TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 02 Sie 2017 21:23 #558746

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
tak przyznałem się do tego i to nie do naprawienia wiem ale walczę dalej :ouch:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 02 Sie 2017 21:29 #558747

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Jest jeden plus takiego błędu, że w przyszłości go nie powtórzysz :)

Uprawa roślin w podłożach inertnych 02 Sie 2017 21:34 #558749

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
po to ten eksperyment czy też wyzwanie aby mówić o swoich błędach mam nadzieje że inni też go nie popełnią w przyszłości
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, halgla

Uprawa roślin w podłożach inertnych 02 Sie 2017 22:14 #558759

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
W niedzielę zrobiłam sadzonki truskawek i posadziłam w perlicie. Na początek nie dodawałam żadnego nawozu, tylko w samej wodzie. Za kilka dni jak zaczną rosnąć dodam trochę nawozu, tylko muszę sprawdzić zapotrzebowanie truskawek na składniki pokarmowe.To raczej jest w ramach eksperymentu, bo żal mi było wyrzucać sadzonki.

20170802_201549.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 02 Sie 2017 23:25 #558769

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Czytam wątek perlitowy bardzo uważnie, po cichutku, co prawda nie miałam problemu z ziemią do rozsad ale to się może zdarzyć, po co ryzykować. Zamierzam kupić perlit i spróbować, Wasze wyniki zachęcają :)
pozdrawiam Karina

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 00:06 #558771

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ja też mam w planie ten duży worek za 3 duchy. Nawóz biedronkowy i magiczną siłę mam. Zamierzam w perlicie sadzonkować begonie i zrobić rozsady. Ekonomicznie jest, bo kubki mniejsze wystarczą (sprawdziłam), wstawione do takiej kuwety jak truskawki u Iwonki.

Tylko jak wysiać petunie?
Pozdrawiam. Jolka.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 06:38 #558773

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja zbieram kubki po malych jogurcikach takie 150 ml. Mam ich juz dosyc sporo.
Kazdy niech sie zastanowi nad pochyleniem rozsad do swiatla wiosna na parapecie. Kubki z roslinami wcale nie musza stac w kuwecie. Traktujemy perlit jak normalne podloze. Roznica jest tylko taka, ze sami nasycamy go pozywka , a nie, ze kupujemy gotowe z nawozem. Zasady podlewania i zasilania nawozem tez pozostaja takie same.

PS. Pisze z koniecznosci na niemieckiej klawiaturze. Sorry :)

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 07:42 #558777

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Super :) Widzę z radością, że wątek nabiera rozpędu - to dobrze. W takim razie czym prędzej zamawiam wór perlitu, bo wykupicie cały zapas z magazynów.
W każdym razie moje bakłażanki z ledwością mieszczą się na swoim miejscu na parapecie, rozpychają się nogami i łokciami, a pomidorek Stupice z sadzonki wierzchołkowej właśnie raczył zakwitnąć.

Mietku, świetna robota....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 08:12 #558778

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
otojolka wrote:
Nawóz biedronkowy i magiczną siłę mam.

Proponuje nie stosowac w naszej uprawie jakichkolwiek nawozow zawierajcych azot amonowy. Moje pomidorki K 37 zle rosly w pozywce z nawozu biedronkowego. Prawdopodobnie pomidory generatywne sa szczegolnie wrazliwe na obecnosc w podlozu azotu amonowego. Proponuje uzywanie tylko Magicznej Sily albo w wersji z 27 % potasu albo 36 % potasu. Przy wiekszej ilosciowo uprawie mozna zamiast magicznej sily uzyc pojedynczych nawozow : saletry potasowej, fosforanow potasu i Mikrocompleksu
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Jan4, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 10:47 #558792

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
Iwona M wrote:
W niedzielę zrobiłam sadzonki truskawek i posadziłam w perlicie. Na początek nie dodawałam żadnego nawozu, tylko w samej wodzie. Za kilka dni jak zaczną rosnąć dodam trochę nawozu, tylko muszę sprawdzić zapotrzebowanie truskawek na składniki pokarmowe.To raczej jest w ramach eksperymentu, bo żal mi było wyrzucać sadzonki.

20170802_201549.jpg
Tu taj masz przepis na pożywkę do tryskawek.

pomodoro wrote:
podjadek wrote:
czy mógłbyś przygotować przepis na pożywkę?

Przyjmuje się przy fertygacji truskawek, że stosunek podstawowych makroskładników czyli azotu : fosforu : potasu powinien wynosić odpowiednio 5: 1 : 6. Zatem jeśli przyjmiemy 240 mg potasu na litr to azotu powinno być 200 mg/l, a fosforu 40 mg/l. Jeśli chcesz więc sporządzić pożywkę to proponuję dać na litr deszczówki 8 ml koncentratów A + 8 ml koncentratu B. Jeśli ma to być spora ilość sadzonek to proponuję wsypać perlit na taczki, przelać porządnie pożywką i wymieszać łopatą. Jak mniejsza ilość to wsypać do wiadra plastikowego 10 l przelać pożywką i wymieszać szufelką do sadzenia rozsady. Porządne nasączenie perlitu pożywką starczy na cały okres ukorzeniania rozsady. Potem tylko woda.

A składy koncentratów A i B oczywiście na pierwszej stronie wątku.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2017 10:51 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M

Uprawa roślin w podłożach inertnych 03 Sie 2017 20:28 #558836

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Potrzebujemy m.in. siarczan magnezu i saletrę wapniową; ponieważ mam 2 kg opakowania, chętnie się podzielę, bo do koncentratu używamy niewielkie ilości. Tak więc, jeśli ktoś będzie chciał, niech śmiało pisze :)
I zbiera deszczówkę do tych koncentratów...
Acha, w razie czego : woda demineralizowana 5l jest najtańsza na stacjach BP - do małej uprawy można zastosować, bo do większej już raczej nie. W ramach eksperymentu można próbować z wodą z kranu, ale wówczas dokładniej obserwujemy roślinki.
Zresztą, mam nadzieję, że Szef wszystko usystematyzuje ;-), żeby każdy z nas miał zbliżone warunki uprawy do porównania.

Wstawiajcie zdjęcia, kochani .... pochwalcie się swoimi warzywami z ziarenek :)

Uprawa roślin w podłożach inertnych 06 Sie 2017 17:36 #559218

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Papryczki perlitowe, lekko licząc, mają dobowy przyrost rzędu 1 cm. Osiągnęły już od ostatniego zdjęcia wzrost do poziomu podpierających je patyczków szaszłykowych, a były one już sztukowane z dwóch identycznych patyczków. Wszystkie trzy sztuki mają po 4 pączki na wierzchołkach , przy czym widać już tworzące się rozwidlenia. Na szczycie każdego rozwidlenia jest pączek.

Może uda mi się jutro zrobić i wkleić świeżą fotkę.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2017 17:36 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 06 Sie 2017 20:21 #559246

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
W takim razie postaram się także dołączyć zdjęcia bakłażanków, bo od ostatniej sesji trochę im się urosło :), a z pewnością większe rozmiary mają liście - przykrywają moją dłoń.
Sprzyja im też pogoda - bardzo ciepłe dni i ciepłe noce. Roślinki spijają wodę ze spodeczków w szybkim tempie.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 07 Sie 2017 09:47 #559325

• lech_g
  • lech_g's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 289
Ja chyba już dołączyłem. W piwnicy już zakupione dwa worki perlitu, jeden do rozsad o granulacji 0-3mm i drugi do donic na balkon o granulacji 2-6mm. Inne komponenty jak magiczna siła, saletra wapniowa i siarczan magnezu też już są zakupione. Od dwóch tygodni już posiane sadzonki pomidorów trzy sztuki na próbę (chcę widzieć jak się zachowują) jedne w perlicie 0-3 mm a drugie 2 -6 mm. Rosną bardzo dobrze, choć wiem że teraz mają lepsze naświetlenie. Teraz mam pytanie gdyż ja nie używam podstawek tylko folię perforowaną, jak robić dziurki w kubkach od spodu kubka czy 8-10 mm od spodu na boku kubka tak żeby podlana woda lub pożywka była na dnie (wersja podstawki). Kubki posiadam 0,4l więc perlit będę nasypywał najpierw do połowy kubka a potem ewentualnie dosypywał pod liścienie lub do pierwszego liścia. I jeszcze jedno, zauważyłem że perlit bardzo lubią glony (przezroczyste kubki posiadam) i mam pytanie chyba są one nieszkodliwe dla roślin, bo efekt wizualny mnie nie obchodzi.
Leszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 07 Sie 2017 10:24 #559337

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Leszku, witamy w klubie ;-)
U mnie glony pojawiły się dopiero tydzień temu, są w minimalnej ilości, więc nie mam z nimi problemu.

Mój perlitowy K37/5 w gruncie zawiązał pierwszy owoc i szykuje się do dalszej pracy

O otworkach w kubeczkach poczytaj TUTAJ
Za tę wiadomość podziękował(a): lech_g

Uprawa roślin w podłożach inertnych 07 Sie 2017 10:40 #559339

• lech_g
  • lech_g's Avatar
  • Expert Boarder
Aniu dziękuję za odpowiedź, czyli jednak z boku kubka. Właśnie ćwiczę wersję z otworem z boku kubka i w dnie kubka.
Leszek

Uprawa roślin w podłożach inertnych 07 Sie 2017 11:29 #559346

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Otwór w doniczce być musi aby odprowadzić nadmiar wody/pożywki lub dostarczyć wodę i pożywkę. Wszystko zależy jak technicznie każdy sobie to rozstrzygnie. Trzeba wziąć pod uwagę ewentualną konieczność pochylenia rozsady do światła . Nie może być tak, że podlewając wodą będziemy wypłukiwać pożywkę bezpowrotnie. Podejrzewam, że z wiosny będą się mnożyć problemy techniczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): lech_g

Uprawa roślin w podłożach inertnych 07 Sie 2017 12:03 #559352

• lech_g
  • lech_g's Avatar
  • Expert Boarder
Dla mnie jest już wszystko jasne. Otwór zrobię z boku kubka tak żeby na dnie zawsze był roztwór pożywki-wody. Może nie w 1/3 kubka gdyż zamierzam najpierw sypać połowę kubka perlitem (mam kubki 0,4 l)a następnie w miarę potrzeby dosypywać perlitu - oczywiście nasączonego pożywką. W moim mieszkaniu nie mam dobrze naświetlonego okna balkonowego gdyż balkon jest zadaszony i 1,5 m szeroki i sadzonki się wyciągają. Używam prowizorycznego growboxa z naświetleniem świetlówkowym diodowym więc nie mam potrzeby nachylania kubków. Myślę że wszystko pójdzie dobrze. Nie mam deszczówki z oczywistych względów (mieszkanie w bloku) więc będę używał kranówy. W tym roku też używałem również do PW, IF. Moja kranówa ma odczyn PH około 6,9. Odwrócona osmoza i woda głębinowa. Dostarczyciel wody mówi że PH wynosi właśnie 6,9. Potwierdzone moim PH -metrem obecnie jest 6,83. Zawsze zakwaszam dodatkowo kwaskiem cytrynowym do około 5,9 -6,0.
I jeszcze jedno w wodzie jest bardzo mało wapnia i magnezu więc muszę dodawać koncentratem B.
i jeszcze jedno zauważyłem, że kranówka zakwaszona kwaskiem cytrynowym z 6,9 do np. 5,0 po dwóch dniach ma 5,9 po następnych dwóch dniach jest około 6,4. Wygląda na to że zachodzi powolna reakcja zobojętniania kwasu cytrynowego.
Leszek
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2017 12:23 przez lech_g.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.662 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum