzeni u Szapki oraz wyraźne już "noski" liści właściwych u K37/5.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: Wasz perlit widoczny na zdjęciach jest niemal czysto biały, tymczasem u mnie jest szaro-beżowo- brudno biały, zdarzają się także brązowe grudki, a wszystkie ziarna są nieregularne. Czy możliwe, że jest pomieszany z jakimś żwirkiem :think: ?
W ubiegłym roku kupiłam zupełnie inny: był bielutki i równy.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 17 Maj 2017 19:44 #542343

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak jest z perlitem. To jest minerał i jego skład przed wyprażeniem może się zmieniać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 19:44 #542486

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś tu cicho. Czyżby Was zapał opuścił ?

Dziś przeprowadzałem operację strategiczną z sadzonką cukinii. Teraz dopiero uzmysłowiłem sobie , że zrobiłem gafę. Nie przewidziałem, że trzeba będzie te sadzonki wyciągnąć z kubków. To przy perlicie nie jest proste. Łatwo o uszkodzenie korzeni. W przypadku takich rozsad jak cukinia a nawet ogórek, czy fasola sprawa jest prostsza. Przed napełnieniem kubków perlitem powinienem w kubku wewnętrznym odciąć dno i sadzonkę wtedy wysadzam razem z wewnętrznym kubkiem nie naruszając korzeni. Tą metodę przerabiałem już w ub. sezonie ze znakomitym efektem. Nie przeszkadzało to cukinii we wzroście a chroniło ją przed turkuciami.
Przełożyłem sadzonkę wraz z perlitem do nowego kubka z odciętym dnem i ponownie włożyłem do kubka zewnętrznego. Operacja udana i pacjent żyje :rotfl1: . Prawdopodobnie, po uwiecznieniu, pójdzie w najbliższą środę do gruntu.

Myślę też cały czas jak rozgryź temat wysadzania rozsady pomidorów bez najmniejszego uszczerbku na systemie korzeniowym, Chyba znalazłem prosty, złoty środek. Taką metodą jaką obmyśliłem można sadzonkę pomidora przesadzać dowolną ilość razy do wysadzenia w grunt włącznie. I nawet nie rozsypie się jedno ziarnko perlitu :) Najpierw jednak muszę zrobić następną operację tym razem na sadzonce pomidora. Opowiem o tej śmiesznie prostej metodzie po udanej operacji.

Aha, powiem Wam, że nastawiam jeden kubek z nasionami ogórka. Metodą z obciętym dnem . Chcę się jeszcze w tym sezonie dowiedzieć jak będzie rosła sadzonka ogórka wysadzona razem z kubkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 19:57 #542488

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie zauważyłam na arbuzach i tykwach,miniaturowe zaczątki listków właściwych.Do tego,wysiane wprost do perlitu,nasiona nie podkiełkowanych kwiatów już
wyłażą.Roślinki zdrowe,ślicznie zielone.Raz dziennie dolewam roztworu do pojemnika.Korzenie się rozrastają i widać je wśród perlitu.Oczywiście zwilżam
powierzchnię wodą,w zależności od potrzeby.Jak na razie wszystko u mnie w porządku.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 20:00 #542489

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam 4 sadzonki cukinii posiane do podłoża " torfowego" oraz 2 do perlitu. I faktycznie te w perlicie wyglądają o niebo zdrowiej .

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 20:17 #542493

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
I ja mam dobre wiadomości :) - Szapka produkuje korzenie jak opętana, choć sama w sobie nie rośnie - ale daję jej czas, najważniejsze, że ma chęć do życia. Mała siewka K37/5 ma malutkie listki właściwe i widoczne korzonki !
Po cichu też się zastanawiam, jak będzie wyglądało wysadzanie sadzonek pomidorów/papryk z takiego podłoża ... nawet, jeśli system korzeniowy przerośnie grudki perlitu, to nie będzie ich w stanie spoić na tyle, aby wyjąć rozsadę bez rozsypania ... chyba, że końcowe pikowanie przeprowadzić do kubka wypełnionego ziemią z dodatkiem perlitu z ostatniego pojemniczka ?
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 20:37 #542498

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje pięć sadzoneczek Sungolda zaczyna wypuszczać listki właściwe. Nie wiem tylko, czy powinny być na parapecie, czy na dworze. :bad-idea:
Pozdrawiam. Jolka.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 18 Maj 2017 20:48 #542499

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Po cichu też się zastanawiam, jak będzie wyglądało wysadzanie sadzonek pomidorów/papryk z takiego podłoża ... nawet, jeśli system korzeniowy przerośnie grudki perlitu, to nie będzie ich w stanie spoić na tyle, aby wyjąć rozsadę bez rozsypania ... chyba, że końcowe pikowanie przeprowadzić do kubka wypełnionego ziemią z dodatkiem perlitu z ostatniego pojemniczka ?

Nie zaprzątaj sobie niepotrzebnie głowy. Problem jest na najlepszej drodze do rozwiązania.

Jola

Na razie w mieszkaniu. Na zewnątrz, mimo wszystko ,są za duże wahania temperatury.
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2017 20:50 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum