TEMAT: Uprawa roślin w podłożach inertnych

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 21:12 #559889

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Dlatego nie byłem zwolennikiem użycia kranówki o nieznanym składzie. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że dla niektórych będzie problemem zdobycie deszczówki nawet zimą czy wiosną. Niby pozornie podlewanie kranówką jest prostsze, pozornie prostsze. Może ten problem pojawić się wiosną a wtedy nie będzie czasu na eksperymenty. Użycie kranówki wyeliminuje koncentrat B. Pal licho z wapniem, bo jeżeli będziemy podlewać wodą z kranu to nawet jeśli woda ta zawiera mniej wapnia niż potrzeba, to pójdzie jej relatywnie więcej i susa sumarum wapnia dostarczymy więcej niż potrzeba. Podobnie ma się rzecz z magnezem. Rezygnacja z koncentratu B oznacza również mniej azotu. Należy go uzupełnić. Teraz pytanie czym skoro dla pomidorów zawartość azotu amonowego jest limitowana ?. Ja w tej chwili oprócz koncentratu MS w wersji z kwaskiem cytrynowym posiadam 30 % roztwór siarczanu magnezu i 4 % roztwór saletry amonowej. Do wody do podlewania dozuję po 1 ml/0,5 l obu roztworów. Obawiam się by nasi forumowicze nie wpadli w zamęt od nadmiaru przepisów i na razie tego nie publikuję.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Zbyszko46, mk1a

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 21:17 #559891

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Niejedna osoba, mając do wyboru kranówkę lub deszczówkę wybierze jednak deszczówkę jako prostszą metodę nawożenia rozsad.

Prostszą i bardziej precyzyjną.
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2017 21:31 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 21:58 #559904

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
Mietek pytanko jak woda kranowa zostawia osad w czajniku to znaczy że twarda czy może bogata w minerały?
czy to jedno i to samo?

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 22:08 #559906

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Woda twarda zostawia przy gotowaniu osad. Bierze on się stąd, że pod wpływem temperatury następuje rozkład kwaśnych węglanów wapnia i magnezu. Kwaśne węglany są o niebo lepiej rozpuszczalne niż normalne węglany i dlatego w zimnej wodzie się nie wytrącają. Jeżeli wytrąca się podczas gotowania osad to oznacza, że w wodzie są obecne aniony wodorowęglanowe HCO3 _ powodujące , że woda ma odczyn alkaliczny. Przy uprawie w perlicie, który nie ma zdolności bufurujących odczyn wody musi zawierać się w granicach przeważnie poniżej pH7. Dlatego do takiej wody potrzebny jest dodatek kwasu w ściśle określonej ilości zależnej właśnie od zawartości anionów HCO 3 _
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Zbyszko46, mk1a

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 22:43 #559914

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
pomodoro wrote:
Dlatego nie byłem zwolennikiem użycia kranówki o nieznanym składzie. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że dla niektórych będzie problemem zdobycie deszczówki nawet zimą czy wiosną. Niby pozornie podlewanie kranówką jest prostsze, pozornie prostsze. Może ten problem pojawić się wiosną a wtedy nie będzie czasu na eksperymenty. Użycie kranówki wyeliminuje koncentrat B. Pal licho z wapniem, bo jeżeli będziemy podlewać wodą z kranu to nawet jeśli woda ta zawiera mniej wapnia niż potrzeba, to pójdzie jej relatywnie więcej i susa sumarum wapnia dostarczymy więcej niż potrzeba. Podobnie ma się rzecz z magnezem. Rezygnacja z koncentratu B oznacza również mniej azotu. Należy go uzupełnić. Teraz pytanie czym skoro dla pomidorów zawartość azotu amonowego jest limitowana ?. Ja w tej chwili oprócz koncentratu MS w wersji z kwaskiem cytrynowym posiadam 30 % roztwór siarczanu magnezu i 4 % roztwór saletry amonowej. Do wody do podlewania dozuję po 1 ml/0,5 l obu roztworów. Obawiam się by nasi forumowicze nie wpadli w zamęt od nadmiaru przepisów i na razie tego nie publikuję.

Przy podlewaniu kranówką:
- eliminujemy koncentrat B ( z saletrą wapniową ) ze składu naszej pożywki i zmniejszymy ilość azotu o 15 mg, a wapnia o 20 mg, oba w 1ml .
Rozumiem jednak, że wyłączamy też koncentrat A ( z siarczanem Mg ), skoro podobnie rzecz ma się dziać z magnezem, tak ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 23:33 #559918

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystko pozostaje bez zmian i koncentrat A i B. Dochodzi jedynie konieczność zakwaszania wody do podlewania. Przy wersji z MS + kwas cytrynowy dochodzi konieczność podniesienia azotu dodatkiem saletry amonowej i ewentualnie magnezu siarczanem magnezu . Ja nie używałbym dodatku siarczanu magnezu jako, że jest on i w MS i w kranówce ale widocznie jest go za mało, bo liścienie w paprykach sygnalizowały niedobór magnezu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 10 Sie 2017 23:53 #559920

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dobrze, czyli perlit z pożywkami będę podlewać - w tym jednym przypadku - wodą z kwaskiem i obserwować rozwój sytuacji.
Myślę też, że w niedalekiej przyszłości ( wiosną będzie za późno ) byłoby super, aby sporządzić plan podlewania perlitu kranówką z wykorzystaniem i siarczanu Mg, i saletry amonowej, i saletry wapniowej, bo w sumie na tych trzech nawozach się koncentrujemy. Pod koniec roku, kiedy już mniej więcej opanujemy technikę prowadzenia rozsad i roślin w Twoim podłożu, poproszę Cię :) o końcowy - mniej więcej - spis pożywek.
Podejrzewam, że i tak w trakcie sezonu będą wychodzić różne "smaczki", ryzyko jest zawsze.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 11 Sie 2017 10:28 #559951

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ziemiórki bywają zazwyczaj zaimportowane razem z podłożem. Chyba, że ktoś ma w domu kwiatki w ziemi już z tymi owadami, co jest jednak rzadkością. Na pewno w perlicie zakupionym nie ma ziemiórek , bo nic tam nie mają do jedzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Uprawa roślin w podłożach inertnych 11 Sie 2017 11:33 #559958

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dokładnie tak. W perlicie ... w zasadzie ... nie ma nic i tylko od nas zależy, jak go wzbogacimy i co dostarczymy poszczególnym odmianom; dlatego uważam perlit za "podłoże" uniwersalne: w zależności od składu pożywki możemy hodować w nim warzywa, zioła, kwiaty ... Wystarczy duży worek :)
W zeszłym roku przytaszczyłam ziemiórki z Substralem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 11 Sie 2017 11:49 #559964

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Policzony roztwór kwasku cytrynowego do zakwaszania wody do podlewania. Do litra wody demineralizowanej wdozować 1 gram kwasku cytrynowego i rozpuścić.
Używać tego roztworu do zakwaszania wody do podlewania w ilości 19 ml/l

A dlaczego ?

Ponieważ w wodzie do podlewania musi być stężenie 10^-7 mola na litr,a mol kwasku to 192 g. Aby 1 ml/l roztworu kwasku dawał takie stężenie przy podlewaniu to roztwór wyjściowy musi zawierać 19 g kwasku w litrze a nie 1 gram. A jeżeli zawiera 1 gram, to powinno się go dawać na litr wody do podlewania 19 ml.

Ciężar nasypowy 1 g kwasku cytrynowego to 1 cm3. Ta informacja przyda się w przypadku problemów z odważeniem tak małej ilości substancji.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2017 21:48 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Zbyszko46

Uprawa roślin w podłożach inertnych 11 Sie 2017 12:01 #559969

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Już ?! Ale masz tempo Mietku B)

Acha, dopiszę jeszcze raz dla wszystkich korzystających: koncentrat do podlewania robimy na bazie wody demineralizowanej, i dodajemy go w ilości 19 ml na 1 l kranówki, którą bezpośrednio podlejemy rośliny w perlicie.

Dziękuję Ci bardzo ....
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2017 21:49 przez Adasiowa.

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 19:42 #560610

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ściągnąłem dziś z działki Borasol+ mocznik. Moje perlitowe papryczki zaczynają kwitnąć ! :dance:

Na trzech paprykach są aktualnie 22 pączki :eek3:
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2017 19:49 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Adasiowa, Zbyszko46, rozalia, pouder

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 20:46 #560628

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Śledzę wątek od początku z wielkim zainteresowaniem ale przyznam się, że mam nadmiar informacji i się gubię. CZy jest przewidziany dla takich jak ja scenariusz co robić punkt po punkcie od nasionka po wysadzenie w grunt. Myślę, że to się przyda nie tylko mnie.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): tgrzebien

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 21:04 #560635

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje wyjaśnienie, drukowane tu tłustym drukiem, to cały instruktaż w jednym zdaniu. Mowa jest w nim o tym, że uprawa w perlicie niczym się nie różni od uprawy w normalnym podłożu do rozsad. Różnica jest tylko taka, że sami sobie nawozimy wstępnie podłoże i w momencie gdy nasycimy perlit pożywką traktujemy go jak ziemię . Nasiona możemy wyłożyć albo wprost na perlit, albo na wacik, a na perlit wykładać nasiona z kiełkami.

Trzeba tylko zmienić sposób myślenia i nie traktować perlitu jako nie wiadomo jakie cudo.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2017 21:07 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46, pouder

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 21:34 #560647

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Karinko, witaj w klubie :kiss3:
Nie denerwuj się, przeczytaj wątek jeszcze raz, na spokojnie, przy dobrej kawie i ciachu - w ten sposób będzie mocna w teorii. Zaopatrz się w podstawowe składniki i materiały niezbędne do naszej uprawy, wyselekcjonuj odmiany warzyw, a później, na wiosnę jeszcze raz powtórzymy cały cykl informacji - to naprawdę jest proste i przyjemne, a efekty mogą zaskakiwać :)

Chyba pierwszy raz nie zgodzę się z Mietkiem - bo dla mnie uprawa w perlicie to cudo, zwłszcza po przejściach z gotowcami :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 21:38 #560648

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie rozumiemy się. Ja mam na myśli technikę uprawy, a nie niewątpliwe zalety perlitu .

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 21:53 #560659

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Dzisiaj kupiłam Magiczną Siłę, wczesną wiosną może nie być a wątek do przeczytania nie raz a parę razy ale bez kawy :) internet to przeważnie wieczorem u mnie.
pozdrawiam Karina

Uprawa roślin w podłożach inertnych 16 Sie 2017 21:55 #560661

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Którą magiczną siłę ? 36 czy 27 % potasu ?

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.558 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum